Hatóanyag: testosteroncipionat

Ker.-i megnevezések:

Andro-Cyp 100;200mg/ml USA
Androrag LA 100,200mg/ml USA
D-Test 100;200mg/ml USA
Dep-Test 100mg/ml USA
Dep-Testosteron 100,200mg/ml USA
Depo-Testosterone 100; 200mg/ml USA
Depotest 100;200mg/ml USA
Duratest100-200 100;200mg/ml USA
Melogen Cyp 100-200mg/ml USA
Testa-C 200mg/ml USA
Testadiate-Depo 200mg/ml USA
Testex Leo probongatum 100;250mg/ml Spanyolo.
Testoject-LA 100,200 USA
Testred Cypionate 200mg/ml USA

Jellemzők:

Ha csak egy pillantást is vetünk a ker.-i megnevezésekre, azonnal láthatjuk, hogy ez a készítmény szinte kizárólag az USA-ban kapható, az európai
beszerezhetősége egyenlő a nullával. Európában egyedül az egyetlen cipionatot Spanyolországban gyártják. Annyi tudható erről a készítményről, hogy erős anabolikus, ill. androgén hatása miatt gyors erő és súlynövekedés tapasztalható, de állítólag ugyanilyen gyors az izomvesztés is a készítmény elhagyása után.

Adagolása :

Vannak olyan atléták, akik heti 1000mg esetén sem tapasztalnak nőiesedési jelenségeket, de van aki csak ránéz az ampullára, és már fáj a mellbimbója. Az ajánlott dózis heti 250-500 mg.

Mellékhatása:

Hereatrófia, csökkent spermatermelés, fokozott agresszivitás, magas vérnyomás,
pattanásosodás, komoly nőiesedési jelenségek


Testosterone cypionate[by X-Files]

Az amerikai sportolók régóta vonzódnak a Tesztoszteron-cipionáthoz.
Míg a világ többi országában inkább tesztoszteron-enantátot gyártanak, a
Tesztoszteron-cipionát szinte kizárólagosan amerikai terméknek tűnik. Nem meglepő tehát, ha az amerikai sportolók olyannyira kedvelik ezt a szert. Sokak szerint ez nem annyira puszta büszkeség kérdése, mert a Tesztoszteron-cipionát tényleg jobb termék, és valamivel nagyobb “lökést” ad. Ugyanakkor a vízvisszatartás is valamivel nagyobb mértékű, bár a két észter közötti különbség nem könnyen észlelhető. Ha objektíven vizsgálódunk, azt kell mondanunk, hogy a
cipionát egyáltalán nem különb, sőt a két észter teljesen hasonló. Mindkettő hosszan ható, olaj-bázisú injekció, amely a tesztoszteron-szintet két hétig megfelelően magasan tartja. Az enantát tesztoszteron-felszabadulása talán kedvezőbb, mivel ez az észter a cipionátnál egy szénatommal rövidebb
(és ugye az észter tömege is beleszámít a szteroid mg/ml-ben mért koncentrációjába. A különbség azonban annyira kicsi, hogy senki által sem tapasztalható (egy-egy injekcióval eleve csak néhány mg szert viszünk be). Mindazonáltal a cipionát hosszú ideje az amerikai feketepiacon a listavezető tesztoszteron-észter.

Mint a többi tesztoszteron-injekció esetén, itt is nagymértékű erő-és tömeggyarapodást várunk a kúrától. Mivel a tesztoszteron számottevő arányban hajlamos ösztrogénné alakulni, ezért a tömeggyarapodást látható mértékben vízvisszatartás kíséri. A definiáltság ezért csökken, emiatt a cipionát nem alkalmas szálkásításra vagy diéta mellett. A hatóanyagból képződő ösztrogén aránylag hamar vezethet gynecomastia (nőiesedés) kifejlődéséhez is. Amint a felhasználó a mellbimbók alatt csomót, duzzanatot vagy fájdalmat érzékel, azonnal kezdjen kiegészítő kezelésbe Proviron illetve Nolvadex adagolásával. Ez nagyban csökkenti az ösztrogenikus hatásokat, elviselhetőbbé téve a szteroid alkalmazását. Az Arimidex, mint erős aromatázgátló, talán még ennél is jobb megoldás, de magas ára a legtöbb felhasználót elriasztja. Az ösztrogén hatásaira érzékeny felhasználók jobban teszik, ha már a kúra elejétől fogva párhuzamosan Proviront vagy Nolvadexet szednek, megakadályozva az ösztrogén által kiváltott mellékhatások megjelenését.

Mivel a tesztoszteron az elsődleges férfi androgén hormon, erőteljes androgenikus mellékhatások jelentkezésére is számítanunk kell. Ezek intenzitása attól is függ, milyen arányban alakítja a szervezet a tesztoszteront
dihidro-tesztoszteronná. Amint tudjuk, ez a „furmányos” köztitermék felelős a tesztoszteron használata során fellépő androgén mellékhatások jelentős hányadáért. Ezek közé tartozik a zsíros bőr, a pattanások, a fokozott arc- és testszőrzet-növekedés illetve a férfias típusú kopaszodás kialakulása. Azok, akik öröklötten hajlamosak kopaszodásra, esetleg ne is használjanak tesztoszteront. Mások kiegészítő kezelésként Propeciát használhatnak. A Propecia olyan új gyógyszer, amely gátolja a tesztoszteron dihidro-tesztoszteronná alakulását (lásd: Proscar). Ezzel számottevően csökkenthetjük a hajhullás esélyét, és talán más androgén mellékhatások intenzitását is.
Bár a cipionát sokkal tovább aktív a szervezetben, mégis hetente szokás injektálni. Ezáltal a vérben aránylag egyenletes koncentrációkat tudunk biztosítani, sőt a még precízebbek hetente két injekciót is alkalmazhatnak. Heti 200-800 mg közötti adagokkal már biztosan látványos sikereket érünk el. Itt jegyeznénk meg, hogy bár nagy számban fejlesztettek ki egyéb szteroidokat is, mégis a tesztoszteron-készítményeket tartja a testépítők többsége első számú tömegnövelő szernek. Kevesen vitathatják, hogy a tesztoszteron valóban erős tömegnövelő szer. Bár nagyobb adagjaira általában nincs szükség, sok testépítő szinte sportot űz a tesztoszteron nagymennyiségű használatából. Ez az 1990-es évek előtt még gyakoribb volt, amikor a cipionát fiolák még nagyon olcsó, és könnyen beszerezhető termékeknek számítottak Amerikában. A “még több még jobb”-hozzáállást könnyű megérteni, ha egy 10cm-s fioláért mindössze 20 dollárt kell fizetni (ma ennyibe kerül egyetlen injekció). Heti 800-1000 mg fölött már a vízvisszatartás dominál, messze felülmúlva a keletkező új izomzat tömegét. A “megadózisok” használata tehát nem hatékony, különösen a szteroidok mai, magas árát figyelembe véve.

Fontos szem előtt tartanunk, hogy a tesztoszteron-injekciók használata gyorsan képes elnyomni a szervezet saját tesztoszteron-termelését. Ezért jó ötletnek tűnik a kúra végén olyan tesztoszteron-serkentő készítmények alkalmazása, mint a HCG, a Clomid illetve a Nolvadex. Ezzel elkerülhető a hormonháztartás felborulása miatti látványos “összeesés”, ami az újonnan épült izomzat és erő nagy részét felemésztheti. Kétségkívül ez az oka annak, hogy végső soron sokan elégedetlenek a szteroidhasználat végeredményével, mivel a kúra nem megfelelő lezárásának az a következménye, hogy a gyarapodásnak csak kis része lesz maradandó. Nyilván badarság azt remélni, hogy az újonnan épült izomzat minden grammja a helyén marad, a kúra befejezése után is. Ez fokozottan érvényes az olyan erős, aromatizálódó androgének esetében, mint a tesztoszteron, hiszen a felhalmozódott víz távozásával jelentős tömeg- és erőcsökkenés várható. Emiatt nem is kell aggodalmaskodnunk: koncentráljunk inkább az alatta fekvő rétegekben lévő jelentős mennyiségű szilárd izomszövet megőrzésére. A sportolók úgy is képesek csökkenteni az “összeesést”, hogy először a tesztoszteron helyett enyhébb anabolikus szteroidot, például Deca-Durabolint alkalmaznak. Ezt a helyettesítő szteroidot heti 200-400 mg-ban még egy-két hónapig használják. Ezzel a lépcsőzetes megvonással a tesztoszteron által kialakított vízben gazdag szöveteket előbb a nandrolon-készítményekre jellemző szilárd izomzattá alakítja. Sok esetben ez az eljárás rendkívül hatékony. Természetesen, a kezelés végén ilyenkor is szükség van a kiegészítő terápiára, hiszen a szervezet saját tesztoszteron-termelése nem áll helyre a Deca-kúra alatt sem.

A cipionátot nagy mennyiségben található meg a feketepiacon. A Steris, Schein és egyéb amerikai termékek már régen eltűntek, de számos új termék került a helyére. Az utóbbi két évben az egyik legnépszerűbb a mexikói Ttokkyo nevű cég márkanév nélküli terméke volt. Eleinte 100 mg/ml-es hatóanyag-tartalommal, újabban 200 mg/ml-es erősségben kapható, amelyeket 10 ml-es multi-dózisos fiolákban hoznak forgalomba. A Tokkyo-t lefőzni kívánó Loeffler nemrég vezette be újabb, Cypriotest L/A nevű termékét. Ez 10 ml-es kiszerelésben, 250 mg/ml-es hatóanyag-tartalommal kerül forgalomba. Ez a valaha kifejlesztett cipionát-adag, nemhiába figyeltek fel rá annyira az utóbbi hónapokban. Az ausztráliai Testo LA-termék mexikói importja is kedvelt mostanában. Ez hasonlóan 10 ml-es fiolában 100 mg hatóanyagot tartalmaz ml-enként. Sokkal régebbi termékek is kaphatók a feketepiacon, például a spanyol Testex (100 mg/2 ml; 250 mg/ 2 ml), a brazil Deposteron (200 mg/ 2 ml), a koreai Miro Depo, illetve az uruguayi Testosterona Ultra (200 mg/ml, 5 ml-es ampullában vagy 20 ml-es multi-dózisú fiolákban).

Hamisítványok:

A jelenleg népszerű Ttokkyo és Loeffler termékek megbízhatóak, nem tudunk utánzatokról. A Ttokkyo a termékeit a cég logójával ellátott hologramos matricákat alkalmaz, ezért a továbbiakban hamisítványok keletkezése valószínűtlen. Legalábbis jelenleg, a spanyol Testex, illetve a dél-amerikai Deposteron és Testosterona Ultra ugyanolyan megbízhatóak. Nem ajánljuk azonban az Upjohn-féle Depo-testosterone-t, vagy más amerikai terméket. Az USA szigorú szabályozása eleve kizárja, hogy anabolikumok a feketepiacra kerülhessenek, ezért utánzatok előfordulására nagy az esély. Jobban tesszük, ha egyéb változatokhoz ragaszkodunk.

A magyar piacot illetően a cypionate vásárlása felesleges kockázatot jelent. Mivel a terméket szinte kizárólag az Egyesült Államokban gyártják, nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy valaki a helyi törvények mellett kereskedelmi mennyiség Magyarországra szállításával foglalkozna. Mivel hatása jóformán teljesen megegyezik az enantátéval, az enantát sokkal jobb választás, mivel nagyobb a valószínűsége, hogy eredeti terméket veszünk – mindemellett az ára is kedvezőbb.