Hatóanyag

clonidinhydroclorid

Kereskedelmi megnevezések

Catapresan: 0,075mg, 0,15mg, 0,3mg tabletta; Bochinger Ingelheim

Clonidin: 0,15mg, 0,3mg, tab.; 3M Medica

Clonidin-Ratiophan: 0,075mg, 0,15mg 0,3mg tab.; Ratiopharm

Clonistada: 0,15mg,0,3mg tab.; Stadapharm
Mirfat: 0,15mg, 0,3mg tab.; Merckle

Itt csak német, és csak tablettás készítményeket adtam meg. Ezenkívűl létezik még kapszulában, injekciós oldatban, ampullában, szemcseppben. Külföldön még további 40 féle készítmény létezik.

Jellemzők

A Catapresan egy vérnyomáscsökkentő készítmény, a szteroidok által megnövekedett vérnyomás csökkentésére alkalmazzák. De ezen kívűl megállapították, hogy a Catapresan fokozza a növekedési hormonok termelését. Ezért elalvás előtt és reggel közvetlenül felkelés után kell szedni. A catapresannak jelentős az anabolikus hatása.

Adagolás

1db 0,3mg-os tabletta elalvás előtt, egy 0,15mg-os tabletta ébredés után, éhgyomorra.

Mellékhatások

Letargia,fáradtság, szédülés, szájszárazság, potencia zavarok. Akinek eleve alacsony a vérnyomása és a pulzusszáma, az különösen elővigyázatosan járjon el ezzel a készítménnyel.


Catapres (clonidine hydrochloride)[by X-Files]

A Catapres vérnyomáscsökkentő, amelynek hatóanyaga a clonidine hydrochloride.
Világszerte számos készítmény formájában állítják elő, a tablettától az injekción át a szemcseppig. A sportolók két okból érdeklődnek a Catapres iránt. Az első az, amiért a gyógyszert receptre is adják, vagyis a vérnyomás csökkentése. Ez az olyan erős androgének alkalmazásakor jelentkező mellékhatás, amely nagy arányban ösztrogénné alakul át. A magas vérnyomás nemcsak kellemetlen tünet, hanem veszélyes is. A vérnyomás tartós emelkedésekor többek között a szívbetegségek kockázata is jelentősen növekszik. Ezt a fenyegető lehetőséget tovább valószínűsíti az, hogy a szteroidokról feltételezik, hogy a koleszterinszintre is hatással vannak. Ennek a mellékhatásnak a kezelését vannak, akik úgy oldják meg, hogy a kérdéses anabolikus szer felfüggesztése helyett vérnyomáscsökkentőt, például Cataprest kezdenek szedni. Sok esetben sikerül így a vérnyomást csökkenteni és ezáltal a kúra biztonságosan folytatható. Más esetben azonban a szteroidkúra abbahagyása és egy teljes orvosi kivizsgálás jobban szolgálja az egyéni érdekeket.

A Catapres azonban másképpen is a sportolók javára válhat. A gyógyszerrel kapcsolatos szakirodalom szerint a Catapres serkenti a szervezet növekedési hormon termelését. A hatás rövidesen alkalmazás után jelentkezik, és több órán áttart. Ennek során a hormonszint olyannyira megemelkedhet, hogy anabolikus illetve termogén hatást vált ki. A sportolók általában naponta két adagban használják, egyszer reggel és egyszer este. Reggelenként egy darab 150 mg-os tabletta biztosítja a nap folyamán a megemelkedett növekedésihormon-szintet. A közvetlenül elalvás előtt bevett 300 mg-os adaggal pedig éjszakára is jóval magasabb növekedésihormon-szintet érnek el. Bár a nagyobb dózis hatékonyabb, tanácsos azt éjszakára, nem pedig reggelre bevenni, így a nap folyamán az erősebb mellékhatások jelentkezése kiküszöbölhető. Ilyen mellékhatás lehet a kimerültség, letargia, szájszárazság, szédülés, és a szexuális zavarok. Fontos, hogy eleve alacsony vérnyomás esetén a szer nem alkalmazható! Általában akkor használják, ha a vérnyomás emelkedik, nem pedig önmagában, mint anabolikumot. Egészséges személyek, akiknek sportolóknál szokásos lassabb pulzusa van és normál vagy alacsony vérnyomása, súlyos egészségkárosodást kockáztatnak a szer alkalmazásakor, mivel vérnyomásuk veszélyes szintre eshet le. Ennek drasztikus, sőt akár életveszélyes következményei lehetnek!

Bár a Catapres izgalmas vegyület, a sportolók körében nincs rá különösebb kereslet. A legtöbb potenciális vásárlót elriasztják a mellékhatások, illetve a szerrel kapcsolatos biztonsági javaslatok. Mivel emiatt a hamisítók számára nem látszik jövedelmezőnek a szer másolása, a feketepiacon biztonságos beszerzésnek számít, ha rábukkanunk.

Hamisítványok: Valószínűleg biztonságos vétel.