Hatóanyaga: testosteronpropionat

Ker.-i megnevezések:

Agavirin: 25mg/ml Cseho.
Androfort Richter: 10;20mg/ml Magyarország
Androlon: 50/100mg/ml USA
Neo-Homereol: 500mg/ml hollandia
Testex: 50/100mg/ml USA
Testex Leo: 25mg/ml Spanyolo.
Testosteron: 5,10;25,50mg/ml Jugoslavia
T.Prop. Disp:. 10mg/ml Ausztria
T. Jenapharm: 25mg/ml Németo.
Tprop Eifelfango: 10;25;50mg/ml
T.propinicium: 10;25mg/ml Lengyelo.
Testoviron: 10;25;50mg/ml Olaszo.
Testovis: 50;100mg/ml Olaszo.
Virormone: 100mg/ml Nagy-B.

Jellemzők:

A Propionat, Cipionat, és Enantat közötti különbség csak a hatás időtartamában van. A Propionatnak lényegesen rövidebb a hatása, mint a többinek. ( 1-2 nap) A jellemzőkért lásd a Cipionat és az Enantat leírását.

Adagolása:

Az optimális adag kétnaponta 50mg.

Mellékhatása:

Gyakorlatilag megegyezik az előzőekkel, csak annyi különbséggel, hogy kevesebb vizet tart vissza.


Testosterone propionate[by X-Files]

A Tesztoszteron-propionát széles körben gyártott, olajbázisú, injektálandó tesztoszteron-származék. A propionát-észter néhány nappal lassítja a szteroid felszabadulását. A Tesztoszteron-propionát ezért a többi észter származéknál (így az enantátnál illetve acipionátnál) gyorsabb, és ezért ezeket az injekciókat gyakrabban kell alkalmazni. Míg a cipionátokat és az enantátokat általában hetente egyszer-kétszer, injekciózzák, addig a Tesztoszteron-propionátot általában háromnaponta adják be. A mellékelt ábrán az injekció hatására bekövetkező hormon-felszabadulás időbeli eloszlását figyelhetjük meg.
A Tesztoszteron-propionát alkalmazását a gyakori injekciókon túl még az is kényelmetlenebbé teszi, hogy a szúrás helyén gyakran jelentkezik irritáció. Az érzékenyebbek ezért tartózkodnak a szer használatától, mivel a szervezet időnként kifejezett fájdalommal és kisebb, néhány napi tartó lázzal reagálhat ezekre az injekciókra (hasonló lehet a helyzet a testosterone phenylpropionate esetében is). A legtöbb felhasználó tapasztal kisebb fokú fájdalmat, különösen akkor, ha hetente több injekciót is bead. A “standard” észterek, azaz a cipionát és az enantát, nyilván sokkal egyszerűbben alkalmazhatók, és emiatt a sportolók körében lényegesen kedveltebbek.

Azok, akik nem bánják, hogy gyakrabban kell az injekciókat beadni, elég hatékony szteroidnak találják a Tesztoszteron-propionátot. Nyilvánvaló, hogy ez egy erős tömegnevelő készítmény, amely gyors erő- és méretbeli növekedést indít meg. Ezzel egyidejűleg azonban az ösztrogén és a dihidro-tesztoszteron (DHT) is jelentős mennyiségben képződik, ezért s tipikus, tesztoszteronra jellemző mellékhatások itt sem maradnak el. Vannak, akik úgy tartják, hogy a propionát a leggyengébb tesztoszteron-észter, és a legalkalmasabb tesztoszteron-készítmény a szálkásítás vagy a diéta időszakában. Néhányan odáig mennek, hogy azt állítják, hogy a propionát kemény külsőt ad, és a tesztoszteronnál várható víz- és zsírfelhalmozódást csökkenti. Józan megítélésünk szerint mindez képtelenség. Tudjuk, hogy maga az észter már akkor eltűnik a szervezetből, amikor a tesztoszteron felszabadul, ezért semmiképpen sem változtathatja a szteroid működését, legfeljebb annak felszabadulását lassítja. Azt mindenesetre elmondhatjuk, hogy a Tesztoszteron-propionát a legkedveltebb észter a testépítő hölgyek körében (azok között legalábbis, akik a tesztoszteron-használathoz ragaszkodnak!), mivel a többi észterhez képest így a legkönnyebb figyelemmel kísérni és kontrolálni a vér hormonkoncentrációinak alakulását. Amennyiben a férfiasodás tünetei jelentkeznek, nem kell hetekig várni a tesztoszteron koncentráció csökkenésére, mint például az enantát-injekció után.

Egy tipikus kúra során a tesztoszteronra jellemző hatások várhatók. A gynecomastiára hajlamosaknak ezért szükségük lehet anti-ösztrogének alkalmazására. A fokozottan aggódók Nolvadex és Proviron együttes használata mellett megfelelően csökkenthetik, vagy kiküszöbölhetik ezeket a tüneteket. Elkerülhetetlen az olyan mellékhatások jelentkezése, mint a zsíros bőr, a pattanások, az agresszióra való hajlam illetve a fokozott arc- és testszőrzet-növekedés. Az idősebbek, illetve azok, akik öröklötten hajlamosak kopaszodásra, a folyamat felgyorsulását tapasztalhatják. Megfelelő kiegészítő kezelésként
Proscart illetve Propeciát használhatnak, amely gátolja a tesztoszteron dihidro-tesztoszteronná alakulását. Ez segíthet a tünetek (különösen a hajhullás) jelentős csökkentésében, de nem garantál semmit. Mint minden hasonló észter, a tesztoszteron-propionát is képes elnyomni a szervezet saját tesztoszteron-termelését. Ezért alapvetően szükséges a kúra végén olyan tesztoszteron-serkentő készítmények alkalmazása, mint a HCG illetve a Clomid, a hormonháztartás felborulása miatti látványos “összeesés” elkerülésére.
Leggyakrabban (férfiak) két- vagy háromnaponta 50-100 mg Tesztoszteron-propionátot injektálnak. Ahogy a legkedveltebb észtereknél, a heti adag itt is
200-400 mg között mozog, ez persze nem jelenti azt, hogy egyesek nem használnak ennél jóval nagyobb adagokat. Ahogy a többi tesztoszteron-készítmény, a Tesztoszteron-propionát is leginkább tömegnövelésre alkalmas. Ilyenkor leggyakrabban olyan erős androgénekkel együtt alkalmazzák, mint a Dianabol, Anadrol 50 vagy a Deca-Durabolin. Ezek a kombinációk eléggé félelmetes gyarapodáshoz vezetnek. A Tesztoszteron-propionátot használják emellett nem aromatizálódó anabolikus illetve androgén szteroidokkal együttesen is, a szálkásítás illetve diéta időszakában, akkor, amikor a gyors hatás mellett az
androgén sajátságok is kedvező hatásokat váltanak ki. Kedvelt keverési arány mérsékelt adag Tesztoszteron-propionát mellett napi 15-35 mg Winstrol, 50-150 mg Primobolan vagy 15-30 mg oxandrolone. Amennyiben a szervezetben alacsony a zsírszázalék, ezek a keverékek sűrű izomzatot alakítanak ki (és a tesztoszteronból nem képződik ösztrogén). Ha a fenti keverékekhez más nem aromatizálódó androgéneket, például trenbolont vagy Halotestint adunk, még kivételesebb sikereket érhetünk el a bőr alatti kötőszövetben tárolt zsírral és az izmok keménységével kapcsolatban. A párhuzamosan alkalmazott androgének viszont természetesen növelik az androgén mellékhatások intenzitását.

Azok a hölgyek, akiknek mindenképpen tesztoszteron-injekciókra van szükségük, legtöbbször a Tesztoszteron-propionátot használják. Az adagolás öt- hétnaponta történjen. Amellett, hogy hölgyek esetén az injekciókat ritkábban adjuk, kisebb adagokat is kell alkalmazni, amelyek általában 25-50 mg-ot (injekciónként) ne haladjanak meg. Ily módon alkalmazva, a Tesztoszteron-propionát androgén jellege kevésbé mutatkozik meg, és időt engedünk arra, hogy két injekció között a vér hormonkoncentrációi süllyedjenek. A kockázatokat még inkább csökkentendő, a kúra nem haladhatja meg a nyolc hetes időtartamot. Amennyiben még erősebb anabolikus hatásra van szükség, kis mennyiségű Durabolin (ennek hiányában Deca-Durabolin), Oxandrolone vagy Winstrol párhuzamosan használható. Ezek a készítmények nyilvánvalóan tovább növelik az androgén mellékhatások jelentkezésének a valószínűségét, még akkor is, ha gyengébb anabolikumnak számítanak. Mivel a férfiasodás tüneteinek egy része maradandó, nagyon fontos az adagolás pontos követése illetve a mellékhatások esetleges jelentkezésének folyamatos vizsgálata.

A Tesztoszteron-propionát bőségesen rendelkezésre áll a feketepiacon. Bár számos országban a gyógyszertárakban olcsón hozzá lehet jutni egy-egy ampullához, a feketepiaci beszerzésnél más a helyzet. Egyrészt egy-egy szteroidkúrához sok-sok ampullára van szükség, ami máris emeli a költségeket. Másrészt a feketepiaci ára már egy mindössze 50 mg-os ampullának is igen borsos. A több dózisos fiolák jóval gazdaságosabban – ilyenek a mexikói Testosterona (Brovel) vagy a Testopro (Loeffler) illetve a dél-amerikai Testogan (Laguinsa). A 100 mg-os Brovel- illetve a 250 mg-os Loeffler-termék magasabb hatóanyag-tartalma szintén csökkenti a kezelés árát, viszont messzemenően növeli a készítmény iránti érdeklődést. A sportolók egy része azonban túl problémásnak tartja a Tesztoszteron-propionátot, és szívesebben választ helyette hosszabb hatóidejű tesztoszteron-észtereket, például cipionátot vagy enantátot. Bár kicsi a Tesztoszteron-propionát iránti kereslet, ettől függetlenül az még elfogadható termék. Az állatgyógyszerekkel foglalkozó mexikói Loeffler cég újabban nem kevesebb, mint a valaha kifejlesztett legmagasabb hatóanyag-tartalmú Tesztoszteron-propionátot dobta piacra. A termék neve Testopro L/A, és a 10 ml-es fiola a hihetetlennek hangzó 250 mg/ml-es koncentrációban tartalmazza az észtert. Ez persze -tudván, hogy létezik 250 mg/ml-es tesztoszteron-enantát és -cipionát is -, elsőre nem is tűnik annyira döbbenetesnek. Figyelembe véve azonban, hogy a Tesztoszteron-propione oldékonysága kisebb, mint a fenti két észteré, nyilvánvaló, hogy ezt a koncentrációt nehezebb elérni. A második legtöményebb termék mindössze 100 mg/ml-es. A 250 mg/lm-es érték tehát nem pusztán csak úgy érhető cl, hogy több szteroidot tesznek ugyanannyi olajba, hanem ráadásul viszonylag nagyobb mennyiségű alkoholt kell a keverékhez adni. Ezáltal azonban sokkal kellemetlenebbé válik maga az injekció. A Testopro tehát kétségkívül a legnagyobb koncentrációjú propionát-készítménv. De a felhasználók szerint szinte elviselhetetlenül fájdalmas az alkalmazása. A legtöbben ezt úgy próbálják kiküszöbölni, hogy előzőleg más, alacsonyabb szteroid tartalmú olajos készítménnyel hígítják az oldatot. Mindezen szerintem, nem kell meglepődni, hiszen a Tesztoszteron-propionát már eleve fájdalmas injekció hírében állt.

Hamisítványok:

A Tesztoszteron-propionátot nehezebb utánozni, mint a tesztoszteron-cipionátot vagy -enantátot. Ráadásul nincs is rá akkora kereslet, ezért a legtöbb hamisító nem foglalkozik vele. Ez alapján a legtöbb fellelhető készítmény megbízható. A multi-dózisos készítmények közül – szabályként – csak a mexikói Loeffler- és Brovel- illetve a dominikai Testogan nevű terméket keressük. Ezekkel van a legnagyobb esélyünk arra, hogy valódi Tesztoszteron-propionátot kapunk. A Brovel-terméken ne feledjük ellenőrizni a hologramos matricát. A néhány ismert hamisítvány amerikai illetve európai eredetű, ezekkel tehát vigyázzunk. Az egyik ilyen az amerikai Steris cég termékének utánzata. A doboz zöld árnyalatú, arany felirattal (lásd a fotókat). Mivel a Steris cég már nem gyárt anabolikus szteroidokat, ezt és az ÖSSZES többi amerikai terméket kivonták a forgalomból. Ne vegyünk tehát ilyeneket még akkor sem, ha a feketepiacon kínálják, mivel nem eredetiek.