Hatóanyag

methyllandrostenedioldipropionat

Kereskedelmi megnevezések

Andris: 10mg tab., Chifar Görögország
Metyloandrostendiol: 10;25mg tab., Polfa Lengyelo.
Novandrol: 10;25mg tab., Galenika Jugoszlávia

Jellemzők

A Methandriol Dipropionat (a továbbiakban csak M.D.) a vízben oldott Methandriol hosszabb időn keresztűl ható formája. Ugyanúgy mint a Tesztoszteron,
jól hat az erő és tömegnövekedésre, de nem tart vissza több vizet, mint a
Deca-Durabolin, ráadásul bizonyítást nyert az a tény, hogy hatványozza más szteroid hatását, tehát érdemes kombinálni más gyengébb, injekciós anab./andr. szteroiddal.

Adagolása

A testépítők szokásos napi adagja 2-3 naponként 100mg, továbbá csak 4-6 hétig
szabad szedni, mert hatása gyorsan gyengül.

Mellékhatások

Megnövekedett májfunkció, gyomor-bél-panaszok, pattanások, nőiesedés, fokozott
agresszivitás, enyhén megemelkedett vérnyomás.


Methandriol (methylandrostenediol/methylandrostenediol dipropionate)[by X-Files]

A Methandriol nevű szteroidot két különböző formában állítják elő. A methylandrostenediol hatóanyag általában szájon át alkalmazható (bár az Egyesült Államokban régebben gyártották injekciók formájában is), a methylandrostenediol dipropionate pedig injekcióként kapható (mindkettő nagyjából azonos hatással rendelkezik). Az injekcióban a propionát-észter feladata az, hogy a szteroid hatóidejét több nappal növelje. A Methandriol tulajdonképpen az 5-androstenediot “előhormon” változata. Ez nyilvánvalóvá válik, ha a kémiai szerkezetüket összevetjük, mivel egyetlen metil-csoportban (illetve két propionát-észterben) térnek el egymástól (innen a methylandrostenediol név). Való igaz, hogy a
Methandriol tartalmaz 17-a-metilált csoportot és a 17. illetve a 3. szénatomon propionát-észtereket. A Methandrielt először az Egyesült Államokban állították elő az 1980-as évek elején. Az erőemelők és a testépítők hamar rákaptak a használatára, s így a szer nagy népszerűségnek örvendett. Ez azonban nem tarlott sokáig, mert a Methandriol készítmények ma már nem kaphatók, még a feketepiacon is csak igen ritkán, mivel szinte kizárólag ausztráliai állatgyógyászati készítményekben használják.

A Methandriol erős anabolikum, jelentős androgén sajátságokkal. Van
Ösztrogenikus aktivitása is, ezért a mellékhatások, így a vízvisszatartás és a zsírraktározás (bár dózisfüggő, de) nem elhanyagolható. Ez főleg azért van így, mert az 5-androstenediol kis affinitással kötődik az ösztrogén-receptorokhoz. Nincs közvetlen ösztrogénképződés ennél a szteroidnál, bár minthogy az egyik köztiterméke a metil-tesztoszteron, az aromatizáció azért előfordulhat. A Methandriol sajátságai alapján tehát alkalmas erő- és tömegnövelésre, ahol az enyhébb ösztrogenikus hatások elhanyagolhatóak. Ebből a célból rendszerint naponta 25-50 mg Methandriol tablettát vagy heti 200-400 mg injekciót használnak. Azért, hogy a vér hormonkoncentrációit egyenletes értéken tartsuk, érdemes három-négynaponta beadni az injekciókat.

A Methandriol elég erős ahhoz, hogy önmagában is alkalmazható legyen tömegnövelésre, bár gyakran használják más anabolikus szteroidokkal együtt a nagyobb hatás érdekében. A Methandriol és a Deca-Durabolin vagy az Equipoise együttes használata kivételesen látványos, erős izomzat felépülését eredményezi, különösen nagy vízvisszatartás nélkül. Ez a leggyakoribb összetétele az ausztrál állatgyógyászati termékeknek is. Mivel a fenti vegyületek bizonyos mértékig aromatizálódnak, ezért az érzékeny egyének Nolvadex illetve Proviron használatával csökkenthetik a mellékhatásokat. Ha még nagyobb tömegnövekedés a cél, olyan erős androgénekkel használhatjuk, mint a Dianabol, tesztoszteron vagy az Anadrol 50. Ez a kúra hihetetlen gyarapodást hoz, de a felhasználónak meg kell birkóznia a lényegesen intenzívebben jelentkező ösztrogenikus mellékhatásokkal is. Ezért az új izomzat meglehetősen sima lesz a felhalmozott víz miatt. Itt nagyon hasznosak lehetnek a már emlegetett anti-ösztrogének. Az Arimidex nevű erős aromatázgátlóval talán még jobb hatást érhetünk el, mivel hatékonyan visszaszorítja az ösztrogénképződést. Az Arimidex azonban nagyon drága (lásd ott).

Versenyre készülve a Methandriol meglehetősen hasznosnak bizonyulhat. Megfelelően alacsony zsírszázalék mellett a készítmény androgén tulajdonságai miatt az izmoknak keménységet és feszességet biztosíthat. Jól kombinálható továbbá a Methandriol az olyan nem aromatizálódó anabolikus szteroidokkal, mint a Winstrol, a Primobolan vagy az oxandrolone. Ebben az esetben még látványosabb sikert érhetünk el, míg a vízvisszatartás is minimális lesz. Ha olyan erős nem aromatizálódó androgénekkel használjuk, mint a Halotestin vagy a
trenbolone, az esetleges androgénikus mellékhatások előfordulásának esélyét növeljük. A Methandriol mellékhatásait általában enyhének tartják. Bár egyesek beszámolnak az ösztrogénhez kötődő mellékhatásokról, ezek jelentkezése nem általános. Ezért kicsi a valószínűsége, hogy erős vízvisszatartást, gynecomastiát, magas vérnyomást vagy zsírraktározást tapasztaljunk a kúra során, hacsak nem alkalmazunk nagyon nagy adagokat. A leggyakoribb problémákat az androgenikus mellékhatások okozzák: a zsíros bőr, pattanások, fokozott arc-és testszőrzet növekedés, férfias kopaszodás mind felléphetnek. Minthogy ezek nem elsősorban az 5-androstenediol metil-tesztoszteronná majd metil-dihidro-tesztoszteronná alakulásával magyarázhatók, a Proscar ilyenkor nem segít. Azok a férfiak, akik hajhullásra, illetve kopaszodásra hajlamosak, nagyon óvatosan használják tehát ezt a terméket. Nőknek is ajánlatos elkerülni a Methandriolt, mivel gyorsan kialakulhatnak a férfiasodás tünetei az ilyen erős androgén vegyületeknél.

Mivel a Methandriol 17-alfa-alkilált vegyület, aggodalomra adhat okot, hogy terheli a májat. Azért, hogy a készítmény károsító hatását csökkentsük, a lehető legrövidebb kúrákat szabad csak folytatni. Jó ötletnek tűnik a májfunkciók folyamatos ellenőriztetése a kezelés alatt, különösen akkor, ha a Methandriolt szájon át alkalmazható szteroidokkal együtt használjuk. Bár az injekciók nem okoznak ugyanakkora terhelést a májnak, mivel a szervezetnek nem egyszerre kell a 17-alfa-metilált származékokat feldolgoznia, a májkárosodás veszélye itt sem zárható ki. Mindazonáltal az injekciók ebből a szempontból előnyösebbek.
Amint már korábban szóltunk róla, a Methandriol sajnos csak Ausztráliában kapható, ahol számos methandriolt tartalmazó készítményt állítanak elő. Ezek esetenként eljutnak ugyan Amerikába, de igen borsos áron. Az egyetlen üdítő kivétel ez alól a Denkadiol, amely a mexikói Denkall terméke. A Denkadiolt a gyártó biztonsági hologrammal látja el, amelyre vásárláskor érdemes figyelni. Több szájon át alkalmazható terméket gyártanak továbbá Jugoszláviában és Lengyelországban, amelyek szintén elfogadhatóak.

Hamisítványok: Biztonságos vétel.