Proscar (finasteride) [by X-files]

A finasteride az 5-alfa-reduktáz enzim specifikus gátlószere. Ez az enzim alakítja át a tesztoszteront dihidro-tesztoszteronná. A Proscar ezért eredményesen csökkenti a szérum dihidro-tesztoszteron-koncentrációját, minimalizálva az DHT által kialakított nem kívánt androgén mellékhatásokat. A Proscar hatása viszonylag gyors, hiszen egyetlen a mg-os tabletta a szérum dihidro-tesztoszteron-koncentrációját már 24 óra alatt is 65%-kal csökkenti. A gyógyszernek két különböző orvosi alkalmazása van. A finasteride-et először az Egyesült Államokban fejlesztették ki Proscar néven, jóindulatú prosztata
Hyperplasin (megnagyobbodás) gyógyítására. Később, 1997. decemberében, a finasteride-et kopaszodás kezelésére is alkalmazni kezdték, Propecia néven. A Propecia hatóanyag-tartalma a Proscarénak 1/5-e, de minőségileg ugyanazt a vegyületet tartalmazzák. A tudósok már régóta tudják, hogy a férfias típusú kopaszodás kiváltója (az örökletes tényezők mellett) a dihidro-tesztoszteron, ezért kétségtelen, hogy a finasteride erre a célra is alkalmas. Sokan áttörésnek tartják a Propecin kifejlesztését ennek a problémának az orvoslásában.

A finasteride nagyon különleges jellemzőinek köszönhetően, más hormonokra alig hat a szervezetben. Nincs affinitása az androgén receptorokhoz, nincsenek sem androgén, sem ösztrogenikus, sem pedig anti-ösztrogén sajátságai. Nincs továbbá hatással a keringésben lévő kortizol, TSH (pajzsmirigyserkentő hormon), tiroxin mennyiségére sem, sőt nem változtatja meg a HDL/LDL koleszterinszint arányát sem. Számottevően nem befolyásolja az LH (luteinizáló vagyis sárgatest serkentő hormon) illetve az FSH (follikulusz vagyis tüszőserkentő hormon) mennyiségét, mivel úgy tűnik, nincs hatással a hipotalamusz-agyalapi mirigy – here rendszerre. Az esetek csekély hányadában a c szint csökkenése viszont a szexuális érdeklődés elvesztésével illetve a nemi élet zavaraival járt. Bár utóbbi panasz ritkán fordul elő, a szer szedésének felfüggesztésével orvosolható. Érdekesség, hogy a finasteride durván 15%-kal növeli a vérkeringésben a tesztoszteron mennyiségét, mivel a reduktáz enzim kevesebb hormont képes átalakítani.

A Proscar illetve a Propecia nagy lehetőségeket rejt a szteroidhasználó sportolók számára. Amint tudjuk, a dihidro-tesztoszteron mint köztitermék felelős sok olyan nem kívánt tünet jelentkezéséért, ami a tesztoszteron használattal függ össze. A dihidro-tesztoszteron nagy mennyisége váltja ki a zsíros bőr, a pattanások, a fokozott arc-és testszőrzet növekedés vagy a férfias típusú kopaszodás megjelenését. A dihidro-tesztoszteron-termelődés visszaszorításával ezeknek a kellemetlen mellékhatások nagyrészt csökkennek, és
elviselhetőbbé válik a tesztoszteron-kúra. Sok esetben a Proscar vagy a Propecia teszi egyáltalán lehetővé egyes szteroid készítmények (tesztoszteron-észterek, például cypionate, enanthate, Sustanon, stb.), a Halotestin vagy a metil-tesztoszteron alkalmazását lényegesen kisebb androgén mellékhatások mellett. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy minden szteroid aktiválja az androgén receptorokat, így bár a Proscar segíthet ezeket csökkenteni, nem létezik olyan szer, amely teljesen kiküszöböli az ilyen tüneteket.
A másik figyelemreméltó sajátsága a finasteride-nek, hogy blokkolja a II. típusú 5-alfa-reduktáz enzimet. Voltaképpen két ilyen típusú, úgynevezett “izozim” van a
szervezetünkben: az I. és a II. típusú 5-alfa-reduktáz. Az I. típusú 5-alfa-reduktáz enzim elsősorban a bőr faggyúmirigyeiben játszik fontos szerepet. A II. típusú 5-alfa-reduktáz enzim a szőr (haj-) tüszőkben és a prosztatában aktív. Míg a II. típusú 5-alfa-reduktáz felelős a dihidro-tesztoszteron mennyiségének kb. két-harmadáért, a maradék dihidro-tesztoszteront az I. típusú enzim állítja elő. Emiatt képes a finasteride megállítani a hajhullást, és kissé kevésbé jeleskedik a pattanások vagy az arc- és testszőrzet-növekedés visszaszorításában (hiszen ezekben a szövetekben az I. típusú enzim aktív). A szérum dihidro-tesztoszteron szintjének csökkenése azért az összes mellékhatást jótékonyan befolyásolja. A szteroidokat használó férfiak közül a legtöbbeket ráadásul a mellékhatások közül éppen a hajhullás aggasztja. Egy kicsit zsírosabb bőr, vagy néhány újonnan megjelenő szőrszál a háton vagy a vállakon más eszközökkel is orvosolható, vagy egyszerűen elviselhető tünet. A felhasználók ráadásul tudják, hogy ezek a kellemetlenségek pusztán ideiglenesek. Az előrehaladott kopaszodás azonban már némileg összetettebb probléma, sőt esetleg visszafordíthatatlan folyamat. Azt is érdemes felidézni, hogy mindössze csak a tesztoszteron, a Halotestin és a metil-tesztoszteron lép kölcsönhatásba az 5-alfa-reduktáz enzimmel, ami erősebb vegyületté alakítja ezeket. A boldenone és a methandrostenolon esetében az átalakulás annyira kismértékű, hogy a Proscar használata szinte fölösleges. Talán más szteroidokról is kiderülhet még, hogy kapcsolatba kerülhetnek az 5-alfa-reduktáz enzimmel, de talán nem is kell mondani, hogy meglesz rá az ellenszer.

Nincsenek kutatási adatok arra nézve, hogy milyen adagolásban kell a finasteride-et alkalmazni. A logika azt diktálná, hogy a Propecia esetén az orvosi gyakorlatban szokásos napi egy darab 1 mg-os tabletta elegendő kell, hogy legyen. A klinikai gyakorlatban ezzel látványos eredményeket lehet elérni. Ha azonban egy idő után a kúra következtében rendkívül magasra ugrik az androgén-szint, szükséges lehet a napi adag növelése, sőt akár az erősebb Proscar (5 mg) alkalmazása is. Az adag növelése azonban eléggé költséges lehet, mivel sem a
Proscar, sem a Propecia nem olcsó szerek. Jobb inkább a lehető legalacsonyabb adagok alkalmazása, bár a költség nyilván nem játszhat kizárólagos szerepet egy ilyen döntésben. A dihidro-tesztoszteronról úgy tudjuk, hogy több módon segíti a szaporító szerv rendszer illetve az idegrendszer működését. Az átalakulás csökkentésével nemcsak a nemi működéssel kapcsolatos hatásokat válthatunk ki, de csökkenthetjük a szteroidkúra során az erőnövekedés mértékét is (ez a dihidro-tesztoszteron mozgató idegrendszeri hatásával kapcsolatos. A “csak szükség esetén” tehát okos elv, a Proscar használatára vonatkozóan.

Itt jegyezzük meg, hogy míg a Proscar nők számára is tartogat előnyöket (bár a tesztoszteron használata igazán nem hölgyeknek való), jó, ha óvatosan bánnak vele. Azok, akik állapotosak, vagy a közeljövőben terhességet terveznek, sohase szedjenek finasteride tablettát, sőt kerüljék azt is, hogy akár csak kézbe vegyenek egyet! A dihidro-tesztoszteron gátlása súlyos magzati fejlődési rendellenességeket okozhat, már nagyon kis mennyiségben is! Mivel a szer bőrön át is felszívódik, már egy törött tabletta megfogása is elegendő lehet ilyen tünetek kialakulásához. Mivel a nők jobbára tartózkodnak a tesztoszteron fogyasztásától, és a Proscart illetve Propeciát kizárólag férfiak számára tervezték, nincs is mit mondanunk a férfiasodási tünetekkel kapcsolatos hatásáról.

Hamisítványok: Megbízható termék.