Dynabol (nandrolone cypionate)[by X-Files]

A Dynabol ausztráliai szteroid, amelynek hatóanyaga különleges vegyület: a nandrolone cypionate. Ezt a gyógyszert kizárólag Ausztráliában állítják elő, állatorvosi alkalmazás céljára, ezért más országokban ritkán találkozunk vele. Hatásában a Deca-Durabolinhoz hasonló, vagyis lassan szabadul fel szteroid hatóanyaga, a nandrolon. Az elsődleges különbség az, hogy a cypionate nagyjából két hét múlva kezdi kifejteni hatását, míg a Deca nagyjából egy hónapig aktív a szervezetben. A rövidebb életidő viszont nem feltétlenül hátrányos. Ebben az esetben különösen izgalmas szteroidot eredményez. Minthogy a vérben hamarabb megjelenik, az izomzat gyarapodása is várhatóan gyorsabb. Ezt támasztja alá az a tény, hogy Ausztráliában a testépítők többsége esküszik a Dynabolra, mint az egyik legjobb nandrolon-készítményre, és sokan állítják, hogy nagyobb “rúgást” ad, mint a Deca-Durabolin.

A Decával kapcsolatban leírtak nagyrészt érvényesek a Dynabolra is. Erős anabolikum, gyengébb androgén hatással. Ahogy minden nandrolon-származék, a
Dynabol is kevéssé hajlamos ösztrogénné alakulni (becslések szerint 20°Io a
tesztoszteronhoz képest). A Dynabol azonban valamivel több vizet tart vissza, mint a nandrolone-decanoate. Ez nyilván annak köszönhető, hogy a Dynabol hatása gyorsabb, a vérben néhány hét alatt magasabb hormonkoncentrációt alakít ki, ezért az ösztrogénképződés is gyorsabb, és az első hetekben több szabad hormont eredményez. Ezzel szemben a Deca három-négy hét múlva éri el maximumát, azaz az ösztrogénképződés ez esetben lassabb. Az időtényezőn kívül azonban nincs több eltérés. A gynecomastiára hajlamos egyéneknek ajánlatos anti-ösztorgéneket, például Clomidot illetve Nolvadexet alkalmazni a Dynabol szedésével párhuzamosan, egyébként azonban a nandrolon használatakor nincsen szükség kiegészítő kezelésekre az ösztrogénszint csökkentésére.

dynabol13

A Dynabol azonban befolyásolja a szervezet tesztoszteron termelését, különösen hosszabbkúrák után. A tesztoszteron-képződést serkentő szerek, így a Clomid,
Nolvadex, HCG ezért jó szolgálatot tehetnek abban, hogy a kúra utáni, izomvesztéssel járó “összeesést” megakadályozzuk. A HCG-t gyakran csak egy-két hétig alkalmazzák, hogy a herék működését beindítsa, és segítse a mirigyeknek a szervezet gonadotropinjaira adott gyors válaszát (ez a képesség csökkenhet a hosszú kúrák alatti inaktivitás miatt). Ezután a kezelés Clomid vagy Nolvadex adagolásával további két-három hétig folytatható, amíg a szervezetben a normális tesztoszteron termelés vissza nem áll.

Bár ezek a szteroidok nem olyan erősek, sportoló hölgyek gyakran tapasztalnak kellemetlen tüneteket a nandrolon miatt. A dihidro-nandrolonná alakulás (ami gyengébb, mint a kiindulási anyag, a nandrolon), sokkal kisebb arányú androgén hatást eredményez, mint más androgének esetében. A nandrolon működése valamennyivel csökken az androgének célszöveteiben, ami arányaiban lényegesen kedvezőbb az azonos anabolikus működéssel járó androgén hatások tekintetében, mint a legtöbb más szteroidnál. Bár a nandrolon-származékok ritkán okoznak férfiasodást, nőknek mégis szívesebben ajánlják az olyan gyorsabban ható észterszármazékok, mind a Durabolin alkalmazását. Ezzel ugyanis könnyebb a vér hormonkoncentrációit szabályozni, ami az androgének termelődésének veszélyét csökkentheti.

A Dynabol éppen olyan sokoldalúan alkalmazható, mint a Deca-Durabolin, vagyis tömegnövelésre és szálkásításra egyaránt. Sokan úgy gondolják azonban, hogy a gyorsabb hatás és az ösztrogénnel kapcsolatos mellékhatások előbbi jelentkezésesteroid1297423103
(elsősorban arra érzékenyekben) alkalmasabbá teszi a Dynabolt a tömegnövelési szakaszban való alkalmazásra (szálkásításra inkább nem aromatizálódó vegyületeket szoktak használni). Mivel a nandrolone cypionate maximálisan 50 mg/ml-es kiszerelésben kapható, heti 200-400 mg-os adagokban szokás használni. Ebben az adagolásban már erőteljes, minőségi izomzat felépülését segíti elő, a tesztoszteron-származékok nagy arányú vízvisszatartása nélkül. Bár nagyobb adagokban még erőteljesebb anabolikus hatásokat vált ki, viszont a gyakori injekciókkal bevitt olaj mennyisége nagyon kellemetlenné válik. A Dynabol továbbá jól alkalmazható szinte bármelyik más szteroiddal, beleértve az olyan erős tömegnövelő szereket is, mint. A tesztoszteron, Dianabol vagy az Anadrol 50.

 

Az egyetlen igazán rossz dolog, ami a Dynabolról elmondható, hogy sajnos külföldön, így az Egyesült Államokban sem kapható. Amíg Ausztráliában nem volt a szteroidokkal kapcsolatban ilyen szigorú a szabályozás, néhány amerikai illetve európai sportoló csomagküldő szolgálatoktól is rendelhetett ilyen készítményeket. A legtöbb ilyen szolgáltatás azonban eltűnt, ezért ezt a különleges anabolikumot szinte lehetetlen megvásárolni.