Hatóanyag

(furosemid)

Kereskedelmi megnevezések

Durafurid: 40mg tabl. Durachemie
Fumaremid: 40mg tabl. Brenner-Efeka
Furo-Puren: 40mg tabl. Klinge- Natterm.Puren
Furo-Ratiopharm Long: 30mg kap. Ratiopharm
Furorese: 40mg ,500mg tab. Hexal
Furosemid 40: Heumann 40mg tabl. Heumann
Furosemid 40Stada: 40mg tabl.Stadapharm
Furosemid-Ratiopharm: 40mg ,500mg tab. Ratiopharm
Fusid: 40mg tabl. Sanofi Winthrop
Hydro-Rapid Tabilen: 40mg tabl. Sanoraria
Jenafusid: 40mg tabl. Jenapharm
Lasix: 40mg ,500mg tab. Hoechst
Ödemase: 40mg tabl.Azupharma
Sigasalur: 40mg tabl. Siegfried

Injekciós oldatok:
Durafurid: 20mg/2ml Durachemie
Furorese: 40mg/4ml Hexal
Furosemid-Ratiopharm: 20mg/2ml Ratiopharm
Furosemid-Stada: 20mg/2ml Stadapharm
Fusid: 20mg/2ml Senofi Winthrop
Lasix: 20mg/2ml Hoechst
Lasix: 40mg/ml Hoechst

Jellemzők

A Lasix egy vizelethajtó (diuretikum). Az átlag szteroid-felhasználó soha nem találkozik vele, ugyanis ezt csak a verseny előtt szokták beszedni a testépítők, hogy a fölösleges, főleg a bőr alatti vizet kiválasszák és így szárazon jelenjenek meg a versenyen. A szer szedésekor fokozott káliumvesztés lép fel, hogy ezt ellensúlyozzák, sok atléta kálium-klorid tablettát szed. Csakhogy ez szívleálláshoz vezethet.

Adagolás

Fél, vagy egész 40mg-os tabletta, majd néhány óra mulva ennek megismétlése verseny előtt.

Mellékhatások

Vérkeringési panasz, szédülés, dehidráció, izomgörcs, hányás, kollapszus, hasmenés, gyengeség. Extrém esetekben szívleállás, valószínűleg ez volt a 80-as években elhunyt Heinz Sallmayer és az 1992-ben elhunyt Mohammed Benaziza halálozási oka.

Érdemes elolvasni a Vizhajtók mellékhatásairól szóló cikkünket is.

 


Leírás: X-Files

A Lasix furosemidet tartalmaz, amely nagyon erős vízhajtó. A löketszerű vízhajtók közétartozik, amelyek hatására nemcsak vizet, de kálium-, nátrium- és kloridionokat is ürít a szervezet. A löketszerű vízhajtók a létező legerősebb ilyen hatású szerek, amelyek drasztikus hatással vannak a szervezet folyadéktartalmára. Megkülönböztetett figyelmet érdemel káliumionok mennyisége, mivel a Lasix ezt az anyagot nagy mennyiségben távolítja el. Általában szükséges tehát a káliumpótlás ahhoz, hogy a szervezetben az egyensúly fennmaradjon, másként súlyos szívpanaszok léphetnek fel. A káliumadagolás hibáiból még súlyosabb komplikációk származhatnak, ezért a Lasix használata rendkívül veszélyes. Viszont ha a sportoló nagy mennyiségű víztől kénytelen megszabadulni, nehéz ennél jobb megoldást találni.

A sportolókat különböző okok viszik rá vízhajtók használatára. Bizonyos versenyzők azért akarnak vizet veszíteni, hogy megfelelő súlycsoportba kerüljenek. Mivel a mérlegelés többnyire egy vagy több nappal a verseny vagy mérkőzés előtt van, van idő a súlyvesztésre, amihez a sportoló a rehidratáció révén képest órák alatt visszatér eredeti testsúlyához. Logikus, hogy ez nem tisztességes előnyszerzés, hiszen a sportoló lényegesen nagyobb testtömeggel versenyzik, mint amit a mérlegeléskor megállapítottak. Ami enyhíti a dolgot az az, hogy szinte mindenki így tesz. A testépítők is használnak erős vízhajtókat azért, hogy a bőr alatti kötőszövetekben tárolt víz mennyiségét verseny előtt csökkentsék, elérve ezzel a mai versenyeken oly gyakori szuper-szálkás izomzatot. A tévedés elkerülése végett: győztes külsőt vízhajtók nélkül szinte lehetetlen elérni.

A Lasixot mind tabletta, mind pedig intramuscularis vagy intravénás injekció formájában gyártják. Ezek közül az injekciónak gyorsabb a hatása. Az alkalmazás módja és az adagolás is egyénre szabott, a sportoló céljának és kondíciójának függvénye. Leggyakrabban a tablettákat alkalmazzák. Minden egyes Lasix tabletta a bevételtől számítva egy óra múlva aktiválódik, és három-négy óra hosszan fejti ki hatását. Érdemes kisebb adaggal kezdeni, majd a hatás függvényében a nap folyamán további tablettá(ka)t bevenni. A kezdeti adag rendszerint 20-40 mg, a maximális mennyiség azonban ne haladja meg a napi 80 mg-ot. A felhasználó próbálja az optimális adagot kikalkulálni, és a verseny vagy a bemutató időpontjához képesti legkedvezőbb ütemezést megtalálni. A mellékhatások csökkentése érdekébe ne használjuk néhány napnál tovább.

Mivel a Lasix erősen befolyásolja az elektrolit és a káliumionok mennyiségét, biztonságosabban alkalmazható káliumpótlás mellett. Erre alkalmas például az Aldactone (slaironolactone). 50 mg Aldactone és 20 mg Lasix jó kezdés lehet, amely nagyjából 40 mg. Lasix által előidézett vízvesztést jelent, fokozott káliumürülés nélkül. Ezt az adagot napi három-négyszer ismételhetjük meg, a hatáshoz igazítva az adagolást. Vegyük figyelembe azt is, hogy ezek a szerek órákig aktívak maradnak. Mivel az egymást átfedő adagok esetén nehéz a dehidratációt kézben tartani, ezért ne vegyünk be vízhajtókat túl gyakran. Az injekció a szer erősebb változata. Mind intramuscularisan, mind pedig intravénásan adható, a felhasználó céljától függően. Az intravénás adagolás rendkívül gyors, a szer hatása perceken belül erőteljesen jelentkezik. Mivel a tablettánál erősebb, ahhoz képest sokkal kisebb adagokban kell alkalmazni. Az injekciók napi adagja rendszerint legfeljebb 10-40 mg. A testépítőknél bevezetett doppingtesztek növelték az intravénás injekció népszerűségét, bár ez rendkívül veszélyes. Ahelyett hogy a verseny előtt néhány nappal szabadulnak a vízfeleslegtől, a versenyző kénytelen a vizeletvizsgálatig várni. Ezután eszeveszett kapkodásban próbálja bőr alatti szövetekből eltávolítani a vizet.
Emiatt csak rövid idő marad a pontos adagolásra, ami az elmúlt években gyakran helyrehozhatatlan tévedésekhez vezetett. A Lasix injekciók hatását normál körülmények között tulajdonképpen könnyebb kontrolálni. Ha van idő kísérletezgetni, sokkal könnyebb személyre szabottan adagolni (nem kell sokáig várni a hatásra). Ennél fogva könnyebb a későbbiekben is a megfelelő adagot eltalálni, és kevesebb változót kell tekintetbe venni. Megismétlem azonban: a kapkodással nagy kockázatot vállalunk!

A Lasix kétségkívül az egyik legveszélyesebb szer, amit sportoló csak használhat. Ez olyankor látszik, amikor a törtető sportoló életével fizet a súlyos dehidratáció és az elektrolit-egyensúly felborulása miatt. A súlyos dehidratációra utaló tünetek közé tartozik többek között, például a szédülés, görcsök, hányás, hasmenés, ájulás, keringési rendellenességek. A káliumürítés is jelentős lehet, ezért ennek pótlására is ügyelni kell, mert szintén sok veszélyt rejt magában. Legyünk fokozottan körültekintőek, amikor Lasixot vagy más erős vízhajtókat használunk: ezekre hobbi-testépítőknek igazán nincs szüksége!
Ezt a terméket széles körben forgalmazzák. Számos különféle néven gyártják és hozzák forgalomba, sok országban. A Lasix (és más vízhajtók) egyetlen változatát sem hamisítják.
Ezért a feketepiacon beszerzett termék megbízható. Bár kétséges, hogy még fellelhető, de ne vásároljunk 500 mg-os tablettákat. Ezeket súlyos vészhelyzetekre tartogatják, és már egyetlen adagja is életveszélyes lehet egészséges emberekre.

Hamisítványok:

Biztonságos termék.