Hatóanyag

liothyronine sodium

Kereskedelmi megnevezések

Cynomel5 mcg, 24 mcg tab,;UhImann-Eyrard CH
Cynomel25 mcg tab.;Merrell Dow FR, Dincel TK
Cyronine (o.c.)25 mcg, 50 mcg tab.;Major U.S.
Cytomel5 mcg tab.;Smith Kline U.S.; Smith Kline & French Canada, NL
Cytomel25 mcg tab.;Smith Kline Rit B, Smith Kline U.S.; Smith Kline & French Canada, NL
Cytomel50 mcg tab.;50 mcg tab.; Smith Kline U.S.
Cytomel Tabs5, 25, 50 mcg tab.;Schein U.S.
Euthroid (o.c.)50 mcg tabl;Parke Davis U.S.
Linomel25 mcg tab.;Smith Kline Argentina
Liothyronin20 mcg tab.;Nycomed NO, S
Neo-Tiroimade5 mcg, 25 mcg tab.;Made PTI
Ro-Thyronine25 mcg, 50 mcg tab.;Robinson U.S.
T3 (o.c.)25 mcg, 50 mcg tab.;Uni-Pharme U.S.
T325 mcg, 50 mcg tab.;Uni-Pharme Israel
T325 mcg, 50 mcg tab.;Unipharma GR
Tertroxin20 mcg injection solutionGlaxo DK
Tertroxin20 mcg tab.Glaxo DK, South Africa, CZ, GB
Thybon,-forte20 mcg, 100 mcg tab.;Hoechst G
Thyrotardin100 mcg dry substance;Henning Berlin G Inject
Ti-Tre5 mcg, 20 mcg tab.;Glaxo I
Tiromel25 mcg tab.;Ibrahim TK
>Tironina (o.c.)25 mcg tab.;Abello ES
Trijodthyronin20 mcg tab.;Nycomed S
Trijod. Sanabo25 mcg tab.;Sanabo A
Trjodthyr- 5050 mcg tab.;Berlin-Chemie G
Trjodthyr. Leo25 mcg tab.;Leo ES

Leírás

A cytomel nem anabolikus/androgén szteroid, mindinkább egy pajzsmirígy hormon.

Hatóanyaga a mesterségesen előállított liothyronine sodium amely teljesen megegyezik a természetesen is előforduló tricodide-thyronine-nal (L-T3). A pajzsmirígy egy egészséges embernél két hormont állít elő, a jobban ismert L-thyroxine-t (L-T4) és a most fókuszban lévő L-triiodine-thyronine-t (L-T3). Mivel a cytomel szinte teljesen azonos a természetesen is termelődő
hormnonnal, addiktív szedésével a szervezetet be lehet csapni, olyan a hatása, mintha a pajzsmirígy több hormont termelne. Az L-T3 az erősebb és hatékonyabb a két hormon közül, ezért hatékonyabb a cytomel a széleskörűen elterjedt társánál, az L-T4 termékeknél (pl.: L-thyroxine és Synthroid). Az L-T3 bizonyítottan 4-5-szörösen aktívabb és gyorsabban is hat, mint az L-thyroxine. Az egészségügyben a cytomelt elsősorban a pajzsmirígyműködés alultengésben szenvedőknél használják. A pajzsmirígy alultengés tünetei lehetnek a kövérség, emésztési nehézségek, fáradtság, letargia.

A testépítők a cytomelt az anyagcsere sebességének stimulálására használják, gyorsabb szénhidrát, zsír és fehérje feldolgozást tesz lehetővé, tehát diétával egybekötve pucol ezerrel, de nem csak a zsírokat, hanem az izomállományt is ugyanolyan mennyiségben megcsappantja, a megoldást alább vázolom majd fel. Az elsődleges szempont a zsír elégetésének fokozása (lipolízis). A versenyzők általában pár héttel verseny előtt kezdik használni a cytomelt, hogy elősegítsék a szálkásítási folyamatot, illetve, hogy az extrém alacsony zsírtartalmat fenntartsák, mindenféle éhezés és önsanyargatás nélkül. Azon testépítők, akik alacsony dózisban szedik tömegnöveléskor (kb. 6.25-12.5 mcg), megfigyelték, hogy az anabolikus szteroidok hatékonyabbá válnak, a legvalószínűbb magyarázat erre a gyorsított proteinszintézis.

A testépítők többsége akiket a magazinok előlapján látni, általában extrém szálkásaknak és definiáltnak tűnnek, gyorséttermi koszton élnek és közben eszik a cytomelt zsákszámra. A túlstimulált pajzsmirígy úgy égeti a kalóriákat, mint egy nagyüzemi kohó. Manapság a cytomelt clenbuterollal szokás kombinálni, hogy a zsírégetés még hatékonyabb, még gyorsabb legyen. A cytomelt a női testépítők is előszeretettel használják. Mivel a nőknek általában alacsonyabb az anyagcsere szintjük a férfiakénál, így náluk sokkal nehezebb formába jönni, a mai standardoknak megfelelni. Ezt az akadályt a cytomel könnyűszerrel elhárítja és a hölgyeket a kívánt formára hozza. A drasztikus – 1000Kcal/nap diétát el lehet kerülni ily módon. A nőknél a mellékhatások fokozottabban jelentkeznek addiktív cytomel szedésekor, éppen ezért kisebb mennyiséget kell szedniük, a javasolt maximális dózis napi 50 mcg cytomel. A rövid, kúraszerű cytomel szedés minden bizonnyal egészségesebb, mint a drasztikus ún. “éhező” diéta.

Ami az adagolást illeti, nagyon körültekintően kell bánni vele, mivel a cytomel egy nagyon erős és hatékony pajzsmirígyhormon. Rendkívül fontos, hogy aki úgy dönt, elkezdi szedni, alacsony dózissal kezdje, nagyon lassan emelje a napi adagot. A legtöbb atléta 25 mcg-mal kezdi a hormon szedését és 4-5 naponta emeli ezt a dózist újabbb 25 mcg-os adaggal. 100 mcg/nap dózisú adagnál nagyobb nem szükséges és nem is tanácsolt!! Nem javallott továbbá a 25 mcg-nál nagyobb adag egyidejű bevétele, a nap folyamán egyenletes időközökre felosztva kell beszedni a 25 mcg-os dagokat, így hatásosabb. Fontos továbbá megemlíteni, hogy a cytomelt nem tanácsos 5 hétnél tovább szedni egyhuzamban, ugyanis ilyenkor már magas a kockázata annak, hogy egy életre tönkretegye a diétázó egyén a saját pajzsmirígyhormon termelését. Legalább két hónap kihagyás szükségeltetik két cytomel tartalmú kúra között. Ha ezeket a diétázó nem tartja be, magas a valószínűsége, hogy egy életen át ilyen szereken kell élnie. A levezetés még fontosabb, még lassabb kell, hogy legyen, mint a felvezetés. A cytomel szedésének megkezdése előtt az egyénnek mindenképpen konzultálnia kellene orvosával, hogy megtudja, nincs-e pajzsmirígyhormon túltengése. Pajzsmirígyhormon túltengés + cytomel = Örökre elbaszott pajzsmirígy = Halálig tartó Cytomel vagy L-Thyroxin szedése.

Adagolás (bár szedése senkinek sem ajánlott 🙂 )

Egy jól megtervezett, cytomel tartalmú zsírégető kúra nagyjából így kell, hogy
kinézzen:

(1
tab. cytomel = 25 mcg, egy szám az alábbiakban egy-egy napot jelent)

0.5; 0.5; 1; 1; 1; 1; 2; 2; 2; 2; 3; 3; 3; 3; 2; 2; 2; 2; 2; 1; 1; 1; 1; 1; 0.5; 0.5; 0.5; 0.5; 0.5, továbbá valamilyen anabolikus/androgén szteroid használata is javasolt, hogy az
izomleépülést megakadályozzuk. Heti 1-2 ampulla sustanon vagy naponta/kétnaponta 50 mg tesztoszteron propionát megteszi a hatását.

Mellékhatások

Lehetséges mellékhatások a következőek lehetnek:
Szívdobogás érzés, szapora szívverés, remegés, fejfájás, szapora légzés, cukrok gyors távozása a vizelettel, hasmenés, fogyás(nem csak zsírból), depresszió,
hiperérzékenység(mentális). A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a leginkább általánosak ezek közül a kézremegés, fejfájás, megnövekedett pulzusfrekvencia. Ezen mellékhatások eltüntethetőek a napi dózis átmeneti csökkentésével. Azon egyének, akik cytomelt szednek hosszú heteken keresztül, azt tapasztalják, hogy gyorsan csökken az izomállományuk is. Ezt elkerülni csak és kizárólag anabolikus szteroidok szedésével lehetséges. A tesztoszteron különböző észterei a legalkalmasabbak erre a célra, mint pl. a sustanon, omnadren propionat, fenilpropionat. Mivel a cytomel a fehérjéket is gyorsabban bontja, ezért fontos a nagyobb mennyiségű fehérjebevitel a kúra alatt.


Cytomel (liothyronine sodium)[by X-Files]

Cytomel márkanéven a nátrium-liothyronine nevű vegyületet forgalmazzák, amely nem anabolikus szteroid, hanem egy pajzsmirigyhormon. Az orvosi gyakorlatban a pajzsmirigy csökkent működésekor, bizonyos anyagcserezavarok és fáradékonyság esetén alkalmazzák. Maga a készítmény tulajdonképpen mesterséges trijód-tironin (T-3) pajzsmirigy hormon. Az alkalmazás során a Cytomel serkenti a páciens anyagcsere folyamatait. Az eredmény: a sejtanyagcsere fokozódása, vagyis megnövelt sebességű szénhidrát-, zsír- és fehérje-átalakítás. A testépítőket a szer azért érdekli, mert képes a felesleges zsír elégetésére. Leggyakrabban a versenyre készüléskor alkalmazzák, és anélkül érik el nagy mennyiségű zsír lebontását, hogy a kalória-bevitelt drasztikusan csökkentenék. Ebben az esetben a Cytomelt gyakran használják clenbuterollal együttesen, ami rendkívül látványos eredményeket produkál. Az utóbbi években ez a kombináció különösen kedveltté vált és kétségkívül jó néhány testet színpadkésszé tett. Sokan megfigyelték, hogy amikor pajzsmirigy hormonokat szteroidokkal párhuzamosan használnak, az anabolikus hatás megnő (érzékelhetően jobban, mint amikor kizárólag szteroidokat alkalmaznak). Ez valószínűleg a fehérjék gyorsabb mozgósításával függ össze, ami nagyobb arányban segíti az új izomzat felépülését.

A szert érdemes körültekintően használni. Nem szabad figyelmen kívül hagyni mindazokat az ajánlásokat és veszélyeket, amelyeket a Cytomellel kapcsolatban emlegetni szoktak. A mellékhatások közé tartozik például a szívdobogás, nyugtalanság, légszomj, szívritmus zavarok, verejtékezés, hányinger, fejfájás, pszichés és anyagcserezavarok. Nagyon erős hormonról van szó, ezért a nem megfelelő alkalmazás könnyen vezet rendellenességek kialakulásához. A Cytomel szedésekor mindenképpen csak lassan szabad az adagokat növelni. Az első nap általában egy 25 mcg-os tablettát vesznek be, majd az adagot három- vagy négynaponként egy tablettával emelik, amíg a maximálisan megengedett napi 100 mcg-ot el nem érik. Ily módon a szervezet képes alkalmazkodni a megnövekedett pajzsmirigy hormon koncentrációhoz, és elkerülhetővé válik a hirtelen sokk kialakulása. Érdemes a napi adagot elosztani a nap folyamán, hogy a vérben egyenletesebb hormonszintet biztosítsunk. A nők a férfiaknál érzékenyebbek a Cytomel mellékhatásaira, ezért általában napi 50 mcg-nál magasabb dózis alkalmazása számukra nem javasolt.

Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a kúra időtartama ne haladja meg a hat hetet illetve, hogy a kezelést sohase szakítsuk hirtelen félbe. A kezelés vége felé éppolyan lassan tanácsos az adagokat csökkenteni, mint ahogyan a kúra elején növeltük azokat, vagyis 3-4 naponta egy tablettával. A túl hosszú vagy túlzott adagokkal végzett Cytomel kúra tartós pajzsmirigy hormon hiányt eredményez. Ebben az esetben pedig akár egész további élete során Cytomel-kezelésre szorul az illető. Szintén célravezető lehet először orvos tanácsát kikérni és a pajzsmirigyet megvizsgáltatni. A nem diagnosztizált hiperfunkció
(túlműködés) esetén veszélyes lehet a további pajzsmirigy hormonok adagolása. Sohase használjunk továbbá ebből a hormonból injekciókat. Ezeket többnyire a sürgősségi esetek kezelésére készítik, így sokkal erősebbek annál, hogy biztonsággal alkalmazzuk őket. Mivel a T-3 a legerősebb hormonkészítmény, általában nem ideális kezdőknek. Mielőtt egy ilyen erős terméket kezdenénk használni, próbáljunk gyengébbekkel ismerkedni. A közkedvelt Tricana például
nagyon gyenge, ezért a felhasználóknak sokkal több könnyebbséget enged (megkímélve a súlyos mellékhatásoktól), mint a Cytomel. Egy köztes állomás lehet a Synthroid (szintetikus T-4), amelynek hatása még mindig gyengébb a Cytomelnél. Ha azonban a szervezet rákészült, a Cytomel zsírégető hatása rendkívül eredményes lehet.

Az amerikai feketepiacon a Cytomel könnyen beszerezhető. 100 darab, 50 mcg-os tabletta ára körülbelül 50 dollár. Ez az ár jelentősen kisebb, ha csomagküldő cégektől rendelünk. A Cytomel mexikói változata még olcsóbb. A mexikói gyógyszertári ára 100 darab 25 mcg-os tablettának mindössze néhány dollár.

Magyarországon a szer nem tartozik a széles körben elterjedt készítmények közé. Noha az ára nem túl magas, mégis szinte csak a versenyzők használják – ez nem is baj. A nem versenyző sportolók számára számos más alternatíva kínálkozik a test zsírtartalmának csökkentésére, melyek számukra jó eredményeket hoznak, jelentősen kevesebb veszély mellett.