Hatóanyag: metonolonacetat

Ker.-i megnevezések:

Primobolan: 5mg tab., Belgium, Mexikó, továbbá több ázsiai ország
Primobolan: S 5mg tab., Németo., Hollandia, Finnország, Dél-Afrika

Jellemzői:

A primobolan az erő és izomméret növelésére csak korlátozottan hatásos. Ezzel a termékkel nem jár robbanásszerű súly és erőnövekedés. Ha önmagában szedik a szteroidot, akkor csak kezdő és női atléták számára megfelelő. A Primobolant gyakran belépődrogként használják, s a csekély mellékhatások arra bátorít sok szteroid-fogyasztót, hogy erősebb anyagokat próbáljanak ki.

Adagolása:

A szteroidot most szedni kezdők körében napi 50-100mg. A tapasztalt haladók között nem figyeltem meg Primobolan-tabletta fogyasztást.

Mellékhatások:

Nincs különösebb mellékhatása.


Primobolan (methenolone acetate)[by X-Files]

Ez a rész a methenolone acetate tartalmú Primobolan tablettákkal foglalkozik. Ez hatásában nagyon hasonlít a Primobolan Depot-ra (methenolone enanthate), de a Primobolant nyilván szájon át történő alkalmazásra tervezték. Egy időben a Schering gyártott injektálható methenolone acetate-ot is (Primobolan acetate, 1993. óta nem gyártják), ami verseny előtti szálkásításra nagyon hatékony szer volt. Ez a szteroid nagyon hiányzik, mivel az európai versenyzők kedvenc készítménye volt. Bár létezik acetátos tabletta, az csak rokonvegyület, nem helyettesíti ezt (a szteroid injekció formájából hatékonyabban szabadul fel).

A methenolone észtertől függetlenül nagyon gyenge anabolikus hatással rendelkezik. A vegyület androgén aktivitása relatíve alacsonyabb, anabolikus sajátságaihoz hasonlóan. Ne várjunk tehát nagy tömegnövekedést a szertől. Ehelyett a Primobolant akkor alkalmazzák, amikor gyenge anabolikus hatásra van szükség, nevezetesen a szálkásítás során. Ráadásul a Primobolan mellékhatásai nem erősek. Fontos dolog, hogy nem a legtöbb szteroid tablettától eltérően 17--alkilált vegyület, és ennek köszönhetően egyike azon kevés szájon át alkalmazható szteroid készítménynek, amely nem károsítja jelentősen a májat. Bár a szer alkalmazása során néhány ritka esetben megfigyelték a máj enzimjeinek
Mennyiségi változását, nem ismerünk olyan esetet, amikor a Primobolan hatására következett volna be károsodás. Sajnos azonban az 1-alkilálás és a 17--észterezés nem óvja eléggé a hatóanyagot a lebomlástól, így a bevitt adag nagyobbik része sajnos nem jut be a keringésbe. Ez az oka annak, hogy eléggé nagy adagokban kell ezeket a tablettákat alkalmazni.

A Primobolan nem aromatizálódik, ezért az ösztrogenikus mellékhatások nem okoznak problémát. Ez hasznos lehet akkor, amikor versenyre való felkészülésben használjuk, mivel a bőr alatti kötőszövetekben (az ösztrogének által kiváltott) vízvisszatartás erősen csökkentené az izmok keménységét és definiáltságát. A nem aromatizálódó szteroidok ezért nélkülözhetetlenek a versenyzők számára, hiszen segítenek a bemutató előtt a feszes, szilárd külső kialakításában. Ha fölösleges ösztrogén nincs jelen, nem alakulhat ki gynecornastia (nőiesedés) sem. Ezért Primobolan mellett soha sincs szükség anti-ösztrogének alkalmazására. A Primobolanról úgy tartják, hogy kevéssé hat a szervezet tesztoszteron-termelésére. Bár ez a klinikai alkalmazás kisebb dózisaira igaz lehet, de a testépítőkre ez nem igaz. Egy tanulmányban például, ahol 30-45 mg készítményt adtak a vizsgált személyeknek, az esetek több mint felében 15-65%-kal nőtt a gonadotropin gátlása. Ez az adag lényegesen kisebb, mint amit a legtöbb testépítő használna, és ez a növekedés kétségkívül még nagyobb gátláshoz vezet. Az alacsony dózisú Primobolan-kúra után olyan tesztoszteron serkentő készítményre van szükség, mint a HCG illetve a Clomid vagy a Nolvadex, hacsak tényleg nem különösen alacsony adagokat használunk.

Figyelemreméltó az is, hogy bár a Primobolan androgén hatása alacsony, mellékhatások mégis lehetségesek. Ezért esetleg észrevehetjük zsíros bőr, pattanások, fokozott arc- és testszőrzet növekedés jelentkezését. Azok a férfiak, akiknek öröklött hajlamuk van kopaszodásra, a folyamat felgyorsulását tapasztalhatják, ezért lehet, hogy jobb, ha elkerülik a készítményt (a nandrolon-injekciók szerencsésebbek). Bár nem zárhatók ki, a mellékhatások ritkán fordulnak elő olyan mértékben, hogy a kúra folyamatát megzavarják. A Primobolan a jelenleg elérhető legenyhébb és legbiztonságosabb szteroid. Azok a sportoló hölgyek is, akik idősebbek, vagy érzékenyebbek a szteroidokra, illetve kezdő felhasználók, kétségtelenül kényelmesnek találják majd a Primobolan alkalmazását.

A Primobolan napi adagja férfiaknak 75-150 mg között van. Ez nyilvánvalóan fárasztó (és költséges), ha a mexikói vagy dél-amerikai 5 mg-os tablettákhoz jutunk hozzá. Az olyan enyhe anabolikumokat, mint a Primobolan, gyakran használják együtt más szteroidokkal a kedvező hatás érdekében, ezért tömegnöveléskor így kisebb adagokkal is célt lehet érni. Diéta vagy szálkásítás során, amely az elsődleges alkalmazási terület, a Halotestinhez vagy trenbolone-hoz hasonló nem aromatizálódó androgénekkel kombinálhatjuk. Ezekkel vízvisszatartás nélkül érhetünk el keményebb, definiáltabb izomzatot. Az ilyen nem aromatizálódó anabolikus és androgén szteroidok valójában nagyon népszerűk a testépítő versenyzők körében, mivel megbízhatóan gyorsan hoznak versenyformába.
Alkalmanként használják a Primobolant erős androgénekkel is, tömegnövelés céljából. Tesztoszteron, Dianabol, Anadrol 50 például hatásosnak bizonyulhat, bár a sikeren tompít az, hogy az ösztrogénképződés miatt az új izmokra bizonyos fokú simaság lesz jellemző.

Nők közében a Primobolan az egyik legkedveltebb szteroid. Napi 50-75 mg-os adagokban a férfiasodás tünetei rendkívül ritkák. Nyilván nem várhatjuk hatalmas izomkötegek felépülését a szertől, ehelyett lassú és egyenletes (minőségi) növekedést igen. Néhány hölgy más srteroidokat, így Winstrolt és oxandrolone-t alkalmaz a Primobolan mellett, azért, hogy növelje a kúra izomépítő hatását. Bár a keverék mindkét hatóanyaga eléggé jól tolerálható nőkben, vigyázni kell arra, hogy ne használjanak túl nagy együttes adagokat. A problémás androgén hatások mindig ott lebegnek a szteroidokat használók feje fölött, még gyengébb készítmények esetében is. Ha túl nagy adagokat alkalmaznak, ezek a gyengébb szteroidok is veszélyeztethetik a nőiességet. A legfontosabb dolog az, hogy ne használjuk mindkét szert a normál adagolásban. Mindkét komponenst ennél sokkal alacsonyabb adagokban kell alkalmazni, hogy kompenzálhassák egymás hatását.

A feketepiacon a Primobolan tabletták keresettek, de az injekciók gyakrabban kaphatók ezeknél. Ez az injekciók nagy költséghatékonyságának köszönhető, amelyek ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, csak az alkalmazás módja miatt az
100%-ban felszívódik. Ha azonban tablettával találkozunk, eredetinek tekinthetjük, amennyiben az alább leírt 50 mg-os változat az. Egy darab ilyen tabletta ára az amerikai feketepiacon akár 1 dollár is lehet, ami a napi 100 mg-ot meghaladó dózist figyelembe véve nem kevés. A 25 mg-os tabletták sokkal inkább költség hatékonyak, hiszen az csak áruk két-háromszoros az 5 mg-oshoz képest, a hatóanyagtartalmuk viszont ötszörös.

Hamisítványok:

Jelenleg a feketepiacon kapható összes Primobolan tabletta megbízható. A Primobolant Mexikóban, Dél-Amerikában és Európában gyártják. Forgalmazzák levélben és dobozolva általában 30-50 tablettás kiszerelésben. A hamisítók nemigen mutatnak érdeklődést az alacsonyabb dózisú, olcsóbb tabletták iránt, és ez remélhetőleg így is marad.

Az 50 mg-os Primobolan tablettákat azonban már nem gyártják. 1993. előtt, vagyis mielőtt kivonták ezeket Franciaországban a forgalomból, léteztek utánzatok, és ezek közül sok mind a mai napig fellelhető. Vigyázzunk velük!

A 25 mg-os tablettákat többek között Európában gyártják, és alkalmilag az USA-ba is hoznak belőlük. Az utánzatok jelenleg nem okoznak gondot, azonban az 50 mg-os változat eltűnése miatt ez a helyzet változhat. A 25 mg-os tabletták új piacot nyitnak a hamisítóknak, és kétségkívül csak idő kérdése, mikor kerülnek az utánzatok forgalomba. A sokkal költségesebb 5 mg-os tabletták viszont miden bizonnyal biztonságos vételnek számítanak.