Hatóanyag

levothyroxin nátrium

Kereskedelmi megnevezések

Eferox: 25, 50, 75, 100, 125, 150 mcg tab. Wyeth
Euthyrox: 25, 50, 100, 125, 150, 175, 200, 300 mcg tab. Merck
L-Tyroxin Henning: 25, 50, 75, 100, 125, 150, 200, 1000 mcg tab. Henning Berlin
L-Thyroxin: 25, 50, 100mcg tab., Berlin Chemie
Thevier: 50, 100mcg tab., Glaxo

Jellemzők:

Megegyezik a Cytomel-lel, annyi különbséggel, hogy ez sajnos nem csak a zsírt, hanem a proteineket is lebontja, továbbá a két pajzsmirigyhormon közül ez a gyengébb.

Adagolás:

200-400mcg naponta, alacsony adaggal kezdeni, és ezt néhány napon belül fokozatosan emelni.

Mellékhatások:

Lásd: Cytomel


Pump&Flex leírás

L-THYROXIN (L-T4)

Hatóanyag: Levothyroxin

Az L-Thyroxin egy szintetikus úton előállított pajzsmirigyhormon. Hatásában hasonlít a pajzsmirigyben előforduló természetes L-Thyroxinra (L-T4), Az L-Thyroxin egyike annak a két hormonnak, melyek a pajzsmirigyben képződnek. A másik az L-Trijodthyronin (L-T3 Id. ehhez a Cytomelt). Az L-Thyroxin az egyértelműen gyengébb a két hormon közül. Emiatt általában hosszabb ideig használják, az L-T3-at. A testépítők arra használják az L-Tyroxint, hogy meggyorsítsák a szénhidrátok, proteinek és zsír metabolizálódását. A szervezet több kalóriát éget el, mint normális esetben, így alacsonyabb zsírtartalmat lehet elérni, ill. ez lehetővé teszi az atléták számára a nagyobb kalória-bevitel melletti zsírégetést. Az L- Thyroxint korábban főként a versenyző testépítők használták.
Sajnos a zsírégetési folyamat nem korlátozódik kizárólag a zsírokra, hanem hat a szénhidrátokra és proteinekre is. Bár az atléta keményebb lesz, de párhuzamosan veszít az izomtömegéből. Manapság az L-Thyroxint alig használják, mivel a legtöbb atléta a hatásosabb Cytomelt használja. Az L-Thyroxin mellékhatása szakszerű szedés esetén csekély. A túl nagy adagok és különösen az adagok túl gyors és korai emelése a szedés kezdetén ujjremegéshez, erős izzadáshoz, hasmenéshez, álmatlansághoz, rosszulléthez, szívdobogáshoz, hasmenéshez, belső nyugtalansághoz, fogyáshoz vezethet. Az atléták által alkalmazott adag 200-300 mcg naponta. “Tanácsos” alacsony adaggal kezdeni, s ezt néhány napon belül lassan és fokozatosan emelni. Az L-Thyroxin receptköteles és a magyar gyógyszertárakban jól beszerezhető.

Richard Kox
Pump&Flex