Nubain (nalbuphine HCL) [by X-files]

A nubain nalbuphine HCL tartalmú fájdalomcsillapító injekció, amelynek hatóanyaga olyan ópiátszármazék, amely kevert serkentő/gátló hatásokkal rendelkezik. A szer narkotikus hatása durván megegyezik azonos mg/ml koncentrációjú morfinnal, bár a két hatóanyag hatásmechanizmusa alapvetően eltér. A fő különbség a Nubain ópiát-antagonista hatása. Az emberi szervezet ugyanis háromféle ópiátokra érzékeny receptort tartalmaz, melyeket rendre mü, delta és kappa görög betűkkel jelölnek. A Nubain a -receptorok működését blokkolja, amelyek a morfinnak és más rokon ópiátoknak az elsődleges
ingerület-felvevői. A -receptorok felelősek az olyan tünetek kialakulásáért, mint az erős eufória, narkózis vagy légzőszervrendszer gátlása, amelyeket ezeknél a szereknél tapasztalhatunk.

A Nubain nem a -, hanem a -receptorokon keresztül hoz létre narkózist. A Nubain különböző hatásai sajátos jelleget kölcsönöznek a gyógyszernek.
Először is, a tiszta ópiátokhoz képest a Nubainra sokkal kevésbé jellemző a rászokás veszélye. A heroin- vagy más ópiátfüggő személyek ehelyett gyakran elvonási tüneteket mutatnak Nubain használata mellett. A kétféle hatás miatt nehéz túladagolni a szert. Az átlagos dózis (10-30 mg) például valamelyest gátolja a légzőszervrendszert, de ez a gátló hatás nagyobb adagoknál nem
növekszik. A túladagolás illetve a rászokás veszélyét természetesen a Nubain esetében nem zárhatjuk ki, de annyi bizonyos, hogy ehhez tartós használat kell. A Nubaint az Egyesült Államokban nem tartják veszélyes drognak, ezt mutatja az is, hogy receptre kapható (nincs külön ellenőrzés).

A klinikai gyakorlatban a Nubaint általában mérsékelten erős fájdalom csillapítására használják, a sebészeti altatók egyik komponenseként illetve szülés alatt alkalmazott narkotikumként. Kedvező tulajdonsága, hogy az oxigénfogyasztást csak kis mértékben csökkenti, ami a tiszta ópiátoknál gyakori probléma. Különösen hatékonyan csökkenti a szív terhelését, ezért elterjedten alkalmazzák szívinfarktus kezelésében. Az adagolást a fájdalom intenzitása és a beteg fizikai állapota együttesen határozza meg, de általánosan igaz, hogy 70 kg testsúly esetén 10-20 mg-ot használnak. A felszívódás sebességének függvényében alkalmazzák intravénásan, de intramuscularisan vagy subcutan is. Intravénás alkalmazás esetén a Nubain hatása két-három percen belül jelentkezik, a másik két módon ez 15 percen belüli időt jelent. A nalbuphine felezési ideje becslések szerint 2-3 óra. A Nubaint általában négy- illetve hatóránként adják a betegeknek.

A sportolók az edzés közben vagy után, a terhelés okozta fájdalom, vagy a sérülések elviselésének könnyítésére használnak Nubaint. Minthogy az ópiátszármazékok bizonyos esetekben csökkentik a kortizolszintet és növelik a növekedési hormon felszabadulását, a Nubain anabolikus illetve anti-katabolikus hatásai is szóba kerülhetnek. Ilyen alkalmazási területeke azonban nemcsak hogy nem hatásos, de ráadásul még a cél ellenében is dolgozhat. Ennek az az oka, hogy a Nubain -antagonista, vagyis azokat a receptorokat gátolja, amelyek a kortizol csökkentéséért és a növekedési hormonra adott válaszért felelősek. Így hát a Nubain -receptorok gátlásán keresztül növeli a szérum kortizolszintjét és csökkenti a növekedési hormon elválasztását.

Azok, akik a Nubaint használják, leggyakrabban 1 vagy 1 1/2 ml (10-15 mg) szert injektálnak edzés után, pihenés céljából (hobbi felhasználók). Mások 1/2ml (5 mg)- t alkalmaznak edzés előtt, hogy annak narkotikus hatása csökkentse a súlyzózáskor fellépő izomfájdalmat.

Elméletileg a Nubain segítségével több sorozatot lehet nyomni, vagy olyan intenzívebb edzésprogramot lehet folytatni, amelyet egyébként nem lenne képes végigvinni. Elvileg lehetne terápiás célzattal is használni, valójában azonban inkább hobbi-drog. Ha ópiátokat addig nem használt személyek alkalmaznak, annak narkotikus bódulat lesz az eredménye. Az, hogy a Nubain különleges bőségben van a feketepiacon, Mexikó közelségének és az engedékeny szabályozásnak köszönhető. A szteroid-dílerek egyszerűen csak találtak valamit, ami eladható az USA-ban. A Nubain természetesen nem újdonság, és réges-régen forgalmazzák receptre kapható készítményként Amerikában.