A DNP (2,4-Dinitrophenol) egy ipari kemikákia, felhasználási területe széleskörű. Nagy népszerűségre tett szert az évek során a rendkívüli zsírégető képességei miatt.
Az alapanyagcsere sebességét képes akár 50%-kal is megnövelni bizonyos feltételek mellett(adagolás), mely körülbelül 4-5 kilogrammos zsírveszteséget okoz a szervezetben 8 nap alatt.

DNP Történelem/bevezetés

Érdekeségképpen megemlíteném, hogy a DNP-t először az 1900-as évek elején használták a TNT begyújtására. 1931-ben a Stanford Egyetem egy tanulmányt adott ki, melyben a DNP fantasztikus zsírégető képességeiről ír. Akkoriban szabályzás még nem létezett a DNP használatával kapcsolatban, így szinte mindenhol lehetett kapni. Két évvel később az FDA betiltotta a használatát, mint diétás kiegészítőt, mert minden diétás kiegészítőben megtalálható volt a DNP. De nem ez volt az egyetlen ok, amiért az FDA betiltotta a szert. A nők több mint 1%-a látáskárosodásról számolt be a DNP használatát követő 2 éven belül.

A DNP
hatásának összehasonlítása más dietetikus szerekkel

Az effedrin, koffein, aszpirin trió képes termogenezis útján 3%-kal gyorsítani az anyagcsere sebességét, a clenbuterol és a cytomel páros 10%–kal képes hasonló úton módon gyorsítani, míg a DNP akár 50-70%-kal is adagolástól függően.

A DNP a megdöbbentő anyagcsere gyorsító képességét úgy éri el, hogy blokkolja az F0F1-ATP molekulát, amely minden mitochondria belső falán megtalálható. A folyamatok eredményeképpen az ATP termelődés drasztikusan lecsökken és az energia hő formájában távozik, mely az atléta testhőmrsékletét az átlagos fölé emeli körülbelül 1..1,5C-kal. Természetesen a testhőmérsékletet a dózis növelésével tovább lehet emelni, de ekkor már a túlhevülés kockázatával kell számolni. Ha a testhőmérséklet eléri a 42C-ot, az egyén igen könnyen kómába eshet, melynek akár halál is lehet a következménye. Éppen ezért igen fontos a használat előtt átgondolni, hogy a körülmények adottak-e a használatra. A DNP
átgondolt, megfelelő alkalmazása ?biztonságos?, nem jelent azonnali veszélyt a használójára. Az már más kérdés, hogy hosszútávon milyen egészségügyi problémák léphetnek fel, erre sajnos nem áll módunkban választ adni, mivel a DNP-t nemrég(kb. 2 éve) kezdték el újra használni, de gyanítható, hogy egy ilyen drasztikus, karcinogén méreg hatása nem múlik el nyomtalanul!

Mellékhatások, kockázatok

Kockázatok:

Túlhevülés
Nincsen semmilyen felső határ a testhőmérséklet emelkedésénél, aki túladagolja magát, szó szerint megfőzi a belső szerveit. A túladagolás az ajánlott adag 2-4-szeresénél akár a halál is bekövetkezhet. Kisebb túladagolásnál az illető megússzhatja egy csekély agykárosodással is.
Karcinogenezis:
A
fenolok általában karcinogének, mely azt jelenti, hogy használatuk nagy számú szabadgyök termelődést indít el, melyet a vitaminok és antioxidánsok arzenáljával elméletileg ellensúlyozni lehet (Azért írom, hogy elméletileg, mert eleddig semmiféle-fajta kutatást nem végeztek ez irányban és nem is fognak). A másik gond a gyors zsíroxidáció, mely a zsírsejtekben felhalmozott méreganyagok gyorsabb szervezetbe jutását eredményezi, ellene védekezni a fentiek alapján lehetséges.

Mellékhatások:

Kényelmetlenség érzése és izzadás
Ez a leginkább észtevehető és leggyakoribb mellékhatása a DNP használatának. A felhasználója még 10-15C-os hőmérsékletnél is képes
átizzadni a ruháit.
Fáradtság
A második leggyakoribb mellékhatás a fáradtság, letargia, mely nagyban hozzájárulhat a kénylemetlenség érzetéhez. Ezt egyébb kiegészítőkkel, mint például a melatoninnal vagy a tirozinnal ellensúlyozni lehet.
Sárga testnedvek
Alkalmazásukkor csak kevesen számolnak be hasonló mellékhatásokról, de akiknél előfordul azoknál a következőek lehetnek: Vizelet színe sötétsárga, szemfehérje besárgul, stb. Ezen mellékhatások a használat befejeztét követően 3-7 napon belül normalizálódnak.
Izomfájdalom
Egy újabb kellemetlen mellékhatás, mely az izmok dehidratációjából származik. Ellensúlyozásképpen napi 1-3 evőkanál glicerint kell bevenni.
Allergiás reakciók
Erősen egyénfüggőek. A DNP felhasználók közül 10%-kuk allergiás a DNP-re, a leggyakoribb allergiás reakció a bőrkiütések megjelenése, melyet szintén lehet ellensúlyozni kenőcsökkel pl. Benadryl. Amennyiben felhasználója észleli magán a tüneteket, érdemes egy pár napig abbahagyni használatát, majd kisebb adaggal újrakezdeni.
Szénhidrát utáni sóvárgás
Ez az egyik legkellemetlenebb melléhatása a DNP-nek, ez is egyénfüggő, valaki észleli magán valaki nem. Az akaraterő itt a legfontosabb.

Időtáblázat :

Nap/Hatás

1.Semmi, lehetséges a szénhidrátéhség megjelenése és/vagy csekély izzadás.

2. T4-T3 konverzió elkezd csökkenni, letargia lehetséges.

3-5. Testhőmérséklet megemelkedett, vízvisszatartás elkezdődik vagy látványossá
válik.

6-8. Határozott vízvisszatartás, izmok tónusának vesztése a glikogén távozása
miatt(hasonló, mint a CKD alatt).

A 8. nap az utolsó, melyben DNP-t kell adagolni.

9-10. Lassú DNP szint csökkenés + az előzőek.

11-12. A felszedett víz elkezd távozni, a glikogén szuperkompenzáció megkezdődik.

13-14. A víz távozott, a szuperkompenzáció teljes, az egyén definiáltabb, mint valaha,
izmai teltebbek, tónusosabbak.

Adagolás:

Az egyik legfontosabb a DNP használatával kapcsolatban az adagolási előírások igen szigorú betartása. A kezdők ne is álmodjanak nagy adagokról a saját érdekükben. Kétfajta ciklizálási elmélet létezik, az egyik a 200 mg kristályos DNP hoszzútávú (>20 nap) használata, a másik elmélet 400 (esetleg 600) mg DNP per nap maximum 10 napig. Mint emlitettem, a fenti séma a kristályos DNP-re vonatkozik, a normál ?powdered? DNP a fent említett mennyiségek másfél – kétszeresét engedik meg.

 

Táplálékkiegészités a DNP használata alatt

A megfelelő táplálékkiegészítés kulcsfontoságú a DNP használata alatt, hiányukban megnő az esélye az ilyenkor rendkívül nagy számban jelen lévő szabadgyökök okozta károsodásnak. Megfelelő használatukkal a felhasználó csökkentheti az esélyét az esetlegesen kialakuló maradandó károsodásoknak. Az alábbiakban felsorolva találhatóak azok a táplálékkiegészitők, melyeknek használata: **** elengedhetetlen, *** nagyon fontos, **, * opcionálisak.

 • Magnezium (1500mg) ***
 • A-Vitamin (RDA 2000%-a, bocs de ezt csak igy tudom perpillanat) ***
 • C-Vitamin (2000mg elosztva)****
 • E-Vitamin (1200 NE elosztva)****
 • L-Glutamin (10-15g) **
 • NAC *
 • T3 *
 • Kalciumsteroid1037428551
  (2000mg a magnézium és cinkbevitel időpontjában nem szabad bevinni, mert rontja,
  lehetetlenné teszi a felszívódásukat) **
 • HCA
  (szénhidrát utáni sóvárgás csökkentésére)**
 • Pyruvat
  (2-6g/nap felosztva) **
 • Glycerol
  (3 evőkanál naponta) ***
 • Lipoikus
  Sav (500-1000mg naponta felosztva) ****
 • Cink ***

Praktikus tanácsok

Az alábbiakban felsorolt tanácsok különböző, “DNP tapasztalt” személyek tapasztalatain alapulnak:

Érdemes egy ventillátort irányítani a fejre, mivel ez az a hely, ahol a legtöbb felesleges hő távozik. Hűtésével nagyban csökkenthető a hőtermelés okozta kellemetlen érzés.

A szoba hőmérsékletét érdemes 15 C körülire választani.

NE használjon senki DNP-t a nyár folyamán, túl nagy ilyenkor a veszélye a túlhevülésnek, ha mégis megtenné, ajánlott egy hűvös, légkondicionált szobában maradni az egész kúra alatt!

Fontos a megfelelő hidratáció. Napi kb. 5 liter vizet ajánlott meginni. Segít a hidratálásban a fennen említett glicerol is.

Kardióedzés DNP fogyasztás alatt ellenjavallott (elvégzi az helyetted). Viszont aki úgy dönt, hogy alacsony dózisú, hosszútávú ciklust alakítanak ki maguknak, azok végezhetnek kardióedzést is, de csak mértékkel és nagyon alacsony intenzitással. A gyors séta vagy a kerékpározás kb. 20km/h sebességgel megteszi hatását. Ne tartson tovább 30 percnél és ne legyen 3-nál több kardióedzés egy adott héten!

A zsírdiéta (CKD) használata szigorúan tiltott a DNP használata alatt, használója könnyen megvakulhat.

Aki esetleg kórházba kerülne ezen idő alatt (volt már rá példa), az orvosnak el kell mondja mit szed és milyen dózisban, ugyanis a DNP használójának nagyon alacsony a vércukor szintje, melyet az orvosok mindenképpen kompenzálni szeretnének, ami nagy hiba, ugyanis az egyszerű cukrok úgy hatnak ilyenkor, mint olaj a tűzre, könnyen kómába eshet az illető a túlhevülés következtében, melynek maradandó károsodás vagy akár halál is lehet a következménye.

Saját tapasztalatok

Hosszú huzavona után végül is úgy döntöttem, hogy megpróbálok 1-2 DNP kúrát, gondoltam lesz, ami lesz belevágok. Most így utólag végiggondolva ? a tapasztalatok birtokában – a helyzetet, már másképp gondolkodom, ha fizetnének érte sem vágnék bele egy újabb kúrába… Első kúrám alkalmával a gyorsabbik utat választottam, vagyis a nagy dózisú, rövid időtartamú kúrát. Persze nem estem neki ész nélkül, első nap 100mg-ot szedtem be, hogy megfigyeljem, lesz-e valamilyen allergiás reakció rá. Nem volt semmi, így a következő nap 200mg-mal folytattam, majd a következő naptól kezdve 400mg-ot szedtem, két részletre elosztva. Tulajdonképpen a testhőmérséklet csak a 3.-ik napon kezdődött emelkedni, akkor is csak éjszaka volt melegem, reggelre az ágyam kissé benedvesedett. Más mellékhatást ekkor még nem tapasztaltam. A következő éjszaka már sokkal rosszabb volt, teljesen átizzadtam mindent, amivel érintkeztem és napközben is kifejezetten melegem volt, a letargia/fáradtság is hipp-hopp megjelent. A munkahelyemen a ventillátort is be kellett kapcsoljam, de így is ramatyul éreztem magam, sehogy sem volt jó és ez még csak az 5.-ik nap volt. Hőmérőt is használtam, amely folyamatosan 39-39,5 fokot mutatott egészen a 10.-ik napig. Furcsamód étvágyam sem volt, szinte le kellett erőltetni mindent a torkomon. Éjszakánként egyre nevesebb és nedvesebb lett az ágyam, minden nap mosni kellett a lepedőt és egyéb ágyi kellékeket, mert reggelre bizony bebüdösödtek és a szobámnak is furcsa szaga volt, amit a körülöttem élők meg is jegyeztek. Napközben egyre nehezebb volt ébren maradni, a munkahelyemen is volt, hogy elaludtam, gyakran jártam a WC-re(ugyebár a pörgő anyagcsere miatt), ahol rendre el is aludtam, dolgozni már szinte lehetetlenség volt számomra, furcsa mód senki nem vett észre semmit, max annyit, hogy folyamatosan illatozom a dezodortól(ha nem fújtam volna magam, akkor mást éreztek volna . A 10.-ik napon gondoltam, hogy egye fene bedobok még egy (össz. 600mg) DNP kapszulát, lévén, hogy hétvége volt és a hűtési feltételek jobbak voltak, mint a munkahelyemen. A szobámban kb. 10 fok volt a hőmérséklet, egy kicsit fáztam, de továbbra is folyamatosan izzadtam, napközben többször is elaludtam több órára. Az étvágyam a 8.-ik naptól kezdve kezdett el radikálisan emelkedni, a 10.-ik napon már a falat kapartam, annyira éhes voltam, az előirányzott 2000Kcal ekkor már jócskán nem volt elég, de még nem engedtem a csábításnak. A következő nap már nem szedtem egyet sem, de a mellékhatások ugyanolyan intenzitásúak voltak, ez csak a következő napon kezdett el csökkenni, majd a 13.-ik napon már normalizálódott minden, kivéve az éhséget. A 12.-ik naptól kezdve öntöttem magamba a kajákat, kalóriákat nem számoltam, de sacc per kábé alapon min. 7000 lehetett? És ez így folytatódott kb. 7 napon keresztül. A súlycsökkenésről csak annyit, hogy a második nap után naponta kb. 0,5-0,7kg ment le rólam, ami egy picit begyorsult az utolsó napokra. Végül is 8 kg-ot sikerült leadnom, de mint mondottam ez testtömeg, a testzsírszázalékom a saját méréseim alapján 5%-al csappant meg. A csökkenést növekedés követte sajnos az egy hét zabálás miatt, a végére már csak 3-4 kg-mal voltam könnyebb a kiinduló állapothoz képest. Az erőszintem radikálisan csökkent ami ellentmond a leírásnak is, kb. 10%-kal lettem gyengébb?

A második kúrámat alacsony dózisúra terveztem, összesen 20 napon át tartott volna, a mellékhatások nem voltak olyan rosszak, de azért kellemetlenek voltak, veszítettem 5 kg-ot 14 nap után, de ekkor félbe kellett szakítanom a kúrámat az újbóli zabálhatnékom miatt.

Mindent egybevetve én azt mondom/javaslom, hogy senki ne próbálja ki, mert nem érdemes. Ez a leírás is csak azért lett lefordítva, hogy ha esetleg a szer megjelenik Magyarországon, valami útmutatás létezzen, ami talán több embert is eltántorít a DNP használatától.


Időközben elkészült egy cikk A DNP Hatásmechanizmusa címmel, ami rámutat a veszélyesség 1-2 okára!