Hatóanyag

Legalon 70 mg drazsé: 90 mg Extractum fructus Cardui mariae (megfelel 70 mg silymarinnak, ami legalább 30 mg silibinint tartalmaz)

Legalon 140 mg kapszula: 180 mg Extractum fructus Cardui mariae (megfelel 140 mg silymarinnak, ami legalább 60 mg silibinint tartalmaz)

Kereskedelmi megnevezések

LEGALON 70-140: OM LABORATORIES LTD LEGALON 140 mg kapszula OM LABORATORIES LTD

ALKALMAZÁSI ELŐIRÁS

A készítmény növényi eredetű hatóanyaga, a silymarin, terápiás hatását többféle hatásmechanizmus szerint fejti ki. A silymarin a sejtmagban az RNS-polimeráz steroid1018114009I aktiválásával fokozza a riboszomális RNS szintézisét a májsejtekben, s ezáltal a fehérje- szintézist is. Ily módon kedvezően befolyásolja a máj regenerációs képességét és a májsejtek újraképződését. A silymarin stabilizálja a májsejtek membránját; egyrészt megakadályozza a hepatotoxikus anyagok bejutását a sejtbe, másrészt megnehezíti ill. megakadályozza az oldott sejtalkotók (pl.transz-aminázok) kijutását a sejtből. Antiperoxidatív,szabadgyökfogó tulajdonsága révén gátolja a lipid-peroxidációt, akadályozza a sejtmembrán károsodását. A silymarin fő komponense a silibinin, orális alkalmazás után gyorsan felszívódik. A kiválasztódás főként az epén keresztül történik és a kiválasztott silibinin legalább 10%-a enterohepatikus cirkulációban vesz részt.

Javallatok

Toxikus májkárosodás, krónikus gyulladásos májmegbetegedés és máj- cirrózis adjuváns kezelése.

Ellenjavallatok

Jelenleg nem ismeretesek.

Adagolás

Legalon 70
steroid1018113989mg drazsé Szokásos adagja a kezelés indításakor és súlyos esetekben 3*2 drazsé naponta. Fenntartó kezelésben ill. enyhébb esetekben 3*1 drazsé naponta.

Legalon 140 mg kapszula Szokásos adagja a kezelés indításakor és súlyos esetekben 3*1 kapszula naponta. Fenntartó kezelésben és enyhébb esetekben 2*1 kapszula naponta.

Mellékhatások

Egyes esetekben enyhe hashajtó hatás előfordulhat.

Gyógyszerkölcsönhatás

Nem ismeretes.

Csomagolás:

100 db drazsé

Gyártja:MADAUS AG Köln