Synthroid (levothyroxine sodium) [by X-files]

A Synthroid amerikai márkanév, és az L-tiroxin nátrium hatóanyagú szerre utal, amelytulajdonképpen szintetikus úton előállított pajzsmirigy-hormon, amelynek a hatása a tetrajód-tironinéval (T-4) egyezik meg. A pajzsmirigy-hormonok a
sejtanyagcsere sebességét és a felépítés/lebontás arányát állítják be, s így fontos szerepet játszanak a fizikai állapot meghatározásában. A pajzsmirigy-hormon készítmények szedése jelentősen serkenti a sejtanyagcserét. Ezt jelzi a szénhidrátok, zsírok, fehérjék gyorsabb átalakítása, mivel a szervezet több kalóriát termel adott idő alatt. Ezeket a hormonokat az orvosi gyakorlatban a pajzsmirigy nem megfelelő működésének illetve (a hormon hiányában bekövetkező)
elzsírosodásának kezelésére alkalmazzák.

A hatóanyag a kedvelt Cytomel nevű készítményhez hasonló hatást fejt ki. A Cytomel szerkezete, mivel az mesterséges T-3 (trijód-tironin) hormon, valamelyest eltérő. Egészséges ember szervezetében a T-3 és a T-4 is megfelelő mennyiségben van jelen. A T-3 hatása azonban közel négyszeresen erősebb a T-4-nél (mely utóbbi nagyrészt úgy hat, hogy közben T-3-má alakul). Ez akkor is nyilvánvaló, ha a két tabletta hatóanyag-tartalmát összevetjük, hiszen a Cytomel lényegesen kisebb mikrogrammnyi mennyiségeket tartalmaz. A Cytomel sokkal erősebb tehát a Synthroid-nál, és amennyiben mindkét készítmény elérhető, inkább előbbit szokták választani. Minthogy a Synthroid sokkal gyengébb, a sportolók a Cytomelnél hosszabb ideig használják, a hasonló eredmény elérésének érdekében.

A pajzsmirigy hormonjai a leghatékonyabb szálkásító szerek a sportolók arzenáljában. Alkalmazásuk növeli a zsírraktárok lebontásának sebességét, láthatóbbá téve az izmok definiáltságát. És mivel a szervezet több energiát mozgósít a kezelés során, sokkal kevésbé drasztikus diétára van szükség. Ez a versenyidőszakban nagyon jól jöhet, mivel a tápanyagok szigorú megvonása gyakran az izomtömeg rovására történik. A tiroxin-használat tehát több zsír égetését teszi lehetővé, amellett, hogy kényelmes mennyiségű kalóriát fogyaszthat naponta. Az anabolikus szteroidokat általában ezekkel a hormonokkal együttesen szokás alkalmazni, mivel a sejtanyagcserét serkentő hatás erősebb izomnövekedéshez vezethet (a felgyorsult fehérjeszintézis miatt). Ennek okán vannak olyanok is, akik a tömegnövelés időszakában használnak pajzsmirigy-hormonokat, hogy a nagyobb izomtömeg növekedéssel párhuzamosan a szokásosnál kevesebb zsír halmozódjon fel.

Ahogy az összes pajzsmirigy-gyógyszert szokás, ennek a készítménynek az adagolását is lassan és fokozatosan kell felépíteni. A sportolók kezdő adagja általában alacsony, 25-100 mcg (1/4-1 darab 100mcg-os tabletta), és ezt lassan emelik naponta-kétnaponta 25-50 mcg-nal. A végső adag se haladja meg a 200-400 mcg-ot (2-4 darab 100 mcg-os tabletta). A pajzsmirigykezeléseknek azonban az a kockázata, hogy visszavonhatatlanul megváltozhatnak a sejtanyagcsere folyamataink, amennyiben túl nagy adagban vagy túl hosszú ideig folytatjuk a kúrát. Az óvatos felhasználónak nem szabad túl nagy mennyiségben vagy hat-nyolc hétnél hosszabb időtartamban folytatnia a kúrát. Ugyanakkor fontos, hogy a Synthroid adagot folyamatos a csökkentsük a kúra végén, éppen úgy, ahogyan az elején azt felépítettük. Megfelelően fokozatosnak tűnik, ha az adagokat két- háromnaponta 25-50 mcg-mal csökkentjük. Ezzel időt adunk a szervezetnek arra, hogy alkalmazkodhasson a megváltozott hormonszinthez, illetve elkerülhessük azt a “sokkot”, ami a kezelés hirtelen félbeszakításával járhatna.

Egy sor olyan mellékhatása van azonban a Synthroidnak, amelyre a potenciális felhasználóknak tekintettel kell lennie. Ezek közé tartozik többek között a reszketés, fokozott verejtékezés, hasmenés, álmatlanság, hányinger, pulzusszám emelkedése, belső nyughatatlanság, fogyás. Az ilyen mellékhatások csökkennek, ha ideiglenesen csökkentjük a napi adagokat. Ha a mellékhatások kényelmetlenné válnának, a kúrát be kell fejezni. Még ebben az esetben is fontos a fokozatosság: a kúra hirtelen félbeszakítása még több kellemetlen tünet jelentkezéséhez vezethet. Azért, hogy a súlyosabb problémákat elkerüljék, sokan először orvosi vizsgálatnak vetik alá magukat és ellenőriztetik a pajzsmirigy-működésüket, mielőtt a kúrába belefognának. Az előzetesen fel nem fedezett pajzsmirigy-túlműködés nagy gondokat okozhat a kezelés során.

Bár az L-tiroxint széles körben gyártják, nem fordul elő rendszeresen a feketepiacon. Ez annak köszönhető, hogy az erősebb Cytomel vagy a sokkal gyengébb Tricana általában keresettebb. Ha mégis ráakadunk a termékre, nyugodtan tekinthetjük eredetinek.

Hamisítványok: Biztonságos vétel.