Hatóanyag

choriongonadotropin

Kereskedelmi megnevezések

A.P.L: 5000 n.e 10.000 n.e 20.000 n.e amp. USA

Biogonadyl: 500n.e 2.000 n.e amp. Biomed Lengyelo.

C-G: 10.000n.e amp., Sig USA

Choragon: 1.500n.e 5.000n.e amp., Ferring N.o.

Chorigon: 10.000n.e amp., Dunhall USA

Chorion-Plus: 10.000n.e,amp., Pharmex USA

Choron: 1.000n.e 10.000n.e amp. Froest USA

Chorgonject: 5.000n.e, amp., Mayrand USA

Folluetin: 10.000n.e amp., Swuibb Mark USA

Glukor: 200n.e/ml amp. Hyrex Usa

Gonadotraphon: 500n.e,1.000n.e,5.000n.e amp., Paines-Byrne GB.

Gonadotrafon LH: 125n.e, 250n.e- 1.000 n.e amp., Amsa Olaszo.

Gonadotrafon LH: 2.000n.e, 5.000n.e, amp., Amsa Olaszo.

G.chor. “Endo” :500n.e,1.500n.e,5.000n.e amp., Organon Franciao.

Gonic: 1.000n.e amp., Hauck USA

Harvatropin: 10.000n.e amp., Harvey USA

HCG Lepori: 500n.e, 1.000n.e, 2.500n.e amp., Lepori Spanyolo.

Neogonadil Bruco: 1.000n.e, amp.,Opocrin Olaszország

Physex: 1.500n.e, 3.000n.e amp., Leo Németo.

Physex: Leo 500;1.500;5.000n.e amp Leo Németo.

Praedyn: 1.500;3.000n.e amp Leciva Cseho.

Predalon: 500;5.000n.e amp Organon Németo.

Pregnesin: 250;500;1.000;2.500;5.000n.e amp Sereno Németo.

Pregnyl: 100,500;1.500;5.000,10.000n.e amp., Organon Olaszország, USA, Ausztria, Belgium, Svájc, Nagy-B., Görögország, Hollandia, Jugoszlávia, Lengyelország, Finnország, Törökország.

Primogonil: 250;500;1.000;5.000n.e amp. Svájc, Németo. Jugoszlávia

Profasi: 500;1.000;2.000;5.000n.e Serono Svájc, Ausztria, Nagy-B., Görögo., Svédország

Profasi HP 250;500;1.000,2.000;2.500;5.000;10.000n.e amp Serono USA, Olaszország, Spanyolo.

Rochoric: 10.000n.e amp., Rocky Mount. USA

Jellemzők

A HCG nem anab./andr. hormon, hanem egy természetes proteinhormon, amely a terhes nők placentájában termelődik. A kereskedelemben kapható HCG egy száraz vegyület. Az injekcióban beadható HCG-t a sportolók esetében a tesztoszterontermelés növelése miatt alkalmazzák, leginkább anab./andr. szteroidkúra végén, vagy akár a közepén is. Mivel a szervezetnek normális esetben bizonyos időre van szüksége ahhoz, hogy a tesztoszterontermelését újra lendületbe hozza, a sportoló a szteroid készítmények szedésének befejezése után nehéz, átmeneti szakaszba kerül, mely általában erő és tömegvesztéssel jár. Ha HCG-t szedünk közvetlenül a kúra után, akkor ez segít ezt a problémát a lehető legkissebbre csökkenteni, mivel a HCG gyorsan, és megbízhatóan növeli a herék saját tesztoszteron-termelését. A kox-kúra közbeni HCG-injekciózás segít megakadályozni a hereatrófiát (a herék zsugorodása), ezenkívűl a csökkent libidó és spermaszám-visszaesés (spermatogenezis) is megakadályozható egyes estekben. Kiszerelése szokatlan, fehér, szárított, porszerű anyag. Minden csomagnak tartalmaznia kell továbbá még egy injekciós oldatot, mely izotóniás nátriumkloridból áll. Ezt a folyadékot kell a két ampulla felnyitása után steril úton a HCG ampullába injektálni, és a szárazanyaggal elkeverni, majd beadni. Ha nem használjuk fel az egészet, akkor a maradékot a hűtőszekrényben kell tárolni.

Adagolás

Nem szükséges az 5 napnál gyakoribb adagolás gyengébb kúra estén, mivel a szervezet tesztoszterontermelése sokáig fentmarad. Injekciónként 2.000-5.000 nemzetközi egység bőven elég az előzetes szteroid adagolás függvényében, max. 4 héten keresztül.

Mellékhatások

A túl fiatal felhasználók körében ugyanúgy, mint az anab. szteroidok esetében a csontokban lévő növekedési lyukacsok túl korán bezáródnak, mely alacsonyabb magasságot eredményez.

Továbbá: nőiesedés, csekély vízvisszatartás.


HCG (human chorinoic gonadotropin)[by X-Files]

Az emberi magzatburok-hormont a terhes nők szervezetében a kialakult méhlepény termeli a terhesség korai szakaszától kezdve. Ennek jelenlétét mutatják ki a kereskedelmi forgalomban lévő terhességi gyorstesztek, mivel eredete miatt normálisan nem található meg a szervezetben. A vérben már az ovulációtól számított hetedik napon kimutathatóan megjelenik a HCG. A hormon mennyisége a terhesség második-harmadik hónapjáig egyenletesen növekszik, majd a születési folyamatosan csökken. A HCG-nek mint gyógyszernek érdekes alkalmazási területei vannak. Az Egyesült Államokban két közkedvelt HCG-készítmény kapható: az Organon cég által gyártott Pregnyl illetve a Serono cég Profasi nevű terméke. Ezeket az orvosi gyakorlatban, fiatal fiúkban, a hasüregben maradt herék kezelésére, hypogonadia (kevés tesztoszteron-termelés) javítására illetve nőkben az ovuláció kiváltására (termékenység növelésére) használják. Orvosi célokra emberi eredetű készítményt alkalmaznak. Bár sokan tartanak a biológiai eredetű készítményektől, nincs okunk azt hinni, hogy az így nyert HCG nem steril vagy esetleg patogén lehet. Ugyanazok a problémák, amelyek az emberi növekedési hormon kapcsán jelentkeztek, a HCG esetében nem léphetnek fel, hiszen az előállítás módja alapvetően különböző.

Míg nőkben nem eredményez jelentős változást, addig férfiak számára a HCG nagyon hasznos lehet. A legkézenfekvőbb alkalmazási terület a szervezet tesztoszteron-termelésének serkentése. A HCG működésének kulcsa férfiakban az, hogy az LH
(luteinizáló, azaz sárgatest-serkentő hormon) hatását imitálja. A sárgatest-serkentő hormon, amely az agyalapi mirigyben termelődik, serkenti a here Leydig sejtjeit a hormontermelésre. A szervezet tesztoszteron termelésének visszaállítása minden szteroidkúra végén különösen fontos, hiszen ilyenkor a (szteroid-használat miatti gátlás eredményeként kialakult) normálisnál alacsonyabb hormonkoncentráció veszélyessé válhat. A fő veszélyforrás ilyenkor a kortizol, amely több módon is kiegyenlíti az androgének hatásait. A kortizol az izomzatra éppen ellenkező hatást gyakorol, mint a tesztoszteron, vagyis lebontja a sejtben tárolt fehérjéket. Alacsony tesztoszteronszint mellett tehát a kortizol felemészti az újonnan épült izomzat jelentős hányadát.

A HCG fő feladata az, hogy helyreállítsa a heréknek a sárgatest-hormonra adott válaszát. Hosszabb inaktivitás után ez a képesség jelentősen csökken. Ilyenkor a tesztoszteron mennyisége nem éri el a normális szintet akkor sem, ha a szervezet LH-termelése már visszaállt. Azok, akik súlyos herezsugorodásban szenvedtek, tudják, hogy időre van szükség még kiegészítő kezelés alkalmazásával is ahhoz, hogy a mirigyek normális mérete és a férfiasság érzete visszaálljon. A HCG alkalmazásával elért intenzív serkentés eredményeként azonban a herék hamar visszanyerik eredeti méretünket és visszaállítják működésüket. Mi azonban nemcsak tüneti megoldást keresünk, hiszen tudjuk, hogy a magas tesztoszteron-szint önmagában is negatív visszacsatolást jelent a hipotalamuszra. A HCG révén az ösztrogén- termelés is nő, mivel a szer növeli a Leydig-sejtek aromatáz aktivitását. Ez úgy valósul meg, hogy a HCG hatására sok cAMP (ciklikus adenozil-monofoszfát; a sejtek tevékenységét szabályozó másodlagos hírvivő) keletkezik, ezáltal a herék aromatáz aktivitása a normális érték sokszorosára növekszik. Ez szintén gátolhatja a továbbiakban a tesztoszteron képződését, vagyis a HCG csak gyorssegélyként hat a herékre.

Szokásosan minden negyedik vagy ötödik nap 1500-3000 egység (IU) HCG-t injektálnak, legfeljebb két-három hetes időtartamban. Ha túl hosszú ideig vagy túlságosan nagymennyiségben alkalmazzák, a HCG érzéketlenné teszi a Leydig-sejteket a sárgatest-hormon, ami tovább nyújthatja a homeosztázishoz való visszatérés várható idejét. Kulcsfontosságú az első adag időzítése. Ha például Sustanon kúrát folytattunk, akkor az utolsó injekciótól számítva még legalább három-négy hétig magas lesz a vérben a tesztoszteron koncentrációja. Nincs értelme tehát az utolsó injekcióval egyidejűleg HCG-t is használni. Ehelyett ki kell számítani azt az utolsó hetet, amikor még magas a tesztoszteron-szint, és akkor kezdeni a kiegészítő kezelést, vagyis a befejezéstől számított harmadik vagy a negyedik héten. Ha azonban Dianabol kúrát folytattunk, vér tesztoszteron koncentrációja már a harmadik napon a normálisnál alacsonyabb lesz. Ekkor viszont már néhány nappal azelőtt érdemes a HCG-kezelést elkezdeni, hogy az utolsó tablettákat bevennénk, hogy a szernek legyen elég ideje hatni. Érdemes azt is végiggondolni, milyen mértékű gátlást váltott ki a szteroid- kúra. Egy nyolc hetes Equipoise-kúra végén 1500-2500 IU elegendő kezdőadag lehet. Kisebb mértékű hormongátlás esetén tehát kevesebb HCG-t kell alkalmazni. Másrészről viszont heti 750-1000 mg Sustanon sokkal nagyobb, akár 5000 IU egységnyi nyitóadagot is megkövetelhet. A kezdeti adagokat a későbbiekben fokozatosan csökkenthetjük.

Amint fentebb már említettük, a HCG csak segíti az LH hatását, ezért nem a legmegfelelőbb hormon a tesztoszteron gátlás feloldására. Ez az oka annak, hogy többnyire anti-ösztrogénekkel, például cyclofenillel, Clomiddal vagy Nolvadex-szel együttesen alkalmazzák. Utóbbi készítmények más hatásokat fejtenek ki a szabályozó rendszerekre, nevezetesen az ösztrogén hipotalamuszra gyakorolt gátló hatását küszöbölik ki. Ez, bár a HCG-től merőben eltérő módon, segít a tesztoszteron-termelést visszaállítani. A különböző természetű szerek ilyen keveréke erősíti egymás hatását: a HCG azonnal beindítja a herék működését, míg az anti-ösztrogének a későbbiekben megakadályozzák a hipotalamusz gátlását, illetve segítik az agyalapi mirigy gonadotropin-termelését. Egy tipikus kezelés során a Clomidot illetve Nolvadexet kezdettől fogva adják a HCG mellett, de utóbbi abbahagyása után további néhány hétig alkalmazzák. Ily módon a tesztoszteron szint hatékonyan emelhető, illetve stabil értéken tartható. Bár sajnos nincs olyan eljárás, amelynek segítségével az anabolikumokkal elért gyarapodást teljes egészében megtarthatnánk, a kiegészítő kezelés révén helyreállított hormonszint a legjobb módja annak, hogy a kúrák végén tapasztalt veszteséget minimálisra csökkentsük.
Ha példaként veszünk egy 5OOmg/hetes Sustanon kúrát, ez esetben a következő az eljárás: az utolsó injekció után várunk 17 napot.

A 17-dik napon 3000IU HCG

A 22-dik napon 3000IU HCG

A 27-dik napon 1500IU HCG

A 32-dik napon 1500IU HCG

Emellett:

A 17-diktől a 34-dik napig 100mg Clomid/nap

A 35-dik naptól a 49-dik napig 50mg Clomid/nap

A HCG-t rendszerint két fiolába csomagolják (az egyik port, a másik steril oldószert tartalmaz). A fiolák tartalmát az injekció beadása előtt össze kell keverni, a fel nem használt adagot pedig hűtőben kell tartani. A HCG-t sok helyen gyártják, és a feketepiacon is könnyen beszerezhető. A hamisítványok miatt nem kell sokat aggódni, bár több utánzat is felbukkant (mind többadagos fiolákban). A leggyakoribb utánzat a hamis zöld és aranyszínű Stens doboz (lásd a fotókat). Mivel több készítmény is kapható, ezeket nem nehéz kikerülni.