Az inzulin egy hormon – a hasnyálmirígyben termelődik – mely a vércukor szintet hivatott szabályozni az emberi testben.

Az egészségügyben a diabétesz(cukorbetegség) kezelésére használják. Az inzulin mostanára eléggé népszerűvé vált a testépítők között a nagyszerű anabolikus tulajdonságai miatt. A jól időzített inzulin injekciókkal a makrotápanyagok egyenesen az izomsejtekbe jutnak.

Az Egyesült Államokban előállított Humulin R nevezetű inzulinkészítmény az egyik legmegbízhatóbb manapság, mert a hatása szinte azonnali, rövid ideig tartó.

Más inzulin formulák hoszabb ideig maradnak aktívak, ami a felhasználóját váratlanul hipoglikémiába sodorhatja emiatt.steroid1018112091

A hipoglikémia akkor alakulhat ki, amikor a vércukorszint nagyon alacsony. Ez egy gyakori és igen veszélyes jelenség az inzulint használók táborában. Mielőtt az atléta elkezdi használni az inzulint, rendkívül fontos, hogy megértse a hipoglikémia figyelmeztető jeleit és tüneteit. A következőkben felsoroltak az enyhe-közepes hipoglikémia tünetei: éhségérzet, álmoság, homályos látás, rossz hangulat – depresszió; szédülés; izzadás; remegés; szívdobogás érzés; nyugtalanság; a tenyér, nyelv, láb, ajak bizsergése; koncentrálóképesség hiánya; fejfájás; alvászavarok; érthetetlen beszéd; ingerlékenység növekedése; rendellenes viselkedés; bizonytalan mozdulatok.

Amennyiben bármelyik bekövetkezik a fennen említettek közül, az atlétának azonnal el kell fogyasztania egy gyorsan felszívódó, egyszerű szénhidrátokból álló italt, esetleg ételt, de az ital használata ez esetben célszerűbb. Ez az egyszerű szénhidrátokból álló ital(étel) megóvja a felhasználóját a súlyos hipoglikémiától, amely egy igen súlyos állapot melynek főbb tünetei a kiszámíthatatlanság, tudatlanság – eszméletvesztés és akár halál is lehet.

Az inzulin használata

Az inzulint széleskörűen használják, a legtöbb atléta rögtön az edzése után. A dózis általában 1 IU (International Unit – Nemzeti Egység) 5-10 száraz testsúlykilogrammonként.

Aki az inzulint először használja, kezdje alacsonyabb dózissal, majd az idő múlásával emelje. Például, egy 100 kilogrammos atléta kezdetnek 2 IU-t használjon, majd edzésenként emelje 1 IU-val, míg el nem éri az optimális (100/10)*1 = 10 IU-t vagy a maximum (100/5)*1 = 20 IU-t. Az előbb említettek biztonságos felvezetést tesznek lehetővé az atléták számára.

Azok az atléták, akik növekedéi hormonokat is szednek valószínűleg több inzulinra van szükségük. Az inzulint szubkután (bőr alá) módon kell befecskenedzi egyszerű inzulinos tűvel. A legtöbb inzulin injekciót általában a hasi bőrbe szokták befecskendezni, de hogy az inzulin hatását felgyorsítság, egyesek a combjaikba vagy a tricepszükbe adják be. Az inzulint hűtőszekrényben javallot tartani. A felhasználójának általában magával kell vinnie, hogy rögtön az edzés után beadhassa magának, így a tárolására szintén hűvös körülményeket kell találnia.

steroid1018112042Az edzés után (maximum 15 perccel) mindenképpen szükséges szénhidrátos italt fogyasztani. Legalább 10 gramm szénhidrát kell jusson minden egyes IU inzulin után. Ilyenkor, hogy a tömegnövekedést tovább lehessen fokozni, 10 gramm kreatin monohidrátot is célszerű a szénhidrátos italba belekeverni. Az inzulin valósággal bepréseli az izomba, egy csepp sem vész kárba. Újabb szénhidrátos-proteines italt vagy egy komplett étkezést kell beiktatni az atlétának az edzést követő 1 óra múlva, ha ez elmarad, még mindíg megvan az esélye a hipoglikémiás állapotba kerüléshez.

A legtöbb atléta álmos lesz az injekció után, amely egy tünete a hipoglikémiának, valószínűleg több szénhidrátot kell elfogyasztania. Fontos, hogy ilyenkor álljunk ellen az ágy csábításának, megint csak hipoglikémiába sodorhatjuk magunkat, különösen alvás alatt, amikor is a vércukorszint tovább esik természetszerűen.

A Humulin R készítmény csak 4 órán kereszül aktív az emberi testben, kb. 2 órával az injekciózás után tetőzik a koncentrációja a vérben.

Tehát 4 óra az inzulin befecskendezése után, legkevesebb ennyi ideig ÉBREN kell maradni! Néhány atléta az inzulint kb. az edzés vége előtt 20-30 perccel fecskendezi be, hogy így nagyobb eredményt érjen el, de ez az út kockázatosabb. Csakugyan kockázatos az edzés előtti inzulininjekció, mely ugyan nagyobb pumpáltságot ad edzés alatt, de ez lehetőleg még veszélyesebb az előbbinél. Az inzulint a dopping teszteken nem lehet kimutatni. Ez okból kifolyólag egészen népszerűvé vált az atléták között az utóbbi időkben.

Mielőtt bárki is belekezdene egy inzulinos kúrába, kérem fontolja meg kétszer is, hogy a szükséges tudás a birtokában van. Egy hiba az adagolásban vagy a diétában akár halált is okozhat!


Insulin [by X-Files]

Az inzulin rendkívül erős hatású hormon, amely az emberi szervezetben a vércukorszint szabályozásáért felelős. Ez egy olyan alapvető tényező, amin az életünk múlik. Mielőtt továbbmennénk, hangsúlyozom, hogy mindazok, akiknek nem orvosilag írják elő, nagy kockázatot vállalnak, ha inzulint használnak! Ezeket a veszélyeket nemcsak elolvasni és megérteni fontos, hanem ténylegesen fontolóra venni azt is, hogy mennyit ér meg nekünk egy kis extra növekedés. Az inzulin helytelen alkalmazása tragikussá válhat. Az addig egészséges sportoló azonnali halála, kóma, vagy inzulinfüggő cukorbetegség kialakulása egyaránt lehetséges, legyünk tehát rendkívül óvatosak!

Az emberben az inzulint a hasnyálmirigy választja el. A hormon termelődése alapvetően a glükóztól függ, de egy sereg más tényező, így a hasnyálmirigy-, és a tápcsatorna hormonjai, aminosavak, zsírsavak, ketotestek koncentrációja is befolyásolja. Az inzulin szerepe a szervezetünkben az, hogy az aminosavak, szénhidrátok és zsírsavak felvételét, mozgósítását illetve raktározását befolyásolja a legkülönfélébb sejttípusokban. Az inzulinnak vannak anabolikus és anti-katabolikus hatásai is, hat a sejt tápanyagainak felhasználási ütemére illetve raktározására, gátolva azok lebontását. A vázizomzat egy a hormon számos steroid1018112019célpontja közül, s egyben magyarázat arra, hogy a gyógyászati céllal előállított inzulin hogyan került a sportolók látóterébe. Ez azonban ravasz dolog, mert az inzulin segítheti a zsírsejtek lipidraktárainak feltöltését is, ami nyilvánvalóan nem kívánt hatás. A sportolók tapasztalata szerint azonban, a szigorúan betartott, súlyzózásból és kalóriaszegény diétából álló edzésprogram mellett az inzulin sokkal jobban hat az izomsejtek fehérje- és szénhidrát-felhalmozására. Ennek eredménye a látványos, gyors gyarapodás, amitől az izmok teltebbek (és néha definiáltabbak) lesznek szinte rögtön az inzulin-kezelés beindítása után.

Az a tény, hogy az inzulin nem mutatható ki vizeletvizsgálatokkal, biztosította helyét a profi testépítők világában. Az inzulint gyakran olyan “doppingbiztos” szerekkel párhuzamosan alkalmazzák, mint a növekedési hormon, pajzsmirigyhormon-készítmények illetve kisebb tesztoszteron-injekciók, amelyek együttesen drasztikus változásokat hoznak a felhasználó fizikumában, a pozitív doppingteszt veszélye nélkül. Azok, akiknek nem kell a doppingvizsgálat miatt aggódniuk, az inzulin és az anabolikus illetve androgén szerek kombinációját túl erősnek találhatják. Ennek az az oka, hogy a két anyag különféleképpen támogatja az anabolikus reakcióutakat. Míg az inzulin a tápanyagok szállítását tereli az izomsejtek felé, addig a szteroidok (egyebek mellett) a fehérjeszintézis ütemét gyorsítják. Az inzulin elsődleges alkalmazási területes az orvosi gyakorlatban a cukorbetegség gyógyítása. A cukorbetegek vagy nem termelnek inzulint (I. típusú diabetes) vagy a sejtjeik nem ismerik fel az inzulin jelenlétét (II. típusú diabetes). Az I. típusú cukorbetegségben szenvedők rendszeres inzulininjekciókra szorulnak, mivel a szervezetükben nincs megfelelő mennyiségű hormon. A kezelés részeként rendszeresen ellenőrzik a vércukorszintet és szabályozzák a cukorbevitelt is. Az olyan életmódbeli változtatásokkal együtt, mint a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás, az inzulinfüggő cukorbetegek teljes életet élhetnek. A kezelés hiányában azonban a diabetes végzetes lehet.

Az inzulin az USA gyógyszertáraiban vény nélkül kapható. Ez azért van így, hogy az inzulinfüggő cukorbetegek akkor is könnyen hozzá tudjanak jutni a gyógyszerükhöz, ha például utaznak. Az orvossal való egyeztetés, a nyomtatványok kitöltögetése mind-mind olyan késést okozhat, amiért a beteg az életével fizethet. Az inzulinkészítmények lehetnek állati eredetűek vagy mesterségesek. Előbbieknél az inzulin szarvasmarha illetve sertés hasnyálmirigyének kivonatából származik. Ezeket azután “standard” és tisztított részekre választják szét, a tisztaságtól és az inzulinmentes rész mennyiségétől függően. Ezeknél a készítményeknél a hasnyálmirigyből visszamaradó szennyeződés veszélye mindig fennáll. A másik megoldás a szintetikus inzulin. Még pontosabban “bioszintetikus”, hiszen a növekedési hormonnál tárgyalt DNS-manipulációval hozzák létre. Ennek eredménye egy olyan polipeptid hormon, amely egy 21 aminosavat tartalmazó “A” láncból és egy 30 aminosavas “B” láncból áll, amelyek két diszulfid-hídon keresztül kapcsolódnak össze. Ezzel az eljárással minden szennyeződéstől mentes inzulint nyernek, ami lényegében az emberi inzulinnal megegyezik. Mivel az állati eredetű készítménynél van némi kockázat, és az így nyert inzulin szerkezetében valamelyest eltér az emberi inzulintól, ezért legtöbben a mesterséges inzulint részesítik előnyben. A bioszintetikus inzulin, amelyre innen kezdve Humulin néven utalunk, a sportolók által is használt készítmény, a továbbiakban ennek a résznek a tárgya.
Számos inzulinkészítmény létezik, amelyek a felszívódás sebességében, a maximális koncentrációban és az aktivitási időtartamban térnek el egymástól. A szintetikus inzulin általában gyorsabb hatású, mint az állati, de rövidebb ideig marad aktív a szervezetben. A tudósok azonban protamin, cink vagy más segédanyagok alkalmazásával, sokkal lassabb felszívódást és megnyújtott hatóidőt is képesek elérni. Vegyük tehát sorra a Humulin különböző formáinak jellegzetességeit!

Humalog (Insulin Lispro Inj): ez egy új, gyorsabb hatású inzulin. Kevesebb, mint két óra alatt éri el maximális hatását, és négy óra alatt szinte teljesen kiürül a szervezetből. Úgy tervezték, hogy az étkezések után felszabaduló inzulin hatását utánozza, és a cukorbetegek közvetlenül étkezés előtt vagy azután használhassák. Orvosilag nem helyettesít más inzulinkészítményeket, hanem azokkal együtt alkalmazzák. Sportolók számára a gyors hatás különösen érdekessé teszi, sőt talán ez a legideálisabban használható inzulinkészítmény, mivel közvetlenül az edzések után fejtheti ki jótékony hatását az izmok tápanyagfelvételére.

Humulin-R vagy “rendes” inzulin: ez is gyors hatású készítmény, mely 6-8 óráig aktív. Leggyakrabban ezt a készítményt választják a sportolók, mivel a többi formánál (kivéve a Humalogot) gyorsabban hat, s így könnyebb ellenőrizni. Ha ugyanis a vércukorszinttel problémák adódnak, minél rövidebb ideig marad a szer a szervezetben, annál jobb. Vannak, akik az alábbi, hosszabban ható termékekkel is kísérleteznek, de ezt nem tanácsoljuk. A többi formánál látható zavaros oldattal ellentétben, a “rendes” inzulin víztiszta. Sohase használjuk ezt a terméket akkor, ha az oldat zavaros vagy csapadékos.

Humulin-N, NPH (insulin isophane): közepes hatóidejű inzulin, 24 órán át aktív.

Humulin-L, Lente (medium zinc suspension): közepes hatóidejű inzulin, 24 órán át aktív.

Humulin-U, Utalente (prolonged zinc suspension): hosszú hatóidejű inzulin, több mint 24 órán át aktív.

Humulin Mixtures (keverékek): ezekben a keverékekben rövid és hosszú hatóidejű inzulin van, amelyek százalékos arányát a címkén a következőképpen jelölik:
10/90, 20/80, 30/70, 40/60, 50/50.

Amint már korábban kifejtettük, a “rendes” inzulin a legnépszerűbb, ezért a továbbiakban ezzel fogunk foglalkozni. Mielőtt azonban az inzulin használatán töprengenénk, tanuljuk meg a glukométert használni! Ez egy olyan eszköz, amelynek segítségével gyorsan leolvasható a vércukorszint, és amely nélkülözhetetlen az inzulin és a szénhidrát-bevitel helyes arányának tervezéséhez.

Az inzulin sokféleképpen alkalmazható. A sportolók számos adagolásban használják, amelyről gyakran az egyedi inzulinérzékenység, vagy más szerek használatának függvényében döntenek. A legtöbben közvetlen edzés után alkalmazzák, ami valószínűleg a “leganabolikusabb” napszak. Az inzulint mindig subcutan adjuk be, sohasem az izomszövetbe. Ehhez általában a karon vagy a hasfalon összecsippentjük a bőrt, és a kereskedelemben kapható kis “inzulintűvel”, amely 1/3 vagy egy teljes cc térfogatú (utóbbi éppen 100 IU, nemzetközi egység- ez a fecskendőn jól láthatóan fel van tüntetve) szúrjuk be.
Az injekció beadása után ne dörzsölgessük a bőrfelületet, különben túl gyorsan a keringésbe kerül a hatóanyag! Érdemes az injektálás helyét minden alkalommal változtatni, hogy a hormon lipogén hatására helyileg kialakuló bőr alatti zsírfelhalmozódást elkerüljük.
A testépítők általában 7-9 testsúly kilogrammonként 1 IU egység inzulint használnak. Amikor azonban először alkalmazzuk, ne a testsúlyt vegyük figyelembe, hanem egy kis adaggal kezdjünk, amit fokozatosan tornásszunk fel a fentebb leírtig. A kezelés első napján például mindössze 2 IU-t használjunk. Minden edzés után ezt egy-egységgel addig növeljük, amíg kényelmesen alkalmazhatjuk. Mindez sokkal inkább egyénre szabott megoldás, mint hogyha pusztán a testsúly alapján döntenénk. A növekedési hormont használó sportolóknak rendszerint magasabb az inzulinigénye, mivel a növekedési hormon kúra azon túl, hogy az inzulin koncentrációját csökkenti, a sejtek ellenállását is fokozza.

Arra is figyeljünk, hogy az inzulin beadása után több órán át kell szénhidrátokat fogyasztani. Kövessük azt az egyszerű gyakorlati szabályt, hogy minden egyes IU beadott inzulin után legalább 10 gramm egyszerű szénhidrátot (cukrot) fogyasztunk, de adagtól függetlenül minden injekció után minimum 100 grammnyit, méghozzá az injekciótól számított 20-30 perc múlva. Használhatunk esetleg szénhidrátpótló italt, mint a Twinlab Ultra Fuel nevű készítménye, mert ez megbízható és gyorsan felszívódó szénhidrátforrás. Érdemes mindig magunknál tartani valami hasonlót, arra az esetre, ha a vércukorszintünk hirtelen leesne. Sok sportoló fogyaszt kreatin-monohidrátot a szénhidrátital mellett, mivel az inzulin segíti kreatin beépülését az izomsejtekbe. Az inzulininjekció után bő órával együnk egy jót, vagy igyunk fehérjeturmixot. Feltétlenül szükséges a cukros folyadék és az étkezés vagy a fehérjeturmix betartása, mivel ezek nélkül a vércukorszint veszélyes értékre süllyedhet, ami akár hypoglycemiát is okozhat.

Az inzulin alkalmazásának elsődleges kockázata a hypoglycemia. Ez egy olyan veszélyes állapot, amikor a vérben a glükóz-koncentráció túl alacsonnyá válik. Ezt a gyakori és potenciálisan végzetes állapotot időről időre a legtöbb inzulinhasználó megtapasztalja. Létfontosságú tehát a hypoglycemia tüneteit megjegyezni. Az alább felsorolt tünetek enyhébb vagy közepes hypoglycemiára utalnak: éhség, álmosság, elhomályosult látás, nyomottság, szédülés, verejtékezés, szívdobogás, remegés, nyugtalanság, kéz-, láb-, ajak-, vagy nyelvreszketés, feledékenység, koncentrálási zavarok, fejfájás, alvászavarok, izgatottság, akadozó beszéd, érzékenység, magatartászavarok, rendezetlen mozgás, személyiségbeli változások. Ha ezek közül a figyelmeztető jelek közül bármelyik jelentkezik, azonnal fogyasszunk egyszerű cukrokat tartalmazó élelmiszert vagy italt, például cukorkát vagy szénhidrát-italt! Ez remélhetően megemeli a vércukorszintet, és ezáltal elkerülhetjük a közepes vagy enyhe hypoglycemiát. Mindig fennáll a súlyos hypoglycemia veszélye is, ami nagyon komoly zavar és azonnal orvosi segítséget igényel. Ennek a tünetei az orientációs zavarok, roham, tudatvesztés, halál.

Sokan elálmosodnak az inzulin-injekciók beadása után, Ez a hypoglycemia egyik első tünete, és biztos jele annak, hogy ideje magunkhoz venni egy kis szénhidrátot. Feltétlenül álljunk ellen a kísértésnek, és semmi esetre se aludjunk el ilyenkor, mert esetleg alvás közben éri el a vér inzulinszintje a maximumát, a glükóz-koncentráció zuhanását okozva. Mivel álmunkban ez az állapot nem tűnik fel, nagy a veszélye a súlyos hypoglycemia kialakulásának. Már beszéltünk ennek következményeiről, amikor sajnos önmagában a szénhidrát fogyasztása nem eredményez javulást. Ezért mindazok, akik inzulint használnak, figyeljenek a szer hatóidejére, és következésképpen sohase alkalmazzák azt késő délután vagy a koraesti órákban, nehogy akkor aktiválódjon az inzulin, amikor már nyugovóra térnénk.

Sokan hordják magukkal az inzulinadagjukat edzésre, hogy az öltözőben vagy az autóban azonnal beadhassák. Bár az inzulin hűtve tárolandó, nem probléma, ha egy rövid ideig az edzőteremben vagy az autóban hagyjuk, amennyiben ez tényleg rövid idő, és közben vigyázunk, hogy közvetlen hő vagy napsugárzás ne érje a szert. Sokan meg sem várják az edzés végét, ehelyett a befejezés előtt 30 perccel adják be. Ebben az esetben nyomban az edzés végén szénhidrát-italt kell fogyasztani! Ez az időzítés lehetővé teszi, hogy az inzulin hatékonyabban építsen be glikogént az izmokba, de a szénhidrátfogyasztás csúszásával hirtelen hypoglycemiához vezethet. Néhányan odáig merészkednek, hogy emelés előtt adnak be maguknak valamennyi inzulint, hogy az izmaikat növeljék. Ez rendkívül kockázatos, és jobb, ha legfeljebb azok végzik, akik az inzulin alkalmazásában már régóta jártasak. Ismét mások reggel, közvetlenül felkelés után adnak be inzulint, majd az injekciót követően szénhidrát-italt isznak, jó óra múlva pedig bőségesen bereggeliznek. Ez sokak számára bevált tömegnövelési eljárás, mások viszont legfeljebb fölösleges zsírt raktároznak a kúra eredményeként. Ha naponta többször is használunk inzulint, összességében a bevitt hormon mennyisége ne haladja meg a 20-40 IU-t.

Amerikában az Eli Lilly and Company által gyártott Humulin-R nevű inzulin-készítmény kapható. Hatóanyagtartalma 100 IU milliliterenként, a 10 ml-es fiola ára pedig 20 dollár. Megismétlem: legyünk nagyon óvatosak! Egyetlen hiba az adagolásban vagy az étrendben jóvátehetetlen következményekkel járhat!