Hatóanyag

methandrostenolon/metandimon

Kereskedelmi megnevezések

Anabol: Tablets 5mg tabl. L.P. Standard Labs.Do. Thaiföld

Anabolin: 5mg tabl. Leira Finno.

Andoredon: 5mg tabl. Takeshima-Kodoma Japan

Dialone: 5mg tabl. Major USA

Dianabol: 5mg tabl. Ciba Nagy-B., Németo.USA

Enchepan: 5mg tabl. Sato Japan

Metanabol: 5mg tabl.,1mg tabl.Polfa Lengyelo.

Methondrostenolonum: 5mg tabl. Oroszország

Pronabol5: 5mg tabl. P*B Labs. Prinose india

Stenolon: 5mg tabl. Lecira Csehszlovákia

Trinergic: 5mg kapszula India

Naposim: 5mg tabl. Románia

Jellemzői

A dianabol (17 alpha-Methyl-17 beta-hydroxil-androsta-1.4-dien-3-on) egy újszerű szájon át szedhető szteroid, ami nagy hatással van a fehérje-anyagcserére.

A dianabol hatására a proteinszintézis fokozódik, és ez elősegíti a fehérjebeépülést. Ez pozitív nitrogénmérleget eredményez, és javítja az általános állapotot, továbbá a kalciumbeépülést is elősegíti. Tehát elég nagymértékű erő és tömegnövekedésben jut kifejezésre. A Dianabol egyszerűen egy tömegszteroid, mely gyorsan és megbízhatóan hat. A súlygyarapodás egyrészt a tényleges szövetnövekedésből, másrészt főleg az észrevehető vízvisszatartásból tevődik össze.

Adagolása

Erről egy kicsit bővebben, mert sajnos nagyon sok tévhit terjedt el a köztudatban: Vizsgáljuk meg a Ciba-Geigy cég Dianabolra vonatkozó kijelentését: “Úgy tűnik, hogy a testsúly növekedése, és az adagolás nagysága között nincs közvetlen összefüggés.” Vagy nézzük meg mit állít R.Hacker és H.de Marées a “Hormonális szabályozás és pszichológiai terhelés a versenyeportban” című könyvében: “Nem lehetett egyszerű összefüggést találni az elfogyasztott dózis, és a vérben lévő koncentrációja között.

A testépítők számára már hatásos napi adag 20-40mg naponta. A szteroidokat szedni kezdőknek soha nem kell több 15-20mg-nál. Ha ezeknél a személyeknél a hatás mégis alábbhagy 8 hét után, akkor a kúra folytatásaként ne az adagot növelje, hanem térjen át más készítményre, vagy kombinálja Deca-Durabolinnal, vagy Primobolannal (depot, tabletta).

A haladó testépítőknek sincs nagyobb szükségük 40 mg-nál többre, ugyanis egyszerűen nincs értelme a Dianabol tabletták számát határtalanul növelni, mivel 15 tabletta nem hat duplán olyan jól, mint 7-8 tabletta. Az 50 mg-os adagolás pusztán az emberek tudatlanságából származik, vagy puszta kétségbeeséstől, mivel a folyamatosan és szakszerűtlenül szedett szteroidok esetén már úgy tűnik, hogy nem hat a szer.

Akit elsősorban az ereje érdekel és nem a testtömege, az kombinálhatja Oxandrolonnal vagy Winstrol tablettával. Mivel a Dianabol hatása 3,2-4,5 óra, ezért naponta legalább kétszer vagy háromszor kell bevenni, hogy valamelyest azonos koncentrációt okozzon a vérben. A tablettákat étkezéskor célszerű bevenni, amivel az esetleges gyomor és bélpanaszok elkerülhetők.

Sokan azt hiszik, hogy a Dianabol egy gyenge készítmény, ezért zsákszámra lehet zabálni. Ezeknek az embereknek a figyelmét szeretném felhívni a következő mondatra, ill. a mellékhatásokra: MÁR EGY 10MG-OS ADAG ÖTSZÖRÖSÉRE NÖVELI A FÉRFIAKBAN A TESZTOSZTERON KONCENTRÁCIÓT!

Mellékhatások

Mérhető májkárosodás (nagy intenzitású fogyasztás után visszafordíthatatlan), magas vérnyomás, megnövekedett pulzusfrekvencia, gyors ösztrogénné alakulás, pattanásosodás, gyorsult hajhullás, a szervezet saját tesztoszteron termelésének leállása, fokozott agresszivitás. Megjegyzés: az orosz Dianabolnál furcsa mód sokan nem szokásos mellékhatásokat tapasztaltak: rosszullét, hányás, több napra ágyhoz kötő betegségek.


Dianabol (methandrostenolone)[by X-Files]

A Dianabol egy régi Ciba által előállított, szájon át alkalmazható Methandrostenolone készítmény. A hatóanyaga olyan tesztoszteron-származék, amely erős anabolikus sajátságai mellett mérsékelt androgén hatásokat mutat. A szert 1960-ban dobták piacra, és hamarosan a legkedveltebb és a legtöbb sportágban, legszélesebb körben használt anabolikus szteroiddá vált. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy amellett, hogy rendkívül hatékony, könnyen is alkalmazható. Az USA-ban a Dianabol üstökösként tűnt fel, majd termelése gyorsan hanyatlásnak indult. A ’80-as években sokakat aggasztott az, amikor az utolsó amerikai
methandrostenolone termékek is eltűntek a patikák polcairól, mivel az orvostársadalom nem látta többé értelmét a gyógyszer használatának. Maga a tény azonban, hogy a Dianabol több mint 10 éve nem kapható az USA-ban, mit sem csökkentett a szer népszerűségén. Az Egyesült Államokban és a világ számos más táján a feketepiacon a szájon át szedhető szteroidok között még mindig listavezető, és amíg más országokban gyártják, várhatóan az is marad.

A tesztoszteronhoz illetve az Anadrol 50-hez hasonlóan a Dianabol hatékony szteroid, ám nem mentes mellékhatásoktól. Kezdők számára a methandrostenolone túlságosan ösztrogénképző. Gyakran fordulhat elő gynecomastia (nőiesedés) a kezelés során és különösen magasabb dózisok esetén a tünetek már a kúra elején jelentkezhetnek. Jelentős probléma a vízvisszatartás, ami a bőralja víz-és lipidraktározását növeli, és emiatt az izmok kevésbé lesznek definiáltak. Az érzékeny személyek ezért más antiösztrogén kezeléssel egészítsék ki a kúrát, például Nolvadex-szel illetve Provironnal. Az Arimidex nevű anti-aromatáz még jobb választásnak tűnik, bár ez a készítmény az átlagos ösztrogénszint csökkentő terápiákhoz képest lényegesen költségesebb.

A Dianabol mellékhatásai közé tartoznak az androgén hatások is, így a zsíros bőr, pattanások és a test- és arcszőrzet fokozott növekedése. Az ilyen erős szteroidok szedése gyakran vált ki agressziót, ezért bölcs dolog, ha nem változtatunk életrendünkön a kúra időtartama alatt. A Dianabol esetében a férfias kopaszodás is felléphet. Az érzékeny egyének ezért kerüljék a szer használatát és helyette gyengébb anabolikus szteroidot, például
Deca-Durabolint válasszanak. Bár a Dianabol képes az 5-alfa-reduktáz enzimmel kapcsolatba lépve erősebb szteroiddá alakulni (ez az enzim alakítja át a tesztoszteront dihidro-tesztoszteronná), az emberi szervezetben erre kis hajlandóságot mutat. Az androgén hatású köztitermék, az 5-a-dihidro-
methandrostenolone ezért jó esetben csak nyomokban mutatható ki. Az olyan készítmények együttes alkalmazása, mint a Proscar vagy Propecia, nem jár tehát eredményekkel, mivel ezek hatóanyagainak nincs tényleges célpontja.

A Dianabol mérsékelten androgén, ezért csak férfiak körében kedvelt.
Ha nők használják a szer erős férfiasodást válthat ki. Azon kevesek, akik ennek ellenére kipróbálják, már kis adagokban (5 mg) is rendkívül erős izomnövekedést tapasztalnak. A Dianabol hatalmas mennyiségű, erős izomzatot fejleszt. Hatékonyságát gyakran hasonlítják olyan erős szteroidokhoz, mint a tesztoszteron vagy az Anadrol 50, ezért ideális szer tömegnöveléshez.
Napi 4-5 tabletta (20-25 mg) szinte bárkiben drámai eredményekhez vezet. Akadnak olyanok, akik jóval nagyobb adagokkal is kísérleteznek, de ez a gyakorlat rendszerint jelentősen felerősíti a mellékhatásokat. Ráadásul jól alkalmazható jó néhány más szteroiddal, különösen a Deca-Durabolinnal. Utóbbival együttesen használva kivételes izomtömeg gyarapodást és erősödést érhetünk el, és az emellett tapasztalt mellékhatások nem rosszabbak, mint hogyha önmagában csak Dianabolt szedtünk volna. A legnagyobb tömegnövekedés érdekében hosszan ható tesztoszteron észtert, például enanthate-ot használhatunk. Ennek az androgénnek a hasonló ösztrogén/androgén sajátságai azonban rendkívül erős mellékhatásokhoz vezetnek. A gyarapodás azonban hatalmas, és ez növeli a felhasználók tűrőképességét. Amint már korábban kifejtettük, kiegészítő kezelésekkel csökkenthetjük az ilyen kúrák során fellépő mellékhatásokat.

A vegyület 17-alfa-alkilált, azért, hogy szájon át is alkalmazható legyen. Tudjuk, hogy ez az átalakítás védi a vegyületet attól, hogy a máj lebontsa (ezáltal szinte a teljes mennyisége a véráramba kerül), a készítmény azonban így is toxikus hatású erre a szervre. A 17-alfa-alkilált származékok hosszan tartó alkalmazása károsodást, sőt bizonyos rákbetegségek kialakulását is eredményezheti. A biztonság érdekében mindenki kérje ki orvos véleményét az egyes kezelések ideje alatt többször is, és ellenőriztesse a máj enzimjeinek a működését. A kúrák legyenek rövidek, ne tartsanak tovább 8 hétnél, hogy a károsodás esélyét csökkentsük. A sárgaság (az epevezeték károsodása) az egyik első figyelmeztető tünet, amelyet érdemes szem előtt tartani. Ez a tünetegyüttes a bőr jellegzetes sárgás elszíneződésével jár, mivel a szervezetben a bilirubin feldolgozása akadozik. A bőrön kívül, a szem fehérje is jellegzetesen besárgul, ami szintén a baj egyik jele. Amint ilyesmit tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz, és szüntessük meg a szer további alkalmazását. Rendszerint ez az a pont, ahol még a további maradandó károsodások elkerülhetők.

Érdekességként megjegyezzük, hogy a methandrostenolone szerkezetileg a boldenone-nal megegyezik, kivéve, hogy a 17. szénatomon alfa-alkilált csoportot tartalmaz. Ez a csoport felelős a két vegyület jelentősen eltérő hatásáért. A legnagyobb különbség az ösztrogénszint változás okozta mellékhatásokkal kapcsolatban van, amelyek a Dianabol esetében lényegesen erősebbek. Ismeretes, hogy az Equipoise ebben a tekintetben gyenge szer, és anti-ösztrogének együttes szedése nélkül is alkalmazható. Ezzel szemben a Dianabol erőteljesebb ösztrogén hatásokat mutat, mivel könnyebben aromatizálódik, mivel a 17-a-metilcsoport és az 1. és 2. szénatom közötti kettőskötés lassítja az aromás gyűrű kialakulásának folyamatát. A baj az, hogy a methandrostenolone 17-alfa-metil-ösztradiolláalakul át, ami az ösztrogénnek a normális ösztradiolnál biológiailag aktívabb formája. Ugyanakkor a Dianabol a boldenone-nál erőteljesebb izomgyarapodást is eredményez, ami alátámasztja azt az elméletet is, hogy az ösztrogéneknek fontos szerepük van anabolikus folyamatokban. Valójában a boldenone és a methandrostenolone annyira más anabolikus sajátságokkal rendelkezik, hogy bajosan lehetne összemérni őket. Összegezve: a Dianabol tipikusan a tömegnövelésre alkalmas, míg az Equipoise inkább a szálkásítási periódusban használható eredményesen.

A Dianabol felezési ideje körülbelül 3-5 óra, vagyis viszonylag rövid idő. Ez azt jelenti, hogy napi egyetlen adag a vérben ingadozó koncentrációkat eredményez. A felhasználóknak ezért választaniuk kell, hogy elosztják-e a napi adagot, vagy egyszerre veszik magukhoz az egészet. Általában az elosztást tanácsolják, hogy a vérben lévő koncentrációt állandó értéken tartsuk.
Ez azonban összességében alacsonyabb koncentrációt jelent, mint amikor az egészet egyszerre veszik be, ezért nem annyira célravezető. Ráadásul Bill Roberts szteroidkutató szerint a napi egyszeri adagolás nem fejt ki olyan drasztikus hatást a hipotalamusz-agyalapimirigy-here rendszerre, mivel minden nap van olyan napszak, mikor a hormonszintek nem olyan kiugróan magasak. Jó néhányan kételkednek abban, hogy a szteroidkúra alatt lehetséges volna a hormonszintek állandó értéken tartása, de elismerem, hogy több beszámoló támogatja a napi egyszeri adag mellet szóló érvelést. Talán ez a jobb megoldás.
Mivel tudjuk, hogy a vegyület koncentrációja a bevételtől számított másfél-három órán belül éri el legmagasabb értékét, érdemes fontolóra venni azt is, hogy mikor szedjük be a tablettákat. Logikusnak tűnhet a reggeli, lehetőleg edzés előtti alkalmazás. Ezáltal napközben jócskán marad ideje az androgéneknek, hogy az anyagcsere serkentése révén a tápanyagfelvételt növeljék, különösen az edzés utáni kritikus órákban.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy mit kezdjünk 100 tablettával, ha ennyi a felhasználandó mennyiség. Bár vannak, akik, jóval több tablettával folytatnak kúrákat, a hatóanyagot valóban a feltüntetett mennyiségben tartalmazó gyógyszerek esetében ennél kevesebb is elegendő lehet a sikerhez. (Ha 5mg-os a tabletta, de valójában csak 3mg-ot tartalmaz, persze, hogy kisebb a hatása, mintha tényleg az 5mg-ot tartalmazná…) 100 szem esetén a cél kettős: hatásos mennyiséget bevenni illetve a hatóidőt a lehető leghosszabban elnyújtani. Az egyik lehetséges módszer az, ha hétfőtől péntekig napi 4 tablettát fogyasztunk, a hétvégére pedig szünetet iktatunk be. Ez összesen heti 20 tabletta, ami 100 tabletta esetén öthetes időtartamot ad a kezelésnek. Ez már elég hosszú idő ahhoz, hogy észrevehető eredményeket érjünk el, különösen akkor, ha előzőleg nem használtunk nagy mennyiségben szteroidot. Bár szokatlannak tűnhet, de a kúra során szükségtelen a napi adagolás változtatása. Ezzel a módszerrel biztosabb növekedést érünk el, mint amennyiben piramisszerűen emelkedő napi adagokat fogyasztunk, mivel a tabletták java részét ilyenkor a végső adag elérésére pazaroljuk el. Mint azt már korábban leszögeztük, a kúra végén az adagok fokozatos csökkentése felesleges. (Ezt főként a fent említett esetre értsük, nem arra, mikor valaki napi 20-25 szemet vesz magához! Ekkor érdemes valami visszavezetést alkalmazni, de ez az adagolás már elég szélsőséges!)

Az Egyesült Államokban a feketepiacon többféle Dianabol készítménnyel találkozunk. A legnépszerűbbek közé tartozik a mexikói Ttokkyo 5, illetve 10 mg-os terméke. Ezek 100 illetve 1000 tablettás kiszerelésben kaphatók, és óriási mennyiségben keringenek a piacon. A 10 mg-os változat tulajdonképpen az 5 mg-os helyére lépett a Ttokkyo termékskáláján, bár még egy ideig mindkettő beszerezhető. A Ttokkyo tablettái nagyon hasonlítanak a rózsaszínű thaiföldi Anabol tablettákra, amelyek szintén keresettek a feketepiacon. A thaiföldi Methandon is hozzáférhető, bár kevésbé közkedvelt manapság, mint az Anabol. Szintén ebből az országból származik egy új készítmény, a Danabol, amelyet 500 tablettás kiszerelésben gyárt a March Pharmaceutical Company. Állatorvosi célra állítják elő Mexikóban a Reforvit injekciókat, amely 25 mg/ml-es hatóanyag-tartalommal rendelkezik. Egy 50 ml-es üvegben 250 tablettának megfelelő hatóanyag van, viszonylag reális áron. Gyártanak 10 ml-es fiolákat is, de ezek az USA-ban ritkán kaphatók. A legtöbb felhasználó a Reforvitot szájon át alkalmazza, a tablettákhoz hasonló hatásfokkal (ez a módszer nyilván kevésbé fájdalmas, mint az injekciók). Az egyik megoldás, hogy üres zselatinkapszulákba fecskendezzük a folyadékot. Ehhez a “00” méretű kapszula a legmegfelelőbb, ami egy teljes ml oldatot magába szív. A gyártó Loeffler újabban készít szájon át alkalmazható változatot is, ami tablettánként 25 mg szteroidot tartalmaz. A Denkall szintén gyárt 10 mg-os kapszulákat, illetve 25 mg/ml-es injekciókat is, amelyek úgyszint elterjedtek. Az orosz márkanév nélküli termék (METAHOPOCTEHOAOH) szintén beszerezhető az USA-ban, bár ezeknek a tablettáknak a kiszerelése megújult, így újabban igényesebb a csomagolása.

2000-ig egyszerűen azt mondhattuk, hogy nem állítanak elő 5 mg-nál magasabb hatóanyag tartalmú készítményeket, de ez a helyzet az utóbbi két évben megváltozott. Mostanra több 10 mg-os is létezik, sőt már a hihetetlennek tűnő 25 mg-os is megjelent. Mivel ez utóbbi öt darab Dianabol tablettának felel meg, sokak szerint a jelenség a szteroidipar új irányvonalát mutatja. Belátva, hogy szteroidgyártók a világ legtöbb részén a sportolókat szolgálják ki, sok gyártó igyekszik egyre újabb és drasztikusabb hatású szereket piacra dobni. Nemcsak a Dianabol, hanem a tesztoszteron-cyprionate, a tesztoszteron-propionate,
nandrolone-decanoatc, nandrolone-laurate, stanozolol, boldenone undecylenate vagy az oxandrolone is az utóbbi években nagyobb dózisokban kapható, mint valaha. A rendkívül dinamikus piacnak köszönhetően ez a trend folytatódni látszik.

Hamisítványok:

A valódi készítmények közül a legkedveltebbek közé a Ttokkyo 5 mg-os és 10 mg-os tablettái mellett a Denkall D-Bol 10 mg-os kapszulák és a 25 mg/ml-es injekciók illetve a Loeffler Reforvitjának injektálható illetve szájon át alkalmazható változatai tartoznak. Ezeket a gyártó országban (Mexikóban) rendkívül nagy mennyiségben állítják elő, és ezért a származási hely közelsége folytán uralják az USA feketepiacát. A Ttokkyo tablettái a thaiföldi Anabol tablettákra hasonlítanak (lásd később), azonban annál megbízhatóbban, mivel a gyártó hologramos biztonsági zárjeggyel látja el a csomagolást. Nem tudunk azonban a fentiek hamisítványairól. A Denkall szintén használ hologramos védőfóliát.

A Reforvit injekciók eredetiségéről könnyen meggyőződhetünk. A termék hatóanyaga propilén-glikolban van feloldva, nem olajban. A propilén-glikol vízzel jól elegyedik, de ilyenkor a szteroid kiválik, hiszen az nem vízoldékony. 1/2 ml Reforvitot 2 1/2 ml vízzel egy fecskendőben elkeverve erről könnyen megbizonyosodhatunk. Keveredés után a folyadék zavarossá válik, mivel a szteroid kicsapódik az oldatból. Ha nem látunk apró kristályokat, a termék nem tartalmaz szteroidot, következésképpen hamis. Mivel a szájon át szedhető változatnak nem ismert hamisítványa, az biztonságos vételnek számít.

A rózsaszín, ötszögletű Anabol tabletták változatlan népszerűségnek örvendenek. Ezres kiszerelésben készülnek Thaiföldön, de általában darabra árulják őket. Egészen mostanáig biztonságos vételnek számítottak, de ez a helyzet sajnos megváltozott. A feketepiacra nagy mennyiségben kerültek hamis Anabol tabletták, amelyeknek színe és alakja az eredetivel megegyezik, de nincs hatóanyag bennük. Arról ismerhetők meg, hogy az eredetinél vékonyabbak (körülbelül 2-2,5 mm vastagok, míg a valódi 3 mm-es), valamint hogy az eredeti tabletta széle jobban körülrajzolódik a felületén. A hamisítványok felületén is nyomat található, de sokkal kevésbé látszik. Reméljük, ezeket a hibákat nem küszöbölik ki egyhamar.
A biztonság érdekében csak biztos forrásból vásároljunk (bár persze ez még így sem garancia). A gyártó újabban az Anabol címkéjét LP Standard-ról British
Dispensary-ra változtatta, habár a csomagolás változatlan maradt.

A Danabol DS a thaiföldi March Pharmaceutical Company új, 10 mg-os terméke 500-as kiszerelésben jól megkülönböztethető, szív alakú, kék tablettákat tartalmaz. Az üveg igénytelensége ellenére sem hamisítvány, sőt ismereteink szerint megbízható.

A mexikói Salud terméke, a Ganabol új, injektálható methandrostenolone készítmény. A Denkall termékéhez hasonlóan a Ganabol olajos oldószert használ a
Reforvit propilén-glikollal szemben, ami megkönnyíti az alkalmazást.

A thaiföldi Methandon is létező márkanév, de az Anabolhoz hasonlóan csomagolják. 1000 apró fehér tabletta található egy dobozban. Az USA-ban ritkán kapható, de ha a csomagolása sértetlen és eredeti, akkor valószínűleg eredeti termékről van szó.

Az Indiai Pronabol valaha nagyon kedvelt volt, azonban mostanában mintha eltűnt volna. Talán már nem is gyártják. Ha véletlenül mégis rábukkannánk, akkor a következőképpen különböztessük meg a hamisítványoktól: mindkettőt vákuumzáras, fóliázott 10 tablettás levelekben, dobozonként tíz levéllel csomagolják. Mindkét esetben a tabletták fehérek, egyik oldalán feliratosak. Az egyetlen különbség az, hogy a fólián a nyomat színe az eredetiben kék alapon nagyon halvány lilás, míg a hamisítványnál sötétlila, amely nem téveszthető össze a kék egyetlen árnyalatával sem.

Az orosz Dianabol (METAHOPOCTEHOAOH), amennyiben az eredeti példányt vásároljuk, kitűnő termék, és az USA-ban is beszerezhető. Újabban a csomagolása változott. Az újabb levelek igényesebbek, és a bal- illetve jobboldali sorban lévő tablettákat kiemelkedő sáv választja el egymástól. Maga a doboz is sokkal élénkebb színű, mint az előző szürkészöld-fekete csomagolás.
Bionabol: ezek bolgár gyártmányú tabletták, amelyek újabban jelentek meg és jó minőséget képviselnek. Vannak hamisítványai is, ezért csak eredeti 40 tablettás üvegeket vásároljunk, mert 100 tablettásat nem állítanak elő.

Anabolex: a Dominikai Köztársaságban készülő 3 mg-os tabletták biztonságosnak mondhatók. Fehér műanyag levélben 10 tablettát, dobozonként 10 levéllel tartalmaz. Tartsuk szem előtt, hogy mindegyik tabletta 1,5 mg Periactint tartalmaz, ami étvágygerjesztő antihisztamin, ezért álmosságot okozhat.

A lengyel Metanabol is legális termék, de csak a 20 tablettás levelek a valódiak.

A magyar Nerobol levelenkénti 10 tablettás, dobozonként két levelet tartalmazó kiszerelésben eredeti termék, egy ideje már nem gyártják.

A romániai Naposim, bár ritkán kapható az USA-ban eredeti termék. A termék csomagolásában nemrégiben áttértek az üvegcsékről a fóliázott műanyag levelekre. A fehér és narancssárga doboz egyenként tíz tablettából álló két ilyen levelet tartalmaz.

A Humabol hamisítvány, ilyen márkanév nem létezik, mint ahogy Dianabolt sem állítanak elő Görögországban. Óvakodjunk ezektől a készítményektől.

A magyar feketepiacon a következő a helyzet: nagyjából 3 uralkodó készítmény van, ezek közül a Bionabol tűnik a legjobb – egyben legdrágább – választásnak. A román Naposim bőségesen beszerezhető, szemenkénti ára valahol 18-25 forint között mozog. Ez persze erősen tételfüggő dolog. Bár hihetetlennek tűnhet, de a terméket hamisítják. Másrészt ha egyenesen a román gyógyszertárból hozzuk ki a cuccot, az valószínűleg akkor sem tartalmaz 3mg-nál több hatóanyagot. Ez azzal magyarázható, hogy míg orvosi célra egy évben elfogy kb. 20000 szem, addig sportolói célokra kb. napi 50000 szemet adnak el. (Az adatok nem pontosak, csak az arányokat szerettem volna szemléltetni.) Így a gyártók kissé csalnak a gyártás során, a nagyobb haszon érdekében.
Oroszországból származó termékekből is jócskán található itthon, ezek a “bátrabbak” számára jó választásnak tűnnek. Ezek nagy része ugyan hamis, vagy lejárt szavatosságú lehet, arra, amire vásároljuk őket, arra viszont tökéletesek, név szerint: “hoznak”. Mindazonáltal véleményem szerint nincs élő ember, aki adott pillanatban meg tudná mondani, hogy Oroszországban éppen ki, milyen néven, milyen kiszerelésben és milyen csomagolással állít elő methandienone-tartalmú gyógyszert.
A Bionabol a leghatásosabb készítmény a három közül, ára 30-35 forint alatt nehéz hozzájutni, azonban ez valószínűleg ténylegesen csak methandienont tartalmaz, és a feltűntetett 5 mg is megtalálható a tablettában. (A 2 mg-os kevéssé elterjedt.)

Ezeken kívül találkozhatunk Anabollal, Pronabollal, és egyéb termékekkel is itthon, ha általános tanácsot kellene adni róluk, azt mondanám, mind hamis, kerüljük őket. Hogy vannak-e kivételek, döntsétek el magatok: ki az, aki felszáll egy gépre most, hogy nincs közvetlen menetrendszerinti járat tőlünk Indiába és Thaiföldre, és megpróbál kereskedelmi mennyiséget átcsempészni kb. 3-4 ellenőrzésen? Ha valaki meg is teszi, biztos, hogy megtartja magának a szert, nem fogja eladni másnak.

Néhány általános tanács a vásárláshoz:

A Dianabolt a következő régiókban gyártják: Kelet-Közép-Európa (volt szocialista országok), Thaiföld, Mexikó, India és a Dominikai Köztársaság. Sohase vegyünk máshonnan származó Dianabolt! Olaszország és Görögország gyakran felmerül a hamisítók fantáziájában előállítóként, de ezekben az országokban nem készül methandrostenolone.
Az orosz márkanév nélküli készítményen (ennek cirill betűs felirata
METAHOPOCTEHOAOH) illetve a mexikói Ttokkyo termékén kívül semmilyen más eredeti
Dianabol termék nem viseli a hatóanyag nevét (methandrostenolone vagy methandienone). Tonnaszám állítanak elő ilyen hamisítványokat, ezért csak a fentebb említett márkákat keressük!