Hatóanyag

methyltestosteron

Kereskedelmi megnevezések

Agovirin: 10mg drazsé Leciva Csehország
Android: 5;10;25mg tab., Brown USA
Androral: 10mg tab., Galenika, Richter Magyaro.
Arcosterone: 10,25mg tab., Acrum USA
Hormobin: 5mg tab., Sabin Töröko.
Longivol: 1mg tab. Medical S.A. Spa.
Mesteron: 10mg tab., Polfa Lengyelo.
Metandren: 5mg Lingvális drazsé Ciba USA
Metandren: 10;25mg tab., Ciba USA
Teston: 25mg tab., Remek Görögo.
Testormon: 10mg tab., Unitas Portugália
T. Linvalete: 5mg lingvális drazsé Galenika Jugo.
Testovis: 10mg tab., SIT Olaszo.
Testred: 10mg kapsz., ICN USA
Virilon: 10mg retard kapsz.

Jellemzők

A methyltesztoszteron a tesztoszteron szájon át szedhető formája. Rövid idő
alatt belekerül a vérbe, s csekély a felezési ideje. Nagyon hatásos szteroid,
mivel kifejezetten androgén hatása van. A megnövekedett androgén hatás már a
beszedés után is érezteti hatását, s a megnövekedett agresszivitás és önbizalom
arra ösztönöz, hogy nagyobb súllyal próbálkozzon. Gyors és erős tömegnövekedést
biztosít, ami sajnos a jelentős vízvisszatartásra vezethető vissza.

Adagolása

A napi adag férfiaknak 25-50mg, kb 4 hétig. Tovább nem érdemes szedni. Nőknek tilos a fogyasztása, mert visszafordíthatatlan férfiasodást eredményez.

Mellékhatások

Ez egy nagyon mérgező szteroid, ami csinos kis “lyukacskákat” éget a májba. Erős nőiesedési jegyek, víz és sóvisszatartás, agresszivitás, enyhe tudati zavarok, valamint megemelkedett vérnyomás jellemzi.

Kiegészítés

A Gyógyszertan I. c.-ű könyv 33. oldalán a methyltesztoszteront úgy jellemzik, hogy a nyelvgyökről vagy a nyelv alól jól felszívódik, így mivel a
szájnyálkahártya vénái közvetlenül a vena superior rendszeréhez csatlakoznak, az
innen felszívódó gyógyszerek nemcsak a gyomor és a bél emésztő enzimek hatását,
hanem a máj metabolizáló enzimek hatását is kikerülik. Tehát nem is károsítja a májat ilyenformán fogyasztva.


Methyltestosterone[by X-Files]

A metil-tesztoszteron ez elsődleges férfi nemi hormon, a tesztoszteron szájon át alkalmazható származéka. A szteroid szerkezetéből kitűnik, hogy a tesztoszteronnal szinte megegyezik csak a 17. szénatomhoz alfa helyzetben kapcsolódó metilcsoportban tér el attól. Az ilyen alkilálásra azért van szükség, mert enélkül a máj “első körben” lebontaná ezt a szteroidot, vagyis nem lehetne tabletta formájában alkalmazni. Az így kapott metil-tesztoszteron az egyik elsőként előállított szájon át alkalmazható szteroid volt. Ez a kutatási terület rengeteget fejlődött az elmúlt évek során, ezért a metil-tesztoszteron ma már
elmarad újabban kifejlesztett társaitól.

A metil-tesztoszteron hatása némileg androgén, mérsékelt anabolikus sajátságokkal. Amint az a 17-a-alkilált származékokra jellemző, a kiindulási vegyületnél kevésbé anabolikus. Ráadásul rendkívül erős ösztrogenikus hatásai vannak, mivel a szteroid jól kapcsolódik az aromatáz enzimhez. Az alapprobléma, hogy könnyen 17-alfa-metil-ösztradiollá alakul, ami biológiailag erős ösztrogén. A 17-alfa-metilálás lassítja ezt az átalakulást, azonban a 17-alfa-metil-ösztradiol nagy aktivitása ezt bőven kompenzálja. Ráadásul a vegyület felezési ideje nagyon rövid, ezért naponta többször kell a metil-tesztoszteront bevenni ahhoz, hogy a vér egyenletes hormonkoncentrációit biztosítsuk. Ez viszont erősíti a mellékhatásokat, így a metil-tesztoszteron összességében igen gyenge tömegnövelő szer. A megfelelő izomzatgyarapodáshoz egyszerűen túlságosan is sok mellékhatást kell elviselni, beleértve a vízvisszatartást és a gynecomastiát (nőiesedést) is, amelyek tényleg sok gondot okozhatnak. Ha olyan anti-ösztrogénekkel alkalmazzuk, mint a Proviron, illetve a Nolvadex, hatékonyan csökkenthetjük ezen tünetek intenzitását ahhoz, hogy a kúra folytatható legyen. Még eredményesebben működik az Arimidex nevű aromatázgátló, mivel ez a szer hatásosan akadályozza meg az androgének ösztrogénné alakulását. Az Arimidex és a metil-tesztoszteron együttes alkalmazása azonban enyhén szólva viccesen hat, amíg maga a szteroid néhány dollárba kerül, addig a szükséges kiegészítő kezelés ára napi 10 dollár körül van…

Amint a tesztoszteronnál is látjuk, a metil-tesztoszteron nagy arányban képez dihidro-származékot (ez esetben 17-a-metil-dihidro-tesztoszteront). Ez a termék a kiindulási metil-tesztoszteronnál aktívabb androgén, emiatt számos kellemetlen androgén mellékhatásért felelős. A zsíros bőr, pattanások, fokozott arc-és testszőrzet növekedés, kopaszodás egyaránt előfordulhat, már a kúra legelejétől kezdve. A metil-tesztoszteron növeli az agressziót is, amit leggyakrabban a tesztoszteronhoz vagy már erős androgénekhez kötnek. A metil-tesztoszteron alkalmazásakor nagy segítséget nyújthat a Proscar, mivel meggátolja a metil-tesztoszteron metil-dihidro-tesztoszteronná való alakulását a legtöbb célszövetben, enyhítve ezáltal a kellemetlen tüneteket. Itt is igaz azonban, hogy a kiegészítő kezelés többe kerül, mint maga a szteroid.

A metil-tesztoszteronhoz hasonló erős androgének a nőket legfeljebb a férfiasodás tüneteivel kecsegtethetik. Szigorúan ellenjavallt tehát nőknek a metil-tesztoszteron alkalmazása. Nők csak kifejezett orvosi utasításra szedhetnek ilyen készítményeket. Bár nem új gondolat, de az utóbbi időben elterjedten használnak androgéneket a menopauza tünetinek enyhítésére. Erre példa az Estratest nevű termék, amely ösztrogének észter származékait tartalmazza, valamint kis mennyiségben metil-tesztoszteront. Ez nemcsak a betegek energiájára, szexuális motivációjára és közérzetére van jótékony hatással, hanem hatékonyan veszi fel a harcot az osteoporosissal (azaz a csontritkulással) szemben is. Az ösztrogén pótlás ugyanis csökkenti a csontok kalciumtartalmát, amit a tesztoszteron képes visszapótolni. Ezáltal a csontok visszanyerhetik azt a szilárdságot, amin önmagában az ösztrogén nem képes javítani.

Mivel a metil-tesztoszteron 17-alfa-alkilált vegyület, jelentős terhelést ró a májra. A helyzeten csak tovább ront az, hogy az anabolikus hatás érdekében a szert nagy mennyiségben kell alkalmazni. Azoknak, akik tömegnövelésre akarják használni, napi 40-50 mg-ot kell bevenniük ahhoz, hogy elfogadható eredményeket kapjanak. Ez meglehetősen sok egy 17-alfa-alkilált vegyületből, főként ha figyelembe vesszük azt, hogy ugyanilyen hatás eléréséhez lényegesen kevesebb Winstrolra vagy Dianabolra lenne szükség. Ezért nem ajánlott 6-8 hétnél hosszabb kúrákat folytatni, a kezelés után pedig hosszabb szünetet kell tartani, ami alatt nem terheljük a májat hasonlóan toxikus szteroidokkal. Tudomásul kell vennünk azt is, hogy az így nyert izomtömeg egy része leépül a metil-tesztoszteron-kúra befejeztével. Ennek oka részben az, hogy a vízfölösleg távozik, másrészt pedig az, hogy a kúra alatt a szervezet tesztoszteron-termelése visszaesik. A hormonháztartás helyreállítására ezért HCG illetve Clomid vagy Nolvadex kezelést kell alkalmazni.

A metil-tesztoszteron tehát nem kifejezetten előnyös vegyület. Bár szerkezetében és hatásában nagyon közel áll a tesztoszteronhoz, a gyakorlatban messze nem kínál olyan előnyöket. A rövid hatóidő és az ösztrogenikus sajátságok túlságosan is problémássá teszik ahhoz, hogy érdemes legyen alkalmazni. A metil-tesztoszteron leggyakrabban az agresszió növelése céljából használják fel. Az erőemelők, testépítők és más versenyzők azért akarják feltornászni az agressziószintjüket, hogy az edzéseken vagy a versenyen nagyobb odaadással küzdjenek. A metil-tesztoszteron tabletták egy részét nyelv alatt kell tartani – ezek kellemesen citromos ízükről könnyen felismerhetőek. Ez az alkalmazási mód az agresszió növelésekor különösen előnyös, mert ilyenkor a hatóanyag gyorsan felszívódik. Ezeket a tablettákat az edzőtermi munka előtt vagy egy intenzív, hatékonyabb edzésszakasz kezdetén veszik be. Ettől eltekintve a metil-tesztoszteron alig kínál egyebet, mint mellékhatásokat. Eléggé toxikus, károsítja a máj enzimjeit, pattanásokat, gynecomastiát, agressziót és vízvisszatartást okoz. Amennyiben valaki mégis eltűri ezeket, gyenge minőségű izom-, inkább csak tömegnövekedést tapasztalhat. Aki minőségi izmokat szeretne, inkább máshol keresgéljen.

A metil-tesztoszteront számos gyógyszergyár előállítja. Számos országban kapható, általában nagy tömegével, alacsony áron beszerezhető. Ezért a metil-tesztoszteron a hamisítóknak is kedvelt célpontja. A tapasztalatlan vásárlót könnyen becsaphatja a címke, és metil-tesztoszteron helyett olcsó, durva szteroidtól remél majd eredményeket. Bármennyire is otromba készítmény, a metil-tesztoszteron mégis ellenőrzés alatt áll Amerikában. A termékek hamisítása és utánzatokra való kicserélése külföldön tehát gyakoribb, mert ott a nyersanyag könnyebben beszerezhető.