Hatóanyag

tamoxifencitrot

Kereskedelmi megnevezések

Defarol: 10mg tab., Proel, Nagy-B.
Dignomatoxi: 10;20;30;40mg tab.,Dignos Chemie Németo.
Duratamoxifen: 10;20;30;40mg tab., Durachemie Németo.
Emblon: 10;20mgtab., Berk Nagy-B.
Jenoxifen: 10;20mg tabl. Jenapharm Németo.
Kessar: 10;20;30;40mg tab.,Németo.
Ledertam: 10,20mg tab., Svédo.
Mastofem: 10mg tab., Lengyelo.
Noltam: 10,20mg tab., Nagy-B.
Nolvadex: 10mg., Németo.,Ausztria,Cseho.,Franciao.,
Nagy-B.,Jugoszlávia,Hollandia,Lengyelo.,USA,Svédo.,Finno.,
Görögo.,Olaszo.,Belgium
Nolvadex Forte: 40mg.,Nagy-B.
Norcarcion: 10mg tab., Lengyelo.
Nourytam: 10;20;30;40mg tab., Németo.
Tadex: 10mg tab., Töröko.
Tamaxin: 10;20;30;40mg tab., Németo.
Tamoplex: 10mg tab., Töröko.
Tamoxasta: 10;20mg tab., Németo.
Tamoxifen Ebewe: 10;20mg tab., Ausztria
T Farmos: 10;20;40mg tab.,Cseho.
Tamoxifen Hexal: 10;20;30mg tab., Németo.
Tamoxifen NM: 10;20;30,40mg tab., Németo.
T Heumann: 10,20;30;40mg tab., Németo.
Tamoxifen Medac: 10;20;30;40mg tab., Németo.
T.Ratiopharm: 10;20;30;40mg tab., Németo.
T. Pan Medica: 10mg tab. Franciao.
Tamoxigenat: 10;20;30;40mg tab., Németo.
Tamox-Puren: 10;20;30;40mg tab., Németo.
Zemide: 10;20;30;40mg tab., Németo
Zitazonium: 10mg/tab., 20mg/tab. – 60szemes kiszerelés Magyarország (EGIS) – gyógyszertárban kapható.

Jellemzők

Ez nem anab./andr. szteroid, mégis nagyon hasznos és ajánlott szer minden
testépítőnek. A Nolvadex a nemi hormonok közé tartozik, egy ún. antiösztrogén.
Azok a testépítők,akik Nolvadexet használnak, kivétel nélkül valamilyen anab. szteroidot is szednek. Mivel a legtöbb szteroid többé-kevésbé aromatizál, ez azt jelenti, hogy hatóanyagának egy része ösztrogénné alakul, ez a férfi atléták
esetén az egyébként alacsony ösztrogénszint jelentős emelkedéséhez vezet. Emiatt nőiesedési jelenségek, mint erősödő zsírfelhalmozás, és fokozott vízvisszatartás jelenhet meg. A Nolvadex épp ez ellen hat, mely az érintett testszőrzet ösztrogénreceptorait blokkolja, s így meggátolja az ösztrogén és a receptor összekapcsolódását. A Nolvadex diéta esetén is hatásos, mivel elősegíti a
zsírégetést. Habár nincs közvetlenül zsírégető hatása, antiösztrogén hatásánál
fogva hozzájárul ahhoz, hogy a zsírtartalmat amennyire csak lehet, alacsonyan tartsa. Röviden: a Nolvadex növeli a szervezet esztoszterontermelését, és ellene hat az ösztrogének okozta mellékhatásoknak.

Adagolás

Ez attól is függ, hogy mire használjuk. A testépítők napi adagja általában
megegyezik a gyártó adagjával, ez 10-30mg naponta. A nők ne menjenek napi 25mg fölé.

Mellékhatások

A Nolvadex mellékhatásai általában napi 30mg-ig csekélyek. Ritkán rosszullét,
hányás, hőhullámok, kábultság, valamint a látóképesség csökkenése léphet fel.
Nők esetén menstruációs zavarok, gyengébb vérzések, vagy annak teljes
kimaradása. A nőknek arra is vigyázni kell, hogy a Nolvadex szedése során
semmiképpen ne essenek teherbe, továbbá fogamzásgátlóval együtt ne szedjék, mert egymás hatását hátrányosan befolyásolhatják.


Nolvadex (tamoxifen citrate)[by X-Files]

A világ számos országában gyártják.
A Nolvadex márkanév a tamoxifen-citrát nevű anti-ösztrogén hatású, nem
Szteránvázas vegyületet takarja. A Nolvadex gyakorlatilag ösztrogén gátló és serkentő is egyben, mert számos célszövetben kompetitíve kötődik az ösztrogén receptorokhoz. Amikor a tamoxifen molekula hozzákapcsolódik a receptorhoz, az ösztrogén nem képes kifejteni a hatását, azaz anti-ösztrogén hatás lép fel. Mivel a mellrák több formája is összefüggésben van az ösztrogénekkel, a tamoxifen-citrát gátló hatása a ráksejtekben nagyon hatásos kezelésnek bizonyult. Úgyszintén jól alkalmazható a megelőző védekezésben (preventív célzattal) akkor, amikor a betegségre öröklött hajlam valószínűsíthető. Bár a Nolvadex is hatékonyan gátolja az ösztrogének hatását, nem ez a legerősebb ilyen hatású készítmény. Most már ismerjük az Arimidexet (lásd ott) is, amely eleve az ösztrogéneknek a kialakulását akadályozza meg. A női szervezet ösztrogénszintjének megváltozása azonban a betegek számára kényelmetlen lehet, ezért az anti-ösztrogének könnyebben elviselhetők, főképpen a menopauza után. Mivel a Nolvadex hatása gyengébb, szélesebb körben alkalmazzák, és rendszerint ezzel kezdik a kezelést.

Amint ebben a könyvben már szóltunk róla, a férfiak szervezetében van egy enzim, amely a tesztoszteront ösztradiollá alakítja át. Az ösztrogén szerkezete nagyon hasonlít tesztoszteronhoz, ezért jelenléte a férfiak szervezetében nem olyan figyelemreméltó. Ugyanez az enzim képes aromás vegyületté alakítani egy sereg anabolikus illetve androgén szteroidot is. Ezek fogyasztásakor az ösztrogénképződés tehát jelentős lehet. A magas ösztrogénszint azután számos olyan kellemetlen mellékhatást alakít ki, mint például a gynecomastia, azaz a női emlők kifejlődése férfiakon. A gynecomastia első jele a mellbimbó alatti duzzanat illetve csomó lehet. Ha hagyjuk a folyamatot előrehaladni, csúnya kötőszövet-felhalmozódás következik be, ami többnyire visszafordíthatatlan és sebészeti beavatkozást igényel. Az ösztrogén okozhat vízvisszatartást is. Ilyenkor látványosan csökken az izmok definiáltsága, és a bőr alatti kötőszövet vízfelhalmozásának köszönhetően az izmok simának és duzzadtnak látszanak. Az ösztrogénszint emelkedésének a következménye a zsírraktározás is.

Ez a hormon ugyanis az elsődleges oka, amiért a nők testében nagyobb a zsírszázalék, mint a férfiakban, illetve ez okozza a férfiakétól eltérő zsírszöveti eloszlást is (comb/csípő). Az ösztrogénekre érzékeny személyek ezért jó, ha tartanak anti-ösztrogéneket, amikor problémás szteroidokat használnak, a lehetséges mellékhatások csökkentésére. Az is figyelemreméltó jelenség, hogy normál zsír- és ösztrogén mennyiség mellett a Nolvadex alkalmazása növelheti az izmok definitását és keménységét.

A Nolvadex férfiakban serkenti az FSH (follikulusz stimuláló hormon: tüszőserkentő hormon) és az LH-i (luteinizáló hormon. Sárgatest-serkentő hormon) termelődését is. Ezt úgy éri el, hogy megszünteti azt a negatív visszacsatolást, amit az ösztrogén fejt ki a hipotalamuszra és az agyalapi mirigyre, amelyek a fenti két hormon előállításában közreműködnek. Ugyanígy hat a Clomid és a cyclofenil is. Mivel a nagyobb mennyiségű LH serkenti a here Leydig-sejteinek tesztoszteron-termelését, a Nolvadex jótékony hatással van a szérum tesztoszteron szintre. Ez a “tesztoszteron-serkentő” hatás különösen jól jön bizonyos szteroid kúrák végén. Mivel a legtöbb anabolikus és androgén szteroid elnyomja a szervezet tesztoszteron-termelését, a Nolvadex segíthet helyreállítani a szervezet hormonháztartását. Erre a célra a Nolvadex a Clomidnál alkalmasabb, mert összehasonlítva a kettőt mindenképpen az előbbi az erősebb szer. Kimutatták, hogy Nolvadex alkalmazásakor idővel az LH növeli a gonadotrop releasing faktorokra (GnRt; ivarmirigyeket serkentő hormonszerű vegyületek) adott választ, amíg Clomid használatakor az érzékenység valamelyest csökken többheti adagolás után.
Bizonyos esetekben, önmagában ez olyan ösztrogén antagonisták is képesek visszaállítani a tesztoszteron-termelést, mint a Nolvadex vagy a Clomid, különösen akkor, ha enyhébb vagy rövidebb szteroid kúrát fejezünk be (amelynek nincsen olyan erőteljes hatása a hormonrendszerre). Erősebb kúrák esetén sokan HCG alkalmazásával erősítik ezeknek a szereknek a hatását. A HCG az LH hatását utánozva elegendő ingert ad a heréknek, amely mintegy felrázza azokat a hosszú inaktív állapotból. Az inaktív állapot azt jelentheti, hogy a Leydig-sejtek nem termelnek normális mennyiségű tesztoszteront akkor sem, ha megfelelő mennyiségű GnRf áll rendelkezésre. A Nolvadex ravaszul avatkozhat itt közbe. Ne feledjük, hogy csak azt az ösztrogént gátolja, ami már jelen van a szervezetben. Ha akkor hagyjuk abba a szedését, amikor az ösztrogénszint magas, hamarosan szembesülünk a mellékhatásokkal.
Mivel a HCG nemcsak a tesztoszteron keletkezését, de az aromatizáló enzimek működését is serkenti a herékben, az anti-ösztrogének szedését csak jó néhány héttel a HCG kezelés befejezése után szabad abbahagyni. Különben egy sor olyan kellemetlen mellékhatás jelentkezhet, amelyek előzőleg szabályozás alatt voltak. Amikor egy kúra során Nolvadexet használunk az ösztrogenikus mellékhatások csökkentésére, szintén folytatnunk kell a kezelést akkor is, ha a panaszok már enyhültek. Csak akkor hagyhatjuk abba, ha biztosak vagyunk benne, hogy a hormonszintek már állandóak. Sustanon alkalmazása esetén ez az utolsó injekciótól számítva még több hetet jelent.

Férfiak leggyakrabban napi 10-30 mg Nolvadexet használnak, amelynek pontos mennyiségét az elérni kívánt hatás adja meg. Érdemes kisebb adaggal kezdeni, és fokozatosan növelni azt, így a szükségtelen mennyiségek használata elkerülhető. A Nolvadex kezelés időzítése a felhasználó egyedi igényeitől függ. Ha olyasvalaki kezd erős szteroid kúrába, aki tudja, hogy érzékeny az ösztrogénekre, a Nolvadex mindjárt a kúra elejétől kezdve adható. Ha az
ösztrogénekkel nem a kúra folyamán van probléma (hanem esetleg később), a Nolvadex-kezelést az exogén (bevitt) szteroid-koncentrációk csökkenése után kezdjük. Ezután még néhány hétig folytassuk, amíg a tesztoszteron-termelés vissza nem áll. Amint már említettük, ilyenkor segítséget nyújthat a HCG párhuzamos alkalmazása. Nők is használnak Nolvadexet a szervezet ösztrogénszintjének csökkentésére. Ezáltal csökkenthető a zsírszázalék, különösen az olyan makacs területeken, mint a comb- vagy csípőtájék. Ez természetesen kockázatos vállalkozás, hiszen az ösztrogénkoncentrációk változása gyakran kellemetlen tünetekkel jár. Az olyan mellékhatások, mint a hőhullámok, menstruációs zavarok és a szaporító szervrendszer egy seregnyi komplikációja egyaránt előfordulhatnak.

Ha erősebb anti-ösztrogén hatásra van szükség, alkalmazhatunk a Nolvadex mellé Proviront is. Bár a Proviron gyakorlatilag androgén, fontos hatással lehet az ösztrogéntermelésre. A hatásmechanizmusa alapvetően eltér a Nolvadextől. A Nolvadex csak a szabad ösztrogén kötőhelyeit blokkolja, míg a Proviron az ösztrogének termelődését akadályozza meg. Mivel a két gyógyszer más-más módon hat az ösztrogénszintre, együttesen alkalmazva erősíthetik egymás hatását. Napi 20-30 mg Nolvadex, 20-25 mg Proviron mellett hihetetlenül hatékonyan birkózik meg a magas ösztrogén-koncentrációval. A nők jobb, ha inkább kerülik ezt a kombinált kezelést, mert (bár hatására a zsírvesztés jelentősen megugrik) nagy a veszélye a férfiasodási tünetek kialakulásának (a Proviron tabletta dihidro-tesztoszteron-származék).
Amint az androgének szintje megemelkedik (amit serkent az ösztrogénszint csökkenése), ezek a tünetek villámgyorsan jelentkezhetnek, ezért a minimum az, hogy nőknek óvatosnak kell lenni az ilyen kúrák során.

Nagyon érdekes az is, hogy a Nolvadex serkenti a májban az ösztrogének hatását: képes az ösztrogén-receptorok aktiválására, és utánozza ennek a nemi hormonnak a hatását ebben a szervben. Ily módon igen pozitívan hat a HDL (“jó”)-koleszterin értékekre, akár az ösztrogén. Hasonlóan, kiküszöböli a szteroidhasználat bizonyos negatív következményeit is, elsősorban a szívbetegségekkel és a koleszterinszint emelkedésével kapcsolatosan. A szteroidhasználat ugyanis gyakran csökkenti a HDL (“jó”) és növeli az LDL (“rossz”) koleszterin értékeket.

Hallottam már olyan esetről, amikor a sportoló képes volt nagyon kedvező HDL/LDL arányt fenntartani, annak ellenére, hogy közepes adag (heti 400 mg)
tesztoszteron- vagy nandrolon-injekciót alkalmazott. A fentiek ellenére talán butaság lenne azt hinni, hogy a Nolvadex a hatékony orvosság a 17-alfa-alkilált szteroid tabletták használatának vagy a túl hosszú kúráknak a következményeire.

Vannak azonban olyan tapasztalatok is, miszerint a Nolvadex csökkenti a szteroidkúrák hatékonyságát. Sok androgén és anabolikus szteroid csak megfelelő
ösztrogénszint mellett fejti ki legintenzívebben hatását. Ez lehet az oka annak, hogy a tesztoszteronhoz hasonló erős androgének sokkal nagyobb tömegnövekedést hoznak létre akkor, ha valamelyest lehetőségük van aromatizálódni. Ezért figyeljünk rá, mennyi Nolvadexre van ténylegesen szükség, mielőtt belevágunk a kezelésbe. Sokan valójában fölöslegesnek találják a Nolvadexet, még az olyan erős szerek mellet is, mint a tesztoszteron vagy a Dianabol. Másokat azonban zavar a vízvisszatartás, vagy a gynecomastia, mint lehetséges tünet, még az olyan enyhébb szerek, mint a Deca-Durabolin vagy az Equipoise használatakor is. A szteroidokra adott ösztrogén-válaszban nagy egyedi különbségek lehetnek, amelyek olyan tényezőktől is függenek, mint az életkor, zsírszázalék (mivel a zsírszövet az aromatizálódás elsődleges helye).

Hamisítványok:

A sportolók körében manapság a Nolvadex a listavezető anti-ösztrogén, minden kétséget kizáróan azért, mert hatásos termék. Ráadásul széles körben gyártják, emiatt könnyű a feketepiacon hozzájutni. Mivel a készletek sohasem fogynak ki, nincs igazán motiváció az utánzatok kikísérletezésére. Ezért a Nolvadex az összes formájában megbízható. A tabletták darabára általában 1-2 dollár, de ez a hatóanyag-tartalomtól és a gyártótól is függ. A nők nagyon körültekintően használják csak a Nolvadexet, mivel az ösztrogénszint változására ők fokozottan érzékenyek. Azok a férfiak, akik erősebb ösztrogéngátló hatásokra szorulnak, kipróbálhatják az Arimidexet, amely új, erős aromatázgátló vegyület. Bár ez más kiegészítő szereknél lényegesen drágább, a leghatékonyabban szabályozza az ösztrogénszintet. Az Arimidex tablettánkénti ára közel 10 dollár, ami a kezelés időtartamát tekintve nem kevés.