DHT Átalakulás

Ahogy az ösztrogénről szóló fejezetben láthattuk a szteroidok élettani hatásait, meg kell vizsgálnunk azok aktív anyagcsere folyamatait, és nyilvánvalóan nem csupán magát a kezdeti összetételt. De ez nem csak az ösztrogén termékekre vonatkozik, hanem az androgén anyagcserékre is. Ennek tudatában fontos megjegyezni, hogy a tesztoszteron hatása számottevően növekszik sok androgén felelős szövetben, mikor ezek dihydrotestosteronná alakulnak át. A hárombetűs DHT rövidítés arra utal, hogy ez a hormon nagyjából háromszor vagy négyszer erősebb a tesztoszteronnál. Ez a leghatékonyabban előforduló szteroid a szervezetben, és fontos beszélni róla, ha meg akarjuk érteni a tesztoszteron teljes működését és más anabolikus/androgén szteroidok működését, amelyek hasonló átalakuláson mennek keresztül.

A tesztoszteron dihydrotesztoszteronná alakul át az 5-alpha reductase enzimmel kölcsönhatásba lépve. Vagyis ez az enzim megszünteti a tesztoszteron C4-5 dupla kötését két hidrogén atom hozzáadásával (innen a di-hydro tesztoszteron elnevezés). A kötés megszüntetése azért fontos, mert olyan szteroid jön létre, ami sokkal inkább kötődik az androgén receptorhoz, mint eredetileg. Az 5-alpha reductase nagy számban fordul elő a prosztata szöveteiben, a bőrben, a fejbőrben, a májban és a központi idegrendszer különböző részeiben, és a tesztoszteron hatását serkenti ott, ahol erős androgén működés szükséges. A test ezen részeiben a kevés tesztoszteron megtalálja az utat a receptorhoz dihydrotesztoszteronná való átalakulás nélkül.

DHT és Androgén Mellékhatások

A tesztoszteron tevékenység néhány tekintetben nem túl jó, a magas androgén tevékenység bizonyos szövetekben számos mellékhatást eredményezhet. Gyakran keletkeznek például pattanások a di-hydro tesztoszteron hatására a faggyúmirigyekben, valamint a férfiak kopaszodásához is vezethet. Tudni kell azt is, hogy a testépítők körében él egy téves elképzelés, miszerint kizárólag a di-hydro tesztoszteront okolják ezekért a mellékhatásokért. Az összes anabolikus/androgén szteroid kifejti ezeket a hatásokat, mind az androgén, mind az anabolikus a hasonló sejt androgén receptoron keresztül. A dihydrotestosteron nem különbözik a többi szteroidtól, kivéve, hogy sokkal hatásosabban aktiválja ennek a receptornak a működését, és megtalálható helyileg bizonyos androgén érzékelő szövetekben. Az összes szteroid okozhatja az androgén mellékhatásokat, a DHT nem okolható kizárólag ebben a tekintetben.

A DHT Előnyei

Habár sok figyelem irányul a dihydrotestosteron negatív mellékhatásaira, tudni kell, hogy vannak előnyei a hormonból származó erős androgén tevékenységeknek. A DHT fontos szerepet játszik például a központi idegrendszer irányításában és funkcionálásában. Sok idegsejt tartalmaz aktív androgén receptort, ez valószínűsíti, hogy kiemelt fontosságú szerepe lehet a test ilyen területein is. A tanulmányok ismertették, hogy a DHT-nak a tesztoszteronhoz képest nagyobb hatása van ezekre a sejtekre. Állatkísérletek demonstrálták, hogy mind a tesztoszteron, mind a DHT az idegsejtek androgén receptoraiban megnövekedett sejtburjánzást eredményezett három és hét órával a kezelés után, habár csak a DHT volt képes fenntartani a növekedést 21 órán át. Vitatkoznak azon, hogy ez a különbözőség egyszerűen abból adódik, hogy a DHT formula sokkal stabilabb és tartósabb összetétel, mint az androgén receptor, vagy hogy a DHT és a tesztoszteron különbözőképpen hathat az idegsejtekre, úgy, hogy a DHT-receptor összetétel és a tesztoszteron-receptor összetétel aktiválható különböző cél gének átmásolásával.

Az erős kölcsönhatást a központi idegrendszer és az izmok között neuromuszkuláris- rendszernek nevezik. Kétséges azonban, hogy a test képessége az edzésre és az edzéshez való alkalmazkodásra, az izomszövetekben lévő idegvégződések stimulálására a neuromuszkuláris- rendszertől függene. Egyértelmű tudományos tények ezt az állítást nem igazolták, a cikk szerzője azonban valószínűsíti.

A DHT képződést a tesztoszteron ciklus alatt akadályozva véletlenül megzavarhatjuk az erő és izom növekedését. Ez magyarázhatja, hogy a testépítők általában a szteroid hatásának eséséről számolnak be, amikor a tesztoszteron körforgásba 5-alpha reductase inhibitor finasteride-t adagolnak (ilyen szer például a Proscar nevű hajhullást akadályozó szer). Sok panasz szerint az erő és izom növekedés lassú ezen gyógyszer alkalmazásával, ami azért nem lenne ésszerű, mert a tesztoszteron és az androgén receptor felel egyedül az izomszövetek növekedéséért. Ez ennél bonyolultabb, nem mondhatjuk egyszerűen azt, hogy a dihydrotestosteron egy mellékhatás hormon.