csont
Csak idő kérdése volt, hogy a testépítők felfedezzék és alkalmazni kezdjék a humán növekedési hormont (human growth hormone – HGH) a gyakorlatban. Amint a növiben rejlő anabolikus lehetőségek tárháza a felszínre került, a testépítők rögtön házipatikájuk részévé tették a szert. Más sportolók azért kezdték el használni, mert rájöttek, hogy az egyre kifinomultabbá váló doppingellenőrzések nem képesek kiszűrni a humán növekedési hormont. És ami talán a legizgalmasabb volt a növekedési hormonnal kapcsolatban az az, hogy ez kevéssé tekinthető drognak, mint inkább természetesen előforduló hormonnak.

Terméknév: Humatrope, Protropin
Hatóanyag: humán növekedési hormon
Terápiás adag: 5-10 mg naponta
Gyúrós adag: 100-200%
humatrope

  „Hihetetlen. Egyébként mindenki másképp reagál rá. Ismerek egy srácot, aki 15.000$-t költött növire és csak pattanásai lettek tőle. Én, ha használom, még felkeléskor is be vagyok durranva. Vannak, akik nem tudnak lejönni róla.”

Mike Matarazzo, IFBB pro

A növekedési hormont először mintegy 30 éve izolálták. A növekedési hormon egy polipeptid hormon, amit az agyalapi mirigy választ ki. A molekuláris struktúrája 191 aminosavból áll, melyeket peptidkötések tartanak össze. Az agyalapi mirigy súlyának mintegy 10%-át teszi ki a hormon, amely 5-10mg egészséges egyénekben. Férfiak mintegy 0.5 – 1 mg-ot választanak ki belőle naponta, a vérplazmában a hormon „élete” kb. 60-90 percig tart. Bár egyénfüggő, a legtöbb ember a legnagyobb mennyiségű növekedési hormont az alvás első 90 percében termeli.

orvos3.tif
(agyalapi mirigy)
A növekedési hormon kiválasztását két másik hormon, a növekedési hormon kibocsátását szabályozó hormon és a növekedési hormont gátló hormon szabályozza, melyek a hipotalamuszban termelődnek és olyan tényezők befolyásolják jelenlétüket, mint az alacsony vércukorszint, aminosavak, alvás, stressz és természetesen az edzés. Egyes kutatások szerint a növekedési hormon nagyobb mennyiségben kerül kiválasztásra rövid, nagy intenzitású, mint a hosszabb, alacsonyabb intenzitású edzéseket követően. A kirívóan hosszú, nagy ismétlésszámokkal tűzdelt edzés voltaképpen csökkenti a HGH szintet.

hipotalamusz
(hipotalamusz)

  „A már meghaladott ismeretek szerint a növekedési hormon csupán a testnövekedés szabályozásában és a végleges testmagasság elérésében játszik szerepet. Bár a hormonnak kritikus szerepe van az öregedési folyamatokban, egészen világosan csak most kezd körvonalazódni a felnőtt szervezetben betöltött szerepe. Több tanulmány is rámutat, hogy a felnőtt kor elérését követően a növekedési hormon szerepet játszik a kívánatos testösszetétel elérésében és a testfunkciók fenntartásában. Egy kutatás éppen az edzés közben kibocsátott hormon szerepén keresztül annak feltérképezésére folyik, hogy világossá váljék a hormon hatása az edzések során a zsírmentes testtömeg és a testzsír változása vonatkozásában.”

Dr. Douglas M. Crist a növekedési hormon fiziológiai
szerepéről nyilatkozik a legújabb kutatások tükrében

 

Hatásmechanizmus

A HGH a gyermekek növekedésében messze a legfontosabb szerepet játszó hormon. Az anabolikus szteroidokkal ellentétben a növekedési hormon a test minden szövetében növekedést okoz és receptorai megtalálhatóak a vesében, a májban, a csontokban és az izmokban.

Ha valami rosszul sül el a HGH használata során, az a test hosszú csontjaiban válik nyilvánvalóvá. A korai életszakaszban a növekedési hormon túltengése okozza az óriásnövés betegségét. Ezek az egyének 240 cm magasságot is elérhetnek, köztük Robert Wadlow a legmagasabb, hihetetlen 267 cm-es magasságával. Az óriásnövés ellentéte a törpeség, amely a csökkent HGH termelésre vezethető vissza. A hasonló betegségben szenvedők testmagassága gyakran még az egy métert sem éri el.

wadlow3
(Robert Wadlow)
torpe
(törpe)
A korai fejlődési szakaszban betöltött szerepén túl a növekedési hormon olyan fontos életfunkciókra is behatással van, mint a fehérje, zsír és szénhidrát anyagcseréje. Bár még vita tárgyát képezi, de a HGH valószínűleg az aminosavak szövetekbe jutására is befolyást gyakorol és felgyorsítja fehérjévé alakulásukat. A fehérjeszintézist a DNS és az RNS sejttartalmának felgyorsításával is emeli. Ezekben a vonatkozásokban a szteroidokhoz hasonló anabolikus hatása észlelhető.

zsir
(zsír-szövet)
A testépítőket foglalkoztathatja az a kérdés is, mely szerint a növekedési hormon a zsírraktárakra is hatást gyakorol. Az inzulinnal ellentétben, amely energiaforrásként a glükózt hasznosítja, a HGH a zsír energiává alakítását mozdítja elő. Ezt pedig több módon teszi, amelyből az alábbi három a legfontosabb: 1. a zsírrá alakulás ütemét lassítja 2. az elraktározott zsír mobilizációját növeli 3. az epinephrine és norepinephrine hormonok kibocsátását növeli, amelyek a zsírégetésben jelentős szerepet játszanak.

A zsírszövetekben a HGH lebontja a tárolt trigliceridet (testzsír), a vérplazmában növelve a zsírsavak jelenlétét. Mivel a növekedési hormon lassítja a glükózfelvételt, a zsírrá alakulást is lassítja. Ezek a hatások együttesen a testzsír csökkenésében nyilvánulnak meg. A legfontosabb tulajdonságai tehát: a növekedési hormon lassítja a glükózfelvételt és felhasználást, glikogént tartalékol és a zsír felhasználását és energiává alakítását a zsírraktárak mobilizálásával éri el.

A HGH legfontosabb hatásait mégis talán a szervezet immunrendszerére gyakorolja. Egy 1987-ben, a „Metabolism” (anyagcsere) c. tudományos folyóiratban megjelent írás szerint a rák- és vírus-ellenes sejtek aktivitása a vérben keringő HGH mértékével együtt növekszik. A kísérletben részt vevő magas növekedési hormon szinttel rendelkező alanyokban az egyes specifikus sejtek (természetes falósejtek) aktivitása magasabbnak mutatkozott. Amikor a tesztcsoport tagjait kis mennyiségű növekedési hormonnal injekciózták be (ami kb. egy nap alatt kiválasztott mennyiségnek felelt meg), a falósejtek aktivitása 80%-al megnőtt. Ráadásul átlagban másfél kiló tiszta izomnövekedést, valamint két és fél kiló zsírvesztést értek el.

metabolism
(Metabolism folyóirat)
A világ különböző területein számos orvos jelenleg is növekedési hormont használ AIDS-es betegek kezelésére. Valószínűleg nem olyan hatékony, mint az anabolikus szteroidok, de nincs is oly durva módon megbélyegezve az FDA által. Folyik egy kísérletsorozat annak bebizonyítására, hogy a HGH-val a sclerosis multiplex gyógyításában is eredmények érhetőek el. A teória hátterét a növekedési hormon IGF-1 termelésre gyakorolt hatásában kell keresnünk. Az IGF-1 peptid hatást gyakorol a növekedésre és sok egyéb feladata mellett képes az idegrostok regenerálására is. Mivel a sclerosis multiplex oka az idegrostok elhalása, így bármilyen hatóanyag, ami közvetlen vagy közvetett módon ezen szövetek növekedését stimulálja, kétségtelenül nagyon hatékony.

aidses
(Aids-es beteg)
aids2
(Aids-es betegség tünetei)

Honnan érkezik?

Amikor a tudósok képesek lettek a férfi nemi hormon, a tesztoszteron szintetikus úton történő előállítására, rövidesen a növekedési hormon is a szintetikus úton előállítható hormonok listájára került. Egészen 1985-ig azoknak az embereknek, akik növekedési hiányosságban szenvedtek és növekedési hormonra volt szükségük, csak természetes forrásból volt lehetőségük beszerezni azt. Más szavakkal a HGH-t 1985 előtt emberi tetemekből nyerték. Ezt a fajta kezelést később megszűntették, miután a kezelés során több betegnél a Kreutzfeld-Jakob szindrómát diagnosztizálták, melyért a holttestekből nyert növekedési hormon volt felelőssé tehető.


(emberi tetemek)
Szerencsére hamarosan kétféle szintetikus előállítási módszer is teret nyert. A DNS rekombinációs kutatásokon alapulva a szintetikus növekedési hormon ma már a HGH-alapú gyógymódok elsődleges forrása. A szintetikus növekedési hormont előállító gyógyszercégek közül a Genetech Protropin, az Eli Lilly pedig Humatrope néven hozza forgalomba saját HGH-ját. Bár a Protropin a humán növekedési hormon struktúráját utánozza – a metionin aminosav miatt 192 aminosavat tartalmaz az emberi HGH-ban található 191 helyett – egyeseknek a reakciója erre az anyagra a szokásossal ellentétes. A legelterjedtebb tünet az antitestek túltermelése a szervezetben. Az elmúlt években a Genetech kifejlesztette a Protropin utódját, a Nutropin AQ-t. A Protropinnal ellentétben ez nem por, hanem folyadék formájában kerül forgalomba. Ez nem csupán a felhasználók számára előnyös a könnyebb előkészítés miatt, hanem nagyban csökkenti a kikeverés során a szervezetbe jutó nem steril folyadék okozta szennyeződés kockázatát. A harmadik fontos előnye a stabilitás, amely 12-14 napról 28-30 napra nőtt.

dns
(DNS)

Sportcélú felhasználás

Az anabolikus szteroidokkal ellentétben, amelyekről az elmúlt több, mint 40 év során mindenkinek a testépítés jutott az eszébe, a növekedési hormon viszonylag új jelenség. Néhány kísérletező kedvű és megfelelően vastag pénztárcával megáldott sportoló a 80-as évek elején valószínűleg próbálkozhatott humán növi adagolásával, de ez a jelenség teljesen eltűnt, amint piacra kerültek a szintetikus források. Nem telt hosszú időbe és a feketepiac is felfigyelt a HGH-ra. A 90-es évek elejétől a testépítés felsőbb köreiben kiterjedt használata figyelhető meg.

testepites
(testépítő)
A növekedési hormont legtöbben ugyan anabolikus hatásai miatt szúrják, sokan azonban legnagyobb előnyének azt a tulajdonságot tartják, amellyel az izomszövet lebontását akadályozza meg egy szigorú diéta, vagy versenyfelkészülés során, ugyanis ebben a periódusban a legtöbb versenyző az izommegtartásra történő legelszántabb törekvés ellenére is beszámol némi katabolizmusról, azonban a HGH szedése mellett az izomméret változatlansága mellett a zsírraktárak elbontása figyelhető meg.

A harmadik és kevésbé ismert, de legalább olyan fontos ok, ami miatt a testépítők a HGH-t választják az a doppingteszteken történő kimutathatatlansága. Amint az anabolikus szteroidok szűrése a teszteken lehetővé vált, a sportolók elkezdtek egy olyan anyagot keresni, amely legalább olyan hasznos, mint a szteroidok, a lebukás veszélye nélkül. A HGH-ban úgy tűnik, hogy az ideális anyagra leltek. És amint elterjedt, hogy a doppingteszt nem mutatja ki, mindenki használni kezdte. Amíg a profi testépítőket nem ellenőrizték (bár kevés sikerrel voltak rá kísérletek a 90-es évek elején), az amatőr sportolók igen szigorú teszteken kell keresztül menjenek. A HGH sokaknak megnyitotta a lehetőséget, hogy csúcsformában maradjanak egészen a verseny napjáig, mégsem buktak meg a teszteken.


(sportoló)

  „Használhattam volna én is növit és senkinek sem lehetett volna egy szava sem. Sok női testépítő felfedte számomra, hogy HGH-t használ, miközben álszent módon a nagyközönség előtt elítélték a többi testépítőt a cuccolásért.”

Tonya Knight, Ms. International a Musclemagnak adott interjújában
nyilatkozott a női testépítők között a szteroidok
használatával kapcsolatos képmutatásról

tonyaknight
(Tonya Knight)
Folyamatban van egy új doppingellenőrzési eljárás kifejlesztése, azonban a jelen írás közreadásakor sem lehet egyértelmű választ adni arra, hogy sikerült-e. Egyesek szerint a következő Olimpián fogják először használni azt a módszert, amely a sportolók növekedési hormon szintjét méri. Amennyiben a méréskor különbséget fog tudni tenni a humán és a szintetikus forrásból a szervezetben jelen lévő hormonok között, úgy eredményes lehet, ha nem, úgy sok, a hormonszintet természetes módszerekkel megnövelő sportoló is eltiltás hatálya alá fog kerülni.

 

Mennyire hatásos?

A növekedési hormon rövid története során több kérdés is felmerült – ezek között első helyen annak hatékonysága szerepel. A szteroidok negyven éves történelme során bebizonyosodott, hogy ezek az anyagok az izom méretét és erejét megnövelik. Sok kutató még ma is kételkedik, azonban a sportolói közösség elfogadta, hogy az anabolikus szteroidok a test fizikai teljesítőképességét megnövelik. A HGH-val kapcsolatos bizonyítékok azonban még tisztázásra várnak. A tudományos és szájról-szájra terjedő adatok csekély mennyisége miatt következtetéseket levonni igen nehéz. Ha véleményünket teóriákra alapozzuk, a növekedési hormon nagyon előnyös lehet a testépítők számára.

anabolikus szteroidok
(anabolikus szteroidok)
Őszintén szólva a fehérjeszintézisre és zsíranyagcserére gyakorolt hatása miatt remek ergogén segítség lehetne, azonban a mai napig ebben a vonatkozásban igen kevés kutatást végeztek, ezért egyelőre meggyőző bizonyítékok híján vagyunk. Van szóbeszéd, hogy így-meg-úgy kell nyomni és akkor 10 kiló tiszta izom jön fel két hónap alatt, de olyan tanulmányt is olvashatunk, melyben 18 fiatal férfinak adagolták a normális hormontermelés négyszeresét és nem mutattak ki semmilyen anabolikus hatást.

Egy kísérlet során, melyet dr. Douglas M. Crist végzett (Musclemag, 1991) két célcsoportra bontották az alanyokat, az egyik csapatnak a napi hormontermelés kétszeresét, a másiknak a heti négyszeresét (!) adagolták. Mindkét csoportnál szignifikáns izomnövekedés volt tapasztalható, de ami a legmeglepőbb, hogy kb. ugyanakkora, átlagosan heti 5 font. Ennek alapján úgy tűnik, hogy a mennyiség nem játszik fontos szerepet az anabolikus hatás szempontjából. Talán emiatt is tartózkodniuk kellene a profiknak a túl nagy adagok alkalmazásától, mivel alacsonyabb mennyiségekkel is elérhető azonos hatás, ez pedig anyagi szempontból megtakarítást, mellékhatások szempontjából pedig csökkent kockázatot jelent. Ez azt is jelenti egyebek mellett, hogy a testépítésben igen fontos szerepet kellene kapjon a HGH természetes kibocsátásának természetes módszerekkel történő stimulálása, ugyanis valószínűleg így is jelentős eredmények érhetőek el mindenféle mellékhatás nélkül. Erre a kérdésre a későbbiekben még visszatérünk.

  „A növekedési hormon nem orvosi célú felhasználása komoly mellékhatásokat válthat ki (hasonlóakat a cukorbetegség mellékhatásaihoz), melynek kiváltója az inzulin hatásainak történő ellenállás. Hosszabb ideig tartó kezelés esetén a lágy szövetek és a csontok súlyának abnormális növekedése is jelenthezhet. Nagyon valószínűtlen, hogy tiszta növekedési hormon hozzáférhető lenne bármilyen formában az FDA által elfogadott kiszerelésen kívül, amelyet hormonhiányos gyermekeken folytatott kísérletek során használnak. Ezért és más okokért senkinek sem lenne szabad növekedési hormont injektálnia sportcélokra. Az ellentétes hatás lehetőségének veszélye sokkal súlyosabb, mint az esetlegesen elérhető növekedésé.”

Dr. Douglas Crist véleménye
a HGH használatának veszélyeiről

Talán a Musclemag-ben rendszeresen publikáló Dr. Mauro DiPasquale adja a legjobb rálátást a HGH hatásosságára, a növekedési hormont „plató drognak” titulálva. Ez azt jelenti, hogyha egy testépítő anabolikus szteroidokkal eléri a maximális méretét, a HGH segítségével áttörheti ezt a platót és további 10-12 kg izmot tud magára szedni. Dr. DiPasquale elméletére a legszebb bizonyíték a profi testépítő versenyek élmezőnye. Sok versenyzőt látni, akik elérik a szálkás 110-120 kg-os testsúlyt és évekig ezen a szinten versenyeznek, majd hirtelen hat hónap leforgása alatt 120-130kg kőkemény izmot mutatnak fel. Nem szükséges neveket említenünk. Csak elő kell bányászni pár régi Musclemag International-t és szemügyre venni a nyilvánvaló különbségeket. Ha teljes a gyűjteményed, akár hónapra pontosan meg fogod tudni mondani, hogy egy adott profi mikor kezdett el növizni.

 

A titok a családban marad

A növekedési hormon sportcélú hatásossága megállapításának elsődleges akadálya a felhasználás általános módja. Az a testépítő, aki növekedési hormont használ, általában anabolikus szteroidokkal is él, ezért felmerül a kérdés, vajon a szteroidtól, a növitől, vagy mindkettőtől ered az izomtömeg? Meddig terjed a szteroid hatásossága és hol kezdődik a növekedési hormoné? A másik probléma, amibe a kutatók ütköznek a titkolódzás. Az évek során nagyon sok testépítő feltáró vallomást tett a szteroidok felhasználásával kapcsolatosan és a téma vizsgálói számára egy igen jól átlátható információs hálózat áll rendelkezésre. Ez azonban nem így van a HGH-val, ugyanis ebben a kérdésben kb. olyan szinten vagyunk, mint a szteroidokkal az 50-es, 60-as években. Ez egy olyan téma, amiről nem beszélnek, csak annyit lehet tudni, hogy sok profi használ növekedési hormont. Sok évnyi kutatásba fog kerülni, amíg elég bizonyítékot gyűjthetnek a kutatók a szer hasznait és elterjedettségét illetően.

 

Szinergizmus

Mivel sok HGH felhasználó más anabolikákat is használ, fontos röviden megtárgyalnunk az együtthatás kérdését. Ahogy korábban elmondtuk, az együtthatás olyan farmakológiai kifejezés, amely a két szer együttes használatakor jelentkező megnövekedett hatást jelzi azzal a hatással szemben, amely több, mintha a két szert külön-külön használnánk. Bár csak csekély mennyiségben, de állnak rendelkezésre bizonyítékok a HGH és egyes hormonkészítmények megnövekedett együtthatását illetően. A tesztoszteron ugyan nem befolyásolja a növekedési hormon kibocsátását, azonban a növekedési hormon megnöveli a szövetek receptorainak érzékenységét az androgén hormonokra. Az, hogy ez a mechanizmus hogyan is működik, még nem teljesen tisztázott. Valószínű, hogy az ok az ösztrogénné alakuló többlet-tesztoszteronban keresendő. Egyes tanulmányok szerint az ösztrogén jelenléte megnöveli a receptorok érzékenységét a tesztoszteron és annak anabolikus származékai iránt. Más bizonyítékok szerint az ösztrogén önmagában is serkenti a HGH kibocsátást. Példának ott vannak az alacsony testzsírtartalommal rendelkező női testépítők, akik férfi társaikéhoz hasonlóan magas növekedési hormon-termelést mutatnak. Az alacsony zsírmennyiség miatt megnövekszik az ösztrogén-termelés, ami a HGH kibocsátás megnövekedésében köszön vissza. Egyúttal meg kell említeni, hogy a női testépítők azért nem tudnak annyi izmot felpakolni, mert a magasabb ösztrogénszint a zsír kialakulásában is szerepet játszik és ez a többlet-HGH hatásait elnyomja.

A hormonok mellett sok testépítő a növekedési hormont thyroiddal, vagy más zsírégetőkkel kombinálja. Annak, hogy a mai testépítők alacsonyabb testzsírt képesek elérni, mint társaik húsz évvel ezelőtt, egyik elsődleges oka az, hogy erős thyroid-tartalmú készítményeket használnak, mint amilyen a Cytomel és a Synthroid. Sajnos a növekedési hormon és a hasonló zsírégetők hosszútávú hatásaira csak következtetni tudunk. Az azonban bizonyított, hogy a thyroid nagy mennyiségű használata eltompítja, vagy csökkenti a test képességét arra, hogy a növekedési hormont fel tudja használni. Más tanulmányok felvetették, hogy a szomatosztatin – a HGH kibocsátást szabályozó egyik peptid hormon – szintjének növekedése a HGH szintet csökkenti. És a kép még zavarosabbá válik, ha hozzátesszük: egyes kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a növekedési hormonra való érzékenység a thyroid szint emelkedésével együtt növekszik. Szem előtt kell tartanunk, hogy néhány ellenőrzött vizsgálat a HGH más ergogén drogokkal történő kombinációját vette górcső alá. A jelenlegi törvényi szabályozás igyekszik megbénítani a kutatókat, de ezen felül egy ilyen „drogkoktél” mellékhatásai sem elhanyagolhatóak.

cytomelsynthroid(Cytomel és Synthroid)

  „A legtöbb piacon lévő anyag hamis. Boldog vagyok, hogy nem kell ilyesmivel foglalkoznom. Inkább maradok vékony némi pénzzel a bankszámlámon, minthogy számolatlanul költsem a pénzem kamu cuccra, amiben Isten tudja mi is van valójában.”

Will Brink a MuscleMag egyik rovatvezetője

Amint a gyáraknak lehetősége nyílt a növekedési hormon mesterséges úton szinte korlátlan mennyiségben történő előállítására, mindenki az ár zuhanására számított, de csalatkozniuk kellett. Bár megbízható kalkulációval nehéz lenne előállni, egy testépítő, aki hatását is akarja látni a befektetésének, mintegy 10.000$-t költ évente növire. A találgatás természetesen messze alulmúlja azokat a szájról-szájra terjedő anekdotákat, melyek szerint a legnagyobb profik évi 50.000$-t is elköltenek növekedési hormonra. Ezen csillagászati összegek elsődlegesen a feketepiacon bekövetkezett áremelkedés miatt alakultak ki. Ahogyan a szteroidok esetében, a HGH források is korlátozottak, de a kereslet nagy – az ár kialakítását ezek a szempontok szabályozzák. A beszámolók különbözőek, de az ár 500 és 1000$ közé tehető ampullánként. A magas árat befolyásoló másik tényező a felhasználók hozzá nem értése. A szteroidokkal ellentétben, amelyekkel kapcsolatban már sok információ rendelkezésre áll, a HGH-val kapcsolatos ismeretek igen szűk körűek. Minden egyes felhasználó az új generációnak rakja le az alapokat. Ilyen tudatlanság mellett nem csoda, hogy egyesek a szükséges adag 10-20-szorosát is képesek beadni maguknak. Ha figyelembe vesszük, hogy egy hormonhiányos gyermek heti adagja kb. 500$-ba kerül, könnyen beláthatjuk, hogyan költhet egy testépítő havonta dollár-ezreket a HGH-adagjáért.

ampulla
(ampullák)

A feketepiac veszélyei

Az anabolikus szteroidokhoz hasonlóan a HGH is több formában tűnik fel a feketepiacon. Ha a vevő szerencsés, amit kap az valódi növekedési hormon, ami egy legális szállítmány része volt, csak épp „leesett a teherautóról” és a dealer megtalálta. Mivel azonban a kereslet meghaladja a kínálatot, rengeteg a piacon a szemét, ezért a vevőknek különleges figyelemmel kell eljárniuk.

A 80-as évek végén a HGH egy potenciálisan veszélyes formája kezdett el terjedni a piacon. A „gorilla juice”-ként hirdetett anyagot állítólag egy dél-amerikai majomfajtából nyerték ki. Bár a szer létezéséhez kétség nem fűződik, hogy valóban mi is volt benne, arról máig folyik a vita. Ezeket a majmokat igen nehéz befogni, ezért kétséges, hogy ez a készítmény ezekből az állatokból származna, az valószínűleg valamilyen anabolikus szteroid volt. Ami viszont fejfájásra adhat okot az az, hogyha igazi volt a hormon, ez a bizonyos majomfajta nagyon sok emberre is veszélyes betegség hordozója és terjesztője, melyek közül legismertebb és egyik legveszélyesebb az AIDS vírus. A testépítőknek ezt mindenképpen szem előtt kell tartani, ha a feketepiacon próbálnak ”gorilla juice”-hoz jutni.

gorilla
(gorilla)
Természetesen emellett a különös majom-növi mellett sok másik készítmény is hozzáférhető. Egyes testépítők beszámolnak olyan hamisítványokról, amelyek vízben oldott sót tartalmaztak. Máskor a valódi HGH is használhatatlan a kezelési körülmények miatt, ugyanis csak rövid ideig eltartható és fagyasztva kell tárolni. A legtöbb szteroid-hamisítványhoz hasonlóan a növekedési hormon is általában Európából kerül átcsempészésre a tengeren túlra. Ez megint felveti a szer legitimitásának kérdését. Milyen lehet az a szer, amit egy kelet-európai, földalatti laborban állítottak elő és az alapját egy ázsiai majomból kinyert anyag képezi? Minőségellenőrzés? Felejtsd el! Szerencsésnek mondhatod magad, ha csak a nehezen megkeresett pénzedet veszíted el.

A szintetikus HGH mellett még mindig piacon van a tetemekből nyert humán növi is, amelynek elsődleges forrása a volt Szovjetunió területén keresendő. Ezt a testépítők jobb, ha elkerülik, ugyanis egy, a kora 90-es években ausztrál endokrinológusok által lefolytatott kutatás a mintákban olyan szennyeződéseket talált, amelyek esetében csak komoly elővigyázatossággal lehetett a vírusfertőzést megállítani.

A hamisítók a növekedési hormonnak nevezett készítményekbe HGH helyett HCG-t, vagyis gonadotropint tesznek, amely a heréket nagyobb mennyiségű tesztoszteron termelésére serkenti, azonban az endokrin rendszerben valóságos káoszt okoz. Nos, vettél valamit, amit ennek mondtak, de valószínűleg még csak nem is hasonlít arra, aminek mondják, így felmerül a kérdés: mi jöhet még?

 

Mellékhatások

Azokban a betegekben, akiknek a növekedési hormon-szintje alacsony, kevés mellékhatást vált ki a kezelés. A problémák akkor kezdődnek, amikor egészséges emberek túlzott mennyiséget (egyes testépítők az ajánlott adagolás 20-szorosát is beadják) kezdenek bevinni a hormonból. A leghangoztatottabb mellékhatás egy krónikus betegség, melynek tünetei a fej csontjainak, a kéz és láb lágyrészeinek és néha más testrészeknek a megnagyobbodása. Ez a tünet gyermekeknél ritkán fordul elő, ugyanis a csontjaik még növésben vannak és azok a részek, amelyeknél a növekedés bekövetkezik, még lágyak és alakíthatók. Amikor ezek a helyek a csonton beforrnak (az anabolikus szteroidok egyik közismert mellékhatása a növekedés leállása, amely alacsony felnőttkori testmagasságot eredményez) a HGH miatt a csontok túl vastagokká válnak a hosszúságukhoz képest. A hosszú végtagokon kívül a fenti betegségben szenvedők homloka megvastagodhat és hangsúlyosabbá válhat. Egyes esetekben ha ez kombinálódik a kezek és lábak megdagadásával, létrejöhet a jellegzetes „Frankenstein-külső”.

frankenstein
(Frankenstein)
A HGH mellékhatásai közé kell sorolnunk, hogy felboríthatja a test érzékeny hormonháztartását. A tesztoszteron és a HGH mellett a test másik fontos, izomépítésben szerepet játszó hormonja az inzulin. Ha az egyén a szokásostól nagyban eltérő mennyiségben visz be külső forrásból növekedési hormont, az hatással van az inzulinszintre is. Mivel az inzulin szerepet játszik a vércukorszint egyensúlyban tartásában, a magas HGH-szint ezt is felborítja. A kiemelkedően magas HGH-bevitel pedig véglegesen károsíthatja az inzulint termelő hasnyálmirigyet, ezzel életre szóló cukorbetegséget okozva.

inzulin
(inzulin)

  „A kemény, rövid edzés hatására kimutatható a magasabb növekedési hormon-termelés. Ismeretes, hogy az életerős, sokat edző sportolók alvás közben több növekedési hormont termelnek, mint azok az emberek, akik egyáltalán nem edzenek.”

Peter McGough, a MuscleMag újságírója kommentárja a
hormonszintemelés legjobb természetes módjáról

Az inzulin mellett úgy tűnik, a HGH hatással bír a vérkeringésben jelen lévő epinephrine-re és norepinephrine-re is. A katekolaminok gyűjtőnéven emlegetett hormonok arról ismerhetőek fel, hogy a test stresszhelyzetben növeli meg azok termelését. Bár a rövid időszakokra megnövekvő kibocsátás nem jár veszélyekkel, a folyamatos, külső hatásra megnövelt szintjük hosszú távú hatásai még nem ismeretesek. Aggodalomra ad azonban okot, hogy hatnak a vérnyomásra és a pulzusra.

Egy harmadik hormon, amire a HGH hatással van, az IGF-1 (Insulin-like Growth Factor 1). A legtöbb kutató álláspontja megegyezik abban, hogy a növekedési hormon hatással van arra, hogy a vese, a máj és más szövetek megnöveljék ennek a hormonnak a kibocsátását is. Ha igazuk van, akkor – hasonlóan a fentiekhez – ismeretlen hosszú távú hatásokkal kerülünk megintcsak szembe.

vese
(vese)
Egy másik mellékhatás, amiről a sportolók beszámolnak, az akné (pattanás) egy különleges formája, ami nagy, olajjal telt ciszták formájában jelenik meg. Még nincs teljes bizonyosság a kialakulásuk vonatkozásában, azonban valószínűleg a növekedési hormon erős zsírégető hatása áll a háttérben. A pattanás ugyan nem életveszélyes, de a rettenetes kinézetük miatt lelki gondokat okozhatnak az amúgy is önbizalomhiánnyal küszködő személyeknél.

akne
(akné)
A legkevésbé megértett mellékhatás azonban még mindig a „lufihas-effektus”. Egyes profi testépítőknek ezen fertálya olyan nagyra fújódott fel, hogy arra még egy áldott állapotban lévő asszony is büszke lehetne! Néhány hozzáértő szerint ezt a zsigerek közti zsírfelhalmozás okozza, azonban ez kevéssé valószínű, hiszen a HGH pont a zsírégetést és nem a zsírraktározást segíti elő. A legelfogadhatóbb magyarázat talán az, hogy ezen a helyen a HGH erőteljesebb hatást ér el a növekedés szempontjából, szem előtt tartva a tényt, hogy a legtöbb szervünk tartalmaz HGH-receptorokat és lágy izmokat. Lehetséges természetesen az is, hogy az anabolikus szteroidokkal történő kölcsönhatása alakította ki ezt a helyzetet, azonban a „tünet” megjelenésének időpontja szinte tökéletesen fedi a szintetikus HGH 90-es évek eleji elterjedésének idejét.

lufihas2
(“lufihas-effektus”)
Az egyik legkevésbé ismert és leghalálosabb mellékhatás a kutatási célokra használt HGH alkalmazásával kapcsolatos. Ez a fajta HGH olyan szintetikusan előállított hormon, amely nem az emberi növekedési hormon mása, csak nagyon hasonlít rá, mivel többlet aminosavakat tartalmaz. Ezt a hormont sejtkultúrákkal történő kísérletek során használják. Ez a HGH nem emberi használatra lett kifejlesztve, jó okok miatt, ugyanis az emberek 40%-ában riasztó immunreakciókat vált ki. Ez kb. azt jelenti, hogy az egyén immunrendszere a saját testét kezdi el támadni. Említésre méltóak azok az esetek is, amikor ezt a szert használó egyénekben a szer a saját növekedési hormonjukra történő allergiát alakított ki! Gyakorlatilag egyre kevesebb HGH kezdett keringeni a testükben, nem pedig több. Ennek hatásai pedig nem csupán a csökkenő sportteljesítményben mutatkoznak meg, de vegyük figyelembe a fent leírtakat: a szervezetben a hormonok kényes egyensúlya felborul. A hatás végzetes lehet.

Egyéb mellékhatások, amelyekről a növekedési hormont használók számoltak be: fejfájás, kedélyhullámzás, túlzott izzadás, a bőr elszíneződése, látászavar, megerősödött testszag. Végül, mivel a növekedési hormon a HDL (nagy sűrűségű lipoprotein) átalakulását akadályozza és elősegíti az LDL-ét (alacsony sűrűségű lipoprotein) az artériák „habsejtjeibe” (az első lépések az ateroszklerózis felé), azok, akinek a családjában már előfordult szívroham, kerüljék a növit.

  „Ahhoz, hogy sikeresen befolyásolhassuk az egyén HGH-szintjét, nagyon bonyolult eljárást kell alkalmazzunk, ami nagyon nagy szakismeretet és több tényező egyidejű szem előtt tartását igényli. Ha nem szakértő foglalkozik a test növekedési hormon-szintjével, akkor a sportoló nem a megfelelő hormonszintet fogja elérni és azok fiziológiai hatások, mint a zsírvesztés és izomnövekedés, nem következnek be.”

Dr. M. Crist a kiemelkedő teljesítményhez szükséges
HGH stimuláció fontosságáról

 

A növekedési hormon stimulációja természetes módszerekkel

Mivel nem szeretnénk az olvasóban azt a benyomást kelteni, mintha a szervezet növekedési hormon-szintjét csupán az injekciókkal lehetne megnövelni, fontosnak tartottunk szót ejteni alternatív megoldásokról is. Sajnos meg kell vallani, hogy a vázolt módszerek korántsem annyira hatásosak, mint a külső forrásból bevitt hormon, de feltétlenül biztonságosabbak és természetesen teljesen legálisak.

Az utolsó tíz év kutatásai mutatták ki, hogy bizonyos aminosavak serkentik a test HGH termelését. A nevük neurotranszmitter csoport az agy transzmitter rendszereire gyakorolt hatásuk miatt. Ezek az arginin, leucin, lizin, fenilalanin, ornitin, hisztidin, valin és a metionin. Bár a pontos hatásmechanizmus még nem feltárt, úgy tűnik, hogy ezek az anyagok a hipotalamuszt nagyobb növekedési hormon kibocsátásra serkentik. Más elméletek szerint – mivel az aminosavak a HGH prekurzorai (polipeptid láncúak) – megnövelt mennyiségben történő bevitelül megnövelt HGH kibocsátást eredményez.

A növekedési hormon kiválasztásában legnagyobb szerepet játszó anyag az arginin és az ornitin. A kutatások oroszlánrésze is ezekkel foglalkozik – bár egyelőre nem vonhatóak le egyértelmű következtetések – olybá tűnik, hogy nagy adagban történő bevitelük (és itt 20-30 grammra gondoljunk) a HGH kibocsátást 100-as faktorral növeli. Sajnos ilyen mennyiségű bevitellel problémák is akadnak. Nagy mennyiségű arginin fogyasztása hányingert, émelygést okoz. A tudosók véleménye is megoszlik abban a kérdésben, hogy milyen mennyiségben szabad aminosavakat bevinni, ugyanis ebben a mennyiségben már valószínűleg zavarokat okoznak a testben uralkodó természetes egyensúly rovására. Végül, de nem utolsó sorban az aminosavak indukálta HGH-szint növelést csak betegek részére javasolja a szakirodalom.

  „A tudósok szerint a növekedési hormon kibocsátása olyan idegi jelzések hatására növekszik meg, mint amilyen a testben az edzés által létrehozott stresszhelyzet. Ez az behatás az idegen keresztül stimulálja a hipotalamuszt, hogy a kiválasztást növelje. Természetesen olyan aminosavak, mint az arginin, ornitin, glicin HGH-kibocsátásra gyakorolt hatása ismeretes, de ezt a hatást csak biokémiai átalakulásuk után tudják gyakorolni.”

Dr. Frederick Hatfield, világbajnok erőemelő és ismert
testépítő-szakíró az edzésről és az aminosavakról,
mint két olyan faktorról, amellyel a növekedési
hormon szintje a testben természetes úton növelhető

Amennyiben egy testépítő az aminosav-bevitelt a napi rutin részévé kívánja tenni, hadd adjunk néhány hasznos tanácsot a szedésre vonatkozóan. Gazdaságosság szempontjából érdemes az aminosav-forrásokat külön-külön beszerezni, minthogy megvegyük a mindig legújabb „HGH-szint növelő csodaszert”. A szedés időpontját tekintve a lefekvést megelőző időszak a legjobb, mivel az alvással töltött idő a HGH-kibocsátás szempontjából kardinális jelentőséggel bír. Ami pedig a legfontosabb: fordítsunk különös figyelmet a testünk által adott jelzésekre. Sokakban az aminosav készítmények negatív reakciókat váltanak ki. Ha kétség merül fel, hagyjuk abba a szedést, vagy váltsunk terméket.

 

Intenzív edzés

Az elmúlt évtized leggyökeresebb szemléletváltása az edzés terén az, hogy a jó öreg „húsz sorozat minden testrészre” elvet leváltotta az intenzív 45-60 perces edzés. Talán összefüggésben lehet azzal, hogy napjaink legjobb testépítői is ezt az elvet vallják? Talán ők sejtenek valamit? Ahogy látni fogjuk, az edzésnek ez a formája olyan, amire az endokrin rendszernek szüksége van ahhoz, hogy a növekedési hormon előállítását serkentse. Először talán azzal kellene kezdenünk, hogy a legtöbb tanulmány, amely a természetes HGH termeléssel foglalkozott, a nagy ellenállású edzés (heavy resistance training) a legjobb növekedési hormon-stimulátor. Ez azt jelenti, hogy az edzés során minél rövidebb idő alatt minél nagyobb intenzitást kell kifejtenünk. A monstre két-három órás edzéseket fel kell váltani a legfeljebb egy órás, inkább negyvenöt perces tréningeknek. Ezzel párhuzamban a pihenőidőket is csökkenteni kell. A 6-8 ismétlésből álló sorozatok sokkal hasznosabbak azoknál, amelyek 15, vagy annál több ismétlésből állnak.

Egy kísérletben emberek két csoportját vizsgálták az edzés természetes HGH-termelésre gyakorolt hatásainak jobb megismerése végett. Az egyik csoport 21 ismétlést végzett sorozatonként kis súllyal (a hét ismétléses maximum 30%-ával, vagy az egy ismétléses maximum 18%-ával), míg a másik csoport nagy súlyt (a hét ismétléses maximum 80%-át, vagy az egy ismétléses maximum 60%-át) használt hét ismétlés mellett sorozatonként. Az eredmény meglepő: az utóbbi csoport HGH-termelésének szintje 2.5-szeresére emelkedett, míg a sokismétléses, kis súlyos csoport tagjainál szignifikáns növekedést nem észleltek. Az edzések hossza mellett az edzések gyakorisága játssza a legfontosabb szerepet. Naponta 2-3 alkalommal végzett 30-45 perces mozgás ebből a szempontból sokkal hatásosabb, mint egy minden energiát felőrlő három órás menet. Az erre vonatkozó egyik legmeggyőzőbb bizonyíték a természetben előforduló ópiátokkal kapcsolatos – részben az endorfinnal. A nagy tapasztalattal bíró maratonfutók is beszámolnak ennek a természetes „gyógyszernek” a hatásairól, ugyanis megszünteti az izmokban fellépő fájdalmat. A tanulmányok szerint azonban az endorfin jelenléte a testben a HGH kibocsátást csökkenti. Mivel egy testépítőnek általában egy óra alatt emelkedik magasra az edzés során az endorfin szint, ahhoz, hogy a HGH-szintet ne csökkentsül, a 30-45 perces edzés a leghatásosabb: így a növekedési hormont stimulálni, az endorfint szintet pedig alacsonyan tudjuk tartani.

maraton2
(maratonfutók)
A HGH-kiválasztás szempontjából azonban az edzés milyensége sem mindegy. A nagy intenzitású technikák, mint pl. az erőltetett ismétlések sokkal hasznosabbak ebből a szempontból, mint a normálisnak mondott, pozitív bukásig vitt sorozatok. A legújabb kutatások szerint az edzésmódszerek folyamatos változtatása, új és innovatív technikák beiktatása a programunkba szintén a HGH-szintet növeli. Végezetül megemlítendő, hogy a felsőtestre végzett edzés a növekedési hormon-szintünk szempontjából jelentősebb szerepet játszik, mint a lábazás. Ennek megfelelően érdemes az edzésprogramunkat átírni.

Ne feledjük a tapasztalat szerepét! Bár még nincs egyértelmű eredménye az erre vonatkozó kutatásoknak, de a fiziológusok egyértelmű jeleket találtak arra, hogy a folyamatosan edzésben lévő egyének nagyobb és folytonosabb növekedési hormon-termelést mutatnak, mint edzetlen társaik.

 

A vér glükóz-szintje

A vérben keringő glükóz is hatással van a hormon kibocsátására. Amikor a vérben keringő glükóz szintje a normális szint felére esik vissza, a HGH-kibocsátás drámaian megnő. Ezek az időszakok egyszerűen megnövelik a növekedési hormon jelenlétét a testben. Ennek fényében teljesen gyakorlatinak tűnik a felfedezés, hogy azok a sportolók, akik közvetlenül edzés után cukrot vesznek magukhoz, alacsonyabb HGH-szintet mutatnak.

 

Koleszterinszint

A glükóz mellett a koleszterinszint is hatással van a hormon kiválasztására. Az „Alkalmazott fiziológia” 1988 augusztusi számában olvashatunk erről, a kutatók rámutatnak a HGH és a koleszterin közötti összefüggésekre. A kutatásban olyan egészséges személyek vettek részt, akik hosszabb ideje foglalkoztak testépítéssel. A kutatók a csoporton belül megfontolásra méltó variációs lehetőségekre lettek figyelmesek. Az egyik tényező a koleszterinszint volt. Magas koleszterinszint alacsonyabb HGH-szintet okozott és fordítva. Az ok és okozat azonban homályban maradt: vajon a sok növekedési hormon okozott alacsony koleszterinszintet, vagy az alacsony koleszterinszint serkentette a hormonkibocsátást? Az bizonyos, hogy ígéretes eredmények vannak a növekedési hormonnak a koleszterinnel kapcsolatos szívbaj megelőzése során történő alkalmazása vonatkozásában.

 

Alvás

alvas
Bár tablettás formában még nem kapható, az alvás olyan dolog, ami kihozhatja belőlünk a maximális HGH-szintet. Ennek a következő biológiai alapjai vannak: a növekedési hormon kibocsátása a mély álom szintjének első 90 percében van a csúcson. Bár még nincs rá ésszerű magyarázat, de ezt valószínűleg a szerotonin nevű neurontranszmitter befolyásolja. A bizonyítékot az L-triptofánnal nevű aminosavval, a szerotonin egyik építőkövével történő kísérletek szolgáltatják. Ez az aminosav olyan hatásos, hogy még a háromszoros Mr. Olympia, Frank Zane is használta segédanyagként alvása alatt.

frank zane
(Frank Zane)

  „Sok dolog van, ami természetes úton segít hozzá a magasabb HGH-szinthez. Az egyik: jó sokat aludni. A növekedési hormon kibocsátása a mély álom szintjén tetőzik, amit normális esetben az elalvás után mintegy három órával érünk el. Az elégtelen alvás izomépítő képességünket is nagyban csökkenti.”

John Parillo, Musclemag rovatvezető az
alvás fontosságáról a testépítésben

A másik bizonyíték, amely a HGH és az alvás összefüggéseire vonatkozik, az öregedés. A legtöbb ember ahogy öregszik, egyre kevesebb alvásra van szüksége. Az egyszeri hat-nyolc óra alvás helyett ahogyan öregedünk, két-három részre osztva egyre rövidebb időt töltünk álomban. Ez egyben azt is jelenti, hogy a folyamatosan mély álomban töltött idő is csökken, ezzel pedig a növekedési hormon-szint is visszaesik az életkor növekedésével. Ezt megerősítik a kutatások is: a 65 év feletti korosztály tagjai kevés kivétellel sokkal kevesebb növekedési hormont termelnek, mint fiatalabb társaik. A harmadik és egyben utolsó bizonyítékra egy érdekes jelenség hívta fel a kutatók figyelmét: azok az emberek, akik több időzónán utaznak keresztül, több növekedési hormont bocsátanak ki néhány napig. A teória szerint ennek a biológiai óránk „lenullázása” az oka. Amint a biológiai óra az új időzónára áll át, a hormonszint is visszaáll a normálisra.

 

Legalitás

rendorok
Ahogyan a drogok ellen harcba fokozatosan bevonták az anabolikus szteroidok elleni fellépést is, a törvényhozók a HGH-val való visszaélések ellen is felemelik szavukat. A legnagyobb ilyen nyomás azokra a gyógyszerészekre és orvosokra nehezedik, akik betegségi háttér nélkül írják fel a hormont. Mivel köztudott, hogy a legnagyobb mennyiségű növekedési hormon nem ilyen úton jut el a feketepiacra, valószínűleg az orvosok és gyógyszerészek irányába alkalmazott szigorításnak nem lesz érezhető hatása. Az „edzőtermi gyógyszerészek” bármikor előkapnak egy-két ampullát a zsákból, ha szükséges. Tekintettel arra, hogy a rendőrség elsődlegesen a veszélyesebb és elterjedtebb anyagokkal, a kábítószerekkel van elsődlegesen elfoglalva, a növivel kapcsolatos bűncselekmények, szabálysértések ritkák és elszigeltek.

orvosok
(orvosok)