RJ Elsing tollából

(A cikk futball alatt az amerikai focit érti – a ford.)

A 2001-2002es tanévben az NCAA 3 millió dollárt költött az első, és másodvonalban játszó versenyzők tesztelésére anabolikus ágensekre, vízhajtókra, és vizelet manipulátorokra. Átfogó, nemzeti szintű tanulmányok bizonyítják, hogy csökkenő tendencia figyelhető meg az illegális teljesítmény-fokozók fogyasztásában.

Ezen tanulmányok szerint, a 80as években a játékosok 9%a volt érintve. A legfrissebb adatok azt bizonyítják, hogy most csupán 3% használ ilyen szereket. A kérdés, hogy valóban kevesebben élnek ezen szerekkel, vagy csupán jobban tudják elrejteni a használatukat? Mi az igazság?

Elhatároztuk, hogy utána járunk. Egy szteroid használó egyetemi játékossal beszéltünk, első kézből szerezve információkat a témáról. Beleegyezett, hogy interjút készítsünk vele telefonon, ha cserébe nem fedjük fel a kilétét.

RJ: Felkeltettelek? Egy kicsit részegnek tűntél ma reggel, mikor megkaptam az üzenetedet.

XY: Valójában már nagyjából jól vagyok. Ugyan a fejem majd széthasad, de minden más OK.

RJ: És tegnap nyertetek?

XY: Igen, 3-0 lett a vége.

RJ: A múltkorában azt mondtad, hogy a golyóid akkorák, mint egy töltött cukorka. Most hogy vannak?

XY: A múltkor vizsgáltam meg fürdés közben, és ijedve tapasztaltam, hogy sokkal kisebbek, mint amekkorának lenniük kellene, de már normális méretűek. Egy kb. 95 éves endokrinológus vénasszony vizsgálta meg a golyóimat, és azt mondta most minden OK.

RJ: Hányan használnak szteroidokat a csapatodból?

XY: Nos, egészen addig nem sokan használtak, amíg vissza nem tértem a nyári szünetből, és látták, hogy 27 kilót fogytam, és még így is lenyomom mindegyiküket fekve nyomásban. 202 kilót nyomtam ki egyszer szabályosan, és 166 kilóval ment 7 ismétlés. Ha bármikor hirtelen leadsz 27 kiló zsírt, és alig 5 kilóval esel vissza a fekve nyomásban, az emberek elkezdenek kérdezősködni. Ugyanazt akarták csinálni, mint én. Egy ponton túl, már fel kellett fednem a valóságot. Mikor jó barátok készek elvakultan követni valamit, ami esetleg erővesztést okozhat náluk, akkor fel kell fedni előttük a valóságot.

Ahogy kitudódott az öltözőben a dolog, sokan érdeklődtek utána, hiszen azt hitték, hogy a cucc fogja őket leszálkásítani, miközben az a kemény diéta eredménye. Az elején volt 2-3 srác, akik erősen gondolkoztak rajta, és valószínűleg el is kezdték használni, és másik 4-5 srácról gyanítottam, hogy használ szereket. Azonban mára biztosan állíthatom, hogy 6-7 ember él ezekkel a szerekkel a csapatban.

RJ: Senki nem bukott le idén dopping kontrollon?

XY: Nem, hiszen a legutóbbi ellenőrzésen még csak én éltem ilyen szerekkel.

RJ: Nem szartál be, mikor kiderült, hogy kontrollra kell menned?

XY: Tulajdonképpen még élveztem is, ahogy a cimborák jöttek, és kérdezgették, hogy vajon láttam-e már azon szerek listáját, amire tesztelni fognak majd? Őszintén szólva, a legrosszabbra számítottam, hiszen korábban mindig lebuktam, amikor ilyen cuccokat használtam. Szóval néhány barátom odajött és nevetett rajtam, mert azt gondolták, hogy le fogok bukni. Mintha olyan vicces lenne ez a szituáció.

Egy darabig pánikoltam, de igazából az NCAA drog teszt eléggé el van túlozva. Először a tesztoszteron és a DHT 6:1 arányát nézik. Ha ettől magasabb az arány, utána néznek más anabolikumoknak is. Szóval, amíg az első teszten átmész, addig minden OK. Vagyis még ha Tren-t is nyomatsz, arra kell törekedni, hogy a 6:1 arány alatt maradj, legalábbis ezeket a pletykákat hallottam.

RJ: Szóval az arányokra kell figyelni, mi?

XY: Pontosan. Engem igazából 275 nanogramm/deciliterrel mértek be. Mikor megtudtam, hogy 6:1 arány alatt kell lennem a tesztoszteronszinttel a számlálóban, rájöttem, hogy rendben leszek. Nem is beszélve arról, hogy egy 100 fős csapatból csupán húsz embertől vesznek mintát, és abból is csak ötöt-hatot vizsgálnak be. Szóval alapból csökken az esély, hogy bemérnek.

Szóval mindent összevetve, úgy 10 az 1hez az esély, hogy bevizsgálják a vizeletedet, és még akkor is nagy az esély rá, hogy az anabolikus cuccokra nem fognak tesztelni. Rengeteg dolog van, amivel tudod hígítani a vizeletedet, és szedhetsz B6 vitamint, meg hasonlóakat is.

RJ: Olvastam az NCAA honlapján, hogy figyelni fogják a vizelet specifikus súlyát, nehogy túl híg(ított) legyen.

XY: Erről van szó! A ph értéket vizsgálják, és a színt figyelik. Szóval, ha nem megfelelő színű, vagy a ph érték egy bizonyos tartomány alatt vagy fölött van, nem fogják elfogadni. De van egy teória: ha egy csomó vizet és ecetet iszol, az a megfelelő ph tartományban tartja a vizeletedet, még ha az felhígított is. Ugyanígy, ha sok B6, B3, B1 vitaminokat használsz, az sárgítja a vizeletet. Vagyis még a hígított vizeletet is képes vagy megfelelő színűre festeni vele, és a ph értéket is a megfelelő szintre tudod beállítani a metabolitok esetében.

RJ: Te ittad azt az ecetes kotyvalékot?

XY:Többet ittam, mint amennyit el tudnál képzelni! Már a salátámra sem tudok többé ecetet tenni.

RJ: Beszéljünk a kegyetlen edzésekről, mert tudom, hogy részben ez vitt rá a kox használatra.

XY: Az erőnléti edzőm erőemelő, szóval rengeteg guggolást, mellhez vételt, és szakítást csinálunk. Mindig vasárnap kezdünk, a szombati meccs után közvetlenül. Nagy súlyos guggolások, mellhez vételek, román stílusú felhúzás, és egy csomó más kiegészítő emelések. Kedden és szerdán újból emelünk. Kedden komplett alsó test program, míg szerdán csak felsőtest fekvenyomásokkal, és döntött pados nyomásokkal.

Nem tudom miért, de szerintem ennek nincs értelme. Beszéltem is erről az edzővel, de ő azt mondta, hogy mi átlagos sportolók vagyunk, nem erősportolók, ami azt jelenti, hogy minden nap edzünk mindent. A testünknek készen kell állnia arra, hogy bármelyik testrészünket igénybe vegyük akármelyik napon. Szerintem ez megszegi a regeneráció törvényét. Röviden, ez egy elég gyilkos edzés szisztéma.

Ahogy várható volt, egy idő után iszonyatosan túledzett lettem. Kezdtünk úgy viselkedni, mint az erőemelők, és csak a számok számítottak. Leszartam hogy nézek ki, csak minél nagyobbat nyomjak fekve. Amikor észrevettem, hogy tovább nem emelkednek a használt súlyok, sőt csökkentek, nos, akkor gondoltam, hogy nem lesz ez így jó, hiszen még a szezon előttünk állt. Tudtam, hogy a szteroidok drasztikusan gyorsítják a regenerációt, valamint erőt és tömeget is hoznak, úgyhogy nem volt kérdés, hogy elkezdjem-e. Úgy voltam vele, hogy csak jót teszek vele magamnak, és nem éreztem csalásnak. Azért használtam, hogy elkerüljem a fent említett tüneteket, és őszintén, eléggé működött.

RJ: Tudtak az edzőid arról, miket használsz? Próbáltak lebeszélni, vagy bátorítani?

XY: Van olyan pletyka a csapaton belül, hogy az egyik védő vonaljátékosnak nehézségei voltak a tömegnövekedéssel, és az edző mondta neki, hogy miért nem beszél X Y csapattársával, aki egy kétméteres 150 kilós vonaljátékos kocka hassal. Azóta már az NFL-ben nyomja, tipikus mintapéldánya az NFL szörnyeknek, több mint valószínű, hogy koxol. Egy szó, mint száz, az edző azt tanácsolta a cimborának, hogy kérjen tanácsot attól a tagtól „tömegesedés ügyében”. Aztán amit a srácnak tanácsolt tulajdonképpen annyi volt, „ha nem kezdesz el koxolni, nem fogsz pályára kerülni”.

Az edzőm fülébe is eljutott a pletyka, miszerint én is használok ezt-azt. Azt mondta, hogy őt nem érdekli, hogy igazak-e a pletykák vagy sem, de meg kell állítani a pletykák terjedését. Nem akart olyan csapatot, ami koxosokkal van tele. Mondtam neki, hogy a pletyka igaz rólam, de egyet értettem vele, hogy nem lenne szerencsés, ha a csapatból szinte mindenki anyagon lenne, hiszen utána csak a jóisten tudná mi történne. A dolgok kezdtek elszabadulni.

RJ: Ez vezethetett a botrányhoz a csapat és az iskola között?

XY: Igen, az ellenfeleink minden addigi eredményeinket a szteroidokkal magyarázták utána.

RJ: Azt tudod-e, hogy az ellenfeleid használnak-e ilyen szereket?

XY: Nehéz erre válaszolni. Nem tudom

RJ: Tisztában vannak-e a csapattársaid azzal, hogy mit csinálnak tulajdonképpen akkor, mikor szteroidokat használnak?

XY: Abszolúte semmit nem tudnak. Őszintén mondom, én már tapasztaltam magamon annyi mellékhatást, hogy meggyőzzem az embereket arról, hogy ne használják ezeket a szereket. Ha okosan használod, nagyot lökhet rajtad, de ha nem értesz hozzá sokat árthat.

RJ: Te, mint a csapat endokrinológusa? (Viccesen)

XY: Igen, szeretek magamra így gondolni, máskülönben egy kis drog-punknak érezném magam. Akárhogy is hívjuk, ezek az emberek közel állnak hozzám. Néhányan legjobb barátok a csapaton belül, és ha ilyen dolgokba csöppennek bele, meg kell győződni, hogy megfelelően teszik, amit tesznek.

RJ: Mi volt az első kúrád?

XY: Sustanon és dianabol. Heti 750 mg ment a szusziból, és napi 25 mg naposim. A tavaly tavaszi edzőtábor alatt nyomattam, aztán mivel néhány héttel meghosszabbították a tábort, így én is hozzácsaptam még egy 8 hetes kúrát, ami már szinte egy végtelen hosszúságnak tűnt. A lebukásommal játszottam. Mivel tavasszal is volt tesztelés, és ha heti 750 mg sustanonnal elcsípnek, akkor bizony…

RJ:…Lebuksz!

XY: De aztán csak nem csörgött a telefonom! Úgy kalkuláltam, hogy mire a tavaszi döntőnek vége, ki is tisztulok. Nem tudtam pontosan, hogyan kell kalkulálni a vér szinttel, és nem fogtam fel, hogy 8 hét után be kellett volna fejezni a kúrát. Nem akartam az utolsó pár meccset padlón lévő tesztoszteron szinttel játszani, így megnyújtottam a kúrát.

RJ: Mennyit növekedtél a kúra alatt?

XY: Nagyon túledzett, és legyengült állapotban kezdtem el. 115ről 117-118ra változott a súlyom, egy pici zsír jött fel, de az erőm az egekbe szökött. Fekvenyomásban 206,5-213 kilóra ugrott a teljesítményem. Olyan könnyen ment, hogy az edző tanácsolta a 220at is. Először életemben tűnt elérhető közelségbe a 227 kiló. 165,5 kilót tudtam mellhez venni, ami egy elég komoly eredmény volt abban az időben, és 206 kilóval csináltam 6 guggolást. A kúra előtt problémáim voltak egy ismétlésben ugyanezzel a súllyal.

RJ: Mi a helyzet a mellékhatásokkal?

XY: Igen, ez olyan, mint a fórumokon, ahol valaki feltesz koxszal kapcsolatos kérdéseket, és azt a választ kapja, hogy ne használja, és informálódjon tovább. De az igazán elhatározott fickók az ilyen intelmeket nem hallják meg. Nem akarják tudni, hogy miért működik a dolog, hogy hogyan működik, hogy miért kell ezt tenni, és miért kell azt tenni.

Abban az időben egy relatíve szegény kollégiumi hallgató voltam munka nélkül. Csak annyi korpám volt, amit fater adott „ivásra”. Úgy gondoltam, hogy lesz elég pénzem egy kúrára, de mint később kiderült, elapadt a forrásom. Fater kiment külföldre, így kiapadt a kassza. Nem maradt pénzem egyéb fontos „kiegészítőkre”.

RJ: Ez biz’ nagy hiba!

XY: Csak a dianabolra és a szusztanonra maradt pénzem. Semmi arimidex, clomid. De nagyon el akartam már kezdeni, hiszen b******ul túl voltam már edzve. Idióta voltam. Belekezdeni egy kúrába ilyen cuccok nélkül egy amatőr hiba.

Szóval elkezdtem a kúrát, és az első héten gondoltam, hogy jó lenne valami anti-ösztrogént szedni. Biotest „M”-et használtam. Jól működött, de két héttel a kúra vége előtt kifogytam belőle. Ugyanígy, a dianabol is elfogyott. Így hát folytattam a sustanon bevitelét, és elkezdtem érezni, hogy a mellbimbóm egyre érzékenyebb. Mindig azt hittem, hogy a gyno egy tipikus „kúra alatti” dolog, a túlzott aromatizációtól, de valójában, ha a tesztoszteron szinted lecsökken, és az ösztrogén ugyanakkor megugrik, még nagyobb esély van gynekomasztiára.

RJ: És, mi történt?

XY: Éreztem valamit a mellkasomban, és megijedtem. Végül sikerült rátennem a kezem némi arimidexre és clomidra, és nagy dózisba kezdtem el nyomatni. Folyamatosan pörgettem fel ezek szedését, de a mellbimbóm csak duzzadt és duzzadt.

Nem értettem, hogy ezek az anti-ösztrogének miért nem segítenek, ám amikor tanultam dolgokat a bromocriptinről, és egyéb más termékekről, segített felfogni mi hogy működik. Szerencsére a tünetek elmúltak, mert a prolactin által indukált gyno nem tartós, hanem csak az emlő aktivációja. Ám amikor érzed azt a bizonyos érzést a melledben, csak akkor fogod fel, mekkora barom voltál!

RJ: Most beszéljünk a második kúrádról!

XY: A következő történt: Az első kúra 25 hetesre lett tervezve. Az emberek azt mondják, legalább annyit pihenj, mint ameddig nyomtad. Én, mivel azt hittem, már eleget tudok a szteroidokról, azzal nyugtattam magam, hogy elég 6 hét pihi. Amikor abbhagysz egy olyan kúrát, amiben az utolsó héten 1 gramm szusztanon ment, nos, akkor kicsit több pihi kellene pár hétnél. A testem valószínűleg egy gramm tesztoszteront sem termelt belsőleg azon 6 hét alatt.

A második kúra tren/winny kombó volt. Elhatároztam, hogy komolyan diétázok mellé, és ismerve a személyiségem, senki nem mondhatott nekem ellent. Megszereztem a trent és a winnyt, aztán egyből fejest ugrottam a dologba. Amikor komoly mellékhatásokat tapasztalsz, nos, akkor kell, utána nézni a dolgoknak. A gyno kalandom után minden lehetségest elolvastam a témával kapcsolatban. Az utóbbi kombó jobb párosításnak tűnt, és a kiegészítőket is időben el kezdtem szedni.

RJ: Szóval ez a kúra jobban végződött?

XY: Nos, egy olajos alapú tályog nőtt rám. Szerencsére volt antibiotikum kéznél. Nagyon steril módon használtam mindent, azonban néha elfelejtettem a fiola tetejét is fertőtleníteni. El sem tudom képzelni, hogy kaphattam meg azt a tályogot. Szerintem a túl sok olaj alapú injekció a felelős. Egy idő után hiába rotálod a beadás helyét, egyszerűen begyűlik. Nagyon ijesztő volt, hiszen ki akarna a testére ilyen tályogot, amit megnyitnak, és nyílt sebed lesz tőle?

RJ: Szóval elmentél vele a dokihoz?

XY: Nos, a második tályognál már el kellett menjek antibiotikumért. Azt mondtam neki, hogy egy szeg akadt belém.

RJ: És elhitte?

XY: Igen, van egy hegesedés rajtam, ami körülbelül olyan méretű, mintha egy kisebb szeg fúródott volna belém. A doki előtt egy haver szívogatta ki a tályogból a dzsuvát 7-8 szúrással. Ekkor éreztem, hogy ideje lenne meglátogatni a dokit.

Végül is, a legnagyobb hiba szerintem, hogy egy 25 hetes kúra után nem hagysz elég időt a szervezetednek a regenerálódásra. A tren-winny kúrám után a golyóim ilyen zselés cukorka nagyságúra mentek össze.

Néhány héttel később a dianabolos próbálkozásom után ellenőriztettem a tesztoszteron szintemet. 47ng/dl volt, és már 5 hete tiszta voltam! 8 héttel később újból megmérték, és még akkor is csak 257 ng/dl volt!

RJ: Csak 257?

XY: Elég szar érzés volt. Inkább ne tudtam volna, hogy alacsony a tesztoszteron szintem, mert így minden nyűgömet annak tulajdonítottam. Miért vagyok ma olyan rossz passzban? Miért érzem magam egy darab szarnak ma? Mert a tesztoszteron szintem alacsony!

RJ: Szóval harmadjára is visszamentél az endokrinológushoz?

XY: Igen, és akkor már 590 ng/dl volt a tesztoszteron szintem.

RJ: Mennyit őriztél meg a kúrák során elért eredményekből?

XY: Nehéz megmondani. Még a most tartó szezonban is úgy érzem, hogy nem igazán vesztettem az erőmből. Fekvenyomásban 211 kilóról olyan 202-204 kilóra estem vissza. Egy kicsivel puhábban nézek ki. Ami azt illeti, pont ma kezdtem el a diétámat. Erre az elhatározásra jutottam, miközben a tegnapi csapat ebédnél ettük a csoki tortát.

Komolyan gondolom ezt a diétát, mert azok után, amiken keresztül mentem, és láttam, hogy tűnik el a megszerzett növekedésem, eléggé megviselt. Szörnyű érzés.

RJ: Így a vége felé esetleg néhány bölcs szót tudsz mondani azon középiskolás, és főiskolás sportolóknak, akik az első kúrájukon gondolkodnak? Szükséges a kox, hogy versenyképes legyél?

XY: Nem! Ismerek embereket, akik gyorsabbak és erősebbek, és mégis fele annyit dolgoznak, mint én. Ez vagy genetika, vagy jobban esznek, vagy nem tudom. Ki tudja? Nem teheted meg azt, hogy ránézel egy srácra, és azt mondod, hogy nekem is ezt kellene csinálnom.

Őszintén, az erő és a tömeg nem számít annyira nagyon a pályán. Azok, akik nagyobbak, gyorsabbak, erősebbek akarnak lenni, nézzenek utána a helyes diétának, és a helyes edzésnek. Érd el a természetes maximumodat. Ez persze nem jelenti azt, hogy például idősebb korodban ne használj szteroidokat. Ez különösen igaz, a felszínre került információk birtokában.

Az egyetlen tanács, amit adhatok, hogy ne legyél idióta! Én az voltam. Egy csomó amatőr hibát vétettem, és ne gondold, hogy te majd nem fogsz belelépni ezekbe a hibákba, mert könnyedén megtörténhet. Elég egy egyszerű vérszint félszámolás. Tanulj meg mindent a témával kapcsolatban.

Tudom, hogy klisésen hangzik, és ezerszer elmondták már, de amíg nem érsz el arra a pontra, hogy leírhatod a saját kúrádat, és tudod, hogy mit miért írsz le, nos, addig még nem vagy kész az első kúrádra. Könnyen megégetheted magad. Ha hiányos a témában a tudásod, megbosszulhatja magát könnyedén.

RJ: Ez jó tanácsnak tűnik. És mondd, fogod még használni-e valaha őket?

XY: Igen. Ha egyszer belekóstoltál a sötét oldalba, nehéz visszatérni onnan. Rengeteget dolgoztam az erőmön és a méretemen. De ez nem probléma, csak sajnos ez egy hosszú folyamat. Ha viszont anyagon vagy, könnyen tudod tartani diéta mellett az erőt, sőt akár növelheted is. Észreveszed, hogy mennyivel könnyebb és gyorsabb így megváltoztatni a tested, és nehéz ellenállni.

Ami most foglalkoztat, az a mellékhatások elkerülése. Valószínűleg az egész endokrin rendszerem károsodott, így most csak 3 hetes kúrákban gondolkodok. Hirtelen felpörgetem, aztán remélem, hogy nőni fogok tőle, és diétázom, amikor szükség van rá. Remélhetőleg meg tudom tartani, amit eddig összeszedtem, és még további tömeget és erőt építek, a szervezetem túlzott károsítása nélkül. A szteroidok intelligenciával való párosítása nem egy egészségtelen kombináció.

RJ: Mit gondolsz, mi lesz mondjuk 5 év múlva?

XY: Ez még elég homályos előttem. Remélhetőleg egy sikeres night-club tulajdonos leszek, aki izompólóban feszít végig a klubjában, és egy csomó csajjal leszek majd együtt. Akkorra már le akarok állni a szteroidokkal, de egy tiszteletre méltó fizikumot azért szeretnék még birtokolni. Talán nem így lesz, de lássuk mire lesz elég majd az akaraterő magában!

RJ: Érezted-e magad valaha is bűnösnek a szteroid használat miatt? Az általad felsorolt okokat félretéve, te tudatosan csaltál a sportban!

XY: Egyáltalán nem érzem magam bűnösnek! Soha sem ültem le a tűmmel, hogy ok, most beszúrom ezt, mert jobb játékos akarok lenni. Az okaim nagyon kevéssé voltak kapcsolatban ezzel. Túledzett voltam, és ideges, mert erőt vesztettem, vagy mert kövér disznó voltam, aki zsírt akart veszteni, és nem erőt. Noha a szteroidok kétségtelenül segítettek a futball teljesítményemben, én soha nem akartam tisztességtelen előnyt szerezni a versenyzőtársaimmal szemben.

RJ: Ok, köszi az őszinte válaszokat!

XY: Nincs mit!

Fordította: Katudas