Hatóanyagok 1 ampullában

  • testosteronpropionat 30mg
  • testosteronphenylpropionat 60mg
  • testosteronisocaproat 60mg
  • testosterondecaonat 100mg

Kereskedelmi megnevezések

Durandron: Spanyolország
Sustanon: Olaszország
Sustanon250: Nagy-B., Hollandia, Finnország, India, Oroszország
Sustenon250: Portugália

Jellemzők

A sustanon egy nagyon kedvelt szteroid, melyet a használói nagyra becsülnek, mivel összehasonlítva más tesztoszteron készítményekkel, több előnye van. Ebben a készítményben négy különböző tesztoszteron-vegyület van, melyek hatását időben is kiválóan összehangolták. Rendkívül alkalmas erő és ömegnövelésre. Kevesebb vízvisszatartásra számíthatunk, ami igazán örvendetes. Továbbá az is feltűnő, hogy azok a testépítők, akik már többször is használták a Sustanont, azok arról számoltak be, hogy ez a készítmény mindig hatott, akárhányszor is nyomták. A sustanon kisebb mértékben aromatizál, mint az enanthate vagy cypionat. Mivel propionatot tartalmaz, ezért már 1 nap múlva kifejti hatását, de a decanoate-tartalma miatt 3-4 hétig is hatékony marad a szervezetben. A Sustanon 250-nek határozottan erős androgén hatása van, ami erős anabolikus hatással párosul. Már viszonylag csekély adagja is hatásos az atléták számára.

Adagolása

Felhasználási skálája rendkívül széles, a heti egyszeri beadástól akár a napi 1000mg-ig is elmennek egyes őrültek. Véleményem szerint az optimális heti adag 500mg. A Sustanont legalább hetente egyszer szokták injekciózni, de ez kinyúlhat akár 10-14 napra is. A testépítők és az erőemelők széleskörűen használják. Vannak olyanok, akik csupán minden 14. napon injekciózzák, de olyanok is akik napi 1000 mg-ot nyomnak belőle. A nagyobb adagokkal nem érnek el feltétlenül jobb eredményt, de a mellékhatások jobban mutatkoznak, úgyhogy nem szerencsés túlzásba vinni az adagolását. A 250-1000 mg/hetes adaggal jó eredményeket lehet elérni. Az általánosan használt adagja (és optimális) a heti 500 mg. 250 mg-ot
akkor szoktak használni, ha kombinálják valamilyen (leginkább szájon át szedhető) szteroiddal.

Tömegnöveléshez Deca-Durabolinnal, Dianabollal (Napozim), Anadrollal kombinálják, de aki ennél minőségibb izmot szeretne építeni, az kombinálhatja Parabolannal, Winstrol Depottal (tablettával is lehet, de úgy kisebb hatás érhető el, mint az injekciózható változattal), Oxandrolonnal vagy Primobolannal.

Mellékhatása

A hajlamtól, ill. az adagolás nagyságától függően az alábbi mellékhatások tapasztalhatóak: pattanások, agresszivitás, szexuális izgatottság, zsíros olajos bőr, fokozódó hajhullás, csökkent saját hormontermelés.

Habár a Sustanon ésszerű adagolásnál nem túlzottan aromatizálódik, mégis javasolt antiösztrogének használata (Nolvadex és/vagy Proviron). Kúra után ajánlott HCG és Clomid használata 6 hétig.


Sustanon[by X-Files]

A Sustanon 250 olajbázisú tesztoszteron-keveréket tartalmazó injekció, amelyet az Organon cég fejlesztett ki. Négy különböző tesztoszteron-észtert tartalmaz:
tesztoszteron-propionátot (30 mg), tesztoszteron-fenil-propionátot (60 mg), tesztoszteron-izokaproátot (60 mg), illetve tesztoszteron-dekanoátot (100 mg), bár ennél kisebb hatóanyag-tartalmú változat is létezik. A Sustanon, mint “intelligens módon kifejlesztett” tesztoszteron, gyors, mégis tartós tesztoszteron-felszabadulást eredményeznek. A propionát és a fenil-propionát észterek a termékben hamar felszabadulnak, és az első négy napon bekerülnek a vérkeringésbe. A többi észter lassabban szabadul fel, és körülbelül két-három hétig aktív marad a szervezetben. Ez nagy fejlődés az olyan többi tesztoszteron-észterhez képest, mint a cipionátok vagy enantátok, amelyek sokkal rövidebb hatóidővel rendelkeznek, és sokkal változékonyabb hormonkoncentrációkat hoznak létre a vérben.

Ahogy az összes tesztoszteron-készítmény, a Sustanon is erős anabolikus és androgén hatásokkal rendelkezik. Leggyakrabban tömegnövelésre használják, mivel kivételesen nagy erő- és izomnövekedést hoz létre. Bár ténylegesen ösztrogénné alakul, mint a tesztoszteron általában, a Sustanon valamivel könnyebben tolerálható, mint a cipionátok vagy az enantátok. Amint azonban ebben a könyvben már többször kifejtettük, a mellékhatások jelentkezése csak

az ütemezés kérdése. A Sustanon esetén a vérben a tesztoszteron szintje lassan emelkedik, ezért a mellékhatások is lassan alakulnak ki. A vér egyenletes hormonkoncentráció esetén a tesztoszteron észterektől függetlenül lebomlik. Ezért sokan használnak anti-tisztrogéneket, amelyek közül kisebb adag Nolvadex (tamoxifen citrate) illetve Proviron (mesterolone) hatásos lehet. Az ösztrogénekkel összefüggésben a Sustanon számottevő vízvisszatartást okoz. Ez nem kívánt hatás akkor, ha a sportoló minőségi izmokat szeretne, ezért a Sustanon versenyekre készüléshez nem alkalmas.

Mint erős androgén, tipikus mellékhatásokat alakít ki. A zsíros bőr, pattanások, fokozott arc-és testszőrzet-növekedés, idő előtti kopaszodás, egyaránt előfordulhatnak. Az ilyen hatások csökkentésére Propecia illetve Proscar szedése hasznosnak bizonyul, mivel csökkenti a dihidro-tesztoszteron képződését. HCG, illetve Clomid vagy Nolvadex alkalmazására szükség lehet a kúra befejezésekor, hogy a hormonális “összeomlást” elkerüljük. Ne feledjük azonban, hogy a Sustanon a szervezetben az utolsó injekciótól számítva még közel egy hónapig aktív marad. Ha a kiegészítő kezelést rögtön a Sustanon-kúra befejezésekor kezdjük, az nem hoz igazi sikert. Ehelyett az utolsó injekciótól számított két vagy három hét elteltével kezdjük meg a HCG, a Clomid illetve Nolvadex adagolását, vagyis pont mielőtt a vérben zuhanni kezdenének a hormonkoncentrációk.

Habár a Sustanon a szervezetben nagyjából három hétig aktív, az injekciókat legalább tíznaponta kell beadni. A hatásos adag tíznaponta 250 mg-tól (1 ampulla) heti 1000 mg-ig (4 ampulla) terjed. Néhány sportoló ennél nagyobb adagokban alkalmazza a szert, ám ezt a gyakorlatot nem ajánljuk. Ha a heti adag 750-1000 mg fölé emelkedik, a mellékhatás intenzitásért már nem kárpótolnak a sikerek. Ahhoz képest, amennyit befektetnek, ezek a sportolók gyenge eredményeket tapasztalnak. Ahelyett, hogy szükségtelenül nagy adagokat alkalmaznánk, még látványosabb eredmények eléréséhez érdemes a Sustanont más szerekkel együttesen használni. Az olyan erős tablettákkal, mint az Anadrol
50 (oxymetholone) vagy a Dianabol (methandrostenolone), a Sustanon rendkívül eredményes. Sikerrel alkalmazhatjuk trenbolone vagy Winstrol (stanozolol) mellett is, ha keményebb, definiáltabb izomzatot szeretnénk.

A Sustanon 250 talán a legkeresettebb tesztoszteron-injekció. Hangsúlyoznunk kell azonban, hogy ez nem rendkívüli hatékonyságával függ össze (ne feledjük, hogy a különféle észterek csak a tesztoszteron felszabadulását időzítik), hanem inkább azzal, hogy egy négyféle tesztoszteront tartalmazó készítmény jól eladható. Sokszor többet kapunk a pénzünkért, ha enantátot veszünk, ne hagyjuk tehát rászedni magunkat. A Sustanon azonban zsákszám kapható az amerikai feketepiacon, és sosem marad sokáig a dílerek polcán. A rendkívüli kereslet miatt még új gyártók is jelentkeztek, különösen mexikói állatgyógyászati termékeket előállító cégek. Emiatt még két új mexikói változata is van a terméknek. Az egyik a Ttokkyo Testonon 250-e, amelyet 5ml-es, több adagos fiolás kiszerelésben forgalmaznak, és ezért nyilván több szteroidot tartalmaz, mint az egyadagos ampullák. A másik a Loffler-féle Testosterona IV L/A. Ebben ugyanaz a szteroid van, csak 10 ml-es fiolákban, ráduplázva a Ttokkyo termékére. Szintén újabb termék a costa ricai Qualityvet cég Testosterona 250 készítménye, amelyet szintén 10 ml-es kiszerelésben forgalmaznak. Ezek ennek a szteroidnak a legelső multi-dózisú változatai, amelyek sokkal gazdaságosabbá teszik a tesztoszteron alkalmazását, mint a korábbi, egyadagos ampullák.

Az orosz Sustanon, Amelyet az indiai Infar licence alapján gyártanak (orosz exportra), többé-kevésbé szintén kapható Amerikában is. Ezt a terméket műanyag, 5 ampullát tartalmazó levelekbe csomagolják, amelyeknek tetején fehér papírcsík található. Mindegyik ampulla külön-külön lezárt rekeszben van, amelyek között a csomagolás előre be van hajtogatva, hogy az egyes ampullákat könnyen le lehessen törni. A legszembetűnőbb jellegzetesség azonban az, hogy az egyes ampullákon nagy zöld “250” felirat látható. A régi ampullákon, amelyeket még mindig néha látni a feketepiacon, kék tintával nyomott fehér papírcímke található.
A Sostenon 250 redi-jecteket a mexikói Organon gyártja. Ezzel is lehet találkozni, bár mivel nem a legolcsóbb termék, viszonylag ritkán. Az alapprobléma a Sostanonnal az, hogy míg Mexikóban az ára 7-8 dollár egy-egy ilyen redi-jectnek, addig ugyanott, a turisták által frekventáltabb területeken 10 dollárt, míg az USA területén már 25 dollárt kóstálnak darabonként. Az állatorvosi célra szánt új készítmények ennél lényegesen olcsóbbak, ezért sokkal keresettebbek. Ettől függetlenül a redi-jectekhez is hozzá lehet jutni, és bízhatunk eredetiségükben is. A redi-jecteket egyenként műanyag tálcán, fóliázva forgalmazzák. Kevésbé gyakran, de a Sustanon olyan európai változataira is rá lehet akadni a feketepiacon, mint az olasz, portugál vagy az angol készítmények. Az összes európai ampullán bevésés van, és olyan fehér papírcímke, amelyet meglehetősen nehéz lehámozni róluk. Az ampullákon és a dobozon feltüntetik a sorozatszámot és a lejárati időt. A brazíliai Organon terméke, a Durateston, illetve a venezuelai Polysteron szintén megbízható vételnek számítanak
Amerikában is.

Hamisítványok:

A Ttokkyo Testenon 250 nevű terméke hihetetlenül kedvelt mostanában, és megbízható is. Nem tudunk utánzatokról, és a gyártó is igyekszik bizonyos biztonsági intézkedésekkel védekezni, például hologramos matricák vagy nyomtatott fedelek használatával. Mindig keressük ezeket vásárláskor. A szteroidos függelékben találunk képet a nyomtatott fedőről. A Loeffler terméke is megbízható, mivel annak sem ismerjük hamisítványait. Mivel mindkét készítmény bőségesen áll rendelkezésre, és kedvező áron kapható, valószínűtlen, hogy egyhamar a hamisítók célpontjaivá válnak.
Az egyiptomi Nile Co. Sustanon és a pakisztáni Sustanon 250 az általunk ismertek közül az egyedüli olyan termék, amelyek közvetlen az ampullára nyomtatott felirattal rendelkeznek. Az összes többi eredeti termék papírcímkés. Vannak dombornyomásos, címke nélküli hamisítványok is – ezektől óvakodjunk.

A magyar piacon a Sustanon szintén keresett szer. Nálunk egyelőre két uralkodó termék van: az – Indiából szállított – orosz Sustanon, melyről igencsak megoszlanak a vélemények, és az újabb, kevéssé ismert BM Pharmaceuticals által gyártott Sustaretard. A Sustaretard annyira újnak számít itthon, hogy a többség nem is hallott még róla, pont ezért hamisítványok sem bukkantak fel még a készítményből, ezért biztonságosabb vételnek tartom, ha ráakadunk.