Hatóanyaga

testosteronenantat

Kereskedelmi megnevezések

Androtardyl: 250mg/ml Franciao.
Dura-Testosterone: 200mg/ml USA
Enarmon-Depot: 125mg/ml Japán
Primoteston depot: 250mg/ml Nagy-B., Franciao.
Testo Enant: 100, ill., 250mg/ml olaszo.
Testosteron -depo: 50;100;250;mg/ml jugoszlávia
Testosteron-Depot: 250mg/ml Németo.
Teset.prolongatum: 100mg/ml Lengyelo.
Testoviron Depot: 100mg/ml Belgium
Testoviron Depot: 250mg/ml Németo., Ausztria, Belgium, Svájc, Dánia,
Spanyolo., Görögo., Hollandia, Lengyelo., Svédo.

Jellemzői

Ez a hatóanyag nagyon erős androgén hatással, ill. intenzív anabolikus komponenssel párosul. Emiatt majd mindenki esetében a legrövidebb idő alatt jó erő és tömegnövekedés jelentkezik. A gyors súlynövekedés azonban kifejezetten vízvisszatartásról árulkodik. Tömegnövelés szempontjából alapvetően minden szteroiddal jól kombinálható, ugyanis a tesztoszteronenantat, ill., a többi szteroid között egymást erősítő hatás lép fel, mikor a szteroid-receptorok lekötődnek.

Adagolása

Vannak olyan atléták, akik heti 1000mg esetén sem tapasztalnak nőiesedési jelenségeket, de van aki csak ránéz az ampullára, és már fáj a mellbimbója. Szerintem az ésszerű heti adag 250-1000mg-ig terjed.

Mellékhatása

Hereatrófia, csökkent spermatermelés, fokozott agresszivitás, magas vérnyomás,
pattanásosodás, komoly nőiesedési jelenségek.


Testosterone enanthate[by X-Files]

A tesztoszteron-enantát olajbázisú szteroid injekció, amelyet úgy terveztek, hogy az injekció helyéről lassan szabadítsa fel a tesztoszteront. Alkalmazás után, a szérum koncentrációk napokig emelkednek, és körülbelül két hétig magasan maradnak. Tulajdonképpen három hétig tart, amíg a szer hatása teljesen lecsökken. Ezt a tesztoszteron-készítményt használják leggyakrabban az orvosi gyakorlatban, általában hypogonadia és más, androgének hiányával kapcsolatos megbetegedések kezelésére. Mivel a betegek általában nem maguknak adják be az injekciókat, az ilyen hosszan ható szteroid-készítmények nagyon kedveltek. Kétségkívül kényelmesebb az ilyen terápia, mint például a Tesztoszteron-propionát-kezelések, amelyek során sokkal gyakrabban kell injekciózásra járni. A termék kifejlesztésekor a másik cél az esetleges születésszabályozási alkalmazás volt. A Tesztoszteron-enantát rendszeres használatával reverzibilisen csökken a férfiak ivarsejt-termelése (vagyis a kezelés befejeztével a normális ivarsejtszám visszaáll). A szteroidokat övező jelenlegi megbélyegzés miatt nem valószínű azonban, hogy ez az ötlet egyhamar bevett gyakorlattá válik.

Mivel a tesztoszteron erős hormon, viszonylag erős mellékhatásai vannak. Ezek nagy része abban gyökerezik, hogy a tesztoszteron nagy hajlamot mutat az ösztrogénné való átalakulásra, és az ebből eredő mellékhatások problémákat okozhatnak a kezelés során. Először is, a vízvisszatartás szemmel jól látható mértékű. Ez nyilván csökkenti az izmok definiáltságát mivel a bőr alatti kötőszövet víztartalma megnő. Az aromatizálódó szteroidoknál szintén gyakori zsírraktározás tovább csökkenti az izmok látható körvonalait. A kúra folyamán vagy azt követően a hirtelen megemelkedett ösztrogénszint gynecomastiát is okozhat. Nolvadex illetve Proviron alkalmazásával az arra érzékenyek csökkenthetik a fenti tüneteket. Amint már többször említettük, az Arimidex, mint erős aromatázgátló, talán még ennél is jobb megoldás, de magas ára a legtöbb felhasználót elriasztja. Úgy gondolják, hogy az anti-ösztrogének alkalmazása valamelyest csökkenti a legtöbb androgén kezelés anabolikus hatását (többen úgy vélik, hogy az ösztrogén és a víz hozzájárulnak az erő- és a tömegnövekedéshez), ezért vannak, akik előbb inkább megvárják, jelentkeznek-e mellékhatások, és csak szükség esetén döntenek az anti-ösztrogének alkalmazása mellett. A mellbimbók alatti kisebb duzzanat már a kezdődő gynecomastia jele lehet. Amint a felhasználó Ha már a mellbimbók alatt csomót, duzzanatot vagy fájdalmat érzékel, azonnal kezdjen kiegészítő kezelésbe vagy hagyja abba a kúrát.

Mivel tesztoszteron-származékot alkalmazunk, a szokásos androgének okozta mellékhatások jelentkezésére is számítanunk kell. Ezek közé tartozik a zsíros bőr, a pattanások, a fokozott arc- és testszőrzet-növekedés illetve a férfias típusú kopaszodás kialakulása. Az idősebbek, illetve azok, akik öröklötten hajlamosak kopaszodásra, esetleg ne is használjanak tesztoszteront. Keressenek helyette más, gyengébb készítményeket, például Deca-Durabolint, Equipoise-t, amelyek sokkal gyengébb mellékhatásokat váltanak ki. Mások kiegészítő kezelésként Proscart illetve Propeciát használhatnak, amely gátolja a tesztoszteron dihidro-tesztoszteronná alakulását. Ha a dihidro-tesztoszteron koncentrációja csökken a vérben, a mellékhatások is csökkenni fognak. Az erős tömegnövelő szerek alkalmazása során azonban a felhasználó eleve erősebb mellékhatásokra számít, és többnyire elviseli azokat. A legtöbbsportoló nem találja a tesztoszteron-készítmények használatát nagyon kellemetlennek
(különösen a várható eredmények tükrében nem), amint az e termékek nagy keresettségéből is látható.

Bár ez a bizonyos észter hosszabb ideig aktív, a legtöbb sportoló mégis hetente alkalmazza, az egyenletesebb koncentráció elérésének érdekében. A szokásos adagja 250 mg-750 mg között van (az amerikai terméknél 200mg-800 mg). Ez a mennyiség már eléggé hatékony, és gyors erő-és tömegnövekedéshez vezet. Az ezt a mennyiséget meghaladó dózisoknál az ösztrogének által kiváltott mellékhatások kerülnek előtérbe, messze felülmúlva az eredményeket. Azok tehát, akik még nagyobb növekedésre számítanak, jobb, ha inkább olyan tablettákkal együtt alkalmazzák a szert, mint a Dianabol vagy az Anadrol 50, amelyek szintén jelentős gyarapodást hoznak létre. Ha a sportoló szeretné kihasználni a
tesztoszteron előnyeit, de emellett mégis minőségi, definiált izmokat akar, használjon Deca-Durabolin vagy Equipoise injekciókat. Ilyenkor az enantátból kevesebb is elegendő, hiszen a cél a növekedésen túl az ösztrogénszint minimumra csökkentése. Az ösztrogénfelesleg kétségtelenül szinte kizárólagosan csak tömegnövelésre teszi alkalmassá a tesztoszteront, hiszen verseny előtt nem szerencsés a fokozott víz- és zsírfelhalmozás.

Fontos szem előtt tartanunk, hogy a tesztoszteron-injekciók használata gyorsan képes elnyomni a szervezet saját tesztoszteron-termelését. Ez a folyamat a szteroid használatának befejezésekor az újonnan épült izomzat nagy részét felemésztheti. Ezért sokszor szükséges a kúra végén olyan tesztoszteron-serkentő készítmények alkalmazása, mint a HCG, illetve a Clomid, a hormonháztartás felborulása miatti látványos “összeesés” elkerülésére. A felhasználóknak ezért számítaniuk kell a testsúly bizonyos mértékű csökkenésére a kúra befejezése után, hiszen a hormonszintek visszarendeződésekor a felhalmozódott víz távozásával jelentős tömeg- és erőcsökkenés várható. Emiatt nem is kell aggodalmaskodnunk: koncentráljunk inkább az alatta fekvő rétegekben lévő jelentős mennyiségű szilárd izomszövet megőrzésére. A megfelelő kiegészítő kezelés eredményeként az új izomzat nagyobbik része hosszú ideig megmarad akkor is, ha a szteroid már távozott. Azok, akik mindössze csak arra hagyatkoznak, hogy a szer adagolását fokozatosan építik le, valószínűleg csalódottak lesznek. Bár a lépcsőzetes leépítés divatos gyakorlat, nem éppen a leghatékonyabb módja a hormonháztartás helyreállításának.

A feketepiacon az enantát talán a leggyakoribb tesztoszteron-készítmény. Jelenleg a legnépszerűbb termékek közé a mexikói 200mg/ml-es márkanév nélküli készítmények tartoznak, így a Brovel illetve a Tornel cég állatorvosi gyógyszerei. Mindkettő 10 ml-es fiolákban kapható, és kiváló minőségű szteroidot tartalmaz. A Loeffler újabban egészen különleges új termékkel rukkolt elő: ez a 250 mg/ml-es enantát, hasonlóan 10 ml-es fiolában. A mexikói Primoteston, a spanyolországi Schering Testovironja, illetve a francia Testosteronc
Heptylate Theramex szintén beszerezhetőek. A heptilát nem valami különleges, új észter, mint ahogyan azt néhány szerző gondolja, hanem pusztán az enantát szinonimája. Időnként lehet látni más országokból származó ampullákat is, ami várható is, hiszen ezt az észtert világszerte igen elterjedten gyártják. Nem lenne könnyű itt ezeket katalogizálni, és szinte a lehetetlenre vállalkoznánk akkor, ha egy hasonló listát naprakészen szeretnénk tartani. A tipikus amerikai feketepiaci ár 250 mg-os ampullánként 10-15 dollár.

Hamisítványok:

Az egyedüli biztonságos vétel a multi-dózisos fiolák közül a mexikói
Loeffler, Brovel vagy Tornel-féle termékek valamelyike. A Brovel cég hologrammal és vízjelekkel is védekezik a hamisítók ellen, és sok fiolán fémtetőt találunk “Laboratorios Brovel” felirattal. A Tornel cég is elkezdett vízjeleket használni az utánzatok visszaszorítására, bár a megújult csomagoláson ezzel nem találkoztunk. Azonban a még mindig forgalomban lévő régebbi dobozokon ne feledjük ellenőrizni a vízjelet. Ennek a három cégnek a termékeit mostanában egyébként nem hamisítják, kivéve a régebbi Tornel termékeket. Segít az azonosításban, ha a lejárati időt megnézzük, mivel eredetileg azt a címke szövegével egyidejűleg nyomtatták, nem utólag.
Legális amerikai termékek, amint erről már szóltunk, nem kerülnek a feketepiacra. Ezért ne vásároljunk amerikai tesztoszteron-készítményt (sőt szteroidokat), hacsak nem közvetlenül biztos forrásból származik. A legtöbb egyadagos ampulla megbízható, de a legmegbízhatóbbak itt is a mexikói termékek. Néhány évvel ezelőtt tömegesen bukkantak fel a spanyol Testoviron utánzatai, és ezek még mindig a piacon vannak. Az utánzatokon az eredetinél valamivel nagyobb kék pötty volt.