Hatóanyag

Nanadrolon Decaonat

Kereskedelmi megnevezések

Anamoline: 50mg/ml Adelco Görögország

Deca-Durabolin: 25mg/ml, 50mg/ml, Bender Ausztria, Donned Dél-Afrika,
Organon Németország, Belgium, Svájc, Dánia, Spanyolország, Nagy-Britannia, Görögország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Finnország, Hermes/Organon Jugoszlávia.

Deca-Durabolin “100”: 100mg/ml Organon Hollandia, Nagy-Britannia, Kanada, USA, Görögország

Deca-Durabol: 25mg/ml, 50mg/ml, 100mg/ml Organon Svédország

Elpihormo: 50mg/ml Chemico Görögország

Extraboline: 50mg/ml Genepharm
Görögország
Jebalon: 50mg/ml Etern Törökország

Nurezon: 50mg/ml Rafarm Görögország

Retabolil 50mg/ml Gedeon R. HU.

Nerobolil: 25mg/ml Gedeon R. HU.

Sterobolin: 50mg/ml Orion Finnország

Terinabol Depot: 50mg/ml Jenapharm Németország

Ziremilon: 50mg/ml Deno Görögország

A leghasználatosabbak az 50mg/ml, ill. a 100 mg/ml-es kiszerelési formák.

Jellemzők

A Deca-Durabolin a legszélesebb körben elterjedt és használt injekció formában beadható szteroid. A készítmény arra ösztönzi az izomsejtet, hogy több nitrogént tartalékoljon, mint amennyit lead, ami pozitív nitrogénmérleghez vezet.

A POZITÍV NITROGÉNMÉRLEG EGYET JELENT AZ IZOMNÖVEKEDÉSSEL, MIVEL AZ IZOMSEJT EBBEN A FORMÁBAN TÖBB PROTEINT HASZNOSÍT, MINT MÁSKOR.

A Deca-Durabolin erős anabolikus hatása egy közepesen erős androgén komponenssel párosul, így a Deca jól hat az izomtömeg, és az erő növekedésére. Mivel a Deca a kötőszövetben is több vizet raktároz, az izületi fájdalmakat átmenetileg csökkentheti, időnként teljesen meg is szüntetheti. A Deca az izomnövelésnek átlagon felül megfelel, mert elősegíti a proteinszintézist, s egyidejűleg vízvisszatartó hatása is van.

Sajnos túl sok hamisítvány létezik a piacon, különösen a 10 ml-es injekciós üvegcse, a “Nandrolone Decaonate” az Internal Pharmacenticoestól és a 30 ill. 50ml-es barna üvegcse az állítólagos “National Products CA-USA” nevű előállítótól nagyon elterjedttek. Ezenkívűl hamisított Deca létezik 2ml-es üvegampullában is állítólag 100ml-es hatóanyaggal ml-ként. Olyan eredeti Deca Európában nem létezik üvegampullában vagy üvegben, mely 2ml-nél több injekciós folyadékot tartalmaz.

Adagolás

Az izomtömeg növelésére az optimális adagolás 200-600mg hetente. Tudományos kutatások megmutatták, hogy a legjobb eredményt heti 4mg/testsúlykilogramm adaggal lehet elérni. De a Deca anbolikus hatása bizonyos fokig adagfüggő, ez azt jelenti, hogy 200-600mg/hetes adag mellett az anabolikus hatás majdnem hatványozottan emelkedik az adag emelésével.

Ha 600mg-ot adagolnak hetente, AKKOR AZ ARÁNY A POZITÍVTÓL A NEGATÍV HATÁS IRÁNYÁBA TOLÓDIK EL A MELLÉKHATÁSOK JAVÁRA.

Ezenkívül a 600mg/hét adag felett az anabolikus hatás már nem növekszik hatványozottan, így az 1000mg/hetes adag nem garantál egyértelműen jobb eredményt, mint a 600mg/hét. A kezdőknek elég 200mg hetente. Jól kombinálható Dianabollal, és Tesztoszteronnal. Az ismert Deca-Dianabol kombináció gyors és erős izomtömegnövekedést eredményez. Neves testépítők szerint kezdetnek 15-40 mg Dianabol naponta, 200-400mg Deca hetente. Még jobb eredmények érhetők el hetente 400mg Deca-val, és 500 mg Sustanon 250-nel. Nagymérvű erő és tömegnövekedésről számolnak be heti 400mg Deca, 500mg Sustanon 250 és napi 30mg Dianabol szedése során.

Mellékhatások

Nagyobb adagolások folytán fennáll az a veszély, hogy az egyén túl sok vizet raktároz magában. Nőiesedési jegyek, vérnyomás növekedés, megnövekedett véralvadási idő, fokozott verejtékmirigy-működés, pattanásosodás, spermaképződés gátlása, heresorvadás.


Deca-Durabolin0 (nandrolone decanoate)[by X-Files]

A Deca Durabolin az Organon cég által gyártott nandrolone-decanoate hatóanyagú injekciózható szteroid. A vegyület a kereskedelmi szteroid fejlesztés első termékei közé tartozik, először receptre 1962-ben árusították. Ennek a szteroidnak rendkívül hosszú hatóideje van, és a decanoát észter miatt nagyon lassan, általában három-négy hét alatt szabadul fel a szervezetben. Mindez talán laborkörülmények között helytálló, a mi tapasztalataink szerint azonban egyetlen injekció paraméterei olyanok, hogy erős nandrolone felszabadulást valójában mindössze csak egy-két hétig figyelhetünk meg. A grafikont szándékosan nem tüntettük fel azt, hogy több injekció után nandrolone képződés tapasztalható, ami a kedvező hatás jelentkezését megnyújtja. Az ábrán egyetlen 200 mg-os injekció hatásmechanizmusát figyelhetjük meg. Amint látható, a második hét vége felé a nandrolone mennyisége az alapértékhez közelít.A “Deca” világszerte a legszélesebb körben használt szteroid.
Népszerűsége azon egyszerű dolognak köszönhető, hogy számos kedvező tulajdonsága van. Szerkezetileg a nandrolone nagyon hasonlít a tesztoszteronhoz, azonban a 19. helyen egy szénatom hiányzik (innen kapta másik nevét: 19 nortesztoszteront). Ez a szerkezet azt eredményezi, hogy a vegyület a tesztoszteronnál sokkal gyengébb androgén hatásokkal rendelkezik.
Számunkra a leglényegesebb az, hogy a nandrolonból nem képződnek olyan reaktív
köztitermékek az androgén célszövetekben, mint a tesztoszteronból – talán emlékszünk rá, hogy ez az egyik legjelentősebb probléma utóbbi kapcsán. Bár a nandrolon ugyanazzal az enzimmel (az 5-a-reduktázzal) lép reakcióba, amely a tesztoszteronból DHT-t képez, ebben a reakcióban dihidro-nandrolon keletkezik. Ez a köztitermék gyengébb a nandrolonnál, ezért sokkal kevésbé képes nem kívánt mellékhatásokat kialakítani. Az olyan tünetek, mint az erősen zsíros
bőr, pattanások, test-és arcszőrzet fokozott növekedése vagy a hajhullás, csak ritkán fordulnak elő. Mint bármelyik más szteroidnál azonban, az androgén hatások fellépését ezen esetben sem zárhatjuk ki teljesen, bár ezekért a nandrolon használatakor legtöbbször az ajánlottnál nagyobb adagolás a felelős.

A nandrolon rendkívül kevéssé hajlamos az ösztrogénné alakulásra. Összehasonlításképpen: becslések szerint a tesztoszteronhoz képest az átalakulási arány ez esetben mindössze körülbelül 20%. Ennek az a magyarázata, hogy a májban ugyan képes a nandrolon ösztradiollá alakulni, a szteroid aromatizálásban sokkal aktívabb helyeken, például a zsírszövetekben azonban sokkal kevésbé hajlamos ilyen reakciókra. Ennek eredményeként az
ösztrogénekkel kapcsolatos mellékhatások lényegesen ritkábbak. A Deca használatakor ritkán szükséges tehát párhuzamosan antiösztrogéneket szedni, hiszen a gynecomastia csak az arra érzékeny személyekben fordulhat elő. A vízvisszatartás ugyancsak ritka probléma. Utóbbi hatás azonban előfordulhat, de inkább csak nagyobb adagoknál. Proviron vagy Nolvadex párhuzamos alkalmazása azonban már eléggé hatékonyan csökkenti ezt a tünetet is. A szteroidok közül nyilvánvalóan a Deca az egyik legbiztonságosabb. Noha hatással lehet a vérnyomásértékekre, a mellékhatásokat és az eredményeket mérlegelve sokan tulajdonképpen ezt a szert tartják a legjobbnak. Itt jegyezzünk meg azt is, hogy
a HIV-vel kapcsolatos tanulmányokban a Deca nemcsak a beteg testsúlyveszteségének visszaszerzésében bizonyult hatásosnak, hanem az immunrendszerre is jótékony hatással volt.

Figyelemreméltó az is, hogy a Deca úgyszintén hatással van a progesztin aktivitására. Bár a progeszteron C-19 szteroid, az ennek a csoportnak az
eltávolításával nyert 19-norprogeszteron erősebben tud a progeszteron receptorához kötődni. Ezt a hatást több más 19-nor- anabolikus szteroid is mutatja. A szervezetben ez egyfajta progesztinszerű aktivitáshoz vezethet, ami bizonyos mellékhatásokat erősíthet. A progeszteron okozta mellékhatások viszonylag hasonlóak az ösztrogénhez kötődő tünetekhez. Ezek közé tartozik a
tesztoszteron termeléssel kapcsolatos negatív visszacsatolás, a zsírtárolás illetve az esetleges gynecomastia. Sokan úgy gondolják, hogy a Deca progesztin-receptor aktivitása hozzájárul a tesztoszteron termelés elnyomásához, ami az alacsony arányú ösztrogénné alakulás ellenére szembetűnő lehet.

A Deca nem a “gyorsaságáról” híres. A szer izomépítő hatása eléggé látványos, de nem drasztikus. A szteroid lassú felszabadulása és enyhe hatása alkalmassá teszi a szert hosszabb kúrákban való felhasználásra. Általában azonos mennyiségű izomtömeg épülése a tesztoszteronhoz képest fele akkora sebességgel megy végbe. A leginkább célravezető egy nyolc-tizenkét hetes kúra lehet, amely lassú, de egyenletes, minőségi izomzat felépülését teszi lehetővé. Habár a szervezetben sokkal tovább aktív marad, a Deca-injekciókat rendszerint hetente egyszer, vagy kétszer adják be. Férfiakban az adagolás általában 200-600 mg között mozog. Még inkább egyénre szabottan (és a hatás/mellékhatás arányt figyelembe véve többnyire 2 mg az optimális heti adag testsúlyfontonként. A Deca női testépítők körében is népszerű. A hölgyek általában kisebb adagokban alkalmazzák, leggyakrabban heti 50 mg körül. Bár a szer csak enyhén androgén, a nők többsége a férfiasodás jeleit tapasztalja a szer használatakor. Amennyiben ez a helyzet, a rövidebb hatóidejű nandrolon-készítmény, a Durabolin, biztonságosabb választás lehet. A Durabolin csak néhány napig marad aktív, így az androgén hatások kevésbé érzékelhetőek.

Amint már korábban említettük, a Deca-Durabolin befolyásolhatja a szervezet tesztoszteron termelését, különösen hosszú kúrák után. Emiatt hasznos lehet a kezelés befejezésekor kiegészítő szereket alkalmazni. Clomidot, Nolvadexet vagy más ösztrogén-antagonistákat gyakran használnak az első néhány hétben. Ezek mindegyike megfelelően serkenti a tesztoszteron termelést, bár a legkedvezőbb hatás eléréséig jó néhány hetet várni kell. Ha végképp biztosak akarunk lenni a dolgunkban, HCG-injekciókat is beadhatunk, ami gyorsan a herék receptorait érzékenyíti, hogy a helyreállt gonadotropin termelésre megfelelően reagáljanak. E célból háromszor megismételve, ötnaponta 2500-5000 I.U. injektálható. Ezután
az anti-ösztrogén kezelést önmagában még néhány hétig folytassuk, hogy a
tesztoszteron termelést stabilizáljuk. Addig ne kezdjünk kiegészítő kezelésbe, míg a Deca kúra befejezésétől számítva néhány hét el nem telt, vagyis ne rögtön az első héten adjuk be az első injekciót! A Deca bizonyos ideig még aktív marad, és a kiegészítő szerek addig nem képesek kifejteni a hatásukat, amíg a szteroid folyamatosan a véráramba kerül.

A versenyzők szempontjából a Deca legnagyobb hátránya az, hogy a nandrolon bomlástermékei még több mint egy év elteltével is kimutathatók a doppingtesztekkel. Ez azonban az alkalmazás módján is múlik. Amint a könyv elején már leírtuk, az észterszármazékok jól tárolódnak a zsírszövetekben. Miközben jó közelítéssel becsülhető az az időtartam, amíg egy injektált adag a vérkeringésbe belép, nem tudjuk, hogy a szteroid 100%-ban átalakul-e. Kis mennyiségben hajlamos lehet makacsul a zsírszövetben raktározódni, különösen erős, hosszan tartó kúrák után. A nandrolone-decanoate bizonyos mennyisége tehát hónapokkal az alkalmazás után is beszüremkedik a véráramba. Ezt a folyamatot felerősítheti a verseny előtti diéta, amikor a szervezetben tárolt zsírtól szabadulunk meg, ami egyúttal az ott tárolt szteroidokat is felszabadítja.
Kétségkívül ez állhatott jó néhány váratlan pozitív doppingteszt hátterében. Az a tény, hogy a nandrolont a doppingvizsgálatoknak alávetett sportolók számára “el-a-kezekkel”- szerként vezették be, szintén rátesz a népszerűségére (és emiatt gyakrabban akad fenn a doppingteszteken is). Nyilvánvaló azonban, hogy más hosszú szénláncú injektálható észterszármazékok, így az Equipoise, Parabolan vagy a Primobolan esetén ugyanez a kockázat fennáll.

Másrészről az a tapasztalatunk, hogy a doppingvizsgálatoknak alávetett sportolók esetén a szájon át szedhető nandrolon prekurzorok, mint például a norandrostenedione vagy norandrostenediol alkalmazása a nandrolon-injekcióhoz hasonló előnyökkel járhat, a pozitív doppingteszt veszélye nélkül. Egy nemrégiben megjelent francia tanulmány ezt a lehetőséget
nagyon is nyilvánvalóvá teszi. A vizsgálatok során azt tapasztalták,
hogy a nandrolon köztitermékei, a norandroszteron illetve a noretiocholanolone, az emberi vizeletben már egyetlen 50 mg-os nandrolon-undecanoate injekció után akár nyolc hónapig is nyomokban kimutathatók. Ez az időtartam a norandostenediol (50 mg) illetve a norandrostenedione (100 mg) esetén nyolc napra zsugorodik. Nemrégiben alkalmam nyílt egy olyan amatőr testépítővel beszélni, akit váratlanul doppingvizsgálatnak vetettek alá, és aki mostanra erősen támogatja a szájon át szedhető prekurzor hormonok alkalmazását. A verseny előtt kevéssel még mintegy napi 3 gramm norandrostenediont használt, és legnagyobb meglepetésére a doppingteszt nem mutatott ki szteroidokat!

Azok, akiknek nem kell doppingvizsgálaton átesniük, a kis mennyiségű vízvisszatartás illetve egyéb kedvező hatásai miatt szívesen használják a szert verseny előtt a szálkásítási szakaszban. A Deca és a Winstrol kombinációja a verseny előtti hetekben, illetve hónapban nagyban rásegít az izmos, definiált külső eléréséhez. A Halotestinhez vagy a trenbolonhoz hasonló, erős, nem aromatizálódó androgének párhuzamos alkalmazásával az izmok keménységét, sűrűségét tovább lehet növelni. Mint széles körben elfogadott anabolikum, a Deca használata alapvető elemévé vált a tömegnövelésnek is. Évtizedekig meghatározó volt a Deca-Dianabol kúra, amely kitűnő izomgyarapodást eredményez. Még látványosabb hatás érdekében alkalmazhatunk mellette Anadrol 50-et vagy
tesztoszteront. A Decával együttesen alkalmazva az androgén adagokat alacsonyabban lehet tartani, mint amikor önállóan használjuk, és ez kényelmesebbé teszi a kezelést. Az androgén szedésének befejeztével még néhány hétig folytatható a Deca kúra, ami megerősíti az androgén hatására felhalmozódott szöveteket, és ezzel jobb minőségű külsőt ad. Ne feledjük, hogy a szervezet tesztoszteron termelése nem áll vissza a Deca kúra után, ezért kiegészítő kezelésre ilyenkor is szükség van.

A feketepiacon a Deca az egyik legkedveltebb anabolikum. Jelenleg a mexikói 200 mg/ml-es készítmények uralják a piacot, és mivel ezek mindenhol aránylag olcsón
beszerezhetőek, a többi alacsonyabb hatóanyag-tartalmú termék ritka. Például a
Norandren 200-on kívül a szintén a Brovel cég által gyártott Norandren 50 (ugyanennek a szteroidnak az 50 mg/ml-es változata) szinte eltűnt. Ki kell emelnem, hogy az 50 ml-es változat hatóanyag-tartalma megegyezik a Norandren 200-éval, és szintén az egyik legjobb minőségű szteroidot tartalmazza. Mindjárt meglátjuk, miért népszerűbb mégis a 200-as.
Szintén kedvelt a Tornel cég Nandrolona 200 illetve a Denkall cég Decandrolen nevű terméke, amelyek 10 ml-es kiszerelésben kaphatók. Azért azonban, hogy ravaszabb, még inkább költséghatékony változatot dobjanak piacra, a mexikói Ttokkyo cég mindezt megfejelve, legutóbb Nandrolona 300-zal állt elő. Ez a 300 mg/ml-es változat a valaha kereskedelmi forgalomba hozott legmagasabb dózisú nandrolone-decanoate. Bár ezzel kapcsolatban sokan hitetlenkednek, mégis legális termék. Bár magam még nem találkoztam a nandolone-decanoate oldhatóságával foglalkozó tanulmánnyal, annyit tudunk, hogy ez egy lipidoldékony észter. 1 ml olajban 300 mg észtert feloldani nem tűnik irreális, megvalósíthatatlan feladatnak, minimális (vagy talán nulla) alkohol-koncentrációt igényel.

Hamisítványok:

A Deca világszerte az egyik leggyakrabban hamisított készítmény, amelynek hamis változatai több formában megtalálhatók. Mivel jó néhány országban kapható, kétségkívül óvatosnak kell lenni. Először is, nézzük az USA feketepiacán mostanában kapható legkedveltebb termékeket. Legkeresettebb a mexikói Ttokkyo-féle Nandrolona 300, a Denkall Decanandrolenje, illetve a Tornel cég Nandrolona 200 valamint a Brovel Norandren 200 nevű terméke. A Tornel termékét kivéve mindezek hologramos ragasztószalaggal vannak ellátva, ezért vásárláskor győződjünk meg ennek meglétéről. Mivel ezeknek egyetlen hamisítványát sem ismerjük, ezért eléggé biztonságos vételnek tekinthetők. Ha mostanság keres valaki ilyen terméket, én az exkluzív vásárlást javasolnám. A szintén mexikói Organon redi-ject szintén megbízható, de az egyre nagyobb hatóanyag-tartalmú termékek beáramlásának köszönhetően egyre ritkábban kapható, mivel a többihez képest túl drága.

A görög Extraboline változatlanul beszerezhető, és könnyen felismerhető a dobozán lévő görög gyógyszerészeti azonosító matricáról illetve az üvegcsén lévő felhajtható címkéről.

A régi amerikai hamisítvány, a Steris, amely arany felirattal ellátott zöld dobozban még mindig felbukkan a feketepiacon. Azonnal felismerhető arról, hogy
a címke könnyedén lehúzható az üvegről.

A Deca Pronabolt Indiában gyártják: egy csomagban három 200 mg/2 ml-es ampulla van. Bár megbízható, sajnos nehezen beszerezhető készítmény. A szintén indiai Infar Deca (100 mg), amely újabban fel-felbukkan, úgy szint valódi termék.

Az utóbbi években egyre több vihar volt a görög Norma Hellas fiolák körül. Ezeket egyenként kis kék dobozokba csomagolják, 200 mg/ 2 ml-es kiszerelésben.
Mivel nagy mennyiségű hamisítvánnyal van tele a piac, a Norma kockázatos vásárlás. Az egyik hamisítvány a valamivel nagyobb címkéjéről ismerhető fel, illetve a szavatossági idő sima felületű nyomásáról, de ettől eltérő termékekkel is találkozhatunk. A legjobbnak tűnő tanács az, hogy keressük a görög gyógyszerészeti védjegyet a dobozokon.

Az “orosz Deca”, a 25 illetve 50 mg-os kiszerelésű Retabolil szintén legális márka, és az Egyesült Államokban beszerezhető. Ezek az ampullák kétféle jól megkülönböztethető csomagolásban léteznek: domború vörös/sárga nyomattal illetve egyszerű fekete feliratos papírcímkével. Az üveg nincs bekarcolva, és az ampullák nyaka egyenes. A nagyobb dobozban az ampulla felnyitására alkalmas reszelőt találunk. A címke kétféle lehet: könnyen ledörzsölhető domború vörös és sárga felirat közvetlenül az üvegen illetve szürkés betűk sima papíron. Bár sokan a papírcímkéset hamisnak vélik, mindkét termék legális.

Néhány régebbi USA készítmény mellett a mexikói állatorvosi célra gyártott illetve a görög Norma Hellas termékek kivételével elvileg nem találkozhatnánk általános néven nandrolone decanoate-ként forgalmazott fiolákkal, illetve ampullákkal. Ennek ellenére több tucat ilyen nevű hamisítvány kering a feketepiacon. Ne vegyünk ilyeneket! A biztonságos vásárlás egyik aranyszabálya, hogy csak valamiféle márkanévvel ellátott terméket veszünk meg. Egyes Deca készítmények annak ellenére változatlanul keresettek és kedveltek, hogy hamisítványok, mivel évekig az egyetlen magasabb hatóanyag tartalmú készítményként uralták a feketepiacot.

Az új 200 mg-os Brovel-féle Norandren, a 200 mg-os Tornel-féle Nandrolon illetve a Denkall-féle Decanandrolen kivételével ne vásároljunk más 200 mg-ml-es Deca készítményt! Észak-Amerika az egyetlen terület, ahol ilyen erősségű nandrolont előállítanak. Máshol csak 50 illetve 100 mg/ml-es termékekkel találkozhatunk.

Kezeljük gyanakvóan az összesen 200 mg hatóanyagot tartalmazó 2 ml-es fiolákat is (100 mg/ml tényleges koncentráció). A hamisítók többnyire 200 mg-osnak nevezik a termékeiket, mivel az drágább, tehát legyünk óvatosak. Az 50 ml-es ampullák ezzel szemben teljesen megbízhatónak tekinthetők, hiszen a hamisítók gyakorlatilag sohasem utánoznak ilyen készítményeket, mivel ezek kevésbé keresettek és a dillereknek kevesebb hasznot hajtanak. Az Organon cég valódi termékein nincsen papírcímke. Hasonlóképpen, számos ázsiai és dél-amerikai készítményen közvetlen az ampulla üvegére nyomott domború felirat látható.
Természetesen az sem mindig célravezető megoldás, ha mindezek vásárlásától tartózkodunk.
Itthon 2 elterjedt termék van: a “sárga Deca” – vagyis az Organon által gyártott, Görögországból származó Deca-Durabolin – illetve a “kék Deca” – a görög Norma Hellas. Mindkét termékből bőven akad hamisítvány itthon, elég rizikós a vásárlás. A “sárga Deca” minden esetben 2 ml-t tartalmaz, jelenleg ötösével van dobozolva. Általános tanács, hogy dobozzal együtt vásároljuk, így ugyanis elkerülhetjük az olyan hamisítványokat, melyek bár jónak látszanak, nem passzolnak a dobozba.

A Norma Hellas itthon pillanatnyilag talán biztonságosabb vétel, elvileg szintén 2 ml-t tartalmaz, ez azonban olykor mindössze 1,5 ml . Ez nem jelenti azt, hogy a készítmény hamis, csupán azt, hogy kicsit “spóroltak” a gyártás során. A másik a zárófedél, mely az esetek többségében nehezen eltávolítható a pontatlan illesztés miatt. A mai “kék Deca” – mint fentebb is említettük – egyesével van csomagolva, vásároljuk dobozostól. A dobozban legyen benne a használati utasítás, a dobozon a Görögországra jellemző matrica, az ampulla címkéjének belső oldalán pedig legyen ott a Norma Hellas SA felírat. Ha ez mind a helyén van, nagy valószínűséggel eredeti terméket vásárolunk.

Az itthoni patikákból beszerezhető még a Retabolil, melyre felesleges kitérni, hisz kevés hatóanyagot tartalmaz, és jóval drágább, mint a fentebb említett készítmények.