Trisoralen (trioxsalen) [by X-files]

A Trisolaren az ICN márkaneve a melanizáló hatású trioxsalen hatóanyagú készítménynek. Mint az közismert, a bőr normális pigmentáltsága a melaninnak köszönhető. Ezt a vegyületet az úgynevezett melanociták termelik, amelyek a bőr hámjának alsó rétegében helyezkednek el. A melanin enzimreakciók terméke, amelyek során a tirozin dopává alakul át a tirozináz enzim hatására. A reakciót az ultraibolya sugárzás energiája katalizálja, és így megy végbe a barnulás. A Trisolaren pontos hatásmechanizmusa azonban nem ismert. Vannak kutatók, akik szerint a hatóanyag közvetlenül a hámra fejti ki hatását, vagy még inkább a melanocitákra. Mások szerint a hatás gyulladáson alapszik, és a melanocitogenezis (a pigmentsejtek termelődése) csak másodlagos reakció. Bármi is legyen a konkrét mechanizmus, a Trisolan növeli a bőr pigmentáltságát.

Az orvosi gyakorlatban a bőr különféle megbetegedéseinek a kezelésére használják a szert. Hatékonyan alkalmazzák a foltokban jelentkező pigmenthiány kezelésére, amely sok esetben felületi egyenetlenségekkel is jár. A probléma súlyosságától függően, több hónapi Trisolaren kezelésre lehet szükség, hogy a bőr egészséges kinézete helyreálljon. Sokszor alkalmazzák a Trisolaren a későbbiekben kúraszerűen, hogy megakadályozzák a tünetek kiújulását. Szokás akkor is Trisolarent használni, amikor a beteg érzékeny a napfényre. Ennek szélsőséges esete az albinizmus, amikor a szervezet nem képes pigmentek előállítására. Bár a Trisolaren használatától nem lesz sötétebb a bőr, a készítmény megakadályozhatja azonban a leégést, mivel növeli azt az időt, ameddig a beteg következmények nélkül a napon tartózkodhat. Bár melanocitogenezissel nem jár a folyamat, a bőr melanintartalma a védekezés következtében megnő. A világos bőrű egyének tehát azért alkalmaznak Trisolarent, hogy napozáskor vagy olyankor, amikor szabad ég alatt tartózkodnak, csökkentsék a leégés kockázatát. Sokan egy-egy trópusi vakációra készülve szedik a szert. Az utazás előtti rendszeres használat ugyanis megnöveli azt az időt, amit közvetlen napfényben tartózkodhatunk, és segíti a lebarnulást (a leégés rovására).

A testépítő versenyzők nagy segítségnek tartják a Trisolarent a színpadképes külső elérésében. Nem titok, hogy a napbarnított külső sokkal vonzóbb. A barnulás következtében jobban körvonalazódnak az izmok, sokkal “szálkásabb”, hatásosabb képet nyújt a versenyző a színpadon. Elsősorban a világos bőrű testépítők többsége, nehezen éri el ezt a barnaságot. Bár számos önbarnító termék létezik, az olyan készítmény, mint a Trisolaren, természetesebb külsőt eredményez. Az élvonalbeli versenyzők közül ezért sokan – akik egyébként nehezen érnék el a színpadképes külsőt – nem nélkülözhetik.

A szokásos adagolás napozás előtt 2-4 órával két darab 5 mg-os tabletta. A kúra kezdetén fontos, hogy fokozatosan növeljük a napon (vagy a szoláriumban) töltött időt, hogy a leégést elkerülhessük. Lényeges, hogy a fentieket meghaladó mennyiségben ne alkalmazzuk a Trisolarent, mivel az adag növekedésével súlyos égési tünetek (hólyagosodás!) is előfordulhatnak. Ha véletlenül mégis túl nagy adagot vettünk be, vagy a készítmény alkalmazása után égető érzést tapasztalunk, a lehető leginkább tartózkodjunk a napfénytől a következő 8 órában. Itt jegyezzük meg, hogy a felhasználók egy része gyomorpanaszokról számolt be. Ha azonban étkezés után illetve tejjel vesszük be a tablettákat, ezek a tünetek általában csökkennek. Mások jobbnak látják 5 mg-ra csökkenteni az adagokat, hogy a mellékhatások elviselhetőbbé váljanak. Az 5mg-os adag még eléggé hatékony lehet, bár hatása nyilván lassabban jelentkezik. Kimutatták azt is, hogy a szer alkalmazása valamelyest terheli a májat. Az óvatosabbak ezért ne használják a Trisolarent kettő-négy hétnél tovább. Általában a második hét vége szokták az orvosi gyakorlatban a szer befejezését javasolni akkor, ha a páciensek napérzékenységét kívánják orvosolni. Mivel a testépítők általában csak bemutatók előtt, rövidebb ideig alkalmazzák a szert, ez talán nem jelent nagy problémát.

Hamisítványok: Biztonságos termék.