Hatóanyag

clenbuterolhydrochlorid

Kereskedelmi megnevezések

Broncodil: 0,01mg tab. Von Boch Olaszország

Broncoterol: 0,02mg tab. Quimedical Portugália

Cesbron: 0,02mg tab. Fidelis Portugália
Clenasma: 0,02mg tab. Biomedica Foscama Olaszország

Contraspasmin: 0,02mg tab. Drezda Németország

Monores: 0,01mg tab.ill 0,02mg tab. Valeas Olaszország

Prontovent 0,02mg tab. Salus Olaszország

Spiropent: 0,02mg tab.Thomae Németország,Bender Ausztria, De Angeli Olaszország, Enropharma Spanyolo.

Spiropent mite: 0,01mg tab. Thomae Spanyolország

Spasmo-Mucosohoron: 0,02mg.tab Thomse Németo.

Ventolase: 0,02mg tab. Juste Spanyolo.

Állatgyógyászatban

Ventipulmin: 0,01mg/g Richter Ausztria

A clenbuterol számos más készítményben megtalálható még, ide tartoznak a cseppek, szirupok, folyadékok, inj. oldatok.

Jellemzők

Ennek a szernek a hatóanyaga a clenbuterol, ami igazán érdekes és figyelemreméltó készítmény.

Nem szteroidhormon, hanem egy béta-2-szimpatikomimetikum, hatása miatt azonban mégis összehasonlítható a szteroidokkal.

Hasonlóan a Winstrol Depot és az Oxandrolon kombinációjához, a Clenbuterol szolíd, de igen jó minőségű izomnövekedést eredményez, ami szignifikáns erőnövekedéssel jár, továbbá iszonyatosan erős antikatabolikus hatása lassítja azt az ütemet, ami a  proteint az izomsejtből lebontja, így az izomsejtek megnagyobbodását eredményezi. Emiatt számos testépítő használ Clenbuterolt, többek között a szteroidkúra folytatásaként, hogy a létrejövő katabolikus szakaszt megelőzze (csökkentse), hogy így őrizze meg izomtömege és ereje maximumát.

További tulajdonsága, hogy kifejezetten zsírégető hatása van. A zsírt diéta nélkül égeti el, mert könnyen megemeli a szervezet hőmérsékletét, miáltal a szervezetet arra ösztönzi, hogy a zsírokat fűtőanyagként e felmelegítéshez felhasználja.

Adagolása

Az adagolás a testsúlytól függ, és testhőmérséklet-méréssel tökéletesíthető. A testépítők általában 5-7 tablettát, 100-140mcg-t szednek naponta. A szedés normális esetben 8-10 hétig tart.

Mivel nem hormonkészítmény, ezért nincs az anabolikus szteroidokra jellemző mellékhatása.

Mellékhatások

Nyugtalanságérzés, szívdobogás, enyhe ujjremegés, fejfájás, túlzott izzadás, álmatlanság, estleges izomgörcsök, vérnyomás-növekedés, rosszullét. A tünetek átmeneti jellegűek, a szedést követő 8-10. napon általában megszűnnek.

A fejfájást alkalmanként 500-1000mg L-Tyrosine és 60mg Ginkgo Biloba (ezek étrendkiegészítők) egyidejű beszedésével enyhíteni, illetve megelőzni lehet.

Sok hamisítvány létezik, jó példa erre egy átszakítható fólia felirata: Clenbuterol, pharmachim Bulgária, 0,02mg. Mivel a Clenbuterolt a keleti országokban nem gyártják, ezért ezt a készítményt kerüljük.


Clenbuterol[by X-Files]

A Clenbutenol világszerte széles körben alkalmazott hörgőtágító. A gyógyszert leggyakrabban 20 mcg-os tablettákban gyártják, de kapható injekcióban illetve szirup formájában is, sőt ma már 40mcg-os tabletták is léteznek. A Clenobuterol a szimpatomimetikumok (szimpatikus hatást kiváltó) vegyszerek tágabb csoportjába tartozik, és hatása az adrenoreceptorok eloszlásával függ össze. Testünkben kilenc, különböző fajta adrenoreceptor van, amelyeket két csoportba – a vagy (3- és ezen belül további osztályokba sorolnak. A különböző receptorokhoz való kötődés alapján ezeket a szereket olyan betegségek kezelésére használják, mint az asztma, magas vérnyomás, cardiovascularis shock, szívritmuszavar, migrénes fejfájás és anaphylacticus shock. A Goodman-Gillman szerzőpáros által írt The Pharmacological Basis of Therapeutics (Az orvosi kezelés farmakológiai alapjai) című munka kilencedik kiadása jól foglalja össze ezen gyógyszerek hatásának sokféleségét:

“A katekolaminok és szimpatomimetikumok hatásainak többségét hét fő csoportba sorolhatjuk: (1) bizonyos simaizmok, így a bőrt, vesét, nyálkahártyákat ellátó vérerek. nyál-illetve verejtékmirigyek izomzatának periférikus ingerületi működésének serkentése; (2) bizonyos simaizmok, így a bélfal, a hörgők és a vázizomzatot ellátó vérerek izomzatának periférikus működési gátlása; (3) a szív ingerületi folyamatainak serkentése, amely megemelkedett pulzusszámot és erősebb kontrakciót (összehúzódást) eredményez; (4)hatás a sejtanyagcserére, többek között a glükogenolízis sebességének növelése a vázizmokban és a májban illetve szabad zsírsavak felszabadítása zsírszövetekből; (5) endokrin hatások, köztük az inzulin, renin és az agyalapi mirigy hormonok elválasztásának szabályozása; (6)szimpatikus hatások, például a légzés serkentése, más drogokkal együtt az éberség és a pszichomotorikus tevékenység növelése, valamint étvágycsökkentés; végül (7) preszinaptikus működés, amely neurotranszmitterek, például a norepinefrin vagy az acetilkolin felszabadulását serkenti vagy gátolja.”

A clenbuterol mint hatóanyag szelektív (béta-2-szimpatomimetikum, és hatása a háromból egy béta-receptor családot érint. Különös érdeklődésre tart számot, hogy csak kevéssé serkenti a béta-1-receptorokat. Mivel a (béta-1-receptorok működése szorosan kapcsolódik a szer szív- és érrendszert befolyásoló hatásához, a clenbuterol képes a légzési nehézségeket csökkenteni (a (béta-2-receptorok serkentése mellett), a nem-szelektív béta-serkentőkhöz képest lényegesen kevesebb mellékhatással. Klinikai vizsgálatok tanúsága szerint különösen erős hörgőtágító, amely kevés kellemetlenséget okoz és a páciensek nagy megelégedésére szolgál. A szervezetben a Clenbuterolnak kiugróan nagy a felezési ideje: becslések szerint nagyjából 34 óra. Ezáltal könnyű állandó szintre beállítani, napi egyetlen, de legfeljebb kétszeri adaggal. Emiatt nyilvánvalóan egyszerű az alkalmazása, ami hozzájárul a paciensek elégedettségéhez. Bár a vegyületet a világ számos országában előállítják, eddig az Egyesült
Államokban még nem vezették be alkalmazását. Ennek oka lehet az is, hogy számos hasonló, hatásos terápia létezik az asztma kezelésére, és az esetleges gyártó cég ahhoz nem érzi megfelelően jövedelmezőnek a terméket, hogy az engedélyeztetési folyamat költségei megtérüljenek. Ettől függetlenül a külföldi clenbuterol-készítmények széles skálája kapható az amerikai feketepiacon.

Állatkísérletek a clenbuterol anabolikus aktivitásáról számolnak be, ami csábító lehetőség a sportolók számára. A vegyület ráadásul ismert termogén, hiszen (béta-2-serkentők közvetlenül gyorsítják a zsírsejtek anyagcseréjét és a trigliceridek szabad zsírsavakra bomlását. Ennek az eredményessége nagyon vonzóvá, sőt mára már kötelező jellegű verseny előtti szerré tették a clenbuterolt. A legtöbb felhasználó kettős hatást remél, nevezetesen, hogy egyszerre tünteti el a szervezetből a zsírt és fejleszt erőteljes izomtömeget. De amint a Medicine and Science in Sports and Excercise című folyóirat 1995. augusztusi számában megjelent tanulmány rámutat, a lehetséges anabolikus hatások emberen erősen kérdésesek, és ezek a feltevések pusztán a hörgőtágításhoz használt adagoknál lényegesen nagyobb dózisokkal végzett állatkísérletek eredményein alapulnak. Ilyen beszámolók mellett mostanában többen vitatják, hogy van-e egyáltalán a clenbuterolnak anabolikus hatása. Néhányan esküsznek rá, hogy a szer remekül alkalmas izomépítésre, ugyanakkor leszögezik, hogy inkább a felkészülés időszakában, rásegítésként hasznos. Mások számára ez csak azt bizonyítja, hogy a sportolók sok időt és pénzt képesek pocsékolni olyan szerekre, amelyek nem a várt eredményt hozzák.

A vita a mai napig folyik, miközben sokan anabolikus szerként használják a clenbuterolt. A fentieket szem előtt tartva a sportolónak kell megszabnia az adagolást és a kúra időtartamát attól függően, hogy a két “lehetséges” hatás közül melyiket kívánjuk elérni, illetve, hogy mennyi mellékhatást viselünk el. Utóbbiak – más szimpatikus serkentőkhöz hasonlóan lehetnek: kézremegés, álmatlanság, verejtékezés, magas vérnyomás illetve hányinger. Ezek a hatások általában egyheti használat után jelentkeznek; noha bizonyos idő után a szervezet megszokja a szert. A kúrát általában úgy folytatják, hogy a kívánt dózis eléréséig napról napra emelik az adagokat. Ez az eljárás a minimumra csökkenti a mellékhatásokat, amelyek drámai módon jelentkeznének, ha eleve nagyobb adaggal indítanánk a kezelést. Férfiak általában napi 2-8 tablettáig növelik az adagokat, bár egyesek ennél magasabb dózisokat is jól tolerálnak.
Nők többnyire kisebb, napi 2-4 tablettás adagot állítanak be. A szer nagyon gyorsan emeli a testhőmérsékletet, bár ennek mértéke nem kiugró, általában napi fél vagy egy fok körül szokott lenni. A hőemelkedés oka többlet energia termelődése a (főképpen zsírt) lebontó folyamatokból – ez általában nem okoz kényelmetlenséget. A fentiek ismeretében a clenbuterol kúra hosszának meghatározása az egyéni igények ismeretében történik. Egyszerűbben: a készítmény sport szempontjából előnyös hatása csak korlátozott ideig tart és – főként a béta-receptorok számát csökkentő szabályozó folyamatok miatt – később visszaesik. Amikor zsírégetésre, vagyis elsődleges céljával megegyezően alkalmazzák a szert, akkor hatása hozzávetőlegesen 4-6 hétig tart. Ez alatt az idő alatt a felhasználónak rendszeresen ellenőriznie kell testhőmérsékletét. Tudjuk, hogy a clenbuterol a hőmérséklet emelése révén fejti ki hatását. Ha a hőmérséklet a normális értékre esik vissza, akkor a szer már nem képes kifejteni termogén hatását. Ebben az esetben az adagolás további növelése nem lenne célravezető, ehelyett néhány hét szünet közbeiktatása javasolt. Ha valaki erősíteni szeretne, a clenbuterol hatása sokkal rövidebb ideig, körülbelül 3-4 hétig tart. Ezt feltételezhetően a tényleges anabolikus hatás hiánya okozza, és valószínűleg az erősödés nem ennek, hanem inkább a szer (ephedrinhez hasonló) stimuláns sajátságainak köszönhető. Ez azonban még tudományos körökben vitatott kérdés.

Sok versenyző tapasztalta, hogy a clenbuterol hatását fokozza más szerek együttes alkalmazása. Pajzsmirigy hormonokkal, különösen az igen erős
Cytomellel kombinálva, a termogén hatás kiugróan felerősödik. Ily módon a versenyre készülés időszakában szigorú kalóriamegvonás nélkül is kivételes mennyiségű fölösleges zsírtól lehet megszabadulni. Egy ilyen keverék szteroid kúraként tovább használva sokkal keményebb külsőt eredményez. A szálkásító szerek ilyenkor a kúra során jelentős mértékben korlátozzák a zsírok raktározását, még erősen aromatizálódó androgének esetében is. A clenbuterol és a pajzsmirigy hormon keverékét növekedési hormonnal együtt is alkalmazzák, tovább növelve a termogén és az anabolikus hatásokat a kezelés folyamán.

Hamisítványok:

A clenbuterol az amerikai feketepiacon bármikor beszerezhető. Egy
100 tablettás csomag utcai ára 100-150 dollárt is kitehet Amerikában, a jelenlegi nagy keresletnek köszönhetően. Számos európai csomagküldő szolgálat kínál amerikaiaknak 75 cent körüli tablettánkénti árért, vagyis jóval olcsóbban “clent”. Bár a szert az utóbbi időben hamisították, ez nem öltött olyan méreteket, mint más anabolikumok esetén. A clenbuterol legális változatai olcsók és bőséges a választék, így a feketepiacon sincs igény nagy mennyiségű hamisítványra. Az USA-ban azonban valóban megtörtént, hogy bizonyos gátlástalan gyártók ephedrint vagy más stimulánst tartalmazó szert clenbuterol néven forgalmaztak azt remélve, hogy a stimuláns hatás révén nem veszik észre a csalást. Vagyis nem igazi hamisítványokról, hanem bizonyos durván összeállított termékekről van szó. Ha azonban tudjuk, mit keresünk, könnyen kivédhetjük a csalást. Mivel a clenbuterolt az Egyesült Államokban nem gyártják, kerüljünk minden USA gyártó által előállított terméket. Csak az ismert márkájú termékekben bízzunk: ilyen a mexikói Spiropent, Novegam, Oxyflux vagy az európai
Spiropent, Broncoterol, Clenasma, Monores, Contraspasmin és Ventolase.
A magyar piacot tekintve fontos megjegyezni, hogy a Clenbuterolnak itthoni elterjedt formája a Boehringer Ingelheim által gyártott Spiropent. Ebből bőséges kínálat mutatkozik, az ára tételtől függően 25-50 Ft/szem között mozog. Mindazonáltal ha arra gondolunk, hogy a legtöbb gyógyszer esetében az itthoni ár a gyógyszertári ár kétszerese, a szemenkénti ár- ennél magasabb is lehet.
Itthon a hamisítványok nem elterjedtek ebből a szerből, ezért nincs ok aggodalomra. A legtöbb ember egyenesen a gyógyszertárból jut hozzá. A régebben népszerű, és a “spiro”-nál olcsóbb “bolgár légúttisztító cukorkát”, a bolgár Clenbuterolt már ne keressük, a gyártást beszüntették, azok, akik pedig nagyobb készletet halmoztak fel belőle, mára valószínűleg túladtak rajta.