Hatóanyag

clomifen citrat

Ker.-i megnevezések:

Ardomon: 50mg tab Med-Hel Görögország

Clom: 50mg tab., salutas Németo.

Clomid: 50mg tab., Merell Dow Belgium,
Svájc, USA, Franciao., Nagy-B., Lepetit Olaszország,
Hauser-Chepharin Ausztria

Clomifen: 25mg kap. Fisons Spa.

Clomifen: 50mg tab., Leiras Franciao.

Clomifen-Ratioph.: 50mg tab. Ratiopharm Németo.

Clomivid: 50mg tab.,Draco Dánia, Svédo.

Clostilbegyt: 50mg tab., Egis M.o.

Dufine: 50mg tab.,Inibsa Portugália

Dyneric: 50mg tab., Marion Merrell Dow Németo.

Gravosan: 50mg tab., Leciva Csehország

Klomifen: 50mg tab.,Belupo Jugo., Mulda
Töröko., Yurtoglu Törökország

Serofene: 50mg tab., serono Argentína

Jellemzői

Nem anab./andr. szteroid. Mégis a nemi hormonok csoportjába tartozik, mivel ez egy szintetikus ösztrogén. A hatása a férfiaknál vitathatatlan, ugyanis kiváló hatással van a hereműködésre. Ülönösen akkor hat jól, ha a szervezet tesztoszterontermelését anab./andr. szteroidokkal leszorították. A legtöbb esetben a Dyneric 10-14 nap alatt visszaállítja a tesztoszterontermelést és a spermák képződését. Emiatt főleg a kúrák után alkalmazzák. Ebben az időszakban angyon fontos, hogy a szervezet tesztoszterontermelését a lehető legrövidebb idő alatt visszaállítsuk, mert ekkor a legkissebb a tömeg és erőcsökkenés. Nem helyettesíti a HCG-t, viszont vele összekapcsolva rettentő jó hatás érhető el.

Adagolás

Étkezés után kevés folydékkal. A szedés időtartama ne haladja meg a 14 napot. Kezdjünk 100mg-al, reggel és este 50mg-os adagokra elosztva. Az ötödik naptól az adagot napi 50 mg-ra csökkentik. 10 napnál hosszabb szedési idő nem szükséges ahhoz, hogy a tesztoszteronszintet megemeljük.

Mellékhatás

Lehtséges kísérőjelenségek a klimatikus hőhullámok, látászavarok. (Bár ekkor örökre abba kell hagyni!)


Clomid (clomiphene citrate)[by X-Files]

A Clomid a leggyakrabb márkanév, amely a clomiphene citrate nevű vegyületet jelenti. Nem anabolikus szteroid, hanem a nők termékenységét növelő, receptre kapható gyógyszer. Hatását a clomiphene citrate ovulációt serkentő képességének köszönheti. Ez azzal függ össze, hogy a szervezetben az ösztrogén hatását blokkolja vagy minimalizálja. A specifikusabh Clomid kémiailag olyan szintetikus ösztrogén, amelynek antagonista és szinergista (gátló illetve serkentő) sajátságai is vannak, azaz szerkezetében és működésében a Nolvadexre hasonlít. Bizonyos célzott szövetekben megakadályozza az ösztrogén receptoraihoz való kötődését. A klinikai gyakorlatban tehát azt a negatív visszacsatolást ellensúlyozzák vele, amelyet az ösztrogén a hipotalamusz – hipofízis -petefészek rendszerre fejt ki, ami LH (sárgatest-) illetve FSH (tüsző-) hormonok termelődését váltja ki. Ez természetesen segíti az ovulációt.

Esetünkben azonban a Clomid nem a nőknek jelent hatalmas segítséget. Annál inkább férfiaknak, akikben az LH és az FSH hormonok felszabadulása egyaránt fokozott tesztoszteron tennelést vált ki. Ez érthetően nagy előny egy szteroid kúra végén, amikorra az endogén tesztoszteronszint igencsak lecsökken. Ha a szervezet saját tesztoszteron termelése nem áll vissza, akkor az anabolikus szteroidok kiürülésekor hirtelen összeesést és elgyengülést tapasztalunk. Ennek oka az, hogy a tesztoszteron (vagy más androgének hiányában a kortizol nevű gyors hatású anyagcserehormon hatása érvényesül, ami az izomfehérjék lebontásához vezet. Ez az, amit gyakran poszt-szteroid összeesésnek neveznek, és amelynek során az új izomfehérjék nagyon hamar felemésztődnek. A Clomidnak alapvető szerepe van az ezzel kapcsolatos védekezésben. Nők esetén a Clomid egyetlen igazi haszna a versenyidőszakban az ösztrogén szinten tartása lehet, amellyel fokozható a zsírvesztés, az izmosság, különösen a nők számára problémás csípő- és comb környéki területen. A szernek azonban zavaró mellékhatásai lehetnek nőkben (lásd később), és ezért nem túl keresett nősportolók körében.

Férfiak általában 50-100 mg körüli napi adagokban, 4-6 hetes kúrákban
Alkalmazzák, s ez elfogadható tesztoszteron szintet eredményez. A hormonszint emelkedése a kúra ideje alatt lassan, de egyenletesen történik. Mivel emiatt gyakorta szükség van azonnali tesztoszteron pótlásra, a szteroid kúra befejezése utáni első 1-2 hétben a Clomidot sokan HCG-vel (humán chorion gonadotrop hormon: embrionális vagy magzati növekedési hormon) kombinálják. Ez a HCG-s “kezdőrúgás” segít abban, hogy a herék normális reakciókkal
válaszoljanak a szervezet LH-termelésére, ami gyakran korlátozott egy-egy kúra
befejezése után, a hosszabb inaktív periódusnak köszönhetően. A HCG-t ne használjuk két-három hétnél hosszabb ideig, mert az így megemelt tesztoszteron- és ösztrogén szint úgyszintén negatív visszacsatolással hat a hipotalamusz működésére. Amikor a kezelést tervezzük, fontos figyelembe venni azt is, hogy az injektálható szteroidok hatása tovább tart. Értelmetlen például a kezelést rögtön így hosszabb hatású, injektálható szteroid (például Sustanon-) kúra
befejezése utáni első héten megkezdeni. Ehelyett várjunk két-három hétig, amíg az androgének szintje ténylegesen csökkenni kezd. Ekkorra már a szervezet felkészül a tesztoszteron termelés visszaállítására.

Néha a Clomid és HCG együttesét egy-egy szteroid kúra alatt szakaszosan használja a normális tesztoszteron termelődés csökkenésének kiküszöbölésére. Ez azonban gyakran bonyolultnak tűnik, főként akkor, hogyha erős androgéneket hosszú ideig használunk. Ráadásul nincsen pontos módszer arra, hogy hogyan alkalmazzuk ilyenkor e két szert. Néhányan azzal próbálkoznak, hogy kisebb adag HCG mellé napi egy-két tabletta Clomidot szednek pár napig, majd hosszabb szünetet tartanak. A szünet beiktatása azért szükséges, mert félő, hogy tartós használat esetén a kezelés veszít hatásosságából. Ez a módszer talán eredményesnek látszik, de sokkal több értelme van a szteroid kúra után serkenteni a saját tesztoszteron termelést, mint azzal kísérletezni, hogy egy hosszabb kezelés ideje alatt fenntartsuk azt.

Azon felül, hogy a Clomid segít a tesztoszteron szintet visszaállítani egy-egy szteroid kúra után, segítségünkre lehet abban is, hogy a kúra folyamán megemelkedett ösztrogén hormont kezeljük. A magas ösztrogén szint a gynecomastia kialakulásával fenyeget, ami nyilvánvalóan nem kívánt mellékhatásnak számít. A Clomid “ösztrogéngátló” hatása azonban a Nolvadexhez képest gyengébb, és ez az, amiért nem szokás az ösztrogén szint kezelésére alkalmazni. Természetesen mindkét vegyület hasonló reakciókban vesz részt a szervezetben, és erre a célra egyformán felhasználhatók. A Clomid tehát a Nolvadexhez hasonlóan megbízhatóan csökkenti az ösztrogén szintet hosszas szteroid bevitel idején. A legtöbb esetben hasonló hatékonysággal csökkentik az ösztrogén aktivitásával járó
tüneteket, így a nőiesedést, a víz- illetve zsírfelhalmozást. Sajnos, akár a Nolvadex esetében, eltérő eredmény is előfordulhat, ezért szükség lehet más anti-ösztrogén készítmények alkalmazására is. A leggyakoribb kiegészítő a Proviron, amely mint szájon át alkalmazható dihidro-tesztoszteron kompetitíven gátolja az aromatáz aktivitást és növeli az androgén/ösztrogén arányt. A Clomid vagy Nolvadex Provironnal kombinálva rendkívül hatékony keverék, bár helyettesíthetjük specifikusabb aromatáz inhibitorral, például Arimidex-szel vagy Cytadrennel is. Noha utóbbiak eredményesebben csökkentik az ösztrogén szintet, lényegesen drágábbak.

Mellékhatásait és toxicitását tekintve a Clomidot nagyon biztonságos készítménynek tartják. A testépítők ritkán panaszkodnak vele kapcsolatban problémákról, de a felsorolt lehetséges mellékhatások közé tartoznak a hőhullámok, hányinger, szédülés, fejfájás és ideiglenes látászavarok. Ezek a mellékhatások azonban rendszerint inkább nőkben lépnek fel, mivel a nők az ösztrogén szintjének változásaira sokkal érzékenyebbek, mint a férfiak. Bár a szer használata előnyös lehet számukra is, az ösztrogén manipuláció talán nem a legkényelmesebb módja a szálkásításnak. Ha egy hölgy mégis ezt az utat választja, a mellékhatások esetleges jelentkezésekor a készítmény szedését azonnal (legalább) fel kell függeszteni vagy abba kell hagyni.

A clomiphene-citrate a feketepiacon számos márkanéven kapható.
Tablettánkénti ára a 2-4 dollárt is elérheti. Gyakran találkozunk a görög Anfarm termékével, a Clomiphene citrate-tal, amely viszonylag olcsóbb. Az USA területén a mexikói Omifin a legkedveltebb. Mivel nincsenek ismert hamisítványai, a Clomid viszonylag biztonságos vétel a feketepiacon is. Sok sportoló kizárólag külföldi csomagküldő szolgálatoktól szerzi be a készítményt, a lehető legalacsonyabb tablettánkénti áron.

Magyarországon a Clostilbegyt márkanév alatt futó clomiphene citrate elterjedt. A terméket viszonylag könnyű beszerezni, szemenkénti ára 100-150 forint körül mozog. Két fajtája a dobozos és a leveles Clostilbegyt, mindkettő 10 tablettát tartalmaz.
Hamisítványok nem ismertek.

Hamisítványok: biztonságos vételnek számít.