Hatóanyag:

oxandrolon

MárkanévHatóanyagtartalomKiszerelésGyártó
Anavar F.K2,5mg /tab100 tabSearle U.S.
Anatrophill F.K2,5mg /tabSearle FR
Lipidex F.K2,5mg /tabSearle Brazil
Lonavar F.K2,5mg /tabSearle Argentína
Lonavar2mg /tabDainippon Japan
Oxandrolone SPA2,5mg/ tab30 tab. boxSPA Italy
Oxandrin2,5mg /tab100 tabBTG U.S.
Vasorome2,5mg /tabKowa Japan
Vasorome2 mg /tabKowa Japan
Állatgyógyászati:
Oxandrolone2,5mg és 5mg/tab100 tab.Ttokkyo MX
Oxandrovet5mg/ tab100 tab.Denkall AU

Jellemzők

Az Oxandrolone SPA (a továbbiakban csak O.S.) egy enyhe szteroid, melynek
nagyon gyenge az androgén komponense. Az Oxandrolon az egyetlen olyan szteroid,
amely a gyermekeknél nem okoz korai növekedés-leállást, ugyanis nem zárja a
csontok izületi végén lévő fugákat. Az O.S. jelentős erőnövekedést okoz, mivel
ösztönzi az izomsejtben a kreatinfoszfátszintézist, anélkül, hogy az izomzatban vizet tartalékolna. Amiért nagyon kedvelt szer, az az, hogy semmilyen mértékben
nem aromatizál.

Adagolása

Az O.S.-t önmagában nem nagyon szokták szedni gyenge hatása miatt. Kombinálni érdemes, például így:

Mellékhatások

Rosszullét, hányás.


Anavar (Oxandrolon) [by X-Files]

Az Anavar annak a szájon át szedhető, oxandrolone tartalmú szteroidnak a régi USA-beli márkaneve, amelyet a Searle gyógyszervállalat dobott piacra 1964-ben. Kivételesen gyenge anabolikus szteroidnak szánták, amelyet akár gyermekek növekedésének a serkentésére is lehet használni. Erről persze rögtön arra gondolunk, hogy “hiszen a szteroidok gátolják a növekedést”. A hatásért azonban a megemelkedett ösztrogénszint felelős, éppúgy, mint azért a jelenségért is, hogy a nők hamarabb megállnak a növekedésben, és alacsonyabb testmagasságot érnek el, mint a férfiak. Az oxandolon nem alakul át aromás vegyületté, ezért a vegyület anabolikus hatására valóban létrejöhet magasságbeli növekedés. A nők rendszerint kisebb adagokban, jól tolerálják a szert, amelyet valaha csontritkulás (ostcoporosis) kezelésére használtak. Az 1980-as évek során azonban a szteroidokkal kapcsolatos közvélemény gyorsan megváltozott, és egyre kevesebben írták elő betegeiknek oxandrolont. A kereslet zuhanása arra vezette a Searle vállalatot, hogy a szer gyártását 1989-ben beszüntesse, és így az egészen mostanáig el is tűnt az USA gyógyszertáraiból. Újabban azonban a BTG jóvoltából ismét kapható az USA-ban oxandrolon, új, Oxandrin néven. A BTG megszerezte a jogokat a Searle-től, így manapság más célból, a HIV illetve AIDS következtében fellépő fogyási tünetek kezelésére szánják. Sokan örültek ennek a bejelentésnek, mivel az Anavar a sportolók körében is tiszteletreméltó hírnévre telt szert az elmúlt évek során.

Az Anavar gyenge anabolikus szteroid, alacsony androgén aktivitással. Csökkent androgén aktivitása annak köszönhető, hogy a vegyület a dihidro-tesztoszteron származéka. Bár ebből első látásra arra következtethetnénk, hogy még erősebben androgén, valójában azonban, mivel már eleve “5-a-redukált”, egy kevésbé androgén szteroiddá alakul át. Vagyis nem képes az 5-a-reduktáz enzimmel reagálni és a hatásosabb dihidro-vegyületté átalakulni. Ez mindössze annak a függvénye, hogy hol képes a szteroid a szervezetünkben aktiválódni; az oxandrolon esetében pedig a helyzet egészen más, mint a tesztoszteronnál, amely dihidro-formában az androgén hatásokra érzékeny szövetekben aktívabb, mint az izomszövetben. Rövidre fogva az oxandrolon egyforma hatással van mind az izomszövetekre, mind pedig olyan androgén érzékeny szervekre, mint a bőr, a koponya vagy a prosztata. Hasonló a helyzet a Winstrollal és a Primobolannal is, amelyek szintén dihidro-tesztoszteron származékok, mégsem bizonyulnak
különösebben androgén vegyületeknek.

Ez a szteroid közismerten alkalmas az erő növelésére és a jó minőségű izomtömeg gyarapítására, bár a vegyület gyenge hatása miatt alkalmatlan a tömegnövelésre. A testépítők körében leginkább a szálkásítás időszakában alkalmazzák, amikor a vízvisszatartás mérséklésére fokozottan ügyelni kell. Az átlagos napi adag férfiaknak 15-25 mg körül mozog (6-10 tabletta), és ez a mennyiség már komolyabb eredményeket produkál. Jól kombinálható továbbá olyan anabolikus szteroidokkal, mint a Primobolan vagy a Winstrol, amelyekkel keményebb, határozottabb körvonalú külsőt érhetünk el, további vízvisszatartás nélkül. Az ilyen kombinációk nagyon kedveltek és hihetetlenül látványos végeredményhez vezetnek.

Használhatunk kiegészítésként nem aromatizáló androgéneket, például Halotestint, Proviront vagy trenbolont. Ebben az esetben az androgén ténylegesen erősebbé teszi az izomzatot, s ezzel párhuzamosan a zsírégetés irányába tolja el a folyamatokat. Néhány sportoló azonban mégis az erősítés időszakára választ oxandrolont, bár ekkor többnyire olyan erőteljes szerekkel, mit a tesztoszteron vagy a Dianabol. Ilyenkor általában az a céljuk, hogy erősítsék, és jobb minőségűvé tegyék az így épített izomzatot.

Néhányan úgy vélik, hogy az oxandrolonnal hasonló a helyzet, mint a szemes Winstrollal, vagyis egyszerűen a hatóanyag mennyisége kevés ahhoz, hogy a szer valami látványosat produkáljon. Napi 20mg, vagy heti 140mg nem idéz elő drámai dolgokat – de ha belegondolunk, pl. 140mg tesztoszteron csinál? Nem. Csak nagyon kevés szer teszi ezt meg nekünk ekkora mennyiségnél. Magas ára miatt azonban kevesen tehetik meg, hogy nagy dózisokat alkalmazzanak, a szakirodalomban is mindössze néhány tanulmány számol be nagyobb mennyiségek hatásmechanizmusáról, ezek azonban nem egyértelműek. Az egyik ilyen tanulmányban szereplő sportoló napi 150mg oxandrolont szedett, és nagyságrendekkel jobb eredményt ért el, mint 20-30mg-nál, de a tanulmány nem tér ki részletesen arra, hogy alkalmaztak-e – és ha igen, milyen – egyéb szereket ez idő alatt, holott ennek a valószínűsége igen nagy. Ekkora mennyiségek szedése pedig már túlzott mértékben terheli a szervezetet. Klinikai tesztek alapján 40mg/nap felett a szer már túlzott stressznek teheti ki a májat.

Azok a nők, akik tartanak a szteroidok férfiasító mellékhatásaitól, nyugodtan használhatják ezt a szert, mivel kis dózisok esetén ezek a hatások nemigen jelentkeznek. Ilyenkor a napi 5 mg-os adag biztosítja a kívánt növekedést, a szokásos mellékhatások nélkül. Bátrabb hölgyek próbálkozhatnak gyengébb anabolikus szteroidok, így a Winstrol, Primobolan vagy Durabolin ezzel párhuzamos szedésével is. Ha ilyen kombinációt választ, a felhasználó gyorsabb, kifejezettebb izomzat-növekedést tapasztal, de az androgén hatások jelentkezésének esélyét is növeli.

Azok a tanulmányok, amelyek a vegyület kis adagjainak hatását vizsgálják, a természetes tesztoszteron-termeléssel kapcsolatban csak elenyésző mértékű kölcsönhatásokról számolnak be. Ezért aztán általában nem szükséges kiegészítő szerek (HCG, illetve Clomid vagy Nolvadex) használata akkor, ha a vegyületet önmagában alkalmazzuk. Ennek részben az is az oka, hogy ez a vegyület nem alakul át ösztrogénné, amelyről tudjuk, hogy kivételesen erős hatása van szervezetünk hormontermelésére. Mivel nem keletkezik ösztrogén, nem jön létre negatív visszacsatolás, így magasabb küszöbértékek esetén fordul csak elő gátló hatás. Ilyen nagyobb mennyiségeknél azonban nyilván ugyanúgy előfordul a normális tesztoszteronszint csökkenése, mint bármely más hasonló szteroid hatására.

Ez világossá teszi, hogy az ösztrogén szint fontossága mellett az androgének működése szintén visszacsatolásos gátlást vált ki. Az az átlagos testépítő tehát, aki ezzel a szteroiddal szeretne tömegnövelést elérni, nehezen tartja majd normális szinten saját tesztoszteron termelését.

Az Anavar is 17-a-alkilált szteroid, vagyis olyan átalakulási folyamatokon mehet keresztül, amelyek terhelik a májat. Hangsúlyoznunk kell azonban, hogy
oxandrolonná történő átalakulása ellenére is általában nagyon jól tolerálható. Bár a máj enzimtartalmát mérő vizsgálatok esetenként emelkedést mutathatnak ki, statisztikailag a szteroid következményeként fellépő májkárosodás nem jelentkezik. A Bio-Technology General szerint az oxandrolone nem olyan intenzíven alakul át a májban, mint más szájon át alkalmazott 17-a-alkilált vegyületek, amit az is alátámasztja, hogy a bevitt szer közel egyharmada változások nélkül jelenik meg a vizeletben. Ez lehet az oka a tapasztalt kis mértékű májkárosító hatásnak. Az a tanulmány, amely az oxandrolon hatását más vegyületekkel, köztük metil-tesztoszteronnal, norethandrolonnal, fluoxymesteronnal illetve methandriollal hasonlította össze, egyértelműen alátámasztja a fentieket. Amint azt a kísérletekben igazolták, a vizsgált alkilált származékok közül az oxandrolone eredményezi a legalacsonyabb szulfo-bromoftalein (BSP: a máj terhelését jelző anyag) retenciót. 20 mg oxandrolon pontosan 72%-kal kevesebb BSP értéket adott, mint ugyanolyan mennyiségű fluoxymesterone, ami jelentős különbség, tekintve, hogy ugyanolyan májkárosító folyamatokban vehetnek részt. Ezeknek az eredményeknek a fényében, valamint figyelembe véve azt is, hogy a felhasználók ritkán panaszkodnak a szerre, a legtöbben nyugodtak lehetnek a szer hosszabb kúrákban történő alkalmazásával kapcsolatban. Annak ellenére azonban, hogy a fent elmondottak mind igazak, a májkárosodás valószínűségét mégsem zárhatjuk ki.

Egy időben az oxandrolonról azt is gondolták, hogy a magas koleszterin-vagy
trigliceridszintre alkalmas terápiát nyújthat. Régebbi tanulmányok azt találták, hogy képes a magas vérzsírszint bizonyos eseteiben az össz-koleszterin- és-trigliceridszintet csökkenteni, vagyis alkalmazható lenne lipidcsökkentőként. Későbbi kutatások azonban azt tárták fel, hogy bár az össz-koleszterinszint valóban csökken, a “jó” (HDL) és “rossz” (LDL) koleszterin mennyiségi arányát kedvezőtlenül befolyásolja. Ez sajnos az előnyöket nézve visszafelé billenti a mérleget, sőt hosszabb kúrák esetén szívbetegségek kockázatát vetíti előre. Jelenleg úgy gondoljuk, hogy mivel az anabolikus illetve androgén szteroidok bizonyos csoportjai nagyon kedvezőtlenül hatnak a lipid-megoszlásra, nem alkalmazhatók a lipid-anyagcsere rendellenességeinek kezelésében. Az oxandrolon használata, mivel mint szájon át szedhetőszer,l7-a-alkilált szteroid, valószínűleg több kockázattal jár, mint az injektálható észterszármazékok, például a tesztoszteron vagy a nandrolone hasonló célú alkalmazása.

A feketepiacon az oxandrolont mindig hatalmas érdeklődés övezte. Bár az Egyesült Államokban újra gyártják, ne számítsunk rá, hogy egykönnyen ráakadunk. Az a hihetetlen összeg, amit a BTG az Oxandrinért kér, eleve kizárja, hogy a feketepiacon akár minimális mennyiségben is megjelenhessen. A gyógyszertárakban a tabletták darabonkénti ára négy dollár fölött van, ami összemérhetetlenül magasabb annál, amennyit a Searle idején, alig egy évtizeddel ezelőtt kóstáltak. Ez egészen tavalyelőttig azt eredményezte, hogy az egyetlen rendszeresen elérhető feketepiaci készítmény az olasz SPA volt. Ebből egy doboz 30 tablettát tartalmaz, levelenként 15 tablettával, dupla fólia és műanyag borításban. A tabletták darabja 1-2 dollár, ami az amerikainál reálisabb ár. Bár még így sem feltétlenül költséghatékony, de megbízható termék. Az alacsony kínálatra és az óriási keresletre alapozva dobta piacra a mexikói Ttokkyo cég a szteroid 2,5 mg-os változatát. Ezek a fickók aztán mindent megtesznek, hogy olyan termékeket vessenek be, amelyekre a testépítők, úgy értem házi kedvenckék, igazán harapni fognak. A 2,5 mg-os tabletta is szépen fogyott, de újabban az adagot megduplázva, az 5 mg-osat is bevezették. A Ttokkyo mindkét terméke beszerezhető, 100 tablettás műanyag üvegcsékben kiszerelve, a legtöbb szteroidot kínálják egy dollárért. Sok versenyző számol be arról, hogy lehet postai úton is oxandrolont rendelni, gyakran 5 vagy 10 mg-os kapszulákban, még kedvezőbb áron. Ilyen készítményeket Spanyolországban, Franciaországban és Brazíliában is előállítanak. Nyilvánvalóan nehéz azonban ezek valódiságát megítélni, vagyis van bennük némi rizikó.

Hamisítványok

Az oxandrolone esetében nem nehéz védekeznünk a hamisítók ellen, mivel valójában csak két legális készítmény beszerzésére mutatkozik esély a feketepiacon. Az első az olasz Oxandrolone. Ennek a tablettáit a fóliázott műanyag levelekben tizenötösével csomagolják, dobozonként két levéllel. Mindegyik levélen a műanyag borítás fehér, így felnyitás előtt a tabletták nem látszanak. Ez az egyetlen létező csomagolási mód, vagyis üvegcsében levő, csomagolás nélküli tablettákat nem forgalmaznak. A másik termék a mexikói Ttokkyo-féle. Ez a termék (a korábbi 2,5 mg-os és az új 5 mg-os is) hologramos zárjeggyel ellátott műanyag üvegcsében, 100 tablettás kiszerelésben kapható. Ennek a szteroidnak egy változatát az USA-ban is gyártják Oxandrin néven, de magas ára és a vonatkozó szigorú előírások miatt egyáltalán nem találkozunk vele a feketepiacon. Csak gyógyszertáron keresztül szerezhető be. A régi Searle márka, az Anavar, már rég kiment a forgalomból. Bármilyen ilyen nevű termék hamisítvány, tehát kerüljük el. Ezen a néven egyébként nagy számban forgalmaznak hamisítványokat.