Hatóanyag

Ephedrinhydroclorid

Kereskedelmi megnevezések:

Dymetadrine: 25mg tab. AST Research USA

Efedrin: 20mg tab. ACO Svédo.

Efedrin: 25mg tab. Leiros Finn.

EfedrinDAK: 20mg tab. DAK Labs. Dánia

Efedrina: Level 50mg tab. Laborotorio Level S.A. Spa.

Ephedrine HCI: 25mg tab. Strength Systems USA

Ephedrin Spofa: 25mg tab. Slovakofamme Cseho.

Ephedrini HCI: 50mg tab. Broacy Hollandia,Interpharm

EphedrinumHCI: 25mg tab. Polfa, Lengyelo.

Stopastheme: 10mg kap. Franciao.

Jellemzők

Az Ephedrin első és legfontosabb tulajdonsága a zsírégetés. Ez egyrészt azért van, mert a szervezetben hőt állít elő, így a szervezet több kalóriát éget el. A zsírégető hatás a koffein és az aszpirin járulékos szedésével megduplázható.

Másodsorban az Ephedrinnek antikatabolikus hatása is van, ezért különösen alkalmas arra, hogy egy diéta során megőrizzük az izomzatot. Mivel ez a szer enyhe, amfetaminhoz hasonló hatást vált ki a központi idegrendszerből, javítja a koncentráló képességet, az éberséget, és az ideg-izom együttműködést, sokszor “csak” edzéserősítőnek szedik.

Adagolás

Tudományos kutatások kimutatták, hogy 25mg Ephedrin, 200mg koffein, 300mg Aspirin az ideális adagolás, mivel ekkor egymást erősítő hatás lép fel. Ha ezt a kombinációt naponta háromszor szedjük, akkor szignifikáns zsírégetés lép fel.

“Edzőerősítőnek”: edzés előtt 25-50mg kb. Egy órával. Fontos, hogy az Ephedrint ilyen célból hetente csak háromszor szedjük, mert könnyen rászokhatunk. (Megemlítenénk még azt is, hogy az efedrin “edzőserősítő” céljából való használata kifejezetten veszélyes a szívre!!! Igaz, hogy tisztázták azokban a halálesetekben, amikor élsportolók túlhajszolt diéta alatt meghaltak, de ettől még káros és veszélyes).

Mellékhatások

Álmatlanság, remegés, fejfájás, szédülés, vérnyomás-emelkedés, étvágytalanság, megemelkedett pulzusreferencia.

 

 

További efedrinnel kapcsolatos írások


Ephedrine (ephedrine hydrochloride)[by X-Files]

Az Ephedrine olyan serkentőszer, amely az úgynevezett szimpatomimetikumok (szimpatikus serkentőszerek) csoportjába tartozik. Mind az a- mind a (3-adrenerg szinapszisok gátlószere (talán emlékszünk, hogy a clenbuterol szelektív (3-adrenerg antagonista), ráadásul pedig serkenti az erős a-adrenerg antagonista, a norepinephrin felszabadulását is. A vegyület hatásmechanizmusa figyelemreméltó hasonlóságot mutat a szervezet elsődleges adrenerg átvivőanyagával, az epinephrinnel (adrenalin), amely szintén mind az a- mind a béta-receptorok gátlószere. Alkalmazáskor az ephedrine erőteljesen növeli a központi idegrendszer aktivitását, illetve a célsejteket is serkenti. Mindez számos jó hatással lehet egy sportolóra is. Kezdők testhőmérsékletét megemelheti, mert a zsírszövetekben tárolt trigliceridek lebomlásából származó szabad zsírsavak serkentik az anyagcserét. Vagyis a szer a bőr alatti kötőszövetek zsírraktárainak elbontásával definiáltabb külsőt eredményez. A különböző szteroidok anabolikus hatásfoka is valamelyest növekszik, mivel az anyagcsere hatékonyságát a zsírok, fehérjék és szénhidrátok aránya határozza meg a szervezetben. Az intenzívebb anyagcsere pedig nyilvánvalóan serkenti az új izomszövet felépülését is. A készítmény serkentő hatása növeli a vázizomzat összehúzódásának erejét. Emiatt az ephedrine-t gyakran használják erőemelők verseny előtt, mivel az erő és energia növekedése természetesen az emelések teljesítményén is meglátszik. Szellemileg is stimulál, ezért a felhasználó energikusabb és jobban képes koncentrálni a feladataira. Sok hobbi súlyemelő találja ezt a hatást különösen üdvösnek, és edzések előtt 25-50 mg-os adagokban használja serkentőként. Az ephedrine hatására a súlyemelők többsége úgy érzi, hogy sokkal hatékonyabban dolgozik a súlyokkal és önmagával jóval elégedettebben hagyja el az edzőtermet. Nem ajánlatos azonban a szert folyamatosan alkalmazni a hozzászokás veszélye miatt (ilyenkor nem fejti ki többé ugyanazt a hatást). A legtöbb felhasználó csak hetente kétszer-háromszor alkalmazza a szert, kizárólag a számára “fontosabb” napokon. Javasolt ilyenkor is néhány hetes használat után szüneteket közbeiktatni (egy-két hónapra), hogy a későbbiekben is optimális hatást érjünk el.

Bár az ephedrine erősítő hatása nagy, elsődleges alkalmazása mégis inkább szálkásításkor történik. A diéta során naponta több alkalommal használják a szert, alkalmanként 25-50 mg-os adagolásban. Az ephedrine-ből (25-50 mg), koffeinból (200 mg) illetve aszpirinből (300 mg) álló keveréket nagyon hatékony fogyasztószernek tartják. Ebben a kombinációban az ephedrine és a koffein a termogén stimuláns szerepét tölti be, míg az aszpirin a zsírtermelődést gátolja meg azáltal, hogy megakadályozza a szabad zsírsavak acetileződését. Könnyen meggyőződhetünk a szer hatásosságától, ha a testhőmérsékletünket megmérjük: általában egy fokkal magasabb lesz, ami még éppen nem kellemetlen. A keveréket naponta két-három alkalommal kell alkalmazni, több hétig. Ha a testhőmérséklet
Normál értékre csökken, az alkalmazást abba kell hagyni, mert ez annak az egyértelmű jele, hogy a hatóanyagok már nem fejtik ki kellő mértékben a hatásukat. Nem vezet eredményre ilyenkor az adagolás növelése, ehelyett iktassunk be néhány hét szünetet, ezután az eredeti “keverék” ismét hatásossá válik.
Az ephedrine-nek számos olyan mellékhatása van, amelynek érdemes figyelmet szentelni. Kezdőkben a stimuláns hatás kézremegést, reszketést, verejtékezést, heves szívdobogást, szédülést és nyughatatlanság érzését okozhatja. Ezek a tünetek a későbbiekben, amikor a felhasználó már hozzászokott a szerhez, vagy ha az adagolást csökkentette, alábbhagyhatnak. A szer egyik – sokak által “legrosszabbnak” tartott – tulajdonsága, hogy átmeneti impotenciát eredményez. Ez egyrészt “kedvhiányban”, másrészt merevedési problémákban nyilvánul meg.
Bár ez a jelenség átmeneti, és legtöbbször másnap reggelre elmúlik, nem árt tudni, hogy a szer a jelenség egyik kiváltó oka lehet. Általánosságban elmondható, hogy a koffeinre érzékeny személyek valószínűleg rosszul reagálnak a még erősebb ephedrine-re. Az ephedrine szellemi és fizikai hatásai a clenbuterolhoz hasonlítanak, ezért azok, akik csak kevés kényelmetlenséget tapasztaltak a clenbuterol kúra során, valószínűleg jól viselik majd az ephedrine kezelést (és fordítva). A diéta során még jól is jöhet az étvágytalanság, mint gyakori mellékhatás. Az ephedrine-t fogyasztószerekben is szívesen alkalmazzák. Rendszeres használatával azonban fejfájást és a vérnyomás emelkedését tapasztalhatjuk. Pajzsmirigy működési zavarokban, magas vérnyomásban illetve szívrendellenességekben szenvedőknek nem ajánlott a készítmény alkalmazása, hiszen ezekre az állapotokra érthetően veszélyes lehet.
Amint mindjárt meglátjuk, sok vita van az ephedrine jövőjével kapcsolatban. Ez azzal függ össze, hogy az ephedrine tabletták a methamphetamine (amfetamin) előállításának elsődleges kiindulási anyag forrását jelentik. Amint tudjuk, az amfetamin illegális drog, amelyet törvényen kívül állítanak elő és terjesztenek. A két vegyület szerkezete hasonló, csak néhány csoportot kell megváltoztatni ahhoz, hogy ephedrine-ből amfetamint nyerjünk. Mivel az ephedrin pillanatnyilag kereskedelmi forgalomban kapható, az amfetamin-előállítók könnyűszerrel hozzájutnak. Egyre elterjedtebb gyakorlat, hogy korlátozzák az ephedrine-származékok nagyobb mennyiségű kereskedelmi forgalmát. Mivel az amfetaminokkal kapcsolatos rászokás és bűnözés egyre inkább terjed, állami szinten mind szélesebb körben vezetnek be szigorúbb szabályozást. Azonban még azokban az amerikai tagállamokban is, ahol teljes tilalom van ezekre a készítményekre, lehetőség van a postai rendelésre. Csak lapozzuk át valamelyik népszerű amerikai magazin apróhirdetés-rovatait, és százával akadunk ilyen csomagküldő szolgálatok címére.

Hamisítványok: biztonságos készítménynek számít.