Trenbolone acetate[by X-Files]

A trenbolone olyan erős androgén, amely nem alakul át ösztrogénné. Az első ilyen készítmény, amelyre az amerikai testépítők felfigyeltek, a Finajet volt, amelyet az 1980-as években állatgyógyászati célra gyártott a Hoechst and Roussel cég az
Amerikai Egyesült Államokban és Európában. Ez a termék 30 mg/ml trenbolone acetátot, vagyis gyors hatású észtert tartalmazott, és 50 ml-es fiolákban forgalmazták. A Finajet nagy port vert fel az 1980-as években, és szálkásítás céljából nagyon keresetté vált. Az erős androgén sajátságai illetve az, hogy nem alakult át ösztrogénné, ideálissá tették az izmok keménységének, definiáltságának és erejének növelésére, anélkül, hogy a vízvisszatartással kellett volna küszködni, ezért a Finajet a testépítő versenyzők körében nagy népszerűségnek örvendett. 1988-ban azonban a gyártó kivonta a terméket a forgalomból, és ezzel a trenbolone-források csakhamar elapadtak. A trenbolone tehát egy időre eltűnt a piacról, és ezzel az elérhetetlen szuper-szteroid címre tett szert. Bizonyos idő múltán azonban a trenbolone-acetát visszatért az
USA-ba, először a Finaplix (szarvasmarha implantátumként használt) labdacsok, majd mexikói a Trenbol 75 injekció formájában. A trenbolone híre maradt azonban, ezért a mai napig nagy rá a kereslet az amerikai piacon.

Szerkezetét tekintve a trenbolone 19-nor-szteroid, a nandrolon származéka. Ettől az alapvegyülettől azonban két ponton eltér (9-10 és 11-12 kettős kötésekben), amelyek viszont alapvetően más sajátságokat adnak a trenbolone-nak, mint ami a
nandrolonra jellemző. Az egyik ezek közül, hogy – mint azt már említettük – nem alakul ösztrogénné. Ez a 9. és 1(1.szénatom közötti kettős kötésnek köszönhető, amely éppen olyan helyen van, ami az A gyűrű aromatizálódásához elengedhetetlen lenne. Ez a kötés az anyagcsere-folyamatok révén nem szakad fel, pedig ez lenne az ösztrogénné való átalakulás egyetlen módja. Bár maga a nandrolon sem áll kifejezetten ösztrogenikus szteroid hírében, kis mértékben, de képződik belőle ösztradiol. Mivel a trenbolone nem alakul át ösztradiollá, ez lényeges különbséget jelent a két szteroid között.

Az ösztrogenikus aktivitás hiánya vonzóvá tette a trenbolone-t mindazok számára, akik meg akarnak szabadulni a fölösleges zsírtól, de szeretnék elkerülni a vízvisszatartást is. A “tren” olyan magas androgén koncentrációt biztosít, amelyre a kemény, definiált külső eléréséhez szükség van. Noha figyelemreméltó a definiáltságot kialakító hatása, a “tren” jelentős anabolikus aktivitással is rendelkezik. Ez a szteroid olyan erős izomfelépülést vált ki, mint a tesztoszteron vagy a Dianabol, csak éppen az utóbbiakat jellemző vízvisszatartás nélkül. Ez a leírás azonban némiképpen túlzó, mert az ösztrogenikus aktivitás hiánya hatással van az izmok növekedésére is, csökkentve azt. Ezért a trenbolone sokak számára inkább csak szálkásító szer marad. Érdekes azonban, hogy a trent gyakran javasolják tömegnövelő keverékekbe, noha egyedül alkalmazva kevésbé erős hatása van. Amikor ösztrogenikus hatású szteroidok nélkül alkalmazzák, az eredmény gyakran vékony, minőségi új szövetréteg, amelyet kivételes keménység és zsírveszteség kísér. Bár talán nem olyan hatásos androgén, mint az ösztrogenikus hatású tömegnövelő szerek, ha pusztán a tömeggyarapodás a cél, mégis bátran állíthatom, hogy mg/mg alapon összevetve a nandrolonnál és a valószínűleg a többi nem ösztrogenikus szteroidnál is még mindig eredményesebb a trenbolone.

A tren androgenikus aktivitása szintén sokkal erősebb, mint az alapvegyületé, a nandroloné. Ez két érdekes hatás eredménye. Az egyik az, hogy a trenbolone nem lép kapcsolatba emberekben az 5-alfa-reduktáz enzimmel. Ezért nem jellemző rá a nandrolonnál tapasztalható erős anabolikus/androgén szerep. Ugyanolyan hatóerővel lép be az androgén célszövetek sejtjeibe, mint az izomszövetekbe, nem gyengébb a hatása egyik esetben sem. Már maga ez a tény is “androgénebbé” teszi a trenbolone-t. Ezen kívül a 9-10. és a 11-12. szénatomok közötti kettős kötések szintén növelik az androgén receptorokhoz való kötődés mértékét. Ha egy olyan második út, amely növeli a trenbolone hatásosságát. Az olyan mellékhatások, mint a pattanások, a fokozott arc- és testszőrzet-növekedés és az idő előtti kopaszodás ezért mind előfordulhatnak a szteroid alkalmazása során. A két szteroid közötti szerkezeti hasonlóságok ellenére, semmiképpen sem szabad a trenbolone-t a nandrolonnal összekevernünk a mellékhatások tekintetében. A tren tehát egyszerűen lényegesen erősebb androgén.

A trenbolone is igen gyorsan elnyomja a szervezet saját tesztoszteron termelését, világossá téve, hogy nem az ösztrogén az egyedüli “bűnös”. Emiatt szükséges olyan HCG és Clomid vagy Nolvadex kombinációjából álló kiegészítő kezelés, amely képes eredményesen serkenteni a szervezet tesztoszteron-termelését, és így remélhetőleg elkerülhető a kúra végi “összeesés”. Ennek valószínűleg a progeszteron aktivitás az oka. Bár a szakirodalom általában nem progeszteron-képző szteroidként tartja számon, kísérletek szerint a trenbolone egyértelműen kötődik a progeszteron receptoraihoz. Minthogy tudjuk, hogy az összes szexuálszteroid negatív visszacsatolást vált ki a tesztoszteron- és a progeszteron-termelésre, nem zárható ki a fenti lehetőség. Az is ismeretes, hogy az ösztrogének termelődését serkenti a megnövekedett progeszteron-mennyiség, és ez olyan mellékhatások jelentkezéséhez. vezet, amelyek egyébként nem jellemzőek adott ösztrogén-koncentráció mellett.
Bár igaz, hogy a trenbolone alkalmazása során nem jelentkeznek ösztrogének okozta mellékhatások, nem árt azért elővigyázatosnak lenni (különösen akkor, ha a trenbolone-t más, ösztrogenikus szteroidokkal együttesen alkalmazzuk). Ésszerűnek tűnik, hogy a megemelkedett ösztrogénszint mellett maga a trenbolone progeszteron-aktivitása ugyan nem vált ki mellékhatásokat, csökkenti viszont az ezekre adott válaszok érzékenységi küszöbét, amikor az ösztrogenikus szteroidokkal párhuzamosan használjuk. Jelenleg azonban ez az elmélet nem bizonyított.

A trenbolone nagyon sokoldalúan használható – tömegnövelésre vagy szálkásításra egyaránt. Szinte bármelyik szteroiddal jól keverhető. Kisebb mennyiségű, kemény izomzat építéséhez olyan gyengébb szteroidokkal használhatjuk együttesen, mint a Winstrol vagy a Primobolan. Az androgén/anabolikus szteroid keverék eredménye definiált, nagyon szilárd, a bőr alatti kötőszövet fölösleges víztartalma nélküli izomzat lesz. Nagyobb mennyiségű izomtömeget építhetünk, szintén vízfelhalmozódás nélkül, ha Deca-Durabolint vagy Equipoise-t használunk párhuzamosan. A tren ebben az esetben is gazdagítja, és szilárdabbá teszi az új izomzatot. Ha pusztán csak a tömegnövelés a célunk, a trenbolone jól párosítható
tesztoszteronnal, Anadrol 50-nel vagy Dianabollal. Az eredmény kétségkívül hihetetlen mértékű (többé-kevésbé szilárd) izomtömeg növekedés. Olyan területeken, ahol nehéz anabolikumokat beszerezni, a Finaplixot (lásd az alábbiakban) a Synovex labdacsokkal (tesztoszteron-propionát/ ösztradiol-benzoát) együtt alkalmazzák. Habár a Synovex kis mennyiségben ösztrogént tartalmaz, és ez valamennyi víz megkötését eredményezi, a tesztoszteron propionát jól hat a trennel. A fenti kombináció rendkívül olcsó, és könnyen beszerezhető, hiszen a szarvasmarha implantátumok az Egyesült Államokban nem tartoznak az államilag korlátozott forgalmazású termékek közé.