Dyazide (triamterene & hydrochlorothiazide)[by X-Files]

A Dyazide vízhajtó, vérnyomáscsökkentő gyógyszer, amely két gyakran alkalmazott szer, a triamterene és a hydrochlorothiazide keverékét tartalmazza. A hydrochlorothiazide nevű vegyület erős tiazidos vízhajtó, amely látványosan növeli a nátrium kiválasztását. A triamterene olyan káliumkímélő vízhajtó, amely a víz és a nátrium kiválasztása mellett a kálium visszatartását segíti. Ez a kombináció olyan erős vizelethajtót eredményez, amellyel a tiazidokra egyébként jellemző kalcium- és káliumveszteség nem jelentkezik. Éppen ezért a készítmény alkalmazása esetén a káliumpótlásra többnyire alig van szükség.

A klinikai gyakorlatban ezt a gyógyszert leggyakrabban ödémák és magas vérnyomás kezelésére használják. A sportolók azonban azért használják, hogy a bőr alatti kötőszövet víztartalmát csökkentsék bemutatók előtt, illetve bizonyos verseny-sportokban a súlycsoport kategóriáknak megfelelő testsúly elérésére is. A testépítők definiáltságát a vízfelesleg távozása nagyban növeli – kifejezetten definiált, szuperkemény, szálkás külső annyira gyakori manapság, hogy igazán jó eredményeket csak vízhajtók alkalmazásával lehet elérni. A vízhajtók szedése magyarázza azt a jelenséget is, hogy az olyan sportágakban, ahol súlycsoportok vannak, konkrétan a küzdelem alkalmával sokkal nehezebbnek tűnnek a versenyzők, mint mérlegeléskor. A testsúly jelentős százaléka víz formájában távozik a vízhajtó használata után, és ez akár egy-két súlycsoporttal könnyebb kategóriát is jelenthet. A mérlegelés utáni rehidratációval természetesen visszanyeri eredeti testsúlyát a versenyző, vagyis sokkal nehezebb lesz, mint amit a súlycsoportja előír. Akkor, amikor mindenki arra számít, hogy a szabályokban foglaltaknál súlyosabb ellenfelet kap, szinte “fair-play”-nek minősül az efféle fondorlat.

dyazide_50-25mg_10comp

A sportolók körében a Dyazide-ot ebben a tekintetben mérsékelten hatékony vízhajtónak tartják. A vízvesztés nagyobb, mint az olyan káliumkímélő szerek
esetén, mint az Aldactone, de kisebb, mint a löketszerű vízhajtók, például a Lasix alkalmazásakor. A Dyazide hatásában leginkább a Hydrodiurilhoz (hydrochlorthiazide) hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy előbbinél nem tapasztalható fokozott kalcium- és káliumürítés. A Dyazide-ot tehát akkor érdemes választani, ha úgy szeretnénk jó vízhajtó hatást elérni, hogy közben ne kelljen a káliumpótlásról folyamatosan gondoskodni. Egyetlen adag vízhajtó aktivitása rendszerint már egy órán belül jelentkezik. Ez a hatás legintenzívebbé általában két-három óra múlva válik, majd általában 7-9 órán belül lecseng. A sportolók ezért a verseny előtti négy napban szokták használni, úgy adagolva, ahogy a körülmények megkívánják. Mivel a Dyazide-nak hosszan tartó hatása van, ezért többnyire csak napjában egyszer alkalmazzák. Leggyakrabban egy
tablettát rögtön a reggelivel vesznek be, majd hatást figyelembe véve a későbbiekben az adagot napi egy tablettával növelik (legfeljebb 2-3 napig), ameddig a kívánt vízvesztés be nem következik. Általában azt gondolják, hogy sokkal előnyösebb, ha a bemutató vagy a verseny előtti néhány napban, mintha közvetlenül aznap reggel használják a vízhajtókat. Sokszor csak az adagolás leheletnyi eltérésén múlik a dehidratált, lapos vagy a kiemelkedően definiált megjelenés.
Kétségtelenül nagy kockázata van azonban a vízhajtók alkalmazásának. Ezek a készítmények sokkal veszélyesebbek a szteroidoknál, és gyakrabban szednek a profik között áldozatokat.

Ezek a vegyületek nagyon erősek, és eszerint is kell bánni velük. Szem előtt kell tartani mindazokat a mellékhatásokat, amelyekkel a Dyazide-hoz hasonló vízhajtók rendelkeznek. Az izomgörcsök, gyengeség, szédülés, fejfájás, szájszárazság, kiütések, hasmenés, székrekedés, súlyos kiszáradás, dehidratáció csak néhány a sorban. A tünetek között kevésbé általánosan, de előfordul hányinger és hányás, ami gyakran az elektrolit egyensúly felborulására utal. Ha étkezések után vesszük be a szert, ettől megkímélhetjük magunkat. Súlyos esetekben a dehidratáció kómához, sőt halálhoz is vezethet. A sportolók gyakran pengeélen táncolnak a kitűnő megjelenés és a súlyos dehidratáció között.
Mivel ez nyilvánvalóan kockázatos tevékenység, legyünk fokozottan óvatosak.

Hamisítványok: Valószínűleg biztonságos vétel.