Sok testépítő hibázik a szteroidok szedése közben, pedig ezek a hibák könnyen elkerülhetőek, a kellő információ tudatában. De hol juthatnak hozzá ezekhez az információkhoz? A körzeti orvosnál? Kétlem. Ebben a cikkben megpróbálunk kicsit segíteni.

Az első hiba akkor kezdődik mikor a sportoló elhatározza, hogy szteroidokat fog szedni. Ugyanis a “fölkokszolom” magam nyárra hozzáállás nem a legszerencsésebb. A szteroidokat ugyanis: vagy nem kell szedni, vagy rendszeresen kell ezt tenni. Egy-két kúrának hosszú-hosszú kihagyásokkal nem sok értelme van. Ha még fel is szedünk tömeget (nem vizet és zsírt) akkor is ez előbb-utóbb leépül. A kúra alatt használt súlyokról nem is beszélve. A pár hete még könnyű súly a kúra után nehézkessé válik.

anab_hibakA kúra végén a levezetés, HCG és Clenbuterol szedése is csak rövidtávon akadályozza meg a leépülést. Csak lelassítja a folyamatot melynek során leépül az izomzat. 2-4 hónapnál hosszabb szünet alatt szinte teljesen el lehet veszíteni azt a pluszt amit szereztünk. A profik és tapasztalt sportolók tudják ezt ezért a 4-6 hetes ciklusokat 2-4 hetes pihenő után újabb kúrával folytatják. A két kúra közti idő elég ahhoz, hogy a receptorok regenerálódjanak de túl rövid idő az izomzat leépüléséhez.

Akárhogy is nézzük ahhoz, hogy optimálisan fejlődjünk, évi 8 hónapot “anyagoznunk” kell. És ha minőségi szereket használunk, ez nem túl olcsó. Nem beszélve a táplálékkiegészítőkről, amit ha kokszolunk ugyanúgy meg kell (v)ennünk. Ezért mielőtt belefognánk az első kúránkba, érdemes az anyagi részét is fontolóra venni. Összegezve aki csak hobbi szinten űzi a sportot, és csak az úgymond “strandfizikum” a célja, annak nem érdemes kokszolnia.

A kicsit hosszúra sikeredett bevezető után, azoknak akik végleg az anab. szteroidok szedése mellett döntöttek, beszéljünk a hibákról. Az egyik gyakori hiba a nagy adagok használata. Attól hogy nagyobb adagokat használunk nem feltétlenül leszünk nagyobbak. Az ésszerű adagolás a szervezetünket és a pénztárcánkat is megkíméli. El lehet térni az előírt és jól bevált adagoktól, alkati adottságok miatt pl. testsúly de ezek az eltérések nem annyira jelentősek.

Hogyan is állapítsuk meg az optimális adagot? Célszerű alacsony adagokkal kezdeni és addig emelni, még a receptorok nem telítődnek. Mikor a receptorok már telítődtek az adagolás növelése nem hoz több eredményt, de annál több mellékhatást okozhat. A pattanásoktól, a gynotól az erős vízvisszatartásig.

Mit tegyünk ha a ciklus végén már nem fejlődünk semmit az adott anyagtól vagy kombinációtól? Két változat lehetséges. Vagy az adott adagolásokkal abbahagyjuk a kúrát, és két hétig antiösztrogéneket, és HCG-t szedünk majd egy más anyagot v. anyagokat kezdünk el szedni, vagy fokozatosan csökkentjük az adagokat és így minél több izmot megőrizve fejezzük be a kúrát (ez véleményem szerint biztonságosabb).

A másik probléma az azonos kombináció hosszú ideig történő szedése. Sok testépítő fél attól, hogy kúra után leépül ezért hosszú ideig nem fejezi be a kúrát. Mivel a receptorok már telítődtek a sportoló nem tud nagyobb súlyokkal dolgozni illetve több tömeget magára pakolni, de a saját hormontermelése erősen csökken. Az ilyen módszer egyetlen előnye az, hogy a megszerzett tömeg 100%-osan megmarad. Pl. két verseny közt elfogadható.

by Mate

Pár hiba a szteroidhasználattal kapcsolatban

1) A túl nagy adagok használata

Sokan azt gondolják, hogy ha valamiből egy mennyiség használ, akkor annak a sokszorosa csak jobb lehet. Tévedés: a szteroid receptorok korlátozott száma miatt a túlzott adagolás a várt pozitív hatásokat sokkal kevésbé erősíti, mint a nem várt negatív mellékhatásokat (hajhullás, máj-problémák, pattanások, stb.). Nem a megadózisok (pl. 15-20 szem napozim) a helyes irány.

2) A kúra túl hosszú

Az előző pontban említett receptor telítődés, valamint a hormonok termeléséből ismert negatív visszacsatolás miatt a túl hosszú ideig tartó szedés előnytelen, mert a szer hatása fokozatosan gyengül, míg mellékhatásai ezzel párhuzamosan fokozatosan erősödnek. A kombinált, több anyagot ciklizáló kúrák jelentik az egyik megoldást.

3) A szerek helytelen megválasztása

Nem minden szteroid készítmény egyforma. Alapvetően két típust különböztetünk meg, az egyiket androgén a másikat anabolikus szteroidnak nevezzük, attől függően, hogy melyikben melyik hatás érvényesül erősebben. Általánosságban elmondható, hogy az androgénebb szteroidoktól várható a gyorsabb és nagyobb fejlődés, ám ezzel együtt a több és erősebb mellékhatás is (pl. Anapolon vagy Dianabol). Az anabolikusabb szteroidoknak gyengébb a hatásuk, és általában kevésbé érzékelhetők a mellékhatásaik is. Kúra tervezésekor ezt figyelembe kell venni, és nem két egyforma, hanem két különböző anyagot kombinálni, melyek kiegészítik vagy erősítik egymást.

4) A kúra helytelen összeállítása

A kúra összeállítása azt jelenti, hogy egy kúrában “egymásra” szedni két olyan anyagot, melyek pl. versengenek egymással a receptorokért felesleges és értelmetlen. Egymást kiegészítő készítményeket, melyek szinergikusan erősítik egymás hatását célszerű kombinálni egy kúrán belül. A kúrák levezetéseképppen pedig gondoskodni kell a saját hormontermelés visszaállításáról.

5) Hamisítványok használata

Sajnos ez a legveszélyesebb, és egyben a felénk egyedül működő feketepiaci beszerzés miatt a legnehezebben ellenőrizhető hibalehetőség. A “dílerek” sok esetben maguk sincsenek tisztában, az árult anyag sem eredetével, sem minőségével és tisztaságával.

6) Minden más tényező figyelmen kívül hagyása

Önmagában csak a szteroidszedéstől nem fog senki optimálisan fejlődni. Emellett nagyon fontos az edzés össze egyéb paraméterének, az étkezésnek és étrendkiegészítésnek, a pihenésnek stb. optimális szinten tartása. Rossz edzésmódszerek, helytelen és elégtelen táplálkozás, a pihenés és regenerálódás teljesen figyelmen kívül hagyása, nem helyettesíthető pusztán a szteroidhasználattal.

Kiegészítve:
2003.01.12