Testosterone suspension [by X-files]

A tesztoszteron-szuszpenzió vízbázisú nem észterizált tesztoszteront tartalmazó injekció. Mivel a tesztoszteron víz oldékonysága kicsi, ezért a tesztoszteron szemmel láthatóan kiválik az oldatból, ha a fiolát állni hagyjuk. Rázogatással az oldott anyag ideiglenesen visszakerülhet az oldatba, és ezzel a teljes hatóanyag tartalom lesz benne jelen. Sok kiadványban alábecsülték már a tesztoszteron szuszpenziót, és nagyon durva, hatástalan terméknek minősítették. Bár való igaz, hogy a benne lévő tesztoszteronnal nem járnak együtt az észter előnyei, a mikrokristályos szerkezet valójában két-három napig magas
tesztoszteron-szintet biztosít a vérben. Ez a szuszpenzió már nem olyan, mint ahogy az 1940-es években csinálták: egyszerűen hozzákeverték az oldandó anyagot a vízhez. És minthogy a hatóanyag nem néhány óra alatt ürül ki a keringésből, nyilvánvalóan hasznos is. Ez persze nem újdonság annak a jó néhány amerikai testépítőnek, akik már kipróbálták, és nagyra értékelték a készítményt.
A testépítők véleménye szerint a “szuszpenzió” remek tömegnövelő szer.
Leggyakrabban a legerősebb szteroid injekciónak tartják, amely rendkívül gyors izom- és erőnövekedést vált ki. Ez részben a nagyon gyors hatásának köszönhető, mivel a vízbázisú szteroid szinte azonnal belép a keringésbe, amint beadjuk az injekciót. A Sustanonhoz hasonló, lassan ható szteroid használata során hetekig kell várni, amíg az tesztoszteron-koncentráció eléri a csúcsértékét. A szuszpenzió esetén mindez csak napok kérdése. A felhasználók ezért többnyire már a legelső hét végén észreveszik az eredményeket. Mire a kúra 30. napja elérkezik, vagyis abban az időszakban, amikor a Sustanon hatásának első jelei mutatkoznak, a tömeggyarapodás már legtöbbször nagyon látványos. A tesztoszteron anabolikus hatása nyilván sokkal hamarabb jelentkezik, mint ahogy azt egy olajbázisú (észterizált) készítménytől várnánk. Fontos megjegyeznünk, hogy 100 mg tesztoszteron-észter nem egyezik meg 100 mg tiszta tesztoszteronnal (mint a szuszpenzióban). Az észterszármazékok esetében az észterező csoport tömege nyilván beleszámít a hatóanyag milligrammban mért tömegébe. A tesztoszteron-enantát esetében például 100 mg hatóanyagban csak 72 mg tiszta tesztoszteron van. Így azután az a testépítő, aki heti 400 mg enantátot használ, valójában körülbelül 288 mg tesztoszteront visz be szervezetébe. Ez nyilván óriási mennyiség a szervezet saját tesztoszteron-termeléséhez képest, ami napi 2,5-11 mg között van férfiakban. Ennek ellenére az általános nézőpont az, hogy a Tesztoszteron-szuszpenzió kúra során általában még drasztikusabb hormonszint emelkedést tapasztalunk, mint az olajbázisú anyagok mellett. Az általános tanácsok szerint a sportoló napi 100 mg tesztoszteront injektál – ez heti 700 mg. Ez a negyvenszerese annak, ami a férfiakban normálisan termelődik.
Azok, akik egy ilyen kúrát végig csinálnak, ritkán csalódnak az eredményekben, mivel ilyen hatalmas hormonadagok mellett nem kevesebb, mint drámai hatásokat várhatunk.

A Tesztoszteron-szuszpenzió leginkább közkedvelt alkalmazási módja, hogy legalább két-háromnaponta adjuk be az injekciókat. Az adagolás az egyedi igényekhez képest tág határok között mozog, de leggyakrabban 50 mg és 300 mg közé esik injekciónként. Azok a sportolók, akik hihetetlenül gyors tömegnövekedést szeretnének elérni, a már említett napi 100 mg-os adagot alkalmazzák. A legtöbb esetben a kúra elképesztő sikereket hoz, mintha a felhasználó szinte “felfújódna” a rárakódott izomzattól, viszonylag rövid idő alatt. Erre a folyamatra a legalkalmasabbak az amerikai 30 ml-es fiolák (100 mg/ml), mivel kitartanak az egy hónapos kúra végéig. Bár a szert viszonylag gyakran kell injektálni, elég vékony, kis (inzulinos) tűt használni. Emiatt a felhasználóknak elérhetőbb injektálási helyeket kell találnia, az olyan kisebb izomcsoportokat is beleértve, mint a deltoid, a tricepsz és a vádli. Bár néhány felhasználó ténylegesen kényelmetlenségekről panaszkodik a vízbázisú injekciók alkalmazása során, ezek az injekciók nem okoznak különösebb kellemetlenségeket.
Valójában sok testépítő a vízbázisú oldatok alkalmazását meglehetős könnyebbségnek tartja az olajokhoz képest, amiről tudjuk, hogy hosszas procedúra.

Ahogyan egy erős androgéntől várhatjuk, a szuszpenziónak számos kellemetlen mellékhatása van. A tesztoszteron termékeknél igen nagy az ösztrogénné való átalakulás sebessége. A Tesztoszteron-szuszpenzió esetén különösen gyorsan képződik ösztrogén, ami a tesztoszteron legrosszabb hírét kelti, amikor a vízfelhalmozás elkerülése a fő cél. A kúra során gynecomastia is gyorsan kialakulhat, és sok esetben elviselhetetlenné válik anti-ösztrogének használata nélkül. Nolvadex illetve Proviron alkalmazásával hatékonyan küszöbölhetjük ki az ilyen mellékhatásokat, ezeket gyakran már a kúra elejétől fogva érdemes alkalmazni azért, hogy a konkrét probléma jelentkezése előtt megakadályozzuk a tünetek kialakulását. Érzékenyebbek még hasznosabb befektetésnek találhatják az Arimidexet is. Bár az Arimidex drága, a többi, jelenleg a sportolók körében használt gyógyszernél lényegesen hatékonyabban szabályozza az ösztrogénszintet. Ha valamikor, hát a szuszpenzió alkalmazása esetén érdemes komolyan fontolóra venni ezt a szert. Az is fontos, hogy egy-egy intenzív kúra során sportoló rendszeresen ellenőrizze a vérnyomását és a veseműködését, hiszen ezek a fokozott vízvisszatartás miatt veszélyeztetettek. Bár a tesztoszteron nem nagyon terheli a májat, nagyobb adagokban a vesét igen. Természetesen, ha a sportoló magas vérnyomást tapasztal, vagy vizelettel kapcsolatos problémák jelentkeznek (fájdalmas vagy sötét színű vizelet), a kúrát javasolt megszakítani, és orvoshoz fordulni.

A dihidro-tesztoszteronná való átalakulás növeli a tesztoszteron hatását bizonyos szövetekben. Ezért egy tipikus kúra során várhatóan jelentkezhetnek az olyan tünetek, mint a zsíros bőr, pattanások, agresszióra való hajlam, fokozott arc- és testszőrzet-növekedés. Azoknak, akik öröklötten hajlamosak a férfias típusú kopaszodásra, a Propecia illetve a Proscar alkalmazása alapvetően fontos, mivel ezt a folyamatot a szuszpenzió jelentősen felgyorsítja. Azok a férfiak, akik már eleve hajhullással küszködnek, inkább ne is alkalmazzák ezt a szteroidot, mivel a kockázatok szempontjából számukra ez túl erős készítménynek bizonyulhat. Az olyan lassabb hatású olajbázisú injekciók, mint a Tesztoszteron-propionát vagy a Sustanon jobb kiindulásnak bizonyulhat, amennyiben tesztoszteron-injekciók erejére van szükség.

A szuszpenzió alkalmazása során igen gyorsan visszaesik a szervezet saját tesztoszteron-termelése is. Ez gyakran akár herezsugorodáshoz is vezethet (atrophia). Néhány sportoló a szuszpenzió-kezelés alatt kúraszerűen alkalmaz olyan tesztoszteron serkentő készítményeket, mint a Clomid, a Nolvadex, a cyclophenil vagy a HCG, azért, hogy ezt a hatást csökkentse. Még abban az esetben is, ha a szuszpenzió alkalmazása során nincs szükség ilyen kúrára, a szuszpenzió alkalmazásának befejezésekor szükség van HCG és Clomid vagy Nolvadex kombinációjából álló kiegészítő kezelésre. Ez, megfelelően alkalmazva, képes eredményesen serkenteni a szervezet tesztoszteron-termelését, és így remélhetőleg elkerülhető a kúra végi „összeesés”. Fontos megjegyezni, hogy a HCG a tesztoszteron-termelődés serkentése mellett a herék szöveteiben a hormon aromatizálódását is gyorsítja. A fokozott ösztrogénképződés veszélye miatt az anti-ösztrogének alkalmazása nagyon fontos, különösen akkor, ha nagy adag tesztoszteront használ valaki. Az egészségi kockázatok mérséklésének érdekében (a nagymértékű vízvisszatartásnak vannak hátulütői) jobb, ha nyolc hétnél tovább nem használjuk a készítményt.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a szuszpenzió különösen erős szer, de emellett persze képes számos kellemetlen mellékhatást kialakítani. Azok, akik hatásos tömegnövelő szerre vágynak, keresve sem találhatnának ennél a készítménynél jobbat. Azok a sportolók azonban, akik nemcsak mennyiségre, hanem minőségre vágynak, valószínűleg elégedetlenek lesznek a szuszpenzió hatásával, mivel az izomgyarapodás nem sűrű, kemény izomzatot jelent majd. A felhasználóknak valójában állandó gondjaik vannak a víz- és zsírfelhalmozódással, és a kúra után nem sokkal szálkásító szerek segítségét keresik. Ez alól az egyetlen kivétel, amikor a szert (versenyek előtt) nagyon rövid ideig használják a szervezet androgén szintjének emelésére, ezáltal keményebb izomzat kialakításra. Ha nem hagyunk időt az ösztrogénnek arra, hogy kifejtse káros hatását a fizikumra, az androgének koncentrációjának gyors növekedése nagyon előnyös lehet. Az viszont nyilván csak napok kérdése, hogy az androgén/ösztrogén arány mikor fordul kedvezőtlen irányba.

A tesztoszteron szuszpenzió jelenleg nem kifejezetten nagy tömegben kapható a feketepiacon. Amerikai termékek évek óta nincsenek forgalomban, ezért ennek a szteroidnak csak néhány változata létezik. Az ausztráliai Testosus volt a legnépszerűbb, mely egy állatorvosi készítmény, és amelyet viszonylag rendszeresen exportáltak Mexikóba. A mexikói piacon azonban mostanában a Testosust kiszorította az Anabolic-TS, amely ugyanaz a szteroid, csak ezúttal a Grupo Comercial Tarasco (a Jurox mexikói terjesztőjének) égisze alatt.
Remélhetőleg nemcsak átnevezték azonban a terméket, hanem finomítottak is rajta, mivel a Testosus nem volt éppen a legjobb szer. Ez onnan ered, hogy az
Testosus nagyban különbözik azoktól a finomított szuszpenzióktól, amelyeket az Egyesült Államokban lehetett kapni, ezért sokkal nehezebben injektálható. Amíg a régebbi Steris készítménynél nehézség nélkül lehetett 27G-s tűt használni, addig a Testosus részecskemérete akkora, hogy még egy 22G-s tűn is nehéz keresztülpasszírozni, ennél kisebb tűbe egészen biztos, hogy beszorulna. Azok azonban, kik nem törődnek a vitával, vagy akik akár 21 G-s tűt is használnak, értékelték a szert. Itt emelném ki, hogy még mindig gyártják, és Ausztrálián belül árusítják az eredeti Testosus terméket. Kétséges, hogy eléri-e ez a termék az Egyesült Államokat nagyobb mennyiségben. A kanadai Univet cég Uni-test suspension nevű terméke szintén fellelhető alkalmanként a feketepiacon, de állítólag még rosszabb a részecskeméret szempontjából. Sajnos azonban jelenleg a fentiekben említett sűrű oldatokon kívül nincs más alternatíva a leendő felhasználóknak.

Hamisítványok

Az amerikai feketepiacon fellelhető egyedüli termékek a mexikói Anabolic TS termék (a gyártó a Grupo Comercial Tarasco) illetve a kanadai Uni-Test suspension (gyártja az Univet). Ezek a legkeresettebb a mexikói termék, amelynek nem tudunk utánzatairól. Mivel Kanadában szigorították a gyógyszerekkel kapcsolatos rendelkezéseket, inkább a mexikói készítményt válasszuk, ha mindkettő elérhető.