Bevezetés

A tesztoszteron

steroid1017165496A tesztoszteront 1935-ben sikerült bikák heréjéből elkülöníteni és kristályos formában előállítani. Nagyobb mennyiségben a negyvenes években kezdték gyártani az injektálható tesztoszteront. A háborús sérültek gyorsabb regenerálódását segítették elő vele. (a forrás megjegyzi, hogy vélhetően használták a német katonák agresszivitásának fokozására is, ha ez igaz, akkor nyilván mind a két oldalon bevetették ezt a fegyvert).
A sportolók a negyvenes évek végén fedezték fel pozititív hatásait, elsőként az oroszok alkalmazták, a súlyemelő válogatottjuk ez időben folyamatosan döntötte meg az eddigi rekordokat.

Az anabolikus szteroidok a gyógyszerek azon osztályába tartoznak, amelyek tartalmazzák a tesztoszteron hormon szintetikusan előállított formáját vagy az ebből a hormonból származó (vagy hasonló struktúrájú és működésű) összetevőket. Azon célból, hogy teljesen megértsük az anabolikus szteroidok működését, fontos megérteni a tesztoszteron alap funkcióját.
A tesztoszteron, melyet androgénnek is hívnak, az elsődleges férfi nemi hormon. A tesztoszteront a Leydig-sejtek a férfi ivarmirigyekben (herékben) termelik.
A hormon hatása leginkább a pubertás alatt válik bizonyossá, amikor a tesztoszteron növekvő mennyisége drámai pszichikai és fizikai változásokat eredményez a férfiaknál. Ez magában foglalja a másodlagos férfi jellegek kialakulásának kezdetét is, mint a mélyebb hang, test és arc szőrzet megjelenése, a faggyú mirigyek növekvő olaj kibocsátása, a szexualitás érzékszerveinek fejlődése, spermaérés és megnövekedett libidó. A férfi nemisége nem funkcionál rendesen, ha a tesztoszteron szint nem a megfelelő. Megállapíthatjuk tehát, hogy ez a hormon van hatással a férfiasságra.

A növekvő tesztoszteron előállítás okozza a test “anabolikus” változásainak elősegítését is, beleértve a fokozott protein-szintézist (ez vezet az izmok fejlődéséhez). A tesztoszteron a fő oka annak, hogy a férfiak nagyobb izom mennyiséggel rendelkeznek a nőknél, a két nemnél szignifikánsan különbözik a férfi-hormon mennyisége. Egy felnőtt férfi test naponta 2,5 és 11 mg közötti hormont termel, míg egy női szervezet csak kb. 1 mg-ot. A nők domináns nemi hormonja az ösztrogén, amely teljesen más hatással van a szervezetre. Számos dologgal együtt az alacsony androgén hormon és magas ösztrogén szint okozza, hogy a női test több zsírt raktároz, kevesebb izomszövetet halmoz fel, alacsonyabb alkatú és a kor előrehaladtával csontritkulásra hajlamos (osteoporosis).

Történeti Miért?

A Bodybuilder Webmagazin indulásakor terveztünk egy szteroid rovatot. Akkor úgy tűnt számunkra, hogy a téma túl kényes, sem megbízható ismeretanyagunk, sem igazán hozzáértő szakemberünk nem volt a téma korrekt feldolgozásához. Az összegyűlt anyagot átadtuk doomed-nek az akkori fórumról, aki megcsinálta az azóta már legendává vált doomed szteroid bibliáját. A téma később új feldolgozóra talált, és létrejött a Jokerface nevével fémjelzett Szteroid Enciklopédia. Joker visszavonulását követően Drugs Bunny vette át a rovatot, és elkezdődött egy új válaszolgatós korszak. 2009 januárjában a nyugat magyarországi növi-botrány után a gyógyszergyárak levetették az oldalt, hogy ne keverje gyanúba a TéBé előtt semmi olyan netes írás őket, ami a különféle gyógyszerkészítmények illegális felhasználására buzdít. Ezt követően nagyon sok levelet és kérést kaptunk, hogy valahogy tegyük mégis elérhetővé a rovatot. Jelenleg ide, a VIP-Klubba került.

Annó, amikor elindult a rovat, sok kritikát kapunk a téma miatt. Feltettük szavazásra, hogy írjunk-e a témáról. Az eredmény elsöprő több mint 90%-os igen vagy semleges. Utánna feltettük szavazásra, hogy az olvasóknak mi a véleménye a tiltott doppingszerek, köztük a szteroidok használatáról. Ennek eredménye: az éredklődők fele elítélte a használatukat.

A szerkesztőségünk minden tagja tisztában van az anabolikus szteroidok KIFEJEZETT veszélyével. Nem csak a lehetséges egészségkárosító hatásokkal, hanem a feketepiaci hamisítványok, a túladagolás, stb. hatásaival is. Senkit nem bíztatunk ezen anyagok használatára. De sajnos ezen a helyen kívül magyar nyelven nem igen találni információt a témában. Mi úgy gondoltuk, hogy írni kell róla, mert nagyon sok dologra rá tudnánk világítani, és ha csak egyetlen valakit rá tudunk ezáltal venni az óvatosabb, mérsékeltebb használatra – már nem dolgoztunk hiába. Az anabolikus szteroidok és egyéb, itt felsorolt anyagok – szögezzük le kategorikusan – gyógyszerek, melyeket csak és kizárólag orvosi felügyelet mellett lenne ajánlatos használni.

steroid1017779184A valóságban azok a mechanizmusok melyekben a tesztoszteron ezeket a különbségeket eredményezi, sokkal összetettebbek. A szabad véráramban a tesztoszteron molekula képes kapcsolatba lépni a test különböző sejtjeivel. Ez tartalmazza az izomsejteket ugyanúgy, mint a bőr, fejbőr, vese, csont, központi idegrendszer és prosztata szöveteket. A tesztoszteron összeköttetésben van a sejtekkel azért, hogy hatással legyen azok tevékenységére és csak azokat a sejteket befolyásolja, amelyek a megfelelő hormon receptorral rendelkeznek (speciálisan az androgén hormon receptorral). Ez a folyamat a lakat-kulcs rendszerhez hasonlítható, mivel minden receptor (lakat) csak a megfelelő hormonnal (kulcs) aktiválható. Ez alatt a kölcsönhatás alatt a tesztoszteron molekula hozzákötődik az intracelluláris receptorhoz (amely a sejten belül és nem a membrán felületen helyezkedik el), létrehozva egy új “receptor komplexumot”. Ez a komplexum (hormon + receptor) elvándorol a sejt középpontjára, ahol a DNA sejt speciális részéhez kapcsolódik, amit hormon-felelős elemnek neveznek. Ez a specifikus gének másolását aktiválja, amely az izomsejt esetében (számos más dologgal együtt) végül a két elsődleges összehúzó protein, az aktin és a myosin növekedését okozza (izomnövekedés). A szénhidrát raktározás az izomszövetben szintén növelhető az androgén hormonok adagolásával.
Amikor ez a folyamat befejeződik, a komplexum felszabadul, a receptor és a hormon szétkapcsolódik. Miután szabaddá válnak, visszavándorolnak a sejtbe további tevékenységre. A tesztoszteron molekula szintén szabaddá válik, így visszatér a cirkulációba, hogy más sejtekkel lépjen kölcsönhatásba. A teljes receptor ciklus, beleértve a hormonkötést, receptor-hormon-komplexum vándorlást, gén másolást és visszatérést a sejtbe, lassú folyamat, órákon és nem perceken keresztül tart. A tanulmányokban például egy egyszerű nandrolone injekciót használtak, ezzel lemérve, hogy 4-6 órába telik, amíg a szabad androgén hormon receptorok visszatérnek a sejtbe aktiválás után. Ez is azt sugallja, hogy a ciklus tartalmazza az új androgén hormon receptorok szétválását, kialakulását és visszatérését a sejtbe, egy lehetséges magyarázat a tapasztalatok szerint az, hogy az androgén hormonok a saját receptoraik kialakulásából képződnek.
anab_001A vesében hasonló folyamat játszódik le, ami engedi az androgén hormonok erythropoiesis növekedését (vörösvérsejt képződés). Ez az a hatás, amely a vörösvérsejt koncentráció növekedéséhez és lehetőség szerint megnövekedett oxigénáramláshoz vezet az anabolikus / androgén hormon szteroid terápia során. Sok atléta elköveti azt a hibát, hogy hisz az oxymetholone és boldenone teljesítménynövelő hatásában, pedig mindkettő hatása a gyógyszer irodalomban ismert. Az erythropoiesis serkenthető tulajdonképpen majdnem minden anabolikus / androgén hormon szteroiddal, mert azok hatása egyszerűen a vese sejtjeiben lévő androgén hormon receptor aktiválásához kötődik. Az egyetlen kivételt képezi a dihydrotestosterone és ennek származékai, amelyek gyorsan lebomlanak a kölcsönhatás során a 3alphahydroxysteroid dehydrogenase enzimekkel (a veseszövetben hasonló az enzimek felosztása, mint az izomszövetben, lásd “Anabolikus / androgén hormon elkülönítése” fejezetet).
A zsírszövetek szintén felelősek az androgén hormonért, és ezek a hormonok támogatják a sejtek lipolytic kapacitását (zsír-mozgósítás). Ezt végrehajthatja a beta-adrenergenic receptor koncentráció androgén hormon kötés szabályozása vagy az általános sejtműködés (az adenylate cyclase-n keresztül). Meg kell jegyezni azt is, hogy a testben lévő androgén hormon szint szorosan vonatkoztatható (fordítottan arányos) a testben raktározott zsír szintjéhez. Az androgén hormon szintjének esése a testben lévő zsír mennyiségének növekedéséhez vezet. Hasonló módon, ha növekszik az androgén hormon szint, a zsír sokkal nagyobb ütemben ürülhet ki a szervezetből. A tesztoszteron / ösztrogén ráta tulajdonképpen sokkal fontosabb, az ösztrogén számoló funkcióként működve hatással van a testben raktározott zsír mennyiségének növelésére. Gyakorlatilag, ha valaki fogyni szeretne szteroid használat közben, akkor az ösztrogén szintet alacsonyan kell tartani, vagyis gondosan kell megválasztani a szteroidot. Bizonyított tény, hogy a nem aromatizáló szteroidokat a testépítők jobban kedvelik az izom növelésére használni, míg az aromatizáló összetevőket kevésbé kedvelik a tréning során használni, mivel az hajlamos a testben lévő zsír mennyiségének növelésére. Az aromatizálásról bővebben lesz szó egy következő fejezetben (lásd: Ösztrogén Aromatizálás)
Amint már említettük, a tesztoszteron is hatással van az androgén hormon működésére, amint aktiválja azokat a receptorokat, amelyek az androgén hormon-felelős szövetekkel vannak kapcsolatban (gyakran az előzetes átalakulás során dihydrotesztoszteronná lásd: DHT átalakulás). Ez magában foglalja a faggyúmirigyeket, amelyek a bőr olajkiválasztásáért felelősek. Ahogy az androgén hormon szint megemelkedik, az olaj felszabadul. Az olaj kibocsátás megnövekedésével megvan az esélye a pórusok eltömődésének (láthatjuk, hogy a szteroidok használatának általános velejárója a pattanások megjelenése). A test és arcszőrzet kialakulás is kapcsolatban áll a bőr és fejbőr szövetek androgén hormon receptor aktiválásával. Ez különösen akkor figyelhető meg, amikor a fiúk pubertás korba érnek, amikor a tesztoszteron szint gyorsan emelkedik, az androgén hormon tevékenység stimulálni kezdi a test és arcszőrzet növekedését. Valamivel később a genetikai hajlamtól függően a fejbőrben lévő androgén hormon tevékenység is hozzájárulhat a férfiak kopaszodásához. Félreértés, hogy a dihydrotesztoszteron nem felel a hajveszteség elősegítéséért, a gyakorlatban ez a fő okozója az androgén receptor aktiválásának (Lásd: DHT Átalakulás). A nemi mirigyek funkciója és a libidó szintén kötődik az androgén hormon aktivitáshoz, úgy, mint a központi idegrendszer / neuromascular számos más területe is.

anab_002

Az ivari szabályozókör

Ez alkotja a hypotalalmusz-hypofizishere tengelyt, mely a szervezetben szabályozza a tesztoszteron-termelés mennyiségét. Ha a tesztoszteron mennyisége magas a vérben, akkor a herék jeleznek a hypotlalmusznak, hogy az kevesebb LHRH-t tegyen szabaddá. Ez a hypofízist a gonadtop LH (luteinizációs hormon) és az FSH (follikulus stimuláló hormon) kisebb mértékű leválasztására serkenti. Ennek az a következménye, hogy a Leydig-sejtek csökkentik a herékben a tesztoszteron termelést. Az ösztraidol nevű nemi hormonnak is hatása van az ivari szavályozókörre, már egészen kicsi mennyiségben is gátló hatással van a hypotalamuszra, ami a herék csökkentett tesztoszteron-termelését eredményezi.

Direkt és indirekt anabolikus hatások

Habár a tesztoszteron elkülönítésével, egységbe foglalásával kapcsolatban évtizedek óta hatékony kísérletek folynak, még mindig van némi vita azzal kapcsolatban, hogy hogyan hatnak pontosan a szteroidok az izom mennyiségére. Ennél a pontnál megjegyezzük, hogy az elsődleges mód az anabolikus / androgén szteroidokkal az anabolikus működésre a sejt androgén receptorának közvetlen működése és növekedése a protein szintézisben. Következőképpen, ha képesek vagyunk külső forrás segítségével, tesztoszteron vagy hasonló anabolikus szteroid kiegészítéssel növelni a saját androgén hormon szintünket, nagymértékben fokozható a protein megmaradásának mértéke az izmokban. Ez az elsődleges oka annak, hogy az izmok növelhetők anabolikus / androgén szteroidok segítségével. Ahogy a hormonszintünk növekszik, úgy történik az androgén hormon receptor aktiválás és végül a protein-szintézis.
Egyéb indirekt mechanizmusok is hatással lehetnek az izomnövekedésre, de leginkább az androgén hormon tevékenység és a protein szintézis segítségével lehet megérteni. Az indirekt mechanizmust nem közvetlenül az androgén hormon receptor aktiválása idézi elő, hanem az androgén hatása más hormonokra, vagy a helyi működésű hormonok felszabadítása megnövelve a sejten belüli kezdeményezőket (esetleg közvetítve más hártyahatárú receptorokat). Emlékeznünk kell rá, hogy az izom mennyiség-változása nem csak a protein szintézist foglalja magában, hanem más jellemzőket is, mint szövet-tápláló transzport és protein lebontás. Ezekkel a faktorokkal együtt kell néznünk az androgén kölcsönhatást ahhoz, hogy teljes képet kapjunk. Az első lehetőséget illetőleg a tesztoszteronról szóló tanulmányok azt mondják, hogy ez a hormon nem növeli az aminosav transzportot. Valószínűleg ez magyarázza a manapság kiváló testépítők inzulin használatát, ami erőteljesen növeli a tápanyag transzportot az izomsejtekbe. De figyelembe véve a protein lebomlást látható, hogy van egy másik igen fontos út, amiben az androgének hatással lehetnek az izomnövekedésre.

steroid1017781397

A tesztoszteron anti-glucocorticoid hatása

A tesztoszteron (és a szintetikus anabolikus / androgén szteroidok) antikatabolikus hatásukkal segíthetnek növelni az izomsejtek mennyiségét és erősségét. Tekintve az androgén működés egyik legfontosabb indirekt mechanizmusát látható, hogy ezek a hormonok hatással vannak a test egyéb szteroid hormonjaira is, a glucocorticoidokra (a csoport elsődleges jellemzője a cortisol). A glucocortidoid hormon pontosan az ellenkező hatást váltja ki az izomsejtekben, mint az androgén hormon, nevezetesen parancsot küld a tárolt proteinek felszabadítására. Ezt a folyamatot bontó anyagcserének nevezik, amely az izomszövetek lebontását eredményezi. Izomnövekedés akkor érhető el, ha a tesztoszteron anabolikus hatása hangsúlyosabb a cortisol degenerativ hatásánál. Intenzív edzés és megfelelő diéta segítségével a test több proteint tárol, mint amit eltávolít.
Az in-vitro tanulmányok fenntartják azt a nézetet, hogy a tesztoszteron jelentős kapcsolatban áll a glucocorticoid receptorral, és hogy néhány anabolikus tevékenység közvetlenül ezen át működik. Szintén felvetették, hogy az androgén kötését a glucocorticoid felelős elemhez közvetve akadályozhatja a DNA kötés. Habár a pontos működés még mindig vita tárgya, az biztos, hogy a szteroidok kezelését gátolja a protein lebomlás, ami nyilván az antikatabolikus hatásra utal.

Tesztoszteron és kreatin

A proteinszintézisen felül az androgén szint emelkedése is fokozhatja a kreatin szintézist az izomszövetekben. A kreatin mint kreatinfoszfát (CP) kulcsszerepet játszik az ATP (adenosine triphosphate) gyártásban, mint az izmok fő energia tárolója. Az izomsejtek összehúzódásra késztetésével az ATP molekulák lebomlanak ADP-re (adenosine diphosphate), amely felszabadítja az energiát. A sejtek ezután keresztülmennek egy folyamaton miközben kreatin foszfátot használnak és gyorsan visszaállítják az ADP-t az eredeti szerkezetére, azért, hogy feltöltsék az ATP koncentrációt. E mélyreható tevékenység nem lesz elég gyors ahhoz, hogy kompenzálja az ATP szintet, így az alacsonyabb marad. Ez az oka annak, hogy az izmok elfáradnak, kisebb erőkifejtésre lesznek képesek. A CP szintjét növelve a sejtekben, az ATP fokozott mértékben töltődik fel, így az izmok mind erősebbekké és kitartóbbakká válnak. Ez a hatás szolgál magyarázatul a korai erő növekedésért a szteroid terápia során.
Lehetséges, hogy ez önmagában nem közvetlen eredmény, azonban a kreatin szintézis androgén támogatása bizonyosan pozitív és növekedést támogató eredménynek látszik a testépítők körében.

steroid1017166030

Tesztoszteron és IGF-1

Felmerült, hogy van a tesztoszteronnak egy indirekt mechanizmusa az izomtömegre, amit az Inzulinszerű Növekedési Faktor (Insulin-Like Growth Faktor) közvetít. Pontosabban szólva a tanulmányok nem mutatnak tiszta kapcsolatot az androgének és a szövetek felszabadítása és befolyásolhatósága között az anabolikus hormonnal. Bemutatták például, hogy az izom növekedése IGF-1 receptor koncentrációval kiváló, mikor idősebb férfiak a tesztoszteront ezzel helyettesítették. Lényegében a sejtek az IGF-1-el való kölcsönhatásra képessé válnak. Ugyanakkor fiatal férfiaknál megfigyelhető az IGF-1 receptor protein szint csökkenése androgén hiány esetén. Az is megfigyelhető, hogy az androgén szükséges az izomsejtekben lévő IGF-1 helyi termelődéséhez és funkcionálásához, függetlenül a növekedési hormon körforgástól és az IGF-1 szinttől. Mióta biztosan tudjuk, hogy az IGF-1 (ha hatásában nem is jelentős) anabolikus hormont jelent az izomszövetben, levonhatjuk a konklúziót, miszerint ez a faktor legalább egy csekély szinten hatással van az izomnövekedésre a szteroid terápia során.

Direkt és indirekt szteroidok?

steroid1018375841Átvizsgálva a tesztoszteron indirekt hatásait és a szintetikus anabolikus / androgén szteroidok hatékonyságát ebből a szempontból, ellenállhatatlan kísértést érzünk arra vonatkozólag, hogy direkt és indirekt csoportok szerint kategorizáljuk a szteroidokat, amelyek az izomnövekedést előmozdítják. Az a meggyőződés, miszerint két különböző csoportot vagy osztályt képeznek a szteroidok, figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy minden kereskedelemben kapható szteroid nem csupán az izomnövekedést segíti elő, hanem az androgén hatást is. Jelenleg nincs teljes körű elkülönítés e tekintetben, ami megmagyarázza a sejt androgén receptor mindennemű működését. A direkt és indirekt szteroidok szerinti csoportosítás szerinti teória mögött az áll, hogy feljegyeztek néhány alacsony receptor kötés affinitást a látszólag erős anabolikus szteroidokról, mint az oxymetholone és a methandrostenolone. Ha ezek gyenge kötést képeznek mégis jól működnek, valami más kell, hogy működtesse őket. Ez a fajta megközelítés elmulaszt megismerni más faktorokat ezen összetevők hatásában úgy, mint a hosszú felezési idő, az ösztrogén aktivitás és a gyenge kölcsönhatás a korlátolt kötésű proteinekkel (Lásd: Szabad versus Kötött Tesztoszteron). Amíg lehetnek különbségek a különféle összetevők között, amelyek indirekt módon elősegítik az izomnövekedést, addig bizonyos előnyei is lehetnek a szinergikus gyógyszerek kombinációinak, az elsődleges működési formája ezeknek az összetételeknek az androgén receptor. Az X és az Y szteroid soha nem halmozódik fel együtt, mert a növekedést serkentve mindkettő ugyanazért a receptorért verseng, míg az X és a Z kombinálható, mivel ezek különböző mechanizmusok útján működnek. Ez az osztályozás csak feltevések alapján készült, további kutatásokat igényel.

Folytatjuk… (2. rész)