A Nandrolone 1950-ben lett szintetizálva és 19-nor testosterone-t tartalmaz. A 19-nor azt jelenti, hogy hiányzik a metil csoport a 19. pozícióban. Mindegyik anabolikus és androgén szteroid, tesztoszteron származék, de az anabolikus szteroidok sokkal nagyobb izomnövekedést eredményeznek. A Nandrolone egy klasszikus, az anabolikus tulajdonságú szteroidok között. Sok kutatás szerint a nandrolone fejti ki leghosszabban hatását az anabolizmusért felelő receptorokra. Ez a Nandrolone sikerének kulcsa. Dekanoat formájában Magyarországon Retabolil, Nyugaton és Amerikában Deca-durabolin néven van forgalomban. Egy ampulla retabolil 50mg hatóanyagot tartalmaz, mely a beadástól számított két hétig hat. Orvosi alkalmazásban a Retabolil disztrófiás betegek gyógyításánál illetve sérülések, és infarktusok utáni felépülés gyorsítására használatos. Nőknél emeli a hemoglobin szintjét, csökkenti a kalcium távozását a csontszövetből. A mai napig, a NOB antidopping politikájának ellenzői, a Nandrolone kedvező hatásait a sérülésekre, és annak gyenge mellékhatásait hozzák fel, a szteroidok ellenőrzött használata mellett a sportban. Ugyanis a NOB tiltása miatt a sportolók ilyen esetben kénytelenek más, nem annyira ismert, vagy kérdéses eredetű szerekhez nyúlni.

A sportban a Nandrolone, a Testosteronnal együtt nagyon népszerű volt a 60-as 70-es években, míg a doppinglaborokban nem jelentek meg azok a megbízható laboratóriumi eszközök, melyek kifejezetten a sorozatos és olcsó dopping-ellenőrzésekre lettek kifejlesztve. Ezekkel a műszerekkel, nem csak a tiltott szerek mennyiségét, hanem a metabolitok struktúráját, is ki lehetett mutatni (chromato-mass-spectrometer). Ezzel a módszerrel a szerek nyomai, főleg az injekciós készítményeké, akár a szedés után több mint egy hónappal is kimutathatóak lettek. Ez egy valóságos forradalom volt az antidopping területén. Ez előtt a radioimmunológiás módszert használták, ami sokszor téves eredményeket adott. Azonnal a módszer megjelenés után, az 1978-as Atlétikai Világbajnokságon Prágában, 5 Szovjet és Bolgár könnyűatléta bukott meg Retabolil használatával. Ez valósággal sokkolta a csapatokat, a botrányt csak nehezen tudták elkerülni.

Ez az eset arra késztette a doppinglaborokat, hogy a HP által gyártott műszereket sürgősen beszerezzék. Nem sokkal ezután, az Egyesült államok kongresszusa megtiltotta ezen műszerek eladását. Közeledett az 1980-as Moszkvai Olimpia. Ekkor a hidegháború kellős közepén a sporteredmények fontosabbak voltak mint valaha, és a két rendszer felsőbbrendűségét voltak hivatottak erősíteni. Félve a pozitív próbáktól, a sportolók az olajos injekciókról áttértek az újabb, hatásos készítményekre, de a Retabolil hatásosságát nehezen lehetett felűlmúlni. Ezért kidolgoztak egy verseny felkészítő rendszert. Novembertől decemberig Reta, utána a gyorsabban ürülő tabletták. A téli szezont pedig kihagyták. Manfred Donike professzor (Köln, Német o.) a NOB orvosi bizottságának tagja, már ekkor javasolta a szúrópróba szerű ellenőrzéseket, ám a vasfüggöny miatt erre nem volt lehetőség.

A 80-as években Nandrolone-nal főleg a szegényebb országok sportolói buktak le. Doppingellenőrzés általában csak az Olimpián, és a rangosabb világversenyeken volt. Az Atlétikai Szövetség, és a NOB tagjai persze tudták a verseny utáni negatív próbák csak annak köszönhetőek, hogy a sportolók időben hagyják abba a szerek szedését. De a Helsinkiben megrendezett atlétikai VB sikere, és az egyre növekvő szponzori szerepvállalás, valamint a sport elüzletiesedése miatt, senki sem tesztelt év közben. Arról nem beszélve, hogy amikor pozitív próbákat találtak, sokszor ezeket sem hozták nyilvánosságra, hogy ne rontsák az “üzletet“. Az igazat azóta sem tudjuk. Helsinkiben egyes információk szerint 38 pozitív próbát találtak ebből 17 amerikai könnyűatléta volt. Ám az Atlétikai Szövetség elnöke, a VB sikerei miatt azt jelentette be, hogy NINCS pozitív eredmény. A 80-as években két botrányos esetre érdemes figyelni.

1984-ben, a Los Angeles-i Olimpián Martin Vaino (a 78-as EB győztese 10.000 méteren), a Finnek kedvence második lett 10.000 méteren, már éppen melegített az 5000 méterre mikor bejelentették a pozitív eredményt. A nyomozás kiderítette, hogy a Los Angeles-i olimpia előtt a rotterdami maratonon szintén pozitív próbát vettek tőle, ám ezt a szervezők elhallgatták.

És még egy eset. B. Raynolds aki 400 méteren 43.29-es rekordot futott amit csak Micheal Johnson tudott megdönteni 1999-ben. Raynolds vérében egyértelműen kimutatták a Nandrolone jelenlétét, ám mivel a tesztelésnél a párizsi labor nem az előírások szerint járt el, az atlétikai szövetség eltiltotta 2 évre, de rekordját nem törölték. Ezután 2 évig perelte az Atlétikai Szövetséget, és próbált visszatérni az élsportba, de egyik sem sikerült.

A tesztelések mellett folytatódtak a kutatások is. Kiderült, hogy a Nandrolone metabolitjai a nőknél kimutathatóak, egyes fogamzásgátlók szedésénél, illetve a terhesség első szakaszában. Az összes női versenyző -valahogy egyszerre-kezdte bejelenteni a fogamzásgátlók szedését. De a további kutatások kimutatták, hogy a metabolitok aránya teljesen más, és minden helyreállt.

A 80-as évek végén sok változás történt. Eltünt a vasfüggöny. Ekkor vette kezdetét a felkészülési időszak alatti tesztelések kora. Úgy döntöttek, hogy a súlyemelőkkel kezdik, mert a Bolgár és Szovjet versenyzők fölénye, idegesítette a többi ország sportolóit. Ben Johnson 1988-as botránya után sok Szövetség kezdett el ilyen teszteket végezni. Még sok más esetet lehetne felsorolni, de maradjunk egyelőre ezeknél.

Tehát a 80-as évek végén a helyzet megváltozott. Az olajos injekciók kora az élsportban véget ért.

Azóta is vannak akik Nandrolonnal készülnek, de általában ennek eltiltás a vége, mint pl.: Diter Baumann, ez is csak a korszerű vizsgálati módszerek pontosságát bizonyítja. Akár több század nanogramm pontossággal kimutathatóak a metabolitok. Ez hihetetlen pontosság, ám sokszor helytelen eredményekhez vezethet. Kutatások megállapították, hogy egészséges férfiaknál és nőknél néha 0,25-0,60 nanogramm/ml-es értékeket lehet kimutatni minden szer szedése nélkül. Ezért a pozitív próbához minimum 2 nanogramm/ml-es koncentrációra van szükség a nőknél és 5 ng/ml-re a férfiaknál.

Maradtak a gyorsan ürülő tabletták, és más új szerek. Nem beszélve a Növekedési hormonról. A jó öreg Nandrolone megmaradt az amatőr, nem versenyszerű testépítőknek, hobbigyúrósoknak és a gyógyászatnak.

Mate