Hatóanyag

norethandrolon

Kereskedelmi megnevezések

Nilevar: 10mg tab., Seach Franciao. Svájc

Jellemzők

Gyengécske anabolikus hatása van, ezzel szemben az androgén komponense jóval
erősebb. Ez leginkább azt jelenti, hogy a tömegnövelés helyett az erőfokozásra
való inkább. A fellépő testsúlynövekedést a vízvisszatartás okozza, nem pedig az
estleges izomszövetképződés.

Adagolása

Az erőemelők 30-40mg-ot szednek naponta, felosztva 2-3 adagra. Általában csak rövid időn keresztül, maximum 4-6 hétig.

Mellékhatások

A Nilevar már kis adagban is könnyen aromatizál, így a megnövekedett
androgénszint gondot okozhat. Mérgező a májnak, mivel jelentős terhelést jelent
a számára. Ezenkívül pattanások, agresszivitás, fejfájás, gyomor-bélpanaszok, csökkenő saját hormontermelés, magas vérnyomás.


Nilevar (norethandrolone)[by X-files]

A Nilevar nevű terméket a Searle cég fejlesztette ki az 1950-es évek közepén. A szájon át alkalmazható szer hatóanyaga a norethandrolone, amely a nortesztoszteron (nandrolon) származéka, és amely 17-a-helyzetben etil-csoportot tartalmaz annak érdekében, hogy a molekula szájon át is alkalmazható legyen. A szteroid anabolikus aktivitása mérsékelt vagy gyenge, emellett egyaránt hordoz androgén és ösztrogenikus sajátságokat. Ez a készítmény az Anavar (oxandrolone) elődje, amelyet nagyjából egy évtizeddel később dobtak piacra Amerikában. Ha a Nilevart és az Anavart összehasonlítjuk, utóbbi mindenképpen előnyösebb, mivel androgén hatásai erősebbek, mint az ösztrogenikusak. Talán ez az oka annak is, hogy a Nilevarral már nemigen találkozunk. Amerikában már több éve kivonták a forgalomból, jelenleg Ausztráliában, Franciaországban és Svájcban gyártják.

Bár szerkezetileg a nandrolon és a norethandrolone nagyon hasonlóak, a szervezetben teljesen másként viselkednek. A Nilevar androgén hatásai, köztük a zsíros bőr, pattanások, fokozott arc-és testszőrzet növekedés, valamivel erősebben jelentkeznek. Ebben a tekintetben a Nilevar sokkal inkább az olyan erősebb szteroidokra emlékeztet, mint a Dianabol, mintsem a Decára. Mivel a norethandrolone 5-a-redukált származéka gyengébb, mint maga a norethandrolonc,
(éppen, mint a nandrolon esetében) a Proscar nem nyújthat segítséget ezeknek a tüneteknek az enyhítésében. A Nilevarral a férfias típusú kopaszodás veszélye is fennáll, bár ez a szer kevésbé intenzíven alakít ki ilyen tüneteket, mint a
tesztoszteronhoz vagy az Anadrol 50-hez hasonló erős androgének. Azok, akiknek öröklött hajlama van a kopaszodásra, jobban járnak az olyan injektálható nandrolon-készítményekkel, mint a Deca-Durabolin, amely minden tekintetben jobb szteroid.

Amíg a nandrolon kis hajlandóságot mutat az ösztrogénné való átalakulásra, a
norethandrolone-nal sajnos nem ez a helyzet. Ez valószínűleg annak a következménye, hogy a norethandrolone a biológiailag sokkal aktívabb 17-alfa-etil-ösztradiollá alakul át, és nem normál ösztrogénné. Hasonló problémák tapasztalhatók a Dianabol esetében is, amely még rosszabb, mint nem alkilált rokonvegyülete, a boldenone. A norethandrolone használata rendszerint fokozott vízvisszatartással jár, s így az izmok simák, definiáltság nélküliek lesznek. Az ösztrogén-felesleg ráadásul nagyon gyorsan gynecomastiát okozhat, ezért érdemes már a kúra elejétől fogva olyan anti-ösztrogénekeet használni, mint a Nolvadex vagy a Proviron, hogy ezeket a mellékhatásokat visszaszorítsuk. Használhatjuk még az Arimidex nevű aromatázgátlót is, amely sokkal hatékonyabb gyógyszer. Az Arimidex eredményesen akadályozza meg a hatóanyag ösztrogénné alakulását, alapvetően kiküszöbölve ezzel a folyamatból adódó mellékhatásokat. Ez a készítmény azonban nagyon költséges, és nem feltétlenül jó befektetés egy olcsó, otromba szteroid mellékhatásainak kezelésére.

A norethandrolone a használat során gátolja a szervezet tesztoszteron termelését is. Ez nemcsak az androgén és ösztrogenikus sajátságainak a következménye, hanem annak is, hogy progesztinként is képes hatni. Amint arról a Deca-Durabolin kapcsán már volt szó, a 19-norandrogének gyakran mutatnak affinitást a progeszteron-receptorokhoz. Ez a hajlam a Nilevar esetében kifejezetten nagy, ezáltal a szer nemcsak a szervezet tesztoszteron-termelését gátolja, hanem segíti az olyan ösztrogénekre jellemző tünetek jelentkezését is, mint zsírraktározás vagy a gynecomastia. A hormonháztartás visszaállítására minden kúra végén HCG és Nolvadex illetve Clomid kombinációját érdemes használni. Bár a HCG-t nem szokták minden gyengébb anabolikus szteroid mellé javasolni, a norethandrolone erős gátló hatása szinte alapszükségletté teszi, hogy a hormon kéznél legyen (különösen azoknál, akik hajlamosak a heresorvadásra szteroidok alkalmazásakor).

A Nilevar nyilvánvalóan nem válthatja ki a szájon át alkalmazott Deca-Durabolint, mivel előbbi készítmény sokkal problematikusabb. Az ösztrogénné alakulás jelentős aránya és a 17-alfa-alkilálás következményeként csökkent anabolikus hatás miatt a norethandrolone aligha alkalmas izomépítésre. A tömegnöveléshez szükséges mennyiség bevitelével a felhasználó sokkal több mellékhatással szembesül, mint amennyiben nandrolonokat alkalmaz. A vízfelhalmozódás miatt az izom messze nem lesz olyan minőségi, mint amilyet a Decatól várnánk. Az erő szembetűnő növekedése viszont valóban jelentkezhet, kétségkívül vízvisszatartásnak köszönhetően. Az androgén hatóanyag miatt a Nilevar a legkevésbé sem előnyös választás nők számára, akik jobban járnak az olyan nandrolon-injekciókkal, mint például a Durabolin (nandrolone phenylpropionate).

Akik mégis Nilevart akarnak használni, napi adagként 30-40 mg-ot (3-4 tabletta) válasszanak az anabolikus hatás eléréséhez. Amint már említettük, a norethandrolone 17-alfa-alkáli vegyület, a szájon át való alkalmazhatóság érdekében. Bár legelterjedtebb erre a célra metilcsoport alkalmazása anabolikus és androgén szteroidoknál, ebben az esetben szteroidhoz etil-szubsztituens csatlakozik (ahogyan az Orabolinnál is). Ez természetesen éppen olyan terhelést ró a májra, ezért a súlyosabb károsodásokat elkerülendő, szabjuk minimálisra a kúra hosszát. Logikus időtartamnak tűnik a 6-8 hét, ami után hosszabb (szteroid tablettáktól mentes) szünetet kell tartani.

Bár a Nilevar néha fellelhető Európában, Amerikában nem gyakori.
Meglehetősen kicsi rá a kereslet, ezért a szteroid dillereknek nem éri meg ezzel a termékkel foglalkozni. Az egyetlen kivétel az ausztráliai Jurox cég Anaplex nevű terméke. Ezt a terméket Ausztráliából viszik át Mexikóba, majd onnan az Egyesült Államokba. Ezért ott mostanában sokan próbálkoztuk az Anaplex használatával, de ennek ellenére nem lett közkedvelt a feketepiacon. Bár az Anaplex a francia Nilevarhoz képest olcsó, ne essünk kísértésbe, hogy esetleg nagyobb dózisokat alkalmazzunk. Az adagok növelésével a májkárosodás és az ösztrogenikus mellékhatások kialakulásának veszélye is nő, és sokkal kevésbé teszi hatékonnyá a kúrát haszon/mellékhatás arány szempontjából. A tabletták tekintetében a Dianabol sokkal jobb választás, a nandrolonok közül pedig – mint már utaltunk rá – a Deca-Durabolin sokkal kényelmesebben alkalmazható.

Hamisítványok: Biztonságos termék.