Valium (diazepam)[by X-files]

A Valium (diazepam) a benzodiazepinek közé tartozó gyógyszer, amely erős görcsoldó, izomlazító, feszültségoldó és nyugtató hatásáról ismert. A Valiumot
leginkább általános nyugtatóként (“szedálásra”) alkalmazzák, illetve akut idegfeszültség oldására. A diazepam ugyanis nagymértékben relaxálja a betegeket, és elnyomja az olyan érzeteket, mint a nyugtalanság vagy a pánik (például fóbiás betegekben). Néha alkalmazzák a vázizomzat görcseinek oldására is, illetve alkohol elvonókúrákon a rohamok mérséklésére. A gyógyszert tabletta illetve injekció formájában is gyártják, amelyek közül a tablettát szélesebb körben alkalmazzák. Az Egyesült Államokban a Valiumot olyan szernek tartják, amelyre nagyon könnyen rá lehet szokni. Emiatt az államilag korlátozott forgalmazású gyógyszerek listájára került, azon belül pedig a IV. kategóriába. Az ebbe a kategóriába sorolt készítmények  a meghatározás szerint  huzamosabb felhasználás esetén valószínűsíthetően pszichés függőséget alakítanak ki, míg kisebb eséllyel, de fizikai függőség is kialakulhat.

Szájon átalkalmazva, a hatóanyag a vérben körülbelül egy óra elteltével éri el maximáliskoncentrációját. Az intravénás vagy intramuscularis injekciók természetesen lényegesen erősebb és gyorsabb hatást váltanak ki. A máj a diazepamot több reakcióúton is átalakítja, amelyek közül a legfontosabb köztitermékek a nordiazepam illetve az oxazepam. Ezek a köztitermékek azután hosszabb ideig fejtik ki hatásukat a szervezetben, és az összes aktívforma eltávozása napokat (nem pedig órákat) vesz igénybe. Ez az oka annak is, hogy több felhasználó kellemetlen lustaságot, tunyaságot tapasztal még akár egy-két nappal a szer alkalmazása után is. Reggeli ébredéskor ráadásul tántorgásszerű, bizonytalan érzést tapasztalnak, és korántsem érzik magukat olyan energikusnak, kipihentnek, mint ahogyan azt nyilván várnák. Azok, akik állandóan ezzel a kényelmetlenséggel szembesülnek, egy idő utána Xanaxra váltanak, amely egy másik benzodiazepin. A Xanax felezési ideje sokkal rövidebb, és lényegesen gyorsabban ürül ki a szervezetből.

A testépítők (vagyis legalábbis egy részük) két okból vonzódnak a Valiumhoz. A legtöbben altatónak használják olyankor, amikor erős serkentőszereket, például
ephedrine-t, clenbuterolt vagy pajzsmirigy-hormonokat (LT-3, LT-4) szednek. Ezek a készítmények ugyanis időről időre visszatérő álmatlanságot alakítanak ki, ami a rreggeli edzések szempontjából nyilvánvalóan nem kívánt mellékhatás. Ugyanakkor azonban a Valium használatából adódó eufóriaszerű érzés hasznukra válhat. A Valium kedvelt a hobbi-testépítők körében, és a feketepiacon “V”-ként vagy “Blues” néven árulják (mivel a 10 mg-os Valium tabletták többnyire kékek). Másrészt használnak Valiumot a vér kortizolszintjének a csökkentésére is. Amint tudjuk, ennek a hormonnak katabolikus hatása van (ami felemészti az izomzatot).

Mivel a Valium (mint a benzodiazepinek általában) gátolják a kortizol elválasztását, elméletileg anti-katabolikus hatást váltanak ki, elősegítve az új izomzat képződésével és az izom megtartásával kapcsolatos folyamatokat, hiszen a kortizol hatása csökken. Sokan azonban túlzott tehernek érzik azt a letargiát, amit a Valium használata kiválthat ahhoz, hogy a szert rendszeresen, a teljesítmény fokozására alkalmazzák. Ehelyett, egyfajta kompromisszumként, az edzések időszakában nem, csak pihenőnapokon használják – ez gyakorlatilag egyenértékű azzal, amit a hobbi-testépítők tesznek.

Leggyakrabban 5-10 mg Valiumot vesznek be éjszakára, amikor egyszerűen csak altatónak alkalmazzák, erősebb eufórikus hatás kiváltásának érdekében pedig 15-20 mg-ot. A Valium ilyen alkalmazása azonban egy sor egészségi kockázattal jár, amelyek közül a legjelentősebb a rászokás veszélye. Mivel a hatóanyagra mutatott tolerancia hamar kifejlődik. A felhasználónak sajnos egyre nagyobb adagokra van szüksége ahhoz, hogy az egyre csökkenő hatást ellensúlyozza. A benzodiazepinekkel kapcsolatos elvonási tünetek már akkor is jelentkeznek, ha pusztán terápiás célokra, de hosszabban alkalmazzák. Emiatt a napi adagot folyamatosan csökkenteni kell egy-egy hosszabb kezelés befejezése előtt.

A Valium leggyakrabban jelentkező mellékhatásai közé tartozik a túlzott nyugalom, illetve az álmatagság. Kevésbé gyakran, de előfordulhat depressziós hangulat, tájékozódási zavarok, zavartság, emlékezetkiesés, szédülés, feledékenység, letargia, székrekedés, hányinger, hasmenés, illetve a libidó megváltozása. Ezen mellékhatások túlnyomó része csak nagyobb adagok, vagy hosszabb időtartamú alkalmazás esetén lép fel. A légzés gátlása is bekövetkezhet különösen nagy adag Valium alkalmazásakor, és ez igen ritkán ugyan, de a szívműködés és vérkeringés összeomlásához (cardiovascularis collapsushoz) vezethet. Végzetes túladagolás valójában nemigen fordulhat elő Valium használatakor, hacsak nem elképesztő mennyiségű tablettát vesznek be.