Lutalyse (diniprost) [by X-files]

MárkanévHatóanyagtartalomKiszerelésGyártó
Lutalyse5mg/ml30ml vialUpJohn U.S.

A Lutalyse mesterséges F2-alfa-prosztagladin. A prosztagladinok olyan természetes, oxigéntartalmú, telítetlen, gyűrűt tartalmazó zsírsavak, amelyeknek a szervezetben egy sor hormonszerű feladatuk van. Többek között szerepük van a fájdalom, a gyulladások és a láz kialakulásában. Befolyásolják az ovulációt és a női szaporító szervrendszert, megváltoztatják a gyomor mozgékonyságát, illetve a gyomor-bél-traktus folyadékadszorpcióját, valamint azáltal, hogy a hörgők illetve a tüdő hajszálereinek simaizomzatát szűkítik vagy tágítják, hatnak a légzőszervrendszerre is. A keringési rendszerben is befolyásolják az erek keresztmetszetét, ezáltal gyakran hatással vannak a vérnyomásra, a vesékben pedig a víz- és sóvisszaszívásra. Figyelemreméltó az is, hogy a prosztagladinok hatást gyakorolnak az izmok zsír- és fehérjeszintézisére is.

A Lutalyse-t az állatorvosok születésszabályozásra használják. Más hormonokkal megfelelően keverve sikeresen serkenti az ovulációt, és segíti a sikeres, jól időzített megtermékenyítést. A sportolók nyilván teljesen más céllal alkalmazzák, jelesül az erős termogén és anabolikus hatásai miatt. Ez olyan gyakori cél, amelynek a prosztagladinok valóban eleget is tesznek. Tanulmányok szerint a PGF2 serkenti a fehérjeszintézist. A készítményt használó sportolók tapasztalatai ezt alátámasztják. Gyakran számolnak be kitűnő helyi növekedésről a vegyület kapcsán. Mivel nagyon gyors hatású szer, már néhány hét alatt is az injektálás helyén szemmel látható izomnövekedést vált ki. Adatokkal alátámasztható az is, hogy a PGF2 hatékony zsírégető – tanulmányok szerint gátolja a zsírsejtek lipidszintézisét. Ezt az állítást is sok gyakorlati tapasztalat támogatja, melyek szerint a felhasználók enyhe hőemelkedést, és jelentős zsírvesztést tapasztaltak a Lutalyse hatására.

A diniprosttal kapcsolatos legnagyobb gondot az esetenként igen súlyos mellékhatások jelentik. Ezek közé tartozik az injekció helyén tapasztalt nagy fájdalom, gyakran tompa, égető érzés jelentkezik közvetlen az injekció beadása után. A hidegrázás és az influenzaszerű tünetek, illetve légszomjjal járó rohamok is gyakoriak a kúra során. Asztmásoknak ezért kifejezetten ellenjavallt a készítmény használata, mivel komoly rohamot okozhat. Az injekciókat gyakran rohamszerűen jelentkező, kontrollálhatatlan vizelési vagy székelési inger követi, ami az ezekkel a tevékenységekkel kapcsolatos izmok erős, görcsös összehúzódásával jár. Egyesek hányingerről vagy hányásról is beszámoltak. Sokak kedvét veszik el a PGF2 alkalmazásától a görcsök, hasmenés, gyomorrontásszerű érzetek, betegségérzet vagy általános rossz közérzet. Azok, akik kezdetben kibírják ezeket az erős mellékhatásokat, a későbbiekben ezek enyhüléséről adnak számot. A későbbiekben ők azok, akik hihetetlen helyi növekedésről, nagyarányú zsírvesztésről, vagyis kedvező eredményekről számolnak be.

A diniprost használatát általában kis adagokkal, például injekciónként (egyes helyenként) 0,5 mg-mal kezdik. Ezeket a leggyakrabban a váll, bicepsz, tricepsz, vádlik, mellkas, hát és láb területére adják. Kezdetben a felhasználó egy nap csak egy helyre ad be injekciót, majd ha már hozzászokott a szerhez, ezt fokozatosan növelheti. Ha az első injekciónál nem jelentkeztek mellékhatások, akkor a következő adag már 1 mg-os is lehet. Ezt apránként 1 milliliterig vagy 5 mg-ig tornászhatjuk fel. Váltogassuk az injektálás helyét, hogy egy-egy izomcsoportra csak jó néhány naponta kerüljön sor. Az injekciók ütemezése azonban mindig egyénre szabottan kell, hogy történjen. Az alkalmazás után például néha túl erős fájdalom jelentkezhet a szúrás helyén, és így esetleg képtelenség edzeni. Ilyenkor érdemes edzés után megfelelő időben beadni az injekciót, majd a következő edzés előtt egy másik izomcsoportot megcélozni.