Hatóanyaga: mesterolon

Ker.-i megnevezések:

Mesteronum: 25mg tab., Dánia, Svédo.
Pluriviron: 25mg drazsé Németo.
Proviron: 10 ill.25mg tab., Töröko., Németo., Ausztria, Belgium, Svájc,
Spanyolo., Franciao., Nagy-B., Görögo., Hollandia, Lengyelo., Jugoszlávia
Proviron: 50mg tab., Olaszo.
Vistimon: 25mg tab., Németo.

Jellemzők:

A proviron egy szintetikus, szájon át hatásos androgén, melynek nincs anabolikus hatása. Mégis akkor miért szedik? Nos, a Proviron egy olyan készítmény, ami a szteroidok aromatizálódását meggátolja. A Nolvadex anti-ösztrogénnel ellentétben, amely csupán az ösztrogén receptorokat blokkolja, a Proviron már alapjában megakadályozza a szteroidok aromatizálódását. Tehát elmondható, hogy a Proviron a rosszat már csírájában elfojtja, míg a Nolvadex csupán a tünetek ellen harcol.

Adagolása:

Mivel a Proviron nagyon hatásos, ezért a férfi atlétáknak normális esetben elég napi 50mg. Ez azt jelenti, hogy reggel és este be kell venni 1-1 25mg-os tablettát.

Mellékhatások:

Nagy adagú kezelés esetén elektrolit- és víz visszatartás léphet fel, s ennek ödéma lehet a következménye. Esetleg előfordulhat megnövekedett szexuális izgatottság, egyes esetekben a pénisz kitartó és fájdalmas erekciója.


Proviron (mesterolone)[by X-Files]

A Proviron tabletta a Schering terméke, melynek hatóanyaga a mesterolone nevű androgén ( 1-metil-dihidro-tesztoszteron). Akárcsak a dihidro-tesztoszteron, ez a szteroid is olyan erős androgén, amely nem alakul ösztrogénné. A klinikai gyakorlatban a Proviront a nemi működések különböző zavarainak kezelésére használják, amelyeket gyakran a szervezet alacsony tesztoszteron szintje okoz. Rendszerint hatékonyan orvosol olyan problémákat, mint a szexuális érdeklődés hiánya vagy az impotencia, és növeli a spermiumok számát is. A Proviron nem serkenti a szervezetet tesztoszteron-termelésre, hanem ehelyett olyan androgén hatású vegyület, amely pótolja a természetes nemi hormon hiányát.

Bár ez egy erősen androgén szteroid, az anabolikus hatása izomépítési célra gyenge. Ez annak az eredménye, hogy a Proviron az izomszövetekben hamar inaktív származékokká alakul, ami a dihidro-tesztoszteron sajátossága. Ezért ne vegyük komolyan azt a babonát, hogy a Proviron gyenge anabolikus tulajdonságait az okozza, hogy az izomszövetekben gátolja az androgén receptorokat, és emiatt a szer csökkenti más anabolikus szteroidok hatékonyságát. Ezzel szemben rendkívül erősen kötődik a plazma kötőfehérjéihez, így az SHBG-hez is, ami miatt még segíti is a Proviron a többi szteroid hatását, hiszen így azokból több marad szabad állapotban, a vérben.

A sportolók a Proviron elsődlegesen anti-ösztrogénként alkalmazzák. Azt gondoljuk, hogy a szervezetben aromatázgátló hatást fejt ki, megakadályozva vagy lassítva ez által a szteroidok ösztrogénné alakulását. Az eredmény az Arimidexhez hasonló (csak gyengébb): a szer megakadályozza az ösztrogének keletkezését. Ebben eltér tehát a Nolvadextől, amely bizonyos célszövetekben gátolja az ösztrogén receptoraihoz való kötődését, és így a hatás jelentkezését. Jobban kedvelik az aromatáz gátlókat, mivel ez közvetlenebb, ezért hatékonyabb módszer az ösztrogének kiváltotta mellékhatások kezelésére. A Nolvadex hátránya az, hogy amennyiben túl korán hagyják abba a szedését, a fellépő visszacsatolás miatt a szérum ösztrogénszint megugrik. Ennek nyilván az lesz az eredménye, hogy a mellékhatások, köztük a gynecomastia vagy a vízvisszatartás nagyon hamar jelentkeznek. Sokan viszont a két szert együtt szokták alkalmazni, különösen erősen ösztrogenikus kúrák alatt. Mivel ez a két készítmény eltérő módon hat az ösztrogén ellenében, a mellékhatások gyakran jelentősen csökkennek.
A Proviron anti-ösztrogenikus tulajdonságai nem különlegesek. Valójában számos szteroidnak vannak hasonló hatásai. A dihidro-tesztoszteront és a Masteront (2-metil- dihidro-tesztoszteron) például sikeresen alkalmazták már gynecomastia és mellrák kezelésében erős anti-ösztrogenikus aktivitásuk miatt. Felvetődött már az is, hogy a nandrolon még csökkentheti is az aromatáz-aktivtást bizonyos perifériális szövetekben, ahol nagyobb az ellenállás az ösztrogénné alakulásra (úgy tűnik, hogy a nandrolon aromatizálódásának fő helye a máj). Mindezen vegyületek anti-ösztrogenikus sajátságaikat annak köszönhetik, hogy hasonlóak lévén az aromatáz enzim szubsztrátjaihoz, képesek versengeni azokkal a kötőhelyekért. Ha a szteroid az aromatázhoz kötődik, de nem alakul át, létrejön az enzim úgynevezett kompetitív gátlása, hiszen ideiglenesen képtelen más hormonokkal kötéseket kialakítani.

A Proviront sokan használják a versenyekre való készüléskor, amikor különösen fontos az alacsony ösztrogén és a magas androgén arány. Ez főként olyan szerek kizárólagos alkalmazása esetén lehet fontos, mint a Winstrol, az oxandrolone vagy a Primobolan, mivel ezek androgén tartalma igen alacsony. A Proviron képes pótolni a hiányzó androgént, növelve ezzel az izmok keménységét és sűrűségét. Nők különösen hatásosnak találják, ha egy 25 mg-os tablettával növelik az androgén/ösztrogén arányt, minthogy ez nagy hatással van a fizikumra. Nagyobb adagokban azonban hamar jelentkezhetnek a férfiasodás tünetei. Emiatt nők ritkán szednek napi egy tablettánál többet, a kúra hosszát pedig általában legfeljebb négy-öt hétre tervezik. Ha egy Proviron tablettát 10-20 mg Nolvadex-szel együtt használunk, még keményebb izmokat kapunk, és ráadásul a belső környezetben olyan állapotot hozunk létre, ami a zsírégetésre ösztönzi a sejteket (még az olyan problémás helyeken is, mint a csípő vagy a combok környéke).

Férfiak szokásos adagja napi 1-4 darab 25 mg-os tabletta. Ez a mennyiség már elegendő ahhoz, hogy megakadályozzuk a gynecomastia kialakulását, ezért gyakran alkalmazzák erősebb kúrák során is. Amint már korábban említettük, a Proviront gyakran alkalmazzák együtt olyan más szerekkel, mint a Nolvadex (tamoxifen citrate) vagy a Clomid (clomiphene citrate), főként erősen ösztrogenikus hatású kúrák esetén (Dianabol, tesztoszteron). 50 mg Proviron és 20 mg Nolvadex még ilyen körülmények között is hatásos, ennél csak ritkán van szükség nagyobb adagokra. Amint a nőkkel kapcsolatban már említettük, a Proviron erős androgén tulajdonsága hasznos lehet a versenyre való készüléskor. Férfiakkal kapcsolatban is igaz, hogy a Proviron növeli az izmok sűrűségét és keménységét, és ezzel egyidejűleg növeli a szervezet zsírégetését.

A Proviron alkalmazása kényelmes, és (férfiakban) 100 mg napi adag alatt nem jelentkeznek mellékhatások. Ezt az adagot túllépve viszont olyan magas androgén szint jön létre, ami felelős lehet bizonyos problémákért. Az olyan tipikus androgén tünetek, mint a zsíros bőr, a pattanások, a fokozott arc-és testszőrzet növekedés vagy a férfias típusú kopaszodás felgyorsulása, már mérsékelt adagoknál is felléphetnek. A dihidro-tesztoszteron erős hatással van a szaporító szervrendszere, ezért számítani lehet a libidó növekedésére is. Amint már szóltunk róla, nők óvatosan használják a Proviront! Mivel a Proviron
androgén, elég hamar kialakíthat férfiasodási tüneteket. Ilyenek lehetnek: a hang mélyülése, menstruációs zavarok, a bőr szerkezetének elváltozásai és a csikló megnagyobbodása.

A Proviron nem 17-alfa-alkilált vegyület, bár a szájon át alkalmazható szteroidok nagyobb része ilyen. A 17-alfa-alkilálás hiányának köszönhetően a Proviron nem jelenti olyan lényeges kockázatot a májnak, mint a többi szteroid tabletta. Amiatt “biztonságosnak” tartjuk, azaz a felhasználóknak nincs oka komolyabb károsodásoktól tartani. A Provironban ehelyett azt az 1-metilálást alkalmazták, amit a Primobolanban (methenolone) látunk, ami szintén ,jól tolerálható szájon át alkalmazott készítmény. Az első szénatom alkilálása lassítja a szteroidátalakulását, bár a 17-alfa-alkilálásnál kevésbé hatásosan. Így a Proviron és a Primobolan eléggé ellenálló ahhoz, hogy a szervezetbe kerülve terápiásan előnyös vér hormonszinteket hozzon létre, bár a két készítmény hasznosulása kisebb, mint a metilált szteroid tablettáké.
Az elmúlt évek során a Proviron népszerűsége a testépítők körében nőtt. Sok tapasztalt testépítő esküszik rá, mivel a kifejezett ösztrogén-képződésseljáró kúrák során is csökkentette a tüneteket. A Provironra nagy a kereslet, ezért mostanában bármikor kapható a feketepiacon. A legtöbb változatot a Schering állítja elő, és ezek tablettánkénti ára 1-2 dollár. Több csomagküldő katalógusból is megrendelhető a készítmény, ahol tablettánként 0,5 dollárnál kevesebbet kérnek érte. A Proviront csomagolják levelekbe, illetve kis üvegfiolákba, ezért ne hagyjuk, hogy az eltérések megriasszanak bennünket. Jelenleg nincs okunk a szer valódiságát kétségbe vonni, mivel nincs tudomásunk hamisítványokról. Ha viszont anyagi és egyéb forrásaink megengedik, az Arimidex sokkal jobb választás, mint a Proviron. Ezt a készítményt speciálisan aromatázgátlónak tervezték, és bármelyik hasonló szernél eredményesebb, mivel azonban az Arimidex hihetetlenül drága, a sportolók körében a “standard” anti-ösztrogén a Nolvadex és a Proviron marad.

Hamisítványok: Biztonságos vétel.