Hatóanyag: ethylestrenol

Ker.-i megnevezések:

Maxibolin: 2mg tab., Organon USA
Maxibolin: 2mg/ml Organon USA
Orabolin: 2mg tab., Organon Töröko.
Orgabolin: 2mg tab., Organon Töröko., Hollandia
Orgabolin: cseppek 2mg Töröko.

Jellemzők:

Ez egy szokatlan szteroid, mivel a hatóanyaga progeszteron női hormon egyik
származéka. Az Orabolin egy nagyon enyhe, szájon át szedhető szteroid, mely nem
elég jó tömeg és erőnövelésre. Mindenképpen érdemes valamivel kombinálni,
mondjuk Winstrollal, Parabolannal vagy Masteronnal, így növeszti a minőségi
izomzatot.

Adagolás:

Napi 20-40mg.

Mellékhatások:

A májmérgezés viszonylag gyenge, minimális só és vízvisszatartás


Orabolin (ethylestrenol)[by X-Files]

Az Orabolin az ethylestrenol nevű anabolikus szteroidot rejtő márkanév. Az ethylestrenolt az Organon nevű nemzetközi gyógyszergyár állítja elő, és valaha az Egyesült Államokban is forgalmazták Maxibolin néven. Ezt a szert azonban évekkel ezelőtt bevonták, az anabolikus szteroidokat övező növekvő közfelháborodás miatt. Manapság az Orabolin ritka, csupán néhány országban gyártják. Az Orabolin hatóanyaga, az ethylestrenol szerkezetileg a nandrolonra (19-nortesztoszteron) hasonlít, azzal a különbséggel, hogy ezt szájon át történő
(orális) alkalmazásra tervezték. A felhasználás módja ihlette a márkanevet is, a Durabolin-Oral összevonásából. Először tehát a Deca-Durabolin tabletta változataként dobták piacra.

A Decához hasonlóan az Orabolint gyengén androgén hatású anabolikumnak tartják, csak kevéssé aromatizálódik, ezért az ösztrogénnel kapcsolatos mellékhatások ritkán okoznak problémákat. A vízvisszatartás és a gynecomastia hasonlóképpen nem gyakori tünetek, még arra érzékeny személyekben sem. Az Orabolin androgén mellékhatásai szintén rendkívül gyengék, ezért – hacsak nem magas dózisokban alkalmazzák – nem ad okot aggodalomra a hajhullással, pattanások megjelenésével kapcsolatban. Az Orabolint nők is kellemetlenségek nélkül használhatják, sőt voltaképpen ők voltak a tervezők célcsoportja. A férfiasodás tünetei ritkán jelentkeznek, amennyiben tartózkodunk a túladagolástól. Az is figyelemreméltó azonban, hogy az ethylestrenol 17--alkilált vegyület, és ugyanazt az etil észterező csoportot tartalmazza, mint a Nilevar tabletta. Az alkalmazás ezért bizonyos mértékig káros hatással van a májra, különösen hosszabb kúrák esetén. Azok, akik az Orabolint használják, jól teszik, ha szigorúan követik a napi adagolást, és a kúra hosszát is legfeljebb csak hat-nyolc hétre tervezik.

Bár klinikai alkalmazásában az összevetés logikusnak tűnne, mégsem lenne tisztességes az Orabolint a Deca-Durabolinnal összehasonlítani. A sportolók zöme szerint az Orabolin fényévekre van a Decától. A legalapvetőbb eltérés az, hogy az ethylestrenol aktivitása sokkal-sokkal gyengébb. A Deca kifejezett anabolikus, és valamelyest androgén sajátságokkal rendelkezik, hatékony izomépítő szer. Az Orabolin anabolikus aktivitása azonban nagyon gyengécske. Ez egyértelműen nem a biológiai elérhetőségének az eredménye, mivel a 17--alkilálás hatékonynak bizonyul a szerkezet védelmében. Az ethylestrenol egyszerűen kevéssé kötődik az androgén receptorhoz, ezért a megfelelő válaszreakció kialakításához nagyobb mennyiségű hatóanyagra van szükség. Az ethylestrenol valójában a Nilevarhoz hasonlít leginkább, és nem a nandrolonhoz. A kettő közti szerkezeti különbség az, hogy a 3. szénatomról az ethylestrenolban hiányzik egy oxigénatom. A szervezetben az Orabolin átalakulhat Nilevarrá. Ez a reakciósor lehet felelős az androgén aktivitás egy részéért, és az ösztrogénképződésért is. Az ethylestrenollal elért izomnövekedés mértéke csekélyebb, mint azt a Nilevar vagy a Deca-Durabolin kapcsán várnánk. Ha mg/ml-es alapon vizsgáljuk, még a Winstrolnál és az oxandrolonnál is gyengébb, ezért a sportolók körében nem valami népszerű. Az egyetlen olyan csoport, aki az Orabolin iránt érdeklődik, a női sportolók azon része, akik más szteroidoktól a férfiasodási tünetek miatt tartva, enyhébb szert keresnek. Számukra is jobb választás azonban valamelyik nandrolon-injekció, mivel a vér hormonszintjeit úgy könnyebb ellenőrizni, mint egy szteroid-tablettával. A Nilevar a nők számára túlzottan androgén, míg az Orabolin viszonylag kedvező eredményeket hozhat.

Tapasztalt szteroidhasználók (főként férfiak) szinte biztosan csalódnának az Orabolin hatásait látva. Először is, tapasztalatok szerint, jelentős mennyiségű tabletta kell ahhoz, hogy számottevő eredményeket érjünk el. A sportolók számára ajánlott napi mennyiség 20-40 mg körül mozog (ez 10-20 tabletta) férfiaknak, és 12-16 mg (ami 6-8 tabletta) nőknek. Amennyiben van rá keret, a férfiak még emelhetik ezt az adagot, bár ilyenkor intenzívebb ösztrogenikus mellékhatásokkal kell számolni (és ráadásul nagyobb terhelést jelent a májnak). Mint a legtöbb enyhébb szteroid esetében, a jobb hatás érdekében itt is egyszerűbb más szteroidokkal egészíteni ki a kúrát, mint az adagokat egyre feljebb srófolni. Férfiakban az Orabolin kizárólagos használatával legalább két hetet kell várni az első eredmények jelentkezéséig, ezért a párhuzamos adagolás nagyon jó ötlet. Nők alkalmazhatják az Orabolint önmagában is, de amennyiben 8 tabletta fölötti adagokat szednek, okkal aggódhatnak az androgén tünetek jelentkezése miatt.

Mivel az Orabolinra nincs nagy kereslet, ezért ritkán lehet vele a feketepiacon találkozni. Ha mégis ráakadunk, biztonságos vételnek tekinthetjük, bár a fellelhető más szteroidok fényében nem tűnik előnyös vételnek. Mivel az Orabolint elég nagy adagokban kell alkalmazni, maga a kúra már viszonylag költséges lehet. Talán érdemes megjegyeznünk, hogy a mexikói Maxibolt néha összetévesztik a régi amerikai Maxibolin nevű készítménnyel. A Maxibol azonban vitaminkészítmény, ami a B12-vitamin koenzimjét tartalmazza, mégis vannak, akik megveszik, abban a hitben, hogy szteroid, amiben részük van a figyelmetlen gyógyszertári alkalmazottaknak is.

Hamisítványok: Biztonságos termék.