Hatóanyag

cyclofenil

Kereskedelmi megnevezések

Fertodur: 200mg tab. Schering, Német o., Svájc, Portugália, Görögo. Töröko. Mexikó

Neoclym: 200mg tab. Poli Olaszország

Rehibin: 100mg tab. Serano Olaszo. Nagy-Britannia

Sexaid: 100mg tab. Leo Spanyolo.; Teikoku Zoki Japan

Jellemzők

A Cyclofenil nem anab./androgén szteroid, mégis a nemi hormonok csop.-ba tartozik, mivel ez egy ösztrogén. A Cyclofenil anti-ösztrogénként hat, s egyben növeli a szervezet tesztoszteron termelését. Ez a valóságban úgy működik, hogy a testépítők a szteroid-kúra során szedik, s így tartják alacsonyan az ösztrogén-szintet. Ez az eredmény a szteroidok csekélyebb vízvisszatartásában, s a ritkábban fellépő nőiesedésben jelentkezik. Tehát hasonló a hatása a HCG-hoz.

Adagolása

Ez a tényleges szteroidkúra függvénye, de az biztos, hogy a szervezet észreveszi a cyclofenilt magában, és 4-6 hét múlva semlegesíti. Ezért ennél tovább szedni felesleges.

Mellékhatások

Pattanások, megnövekedett szexuális érdeklődés, hőhullámok. Megjegyzés: nehezen lehet hozzájutni és ritkán lelhető fel.


Cyelofenil [by X-Files]

A Cyclofenil nem szteroid, hanem egy hatásában a Clomidhoz illetve a Nolvadexhez hasonló kiegészítő szer. Mindhárom erős ösztrogén receptor antagonista, ezáltal
nőkben az ovuláció serkentésére, férfiakban pedig a tesztoszteron termelés növelésére használható. Sportolók közül elsősorban férfiak alkalmazzák, hogy egy-egy szteroid kúra befejeztével elősegítsék a saját tesztoszteron termelődés visszaállítását. Erre azért lehet szükség, hogy elkerüljék azt „összeesést”, ami a tesztoszteron szint visszaállásáig kialakulhat. Gyakran használják ilyen céllal a HCG-t is, amely viszont teljesen másképpen, a sárgatest-serkentő hormon (LH) hatásának imitálásával hat. A HCG hatása rendkívül gyors, ezért ez az
egyik első szer, amelyet a szteroidok kiürülése után alkalmaznak. A cyclofenil, a Clomid vagy a Nolvatex azonban inkább a későbbi szakaszban, gyakran a HCG kezelés folytatásaként eredményes. Esetenként nők is hasznát veszik az antiösztrogéneknek, elsősorban a versenyeket megelőző időszakban, amikor a saját ösztrogén szint befolyásolása elősegíti a zsírvesztést és a definiáltság kialakulását. Azok a mellékhatások azonban, amelyek az ösztrogén aktivitásának csökkentésével kapcsolatosak, nőkben nem éppen teszik ideálissá ezt az alkalmazást. A Cyclofenil (akár a Clomid vagy a Nolvadex) gyakorlatilag ösztrogén serkentő és gátló is egyben. A szervezetben antiösztrogén sajátságokat mutat, minthogy bizonyos célszövetekben megakadályozza az ösztrogének receptoraikhoz való kötődését. Éppen ez az, ahogyan a tesztoszteron felszabadulását is elősegíti. Az egyik célszerv a köztiagy (hipotalamusz), ahol az ösztrogén által létrehozott negatív visszacsatolást gátolja. Ezáltal a gonadotrop releasing faktorok (GnRf) nagyobb mennyiségben termelődnek. Ezek az
agyalapi mirigyben serkentik a sárgatest serkentő hormon (LH) felszabadulását, amely közvetlenül növeli a herék tesztoszteron termelését, vagyis megemeli a szervezetben az androgének koncentrációját. A mell kötőszöveteiben a vegyület antiösztrogén hatása úgy jelentkezik, hogy megakadályozza a gynecomastia kialakulását, hasonlóképpen a Nolvadexhez. A Cyclofenil azonban utóbbihoz képest gyengébb hatással rendelkezik, ezért, amennyiben mindkettő hozzáférhető, ritkábban használatos az ösztrogén szint szabályozására.

Hatékonynak bizonyul azonban akkor, ha a természetes tesztoszteron termelés visszaállítására használjuk szteroid kúrák befejezésekor. Általában napi 400-600 mg-os adagokban, a kúra vége után 4-5 hétig alkalmazzák. Mivel néhány hétig is eltarthat, amíg a cyclofenil hatása érzékelhetővé válik, az első egy-két hétben rendszerint HCG-vel kombinálják. A HCG ilyenkor abban is segít, hogy gyorsan visszaállítja a herék gonadotropinokra adott válaszreakcióit, amelyek a kúra során esetlegesen a hosszabb inaktív állapot miatt csökkentek. Ezután a cyclofenil kúrát úgy folytatják, hogy a teljes kiegészítő kezelés nagyjából öt-hat hétig tartson. Itt jegyezzük meg, hogy néhányan azzal próbálkoznak, hogy kúra végi kiegészítő kezelés helyett a cyclofenilt anabolikumként alkalmazzák.
Annak a reményében teszik ezt, hogy a tesztoszteron szint radikális emelkedése esetlegesen az izomtömeg növekedését válthatja ki. Néhányan arról számoltak be, hogy ez a feltevés ténylegesen működik, bár az eredmények nem túl meggyőzőek. Bárki, aki valaha használt szteroidokat, csalódott lenne a cycloffenil ilyen kipróbálása után, amely nyilvánvalóan nem ugyanolyan hatékony, mint hogyha mondjuk, tesztoszteront injektálnánk.

A szernek kevés mellékhatása van, és ezek jelentkezéséről is jobbára csak nőnemű felhasználók számoltak be. Ezek közül a leggyakoribb panasz a hormonális változások miatt fellépő hőhullám. Férfiakban az androgén szint emelkedése olyan tüneteket válthat ki, mint például a zsíros bőr, pattanások, megnövekedett agresszió illetve libidó. Ezek azonban nem szélsőséges hatások, mivel az androgén szint nem éri el azt az értéket, mint a legtöbb szteroidnál. Mi több, a cyclofenil esetén ezeknek még örülhetünk is, hiszen arra utalnak, hogy a szer működésbe lépett. Az Egyesült Államokban a cyclofenil nem népszerű termék: csak alkalmanként tartják a kereskedők, helyette inkább a Clomid vagy a Nolvadex hozzáférhető. Az USA-ban leginkább a Fetodur márkájú, az európai Schering által (illetve régebben Mexikóban is) gyártott termék fordul elő.