Hatóanyag: stanozolol

Ker.-i megnevezések:

Winstrol: 2mg tab., Spanyolo., Olaszo.
Stromba: 5mg/tabl.,

Jellemzők:

A Winstrol tabletták lényegesen kevésbé hatásosak, mint az injekciók. Ennek tudományos magyarázata egyenlőre nincs. Viszont valószínűsíthető, hogy mivel már csak a Zambon 2mg-os tablettái léteznek, naponta legalább 12-15 tablettát kellene szedni, hogy ugyanazt a hatást érjük el, mint az injekcióval. Az adagolás így benne van a jellemzésben.  A mellékhatások annyira bővülnek az injekciós kiszereléssel szemben, hogy a
nagyszámú tabletta jelentősen terheli a májat.


Winstrol (stanozolol)[by X-Files]

A Winstrol a stanozolol nevű anabolikus szteroid hatóanyagot tartalmazza. Ez a vegyület a dihidro-tesztoszteron származéka, bár ennél az androgénnél lényegesen kisebb az aktivitása. Gyakorlatilag az anabolikus szteroidok közé soroljuk, és az első tanulmányok szerint valamivel erősebb anabolikus, mint androgén hatást képes kiváltani. A dihidro-tesztoszteron szinte csak androgén mellékhatásokat eredményez az alkalmazás során, míg a stanozolol azonban minőségi izom épülését váltja ki. A többi, erősebb vegyülethez képest a stanozolol androgén sajátságai gyengék, emellett azonban megbízható izomépítő szer. Anabolikus hatása a Dianabollal vetekszik, a Winstrol azonban nem eredményez olyan mértékben vízvisszatartást. A stanozolol 17-metilált származék, épp, mint a Dianabol, és ez az átalakítás teszi lehetővé a szájon át történő alkalmazást. A design ellenére azonban léteznek a szteroidnak injektálható változatai is.

Szerkezetéből fakadóan a stanozolol nem képes ösztrogénné alakulni. Ezért anti-ösztrogének alkalmazása nem szükséges ezen szteroid alkalmazása mellett, hiszen gynecomastia még az arra érzékeny személyeknél sem alakulhat ki. Mivel az ösztrogén felelős a vízvisszatartásért is, a Winstrol nem nagyarányú tömegnövekedést, hanem vékonyabb, minőségi izmok képződését eredményezi úgy, hogy közben nem kell a bőr alatti kötőszövetek vízfelhalmozása miatt aggódnunk. Ez előnyössé teszi szálkásításkor történő alkalmazását, amikor a zsír- és vízraktározás jelentős problémát jelentene. Nagyon népszerű olyan sportolók körében is, akik olyan sportágakat űznek, amelyben az erő és a gyorsaság egyaránt számít (futó-, ugró-, dobó-számok, atlétika). Az ilyen sportágakban nem célszerű a fölösleges víz súlyát cipelni, ezért a Winstrol révén nyert tiszta izomzat lényegesen hasznosabb, mint az ösztrogenikusabb szerek által felhalmozott gyengébb minőségű izomtömeg.

Amint már említettük, a Winstrolt kétféle (tabletta és injektálható oldat) formában gyártják. Bár kémiailag ezek megegyeznek, az injekció révén a felhasználó sokkal több szteroidot képes a szervezetébe juttatni. Emiatt az injekciók nyilván lényegesen költséghatékonyabbak, és ezért jobban kedvelt az alkalmazásuk is. Egy-egy injekció kiszerelése között azonban nagy különbségek lehetnek. Ez különösen megnyilvánul a különféle stanozolol-szuszpenzió készítmények részecskeméretében. Az európai Zambon nevű termékben például olyan finom por található, amelyet kényelmesen injektálhatunk 25-27 G-s tűvel.
Az ausztráliai állatorvosi készítmény, a Stanazolic még jobb: olyan finom eloszlású szilárd anyagot tartalmaz, amely még egy 29 G-s inzulintűn is átfér. Sok más állatgyógyászati termék azonban sokkal durvább részecskemérettel rendelkezik, – így a Winstrol-V amerikai, a Stanosus ausztrál (állítólag az Anabolic-ST valamivel jobb), vagy a Stanol-V mexikói készítmény. Sokszor az összetapadás vagy az injektálás nehézségei még 22 G-s tű használatakor is jelentkeznek. Minden terméknek vannak azonban előnyei és hátrányai is. A nagy részecskeméret egyrészt hosszabb hatású depót hoz létre a szteroid oldódásakor, emiatt ritkábban kell injektálnunk. Egy-egy nagyobb injekció három-négynaponta elegendő ahhoz, hogy a vér hormonszintjeit megfelelő értéken tartsa, ami egy vízbázisú készítmény esetében igen kedvező arány. Másrészt viszont kénytelenek vagyunk olajos injekciókhoz való, 21-22 G-s tűt használni, ami rendszeres alkalmazásra kellemetlen. Azok a termékek, amelyeket finomabb részecskemérettel készítenek, nem képeznek lassabb hatású depót, ezért kétnaponta kell az injekciókat beadni ahhoz, hogy a vér szteroidszintjét megfelelő értéken tartsuk. Az injekciókhoz használt tűk mérete azonban lényegesen kényelmesebb, ami miatt sokkal több injektálási hely jöhet szóba. Igaz ugyan, hogy egy nagy “olajcső” bepréselhető a vállunkba is, de nem az az igazi helye…

Férfiak a Winstrol tablettát napi 15-25 mg-os, míg az injekciókat napi 25-50 mg-os adagokban használják (az eltérések alapja az ár és a mennyiség). Az elérni kívánt eredménytől függően gyakran alkalmazzák együtt más szteroidokkal. Tömegnövelés céljára például olyan erősebb androgének, mint a tesztoszteron, Dianabol vagy az Anadrol 50 használatosak többnyire. Ilyenkor a Winstrol kiegyensúlyozottá teszi a kúrát, jó anabolikus hatást ad, egy összességében gyengébb ösztrogenikus hatás mellett, mintha a szteroidokat önmagukban alkalmaznánk. Az eredmény egy jelentős izomtömeg-növekedés, kényelmesebb mértékű zsír-és vízvisszatartás mellett. Verseny előtt, vagy a diéta szakaszában olyan nem aromatizálódó androgénekkel kombinálhatjuk a Winstrolt, mint a trenbolone vagy a Halotestin. Az ilyen kombinációk segítnek olyan erősen definiált, kemény izomzat kialakításában, amelyre a legtöbb testépítő hőn áhítozik. Idősebb vagy érzékenyebb személyek olyan készítményekkel is alkalmazhatják a Winstrolt, mint a Primobolan, a Deca-Durabolin vagy az Equipoise. Ilyenkor jó eredmények mellett kevesebb mellékhatás jelentkezik, mint hasonló androgén kezelésekkor.

Nők napi 5-10 mg, illetve fél és öt tabletta közötti mennyiséget szoktak használni. Bár a sportoló hölgyek általában jól tolerálják a stanozololt, mégsem szoktak injekciókat alkalmazni. Az injekció az androgén tüneteket erősíti, és már 50 mg is túlságosan nagy adag ehhez. Vagyis előnyben kell részesíteni a tablettákat. Nyilvánvalóan könnyebb egy tablettát eldarabolni, mint 1 cm-nyi injekciót részekre osztani. Azok a hölgyek, akik mindenképpen fontosnak tartják, hogy injekciókkal kísérletezhessenek, az 50 mg-os ampullákat legalább két részletben adják be. Itt az adag szabja meg, hány naponta kell az injekciót megismételni. 25mg mennyiség esetén leginkább három-négynaponta adjuk az injekciókat. Ennél ambiciózusabb (és vakmerőbb) hölgyek minden második nap is beadhatnak maguknak 25 mg Stanozololt, bár általában ezt nem javasoljuk. Noha a Winstrol csak mérsékelten androgén, a férfiasodás veszélyét nem szabad elhanyagolnunk.

A szerkezeti eltérés (17-alfa-alkilálás) miatt a tabletták nagyobb terhelést rónak a májra, mint az injekciók (amelyek elkerülik az “első kaput”). Hosszabb ideig, vagy nagyobb adagokkal folytatott kúrák során ezért vérvizsgálatokkal rendszeresen ellenőriztetni kell a májfunkciókat. Bár az injekció használatakor nem gyakori, a májkárosodás veszélye itt sem zárható ki. Bár az injekcióval bevitt hatóanyag nem teljes egészében a májon keresztül kerül a szervezetbe, mégis a máj bontja le azt, ami kisebb mértékű (de folyamatosabb) stresszhatást jelent a szervnek. Az ilyen stresszhatásokat növeli, ha a Winstrol mellett más 17-alfa-alkilált vegyületeket alkalmazunk a kúra során. Amikor ilyen keverékeket használunk, érdemes korlátozni a kúra időtartamát (lehetőleg 6-8 hétre). Megjegyzendő, hogy a Winstrol mindkét változata erős hatást gyakorol a HDL/LDL koleszterinszint arányára. Ez a mellékhatás gyakori az anabolikus szteroid kezelés során, és nyilvánvalóan egészségi kockázatot jelent akkor, ha hosszabb ideig, vagy nagyobb adagokkal folytatunk kúrákat. Az alkalmazás módjánál fogva a tabletta jobban befolyásolja a koleszterinszintet, mint az injekció, ennél fogva rosszabb választás azok számára, akik kiemelten kezelik ezt a mellékhatást.
Amint a könyv elején már összegeztük, a stanozolol alkalmazása alapvetően befolyásolja a nemi hormon-kötő fehérjék (SHBG, sex hormone binding globulin) mennyiségét. Ez jellemző az összes anabolikus illetve androgén szteroidra, a Winstrol aktivitása és az alkalmazási módja miatt különösen jelentős e téren. Mivel a plazma kötőfehérjéi, így az SHBG ideiglenesen megakadályozzák azt, hogy a szteroid kifejthesse hatását, ezért az SHBG gátlása nagyobb arányban biztosít szabad (nem lekötött) szteroidot a szervezetben. Ez egy olyan hatékony mechanizmust jelenthet, amelynek révén a stanozolol növelheti a párhuzamosan alkalmazott szteroid aktivitását. Ezt a hatást erősítendő adhatunk a keverékhez Proviront (1-metil-dihidro-tesztoszteront), amelynek különösen nagy az affinitása az SHBG-hez. Emiatt szoríthat ki gyengébb szubsztrátokat, így a tesztoszteront is a Proviron az SHBG mellől, ami tovább növelheti a szabad hormonszintet. Winstrol és Proviron együttes alkalmazása a tesztoszteron kúra során tehát nagyon hasznosnak bizonyulhat, mivel jelentősen növeli a szabad koncentrációját ennek a nagyon erős izomépítő androgénnek.

A mexikói stanozolol termékek uralják jelenleg a feketepiacot. Közéjük tartozik a Ttokkyo cég Stanol-V nevű készítménye, illetve az ausztrál importból származó, Jurox cég által gyártott Stanosus, illetve az Ilium cég Stanazolic nevű terméke. A Stanosust nemrégiben felváltotta az Anabolic-ST, amelyet most a Grupo Comercial Tarasco forgalmaz (a Jurox cég képviselője). Ennek lehet némi köze ahhoz a vitához, amely Ausztrália jelentős mexikói szteroid importjával (és ezen termékek amerikai feketepiacra kerülésével) kapcsolatosan zajlott mostanában. Jelenleg minkét termék a piacon van, és ez ne aggasszon miket. A Ttokkyo termékei jó részt vállalnak a mexikói Winstrol-piacból, hiszen nemrégiben vezették be az első 100 mg/ml-es stanozolol injekciót és a 10 mg-os tablettát. A termék kis viszkozitása és problémás alkalmazása ugyan jó néhány panaszra adott már okot (esetlegesen 21G-s tűre is szükségünk lehet), a legtöbbeknek a 100 mg-os adag egyszerűen már túl sok. A 10 mg-os tablettát elsősorban azok keresik, akik megelégelték a 2mg-os tabletták alacsony hatóanyag-tartalmát és magas árát. Mivel ekkora a kereslet a nagyobb hatóanyag-tartalmú készítmények iránt, nem csoda, hogy az Ilium termékei valósággal taroltak a piacon. A népszerű Stanozolic injekciók új változata 10 ml-es fiolában kapható, és ugyanúgy 100mg/ml-es hatóanyag-koncentrációval rendelkezik, mint a Ttokkyo terméke, és
az 50 mg-os változat minőségét alapul véve, nagy sikerekre számíthat. A másik termékük a 6mg-os stanozolol tabletta, amely 300 darabos kiszerelésben, üvegcsékben kerül forgalomba. Bár ez nem olyan erős, mint a Ttokkyo terméke, még így is háromszor erősebb egy átlagos Winstrol tablettánál- és a 10 mg-os mellett jelenleg az egyetlen, amely 5mg-nál több hatóanyagot tartalmaz. A mexikói import ellenére a spanyol Zambon márkájú termékek is bekerülnek az amerikai piacra. Ezek 2 mg-os tablettás, vagy 50 mg-os vízbázisú injekció ampullás kiszerelésben kaphatók. A Genepharm vállalat is gyárt márkanév nélküli, 5mg-os tablettás terméket.

Hamisítványok:

A Winstrol, legyen bár tabletta vagy injekció, a hamisítók gyakori céltáblája. Mivel az eredeti terméket nem túl széles körben gyártják, nagy segítség lehet, ha tudjuk, mit keressünk. A legfontosabb dolog, hogy a görög Genepharm terméket kivéve sohase vegyünk egyszerűen “stanozololnak” nevezett, márkanév nélküli terméket. Az összes, jelenleg forgalomban lévő terméknek van valamilyen márkaneve. Injekciók A Winstrol-V-t Kanadában és az Egyesült Államokban gyártják, és ezt a terméket utánozzák a legtöbben. A szigorú szabályozás miatt nem valószínű, hogy az eredeti termékre egyáltalán ráakadhatunk, ezért kerüljük ezt a márkát. A vállaljuk a kockázatot, győződjünk meg róla, hogy a szteroid kristálykák gyorsan és alaposan leválnak akkor, amikor az üvegcsét nyugalomba helyezzük. A valódi Winstrol-V részecskéi túl nagyok ahhoz, hogy finomabb tűn átférjenek (25-27 G-s tűben megszorulnak). A mexikói termékek közül megbízható az Anabolic-ST, a Stanazolic és a Stanol-V a Ttokkyotól. Jelenleg ezeknek egyetlen hamisítványát sem ismerjük. A Stanazolic és a Stanol biztonsági hologram matricával van ellátva, ami véd a hamisítókkal szemben, keressük tehát ezeket vásárláskor.
Az injekciók közül az utolsó legális termék a spanyol 1 ml-es ampulla a Zambontól (azt hiszem, a Zambon Olaszországban is gyárt injekciókat, de ezeket mostanság nem látni errefelé). Jelezték már, hogy ennek a terméknek vannak utánzatai, de eddig ezeket könnyű volt azonosítani. Ahogy a Winstrol-V esetén, a részecskék itt is hamar kiülepednek az oldatból, ha az ampullát nyugalomba helyezzük. A kristálykák azonban kisebbek, finomabb tűvel is beadhatók, és tovább tart a kiülepedésük, mint az észak-amerikai változatnál, ezért ez ne zavarjon. A spanyol Zambon ampullák kiszerelésén nemrégiben változtattak: keskenyebbek, és átlagosabbak lettek. Ez nagy kár, mert az előzőek nagyon szokatlan külsejűek voltak, amit látszólag sokkal nehezebb hamisítani. Az újabb ampullák mérete és alakja sok piacon lévő más termékhez hasonlít, és már nem olyan széles az alja, mint az előzőnek volt. A csomagolásban is vannak eltérések, a dobozra világosabb szürke színnel nyomtattak. Tény azonban, hogy csak a régebbi terméknek ismerjük a hamisítványait, ezért, eddig legalábbis, az új termék biztonságosnak mondható.

Tabletták

A Winstrol tablettákkal kapcsolatban az a legfontosabb, hogy tudjuk, melyik az a néhány termék, amelyet megvehetünk. A legkedveltebb, megbízható termékek a mexikói Ttokkyo-féle Stanol-V tabletták, illetve a görög stanozolol a Genepharmtól. Egyiket sem utánozzák jelenleg, ezért biztonságos vételnek számítanak. A Stanol-V tabletták 100 illetve 500 darabos kiszerelésben, üvegekben, narancsszínnel kerülnek forgalomba. Ne feledjük ellenőrizni a
Ttokkyo cég biztonsági hologramját illetve az eredetiséget garantáló görög gyógyszerészeti azonosító matricát. Valószínűleg csakhamar nagy mennyiségben találkozunk majd az új Stanozolic 6 mg-os tablettákkal is. Mint az összes, a mexikói Denkall által importált termék, a Stanozolic is biztonsági hologrammal van ellátva. Ne feledjük ellenőrizni ezt vásárláskor.
Az olasz és a spanyol Zambon tabletták is biztonságosak; ezek közül az elmúlt években a spanyol termék volt a népszerűbb. Az olasz termékbe dobozonként két levélnyi, egyenként 10 tablettát tartalmazó levelet csomagolnak. A spanyolok 20 tablettás levelekkel, dobozonként azonban csak egy levéllel csomagolják a tablettákat. Mindkét fajta tabletta rózsaszínű. A spanyol tablettákon “W” nyomatot is láthatunk. Az indiai Menabol szintén valódi termék, de Amerikában nem látni jelentős mennyiségben. Ha dobozonként tíz, egyenként tíztablettás levelet találunk, akkor eredetinek tekinthetjük. A thaiföldi Cetabon is megjelenik néha a feketepiacon, és levelenként tíz, nagyon jellegzetes vöröses színű tablettát tartalmaz. A fentebb felsorolt termékeken kívül semmilyen más készítményt nem tartanék megbízhatónak, hacsak nem ismert forrásból származik.