Hatóanyag: spironolacton/furosemid

Ker.-i megnevezések:

Durospiron 50 -comp: 50/20mg tab., Durachemie
Durospiron 100 -comp: 100/20mg tab., Durachemie
Osyrol 50 -Lasix: 50/20mg tab., Hoechst
Osyrol 100 -Lasix: 100/20mg tab., Hoechst
Spiro 50-DTablinen: 50/20mg tab.,Snorania
Spiro 100-DTablinen: 100/20mg tab., Snorania
Spiro comp.-ratiopharm: 50/20mg tab., Ratiopharm
Spiro comp. Forte-ratio: 100/20mg tab., Ratiopharm
Spirolacton comp: 50 50/20mg tab., Heumann
Spirolacton comp: 100 100/20mg tab., Heumann

Jellemzők:

Ez a gyógyszer egy kombinált vízhajtó. Egy viszonylag enyhe, kálium-visszatartó diuretikumból, a spironolaktonból és egy nagyon erős kísérő diuretikumból, a Furosemidből áll. Ha minden jól megy, ill. ha nem áll le a szívünk, vagy nem halunk bele, akkor ennek a fogyasztása során erős, száraz izomzatot kapunk. Kizárólag versenyre való felkészülés során alkalmazzuk.

Adagolás:

Erre igazából nincs adat. Ugyanis ez függ az atléta adottságaitól, valamint a szervezete tűrőképességétől.

Mellékhatások:

Izomgörcsök, jelentős vízvesztés mellett erős kálium, kalcium, és nátrium-kiválasztás történik, amitől az elektrolit-háztartás teljesen felborul. Vérnyomáscsökkenés, szívritmus-zavarok, rosszullét, hányás, hasmenés, a vér lassúbb áramlása, kábultság, sőt vérkeringési kollapszus is felléphet, extrém esetekben beállhat a halál.


Lasilactone (spironolactone/furosemide) [by X-files]

A világ számos országában gyártják. Ezek közül néhány: A Hoechst cég terméke, a Lasilactone szájon át alkalmazható vízhajtó keverék, amely spironolactone-t (Aldactone) és furosemidet (Lasix) tartalmaz. Az Aldactone sokkal gyengébb, káliumkímélő vegyület, míg a Lasix lényegesen erősebb, löketszerű vízhajtó. A két hatóanyag kombinációja olyan keveréket eredményez, amely sokkal nagyobb mennyiségű (közel dupla adag) Lasix vízhajtó hatásával ér fel, de lényegesen kevesebb kalcium és kálium távozik közben a szervezetből. Amíg Lasix alkalmazása mellett gyakran szükséges a kálium pótlása, addig a két komponens együttese feleslegessé teszi ezt. Az orvosi gyakorlatban a Lasilactone-t magas vérnyomás és ödémák (duzzanatok) kezelésére használják. Az alkalmazás során a diurézis (vizeletürítés) egy órán belül jelentkezik, és négy órán át fokozat marad.

Sok beteghez hasonlóan a sportolók is azért akarnak vizelethajtót használni, hogy szervezetükből a vízfelesleget eltávolítsák. A testépítő versenyzők számára azért fontos a bőr alatt tárolt víz eltávolítása, mert így az izomzat jobban látszik, így a definiáltság nő. Azokban a sportágakban, hol a résztvevők súlycsoportonként mérkőznek (ilyen a birkózás vagy a boksz), a vízhajtók különösen népszerűek. Ezek a szerek ugyanis csökkentik a testsúlyt, és ezáltal a versenyző tömege a súlycsoportjának megfelelő lesz. Mivel a mérlegelést rendszerint egy-két nappal a verseny előtt tartják, a versenyzőnek van alkalma a vízhajtók használatára. Ezután a sportolónak bőven van még módja az elvesztett vizet visszapótolni, és így tényleges testsúlyánál alacsonyabb kategóriában versenyezhet.

A készítmény alkalmazása során az adagolást egyénre szabottan kell végezni. A leggyakoribb az, hogy egy darab 50/20 mg-os tablettát reggelivel együtt veszik be, majd várunk és figyeljük a vízvesztés mértékét. Néhány óra múltán, amennyiben erősebb hatásra van szükség, ez az adag megismételhető. Naponta két vagy három tablettánál többet ne vegyünk be. Ezt legfeljebb néhány napig folytassuk, amint optimális eredményt érünk el. Az egészségügyi kockázatok mérséklése céljából ne használjuk ennél tovább a készítményt. Sokkal hatékonyabban használhatjuk a szert, ha már ismerjük a hatását, mielőtt a bemutató vagy verseny előtt alkalmaznánk. Az esztelen, kapkodó használat (mivel nincs idő a tervezésre) könnyen veszélyes dehidratációhoz vezethet. A lapos, összeesett izomzat és a definiált, szálkás külső között sok esetben csak egy kis adagolásbeli különbség dönt.

Ez a vízhajtó (mint a többi is) egy sok nem kívánt mellékhatással rendelkezik. Többek között ilyen a dehidratáció, görcsök, hasmenés, szédülés, fejfájás, idegesség, nyugtalanság, remegő végtagok és szívrendellenességek jelentkezése. A súlyos dehidratáció is előfordulhat, ami esetenként halállal is végződhet. Sajnos bizonyos sportolók túl gyakran vállalnak aránytalanul nagy kockázatot, és a vízhajtók használatáért életükkel fizetnek. Gyakran csak hajszálnyi különbség van a súlyos komplikációk fellépése és a siker között. Bár a súlyosabb mellékhatások ennél a vízhajtónál ritkábban fordulnak elő, nem szabad őket figyelmen kívül hagyni. A Lasix különösen erős komponens, és eszerint is kezeljük.