Hatóanyag

nandrolonlaurat

Kereskedelmi megnevezések

Laurabolin: 50mg/ml Vemie Vetrnar Chemie GmbH Németország, Wefft Chemie Ausztria
Laurabolin V 50: 50mg/ml Intervet International Hollandia

Jellemzők

Megegyezik a Deca-Durabolinnal, a fő különbség a hatóidő.

Adagolás

Heti egyszeri injekciózás, 200-400 mg-ig.

Mellékhatások

Ebben is megegyezik a Deca-Durabolinnal.


Laurabolin (nandrolone laurate) [by X-Files]

A Laurabolin nevű olajbázisú injekció nandrolon-laurate nevű szteroidszármazékot tartalmaz. Ez a vegyület erős anabolikum, de csak gyenge androgén hatásai vannak. Mivel nandrolon-származék, hatása a Deca-Durabolinhoz hasonló. Azonkívül, hogy ugyanazt a hormont szabadítja fel, mindkét vegyület nagyon hasonlóan hosszú ideig marad aktív a szervezetben. Míg a dekanoátészter három vagy akár négy hétig biztosítja a nandrolone felszabadulását, addig a Laurabolin (annak köszönhetően, hogy a laurátészter két szénatommal hosszabb mind a négy hétig magas hormonszintet eredményez. A fő különbség azonban az alkalmazási területeik között van. A Deca-Durabolint emberek, míg a Laurabolint kizárólag állatok gyógyítására használják. Mivel az állatorvosi készítmények iránt kisebb a bizalmunk, ezért – amennyiben mindkettő elérhető – a sportolók a Deca mellett szoktak dönteni.

Szerkezetileg a nandrolone nagyon hasonlít a tesztoszteronhoz, azonban a 19. helyen egy szénatom hiányzik (innét kapta másik nevét, a 19-nortesztoszteront). Ez a szerkezet azt eredményezi, hogy a vegyület a tesztoszteronnál sokkal gyengébb androgén hatásokkal rendelkezik. Számunkra a leglényegesebb az, hogy a nandrolonból nem képződnek olyan reaktív köztitermékek az androgén célszövetekben, mint a tesztoszteronból. Bár a nandrolon ugyanazzal az enzimmel (az 5-alfa-reduktázzal) lép reakcióba, mint a tesztoszteron, ebben a reakcióban dihidro-nandrolon keletkezik. Ez a köztitermék kevésbé aktív a nandrolonnál, ezért sokkal kevésbé képes azokat a nem kívánt mellékhatásokat (zsíros bőr, pattanások, fokozott arc- és testszőrzet növekedés, hajhullás) kialakítani, mint az erős androgének, így az injektálható tesztoszteron. Androgén hatások ettől függetlenül (mint bármely szteroidnál) nyilván felléphetnek a nandrolon alkalmazása során is, de inkább csak nagyobb adagoknál. A Laurabolin (ahogy a Deca sem) tehát nem ideális készítmény hölgyek számára. Nekik a sokkal gyorsabban ható Durabolint javasoljuk, amellyel a hormonszinteket könnyebb figyelemmel kísérni (nem kell három-négy hetet várni a hatóanyag távozására, amennyiben kellemetlenségek adódnak).

A Laurabolin viszonylag kevéssé hajlamos ösztrogénné alakulni. Összehasonlításképpen: becslések szerint a tesztoszteronhoz képest az átalakulási arány ez esetben mindössze körülbelül 20%, ami számottevő különbség. Ennek az a magyarázata, hogy a szteroid aromatizálásban aktívabb helyeken, például a zsírszövetekben azonban sokkal kevésbé hajlamos ilyen enzimatikus reakciókra. A máj marad az elsődleges aromatizálási helye a nandrolonnak, ahol a tesztoszteronhoz hasonló hatásfokkal alakul át. Ennek eredményeként az
ösztrogénekkel kapcsolatos mellékhatások lényegesen ritkábbak ennél a szteroidnál. A gynecomastia (nőiesedés) kialakulásával azonban számolnunk kell, bár ez jobbára csak az ösztrogén hatásaira különösen érzékeny személyeknél, vagy nagyobb dózisoknál jelentkezik.

Abban az esetben, ha az ilyen igen ritka kellemetlen hatások a kúra során fellépnének, visszaszorításra szükség esetén olyan kiegészítő szereket használhatunk, mint a Nolvadex vagy a Proviron.

Általában igaz, hogy az androgénekkel kapcsolatos mellékhatások ritkán fordulnak elő nandrolon használatakor. Ezért a Laurabolin, mint más nandrolon-származékok is, ritkán okoz kényelmetlenséget a felhasználóknak. Ezért nagyszerű választás lehet azoknak, akik úgy akarnak szteroidokkal tömegnövelést végezni, hogy közben figyelnek az egészségükre is. Bár az elért izomnövekedés kisebb mértékű, mint azonos mennyiségű tesztoszteron használata mellett, az új izmok kétségtelenül jobb minőségűek (definiáltabbak) lesznek. A kúra végeztével az így elért gyarapodás nagyobb része marad meg, mivel nincs akkora tesztoszteron-csökkenés. A nandrolon-injekciók emellett azért befolyásolják a szervezet tesztoszteron-termelését, akkor is, ha az ösztrogénné alakulás nem olyan jelentős. Olyan
tesztoszteron-serkentők használatára, mint a Clomid, a Nolvadex illetve a HCG, tehát szükség lehet a kezelés végén, különösen, ha a kúra hosszabb ideig tartott.

Bár hatása sokkal tovább tart, a Laurabolint hetente injektálják. Férfiak leggyakrabban 200-400 mg-ot használnak hetente. Bár az anabolikus hatás magasabb dózisoknál kifejezettebb, bonyolult dolog még több hatóanyagot bevinni, ha a termék 50 mg/ml-es hatóanyag-tartalmú. Vannak ugyan, akik az Intervet termékkel 500-600 mg alkalmazását megoldják, de gondolom, ez nem lehet valami kellemes. Azok a nők, akik a Laurabolint kipróbálják, általában 50-100 mg-os heti adagokkal dolgoznak. A férfiasodás tüneteinek további csökkentése érdekében az egyes injekciók közti időtartam tovább nyújtható, hogy a vérben egyenletesebb hormonszintet biztosítsunk.A Laurabolin éppen olyan sokoldalúan alkalmazható, mint a Deca-Durabolin. Bár önmagában is elég erős anabolikum, gyakran alkalmazzák más szteroidokkal együtt. Tömegnövelés céljára jól működik Dianabol, tesztoszteron vagy Anadrol 50 mellett. Ez a keverék kivételesen nagy izomtömeg-gyarapodást eredményez, mialatt az androgén szintet kényelmes, kezelhető szinten tartja. Szálkásításra szájon át szedhető anabolikummal, például Winstrollal vagy Primobolannal kombinálhatjuk. Ilyenkor az a cél, hogy az ösztrogénfelesleg okozta vízvisszatartást és a zsírfelhalmozódással csökkentsük. Ezért használhatunk mellette olyan nem
aromatizálódó androgéneket, mint a Halotestin, Proviron vagy a trenbolone. Ez még keményebb izmokat és nagyobb zsírvesztést jelent, ami a definiáltságot növeli.

Az amerikai testépítők körében nagy visszhangja volt a mexikói állatgyógyszerészeti cég, a Loeffler által nemrégiben piacra dobott 250 mg-os nandrolone-laurate-nak. Ez a többi hasonló terméknél ötször erősebb, és gyakorlatilag az egyetlen olyan változat, ami a sportolók körében jelenleg keresett. A Loefflernek nem ez az egyetlen hasonlóan erős terméke, ami nyilvánvalóan – jelzi azt a tendenciát, hogy újabb és erősebb anabolikus termékeket kívánnak termelni. Emellett kapható még az ugyanúgy mexikói eredetű Intervet, ami szintén megbízható. A Fortabol, amely 20 mg nandrolone laurate mellett hozzáadott A-vitamint tartalmaz, Amerikában ritkán tűnik fel. Mivel alacsony hatóanyag-tartalmú, ez a termék nők számára előnyösebb. Előállítanak továbbá ilyen készítményeket Európában is, amelyek úgyszintén megbízhatóak.

Hamisítványok:

Érdemes a nandrolone-laurate-ok közül a Loeffler 250 mg-os termékét, a Laudrolt keresni. Ez annyira új, hogy még nincsenek utánzatai, ezért jelenleg bármilyen forrásból megbízható. Az Intervet Laurabolint viszont utánozzák, ezért legyünk vele óvatosak!