Synovex (testosterone propioate & estradiol) [by X-files]

A Synovex beültethető tesztoszteron-készítmény, amely kizárólag állatgyógyászati célokra kapható, és szarvasmarhákban (haszonállatokban) használják. A gyógyszert labdacsok formájában állítják elő, amelyeket egy nagy, speciális eszközzel az állatok fülébe tolnak. A fülben azután lassan feloldódnak, és több hétig biztosítják a szteroidok fokozatos felszabadulását. A Synovex hormon tartalma többkomponensű, labdacsonként 25mg tesztoszteron-propionátot és 2,5 mg ösztradiol-benzoátot tartalmaz. A labdacsok száma töltetenként változó, és az alkalmazási cél függvénye. A H (“heifer”, angolul üsző) jelű adagokban van a legtöbb (az Egyesült Államokban). A Synovex-H 80 labdacsból áll (10 adag, egyenként nyolclabdacsos töltet). Kicsit kevesebb labdacs van az S (“steer”, angolul fiatal ökör) illetve a C (“calf’, angolul borjú)jelűekben.

Az ösztrogén és a tesztoszteron (1:10 arányú) elegye ezekben az állatokban anabolikus, tömegnövelő hatást vált ki. A sportolók már régóta tudják, hogy az azonnal aromatizálódó androgén szteroidok, köztük a tesztoszteron, a legjobb anabolikus hatású vegyületek. Azt is megfigyelték már, hogy az anti-ösztrogének, például a Nolvadex, csökkentik azt az izom- és erőgyarapodást, amely az androgén terápiától várható. Ebből származik az ötlet, hogy a hozzáadott ösztrogén valamilyen úton-módon növeli az androgének anabolikus aktivitását. Az ok talán a receptorok számának, vagy azok érzékenységének növekedése.

Megértve mindezt, azt gondolnánk, hogy a Synovex sportolók számára is hatásos készítménynek bizonyulhat. Ám azok, akik kipróbálták, általában csalódottak voltak az eredményekkel kapcsolatban, mivel a termék ösztrogén tartalma számos kellemetlen mellékhatást váltott ki. Ezek közé tartozik a súlyos gynecomastia (nőiesedés), észrevehető zsírraktározás, illetve vízvisszatartás. Sok esetben nagy mennyiségű vízfelhalmozódás egyenetlenül püffedt külsőt alakít ki (szélsőségesen csökkentve a definiáltságot). A Synovex mindenképpen működik szarvasmarhákban, de emberek számára nem ideális. Azt gondolom, hogy a felhasználókat leginkább a törvényesen beszerezhető anabolikumok utáni elszánt kutatás vágya vezette a termék kipróbálásához. Amerikában az ilyen szarvasmarháknak szánt készítmények, szteroid tartalmuk ellenére, nem államilag ellenőrzött termékek. A Synovex könnyen beszerezhető mezőgazdasági vagy állatorvosi boltokban, engedélyek nélkül is. A sportolók rendszerint vagy szétőrlik ezeket a labdacsokat, vagy DMSO-ban illetve vízben feloldva a bőrbe dörzsölik, esetleg injekcióba keverik. Ne feledjük, hogy az így készült injekció nem teljesen steril, ezért potenciális veszélyforrás lehet! Ismét mások a porrá tört Synovex felszippantását tartják célravezető megoldásnak. Vannak, akik még arra vonatkozó eljárásokat is kidolgoztak, hogy a készítmény ösztrogén tartalmát eltávolítsák, ezáltal kényelmesebbé téve a használatát. Ez bizonyára igaz is, a magam részéről azonban azt gondolom, hogy ennyi törődést nem ér a szer. Az eljárás során ugyanis erősen gyúlékony oldószerekkel egy sereg eljárást kell végrehajtani. Valószínű az is, hogy a teljes ösztrogén mennyiséget nem tudjuk eltávolítani, ráadásul nem vennék rá mérget, hogy a kapott végtermék a leghigiénikusabb dolog lesz. Ráadásul az amerikai Syntex által gyártott Synovex elvileg más országokban is kapható lenne, de gyakorlatilag nincsen rá kereslet. Nem ismerünk hamisítványokat sem, mint ahogy nem is valószínű, hogy a közeljövőben ilyenekre akadhatnánk.

Hamisítványok: Biztonságos termék.