Hatóanyag

Spironolacton

Kereskedelmi megnevezések:

Aldactone: 25 mg, 50
mg drazsé Boehringer Mannheim

Aldactone: 100 mg kapszula
Boehringer Mannheim

Akdopur: 50
mg, 100 mg drazsé Hormosan

Aquareduct: 50 mg, 100 mg tabl.
Azupharma

Duraspiron: 50 mg, 100 mg tabl:
Durachemie

Osyrol: 50
mg, 100 mg tabl. Hoechst

Spironolacton Heumann: 50 mg, 100 mg tabl. Heuman

Verospiron: 25 mg, 50 mg kapsz.
Hormosan

Jellemzők

Az Aldactone egy vízhajtó, amely a káliumot megktartó diuretikumok közé tartozik, egy aldoszteron-antagonista. Az aldoszteron hormon hatással van a kálium kiválasztásra, meggyorsítva azt a nátrium és a vizelet kiválasztását csökkenti. Minél magasabb a szervezet aldoszteron szintje, annál több vizet raktároz. Az Aldactone szedése a aldoszteron szint jelentős csökkenését eredméynezi, ami fokozott nátrium és vizeletkiválasztáshoze, de egyidejűleg  kálium-visszatartáshoz vezet. Ez azért fontos, mert nem következik be
káliumvesztés, mint a Furosemid esetében. Nem szabad szedni az alkalmazása alatt káliumot, mert életveszélyesen megemelkedhet a szervezet káliumszintje. Az Aldactone az androgénnal ellentétes hatása miatt ajánlott nők részére, hogy az erős férfiasodási jeleket elkerülhassék. Férfiaknál viszont az aromatizálódással azonos hatással lehet, előfordul a mellbimbók fájdalmas nagyobbodása, érzékenysége. A feketepiacon ritkán lehet vele találkozni.

Adagolása

Verseny előtt egy héttel, napi 2 db 50 mg-so tabletta.

Mellékhatások

Férfiaknál a nőiesedés, egyébként csökkenő vérnyomás, izomgörcsök, szédülés, gyomor-bél problémák, hányás, szabálytalan pulzus, fáradtság.


Aldactone (spironolactone) [by x-files]

A világ számos országában gyártják. Ezek közül néhány:

MárkanévHatóanyagtartalomGyártó
Aldactone25, 50, 100mg tab.Searle Pharmaceuticals
Aldactone25, 50mg tab.Boehringer G, A
Aldopur50, 100mg dra .Hormosan G
Deverol50mg tab.Waldheim A
Duraspiron50, 100mg dra .Durachemie G
Jenaspiron50, 100mg tab.Jenapharm G
Osyrol50, 100mg tab .Hoechst G
Spiractonc25, 100mg tabElvipi GR
Spiresis25, 50, 100mg tab .Lkefarmos FI
Spirdon25, 100mg tab .Orion FI
Spirix25, 50, 100mg tab .Benzon FI, NO; Nycomed I)K
Spiroctan25, 50, 100mg tab. & dra .Boehringer CH
Spirohexal100mg tab .Hexal A
Spirolan25, 50, 100mg ca .Sit I
Spirolone25mg tab .Berk CZ
Spiron50/100 50, 100mg tab .ISIS harma G
Spironolacton Dumex50, 100mg tab .Dumex NL
Spironolacton Heumann50, 100mg tabHeumann G
Spironolacton25, 50mg tab .MP NO
Spironolacton Stada50, 100mg tab.Stadapharm G
Spironolacton Scher50, 75mg tab .Scher FR
Spironolactone25mg tab .Mylan U.S .
Spironolactonum25, 50, 100mg tab .GF NL
Spironolactonum Pharbita25, 50, 100mg tab .Pharbita NL
Spironolakton Bota25, 50, 100mg tab .Bota S
Spironolakton Fermenta50, 100m tab .Fermenta S
Spironolakton NM Pharma25, 50, 100m tab .NM Pharma S
Spiro-Tablinen-Tabletten100m tabWenig A
Verospiron25, 50, 100mg tab. & ca .Hormosan G
Verospiron25mg tab .Richter HU, CZ

Az Aldactone (spironolactone) enyhe vízhajtó, amit szerte a világon előállítanak. Az orvosi gyakorlatban ezt a szert magas vérnyomás kezelésére használják, mivel hatásosan csökkenti a só- és vízvisszatartást. Az Aldactone úgy hat, hogy a mellékvesekéreg által elválasztott aldoszteron hormonmennyiséget csökkenti. Ez a hormon felel a szervezetben a vízháztartás szabályozásáért. Ezt a hatást testépítő versenyzők a verseny előtt a bőr alatti kötőszövetekben megtartott víz mennyiségének csökkentésére használják. Maga a szer egy káliumot visszatartó vizelethajtó, amelynek jóval enyhébb a hatása, mint a Dyazidnak vagy a Lasixnak. Ahogy az sejthető, az Aldactone alkalmazásakor a kálium mennyisége számottevően nem csökken. Ebben a szer jelentősen különbözik a többi erősebb vízhajtótól, amelyek jócskán növelik a káliumionok kiválasztását. Emiatt nagyon fontos, hogy a felhasználónak nem kell kiegészítő készítményekkel pótolni a káliumveszteséget mialatt a szert használja. A káliumkoncentráció jelentős emelkedése életveszélyes lehet!

A vízhajtók alkalmazása számos mellékhatással járhat. Ezek közé tartozik
(a teljesség igénye nélkül) a kiszáradás, izomgörcs, hasmenés, szédülés, fejfájás, idegesség, nyugtalanság, gyengeségérzet, a végtagok zsibbadása és szívpanaszok. Bár ennél a típusú vízhajtónál a súlyosabb mellékhatások ritkábban jelentkeznek, mégis érdemes figyelembe venni őket. Ráadásul ennek a vegyületnek jelentős anti-androgén hatása is van. Ennek az oka az, hogy a tesztoszteron bioszintézisének erős gátlásán kívül a spironolaktonok kis mértékben gátolják az
androgén hormonok receptorhoz való kötődését is. Mivel a sportolók általában csak rövid ideig használnak Aldactone-t, az androgén hormonszintre gyakorolt hatását nem kell jelentősnek tekinteni.

Férfi versenyzők esetében napi egyszeri, általában reggel bevett 100 mg-os dózis hatékonynak bizonyul a bőr alatt kötött víz kihajtására. Ezt bemutatók előtt többnyire 3-5 napig folytatják, ami az izomzat keményebb, határozottabb kirajzolódásához vezet. A vízhajtók túladagolása azonban jelentős dehidratálódást okoz, ami “lapos” külsőt eredményez. Ez ugyan nem általános jelenség a kálium-visszatartó vízhajtók esetében, mégis előfordulhat. Számos versenyző az Aldactone-t túl gyengének találja, és helyette erősebb hatású, ugyanakkor kockázatosabb szereket, így Lasixot vagy Dyhidrourilt használ. A nők viszont éppen anti-androgén hatása miatt részesítik előnyben ezt a készítményt.
Alkalmazható a férfiasodási tünetek csökkentésének reményében olyankor, amikor az androgénszint túl magassá válik egy adott ciklusban. Egy-két héten át alkalmazott napi 25-75 mg-os dózis már elegendő lehet e mellékhatások megszüntetésére, amíg az androgén szint lecsökken (a szteroid élettartama véget ér). Mivel a spironolaktonok hatékonyabban csökkentik az endogén (szervezetünk által termelt) androgén mennyiségét és kevésbé képesek az androgének hatását gátolni, ezért a szteroidokat vakmerően használó nők számára a fenti kúra nem feltétlenül hatékony.

Mivel ez a vegyület az egyik legbiztonságosabb termék, ezért jó kiindulási alapot jelenthet kezdő versenyzők számára. Aki már ismeri az Aldactone-t és még erősebb hatásra vágyik, eredményesen egészítheti ki a kúrát tiazidokkal vagy furosemiddel (Lasix). Itt az alkalmazott dózisnak kisebbnek kell lennie, mint amikor kizárólag az egyik készítményt használjuk, viszont a kúra erős vízvesztés mellett is csak kismértékű kálium-és kalciumürítést eredményez. Ha az Aldactonet hidrochlorthiaziddal együtt használjuk, akkor (100 mg-ról) felére csökkenthetjük ennek napi adagját, amelyhez ugyanennyi tiazidot szedhetünk. Az 50-50mg-os kombináció észrevehetően növeli a vízvesztést, jelentősebb mellékhatások nélkül.
Az Aldactone kálium-visszaszívását a tiazid kiegyenlíti, így a káliumkoncentráció nem változik jelentősen. Másrészről azonban a Lasix (furosemide) erősen növeli az Aldactone hatását. Ebben az esetben leggyakrabban az Aldactone 50 mg-ra csökkentett napi adagja mellé 20 mg Lasix szájon át való szedését alkalmazzák, amivel egy 40 mg-os Lasix tabletta vízhajtó hatását lehet elérni. A Lasix káliumürítő hatását itt is ellensúlyozza az Aldactone, ezért nem szükséges kiegészítő káliumpótlás. Európában több kombinált vízhajtó készítmény van forgalomban, és ezek a versenyzők körében kifejezetten kedveltek.

Hamisítványok: Valószínűleg biztonságos vétel.