Capoten (captopril) [by x-files]

A captopril olyan inhibitor vagyis gátlószer, amely az angiotenzim-átalakító enzimet blokkolja, és amit magas vérnyomás kezelésére használnak az orvosi gyakorlatban. Bár a captopril teljes hatásmechanizmusa részleteiben még nem tisztázott, tudjuk, hogy csökkenti a vérnyomást és jótékony hatással van a vérkeringésre egyes szívbetegségekben, azáltal, hogy a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer működését csökkenti. Maga a gyógyszeres kezelés rendkívül hatásos, egyaránt alkalmazzák első terápiás lépésként, illetve akkor is, ha más, kevésbé erős gyógyszerek nem hoznak elfogadható eredményeket. A sportolók azonban rendszerint nem a vérnyomás csökkentésére használják a szert, vagy legalábbis elsősorban nem ezzel a céllal szedik. Ezen a területen a captopril elsősorban mint anabolikum, vízhajtó, illetve termogén anyag tart számot érdeklődésre. Mindenekelőtt ezen a ponton le kell szögeznünk, hogy a captopril szedését nem ajánljuk senkinek, mivel a vérnyomás drasztikus esését válthatja ki, kivéve akkor, ha már magas vérnyomás alakult ki anabolikus szteroidok szedése következtében.

A legtöbb sportoló a zsírégetés elősegítésének reményében használja ezt a szert.. A captoprilnek erre a sajátságára először egy Darkham nevű szerző “Dan Duchaine’s Dirty Dieting Newsletter” című kiadványa hívta fel a figyelmet. A hatás azon a feltételezésen alapul, hogy a hatóanyag a zsírsejtek zsírbontását gátló receptorokat, az úgynevezett alfa-2-adrenoreceptorokat blokkolja. Ha a captopril valóban hatékonyan csökkentené a zsírsejtek alfa-2-szintjét, akkor bizonyára nagyon eredményes lenne ebben a vonatkozásban is. Valóban sokan vannak, akik kitartanak azon álláspont mellett, hogy e szer kitűnően használható
szálkásításra, és gyakran hangzik el az is, hogy magasabbra teszi a
zsírok szempontjából a kalóriaküszöböt a szer alkalmazása. Mások azonban vehemens módon tiltakoznak a szer ilyesfajta használata ellen és azt hangoztatják, hogy a captopril tökéletesen alkalmatlan a zsírégetésre. Egy meglehetősen érdekes tanulmányban arra bukkanhatunk, hogy az anyag két hét huzamos alkalmazása sem hozott semmiféle változást az alfa-2- vagy
a béta-2-adrenoreceptorokkal kapcsolatosan. Egy másik tanulmány, ellenben,
a szer 16 héten keresztüli adagolásának hatására az a-2-receptorok csökkentését találta. Amennyiben pusztán arról van szó, hogy a caproprilnak tovább kell hatnia ahhoz, hogy erősebb receptorgátlást érjünk el, akkor egyszerűen csak hosszabb ideig kell alkalmazni. Ez a késleltetett hatásmechanizmus azonban jelentősen csökkentené a népszerűségét. A captopril ezzel szemben rövid idő alatt is csökkenti az aldoszteron szintet és a vízvisszatartást. Bár nem erősen termogén, enyhe vízhajtó hatással rendelkezik, ami sokak számára kétségtelenül hasznos lehet.

A captoprillel kapcsolatos másik érdekesség az, hogy – a vizsgálatok szerint – növeli az inzulin-érzékenységet. Bár a szervezet zsírürítése szempontjából nélkülözhetetlen, ne feledjük, hogy az inzulin hihetetlenül hatásos anyagátalakító (“anabolikus”) hormon. Az inzulin nemcsak fontos tápanyagokat szállít, hanem felelős a fehérjék, a szénhidrátok illetve a lipidek felvételéért és mozgósításáért, sőt az izomszövetekben erőteljesen segíti a fehérjék szintézisét is. A sportolók tapasztalatai szerint, ha edzések után a megfelelő időben befolyásoljuk az inzulinszintet vagy akár az inzulinra való érzékenységet, drámai anabolikus hatásokat érhetünk el. Az idevágó tanulmányok szerint a captopril nagyon ígéretesnek látszik.

Egy vizsgálat során például, amelyet elhízott patkányokon végeztek, a captopril mind az izomszövetekben mind pedig a májban növeli az inzulin érzékenységet.
Egy – talán még érdekesebb – 1994-es japán tanulmány a captopril részletes
hatásmechanizmusát vizsgálta. A kutatók azt mutatták ki, hogy a vázizomzat glükóz-transzporter (GLUT4) képződését serkentette, aminek egyértelműen pozitív hatása van az izmok glükózfelvételére és anyagcseréjére. Ha azonban valaki a maximális hatás érdekében inzulinnal együtt használ captoprilt, óvatosan kell adagolnia, mivel az inzulin hatása látványosan növekszik captopril jelenlétében.

Az adagolás a kezdeti időszakban mindössze 25 mg vagy napi fél tabletta. Mivel a szer hatására fáradtság léphet fel, az adagokat este, lefekvés előtt kell bevenni, azért, hogy a napi edzéstervet illetve életminőséget ne befolyásolja kedvezőtlenül. Idővel az adagok növelhetők, de semmiképpen sem javasolt napi 50 illetve 100 mg fölé kerülni. A már fent említett vérnyomásesés kockázata miatt alkalmazás során különösen körültekintőnek kell lenni; ne szedjünk be felelőtlenül napi egy-két tablettát. Amennyiben szédülést vagy gyengeséget tapasztalunk, ez akár sürgős orvosi beavatkozás szükségességére utalhat, tehát legyünk nagyon elővigyázatosak! Különösen fontos a vérnyomás folyamatos mérése és nyomon követése! Az alacsony vérnyomáson kívül számos más mellékhatással kell számolnunk, köztük szédüléssel, fejfájással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, étvágytalansággal, hányingerrel, hőhullámokkal és fáradtsággal.