GH-RH (sermorelin acetate) [by x-files]

A GH-RH elnevezés a növekedési hormon releasing faktor (a hormon felszabadulását serkentő vegyület) angol nyelvű rövidítéséből származik. A GH-RH olyan hihetetlenül hatékony új vegyület, amely a jövőben a sportolók illetve testépítők körében nagy érdeklődésre tarthat számot. A készítmény hatóanyaga a sermorelin acetate, amelyet mesterségesen állítanak elő a szervezet növekedési hormon releasing faktorának a mintájára. Maga a sermorelin ennek a polipeptid hormonnak csak egy részlete: míg a teljes releasing faktor 44 aminosavból áll, a sermorelint 29 építi fel. Ezzel együtt a vegyület éppolyan hatékonyan működik. A GH-RH-t illetve a Sereno cég Geref márkájú termékét 1997-ben fejlesztették ki az Egyesült Államokban, az agyalapi mirigy egyes megbetegedésének diagnosztizálására. A későbbiekben a növekedési hormon hiányos betegekben, mint injektálható hormonkészítmény került alkalmazásra.

A GH-RH azáltal növeli a szervezetben a növekedési hormon mennyiségét, hogy az agyalapi mirigyet serkenti a hormon termelésére. Emiatt a szer fontos diagnosztikus eszköz, hiszen amennyiben a Geref injekcióra nem reagál a beteg szervezete, ez az agyalapi miriggyel kapcsolatos problémára utal. Az általános gyakorlat az, hogy megmérik a vér hormonszintjét, majd egy intravénás Geref injekciót adnak a vizsgált személynek. Ezután 15 percenként ismételten mérik a vér hormonszintjét (vagyis az első órában négy alkalommal), és ezeket az eredeti értékkel összevetik. Sokan azonban úgy vélik, hogy ez az alkalmazás még csak a kezdet, és a GH-RH lassan majd átveheti a növekedési hormon készítmények szerepét, hasonlóan ahhoz, ahogyan a HCG-t (humán chorion gonadotrop hormont) is használják a tesztoszteronszint növelésére. A releasing faktor hatására a szervezet növekedési hormon termelése megnő, akár a HCG és a tesztoszteron esetében. Lehetséges tehát, hogy a rendszeres használat azonos eredményekkel járhat, mint a növekedési hormont helyettesítő készítmények alkalmazása.

A sportolók pontosan azért kedvelik a szert, amiért növekedési hormonokat is használnak. A magasabb növekedési hormon szint többek között új izomzat felépülését segíti, növeli a zsírbontást, emeli az energiaszintet és megerősíti a kötőszöveteket. A növekedési hormonnak termogén és anabolikus hatásai is vannak, amelyek a testépítők és más sportolók körében közismertek, és amelyek miatt oly sokan alkalmazzák ezeket a készítményeket. Ha igaz az (márpedig annak tűnik), hogy a GH-RH képes állandó magas szinten tartani a növekedési hormont, akkor az elkövetkezendő években igen keresett lesz a feketepiacon. Ahogy a növekedési hormon esetében, itt se feledjük azonban, hogy a teljes anabolikus hatás eléréséhez más készítményekkel együttesen kell alkalmazni. Először is, a szervezet pajzsmirigy-hormon, inzulin és androgén szükséglete megnő. Ezért rendszerint Cytomel (T-3 tiroxin, pajzsmirigy-hormon) és hosszan ható androgén, például tesztoszteron enanthate kisebb adagjait alkalmazzák párhuzamosan. Emellett sokan érzik úgy, hogy az inzulin időszakos használata különösen előnyös az új izomzat épülése szempontjából.
A sermorelin acetate nem marad hosszú ideig aktív a szervezetben, ezért az injekciókat naponta kell adni. Ezeket intramusculárisan vagy subcutan adhatjuk, de sohasem intravénásan, a hatóidő megnyújtása érdekében. Az azonban még mindig nem tisztázott, pontosan mekkora adagolásban szükséges a készítmény egészséges sportolók számára. A legelső beszámolók szerint 1 mg GH-RH nagyjából megfelel 1 mg növekedési hormon hatásának (ez körülbelül 3 IU egység). Ez nagyon ígéretesnek tűnik. Ilyen hatékonysággal napi 0,5- 1 mg adag elegendőnek látszik. Maga a szer azonban olyannyira új, hogy a sportolók még nem alakítottak ki általános alkalmazási gyakorlatot. Lehet, hogy a későbbiekben kiderül majd, hogy a fentebbinél több vagy kevesebb GH-RH szükséges a megfelelő eredmények eléréséhez.

A GH-RH megjelenésében a növekedési hormonhoz hasonlít. Két különálló ampullába csomagolják, amelyeknek az egyike liofilizált port (ez az aktív hatóanyag), a másik pedig steril oldószert tartalmaz. Az ampulla párok mindegyikében 0,5, illetve 1 mg sermorelin acetátot van. Az ampulla párok tartalmát felhasználás előtt természetesen össze kell keverni. Amint a növekedési hormonnál, itt se piszkáljuk sokat a folyadékot, és igazodjunk a használati útmutató azon rendelkezéséhez, hogy a zavaros vagy elszíneződött terméket meg kell semmisíteni. A növekedési hormontól eltérően azonban, a fel nem használt GH-RH hűtőszekrényben egy ideig eltartható. Nyilván senki sem akar napi 1 mg folyadékot elhasználni, ha csak 0,5 mg-ra van szüksége. Ha a GH-RH olcsó lenne, ennek nem tulajdonítanánk akkora jelentőséget, de ez nem így van. Az európai források a növekedési hormonhoz hasonló áron, 1 mg-os napi adagonként 75 dollár körüli összegért kínálják a szert. Talán, amennyiben a GH-RH gyártása szélesebb körben elterjed, ez az ár csökkenésnek indul.