A tapasztalatok azt mutatják, hogy az anabolikus szteroidok akkor a leghatásosabbak (és akkor van legkevesebb mellékhatásuk) ha több szert szedünk egyszerre, előre megtervezett sorrendben, illetve ideig. A ciklus szót a sportolók annak az időnek a meghatározására használják, amíg a szereket szedik. Átlagosan 8-20 hét között mozog egy ciklus hossza. Az időszak mikor két ciklus között a sportoló nem szedi ugyanazt az anab. szteroidot minimum 10-12 hetes kell, hogy legyen. Ha ezt betartjuk, akkor minimálisra csökkentjük a hosszú szteroid-szedés mellékhatásait. A szteroidok ciklizálása sokkal hatásosabbá teszi alkalmazásukat.

Sokan egy 8-20 hetes ciklus alatt egy anyag, vagy ugyanazon 2-3 anyag szedését értik. Egy ilyen szedésnek hosszú távon nem sok haszna van, mert a hosszú szünetben, amit két kúra között tartunk (márpedig ha ugyanazon anyagokat szedjük akkor ez szükséges, a hatásosságuk megőrzésének érdekében) a tömeg és az erő amit a kúra alatt szereztünk elvész. Miért teszik mégis sokan ezt? Mert sok olyan tévhit él miszerint a szteroidok csak pár hétig hatnak és évi kettőnél több kúra szervi károsodásokhoz vezethet. Ami a szervi károsodásokat illeti, ilyen óvatosság mellett akkor nem léteznének profi testépítők, ugyanis mind rég kihaltak volna. Ezek mellett ma már ismert, hogy sok atléta folyamatosan szünetmentesen szed anabolikus Szteroidokat és az újságokat nézegetve nem nehéz rájönni, hogy ez kitűnő eredményeket hoz. Az is világos, ha egy versenyző, pl. 24 évesen világversenyeken jó eredményeket ér el, elég hosszú majdnem megszakítás nélküli ‘anyagozás’ van mögötte.

Egy logikusan megtervezett ciklus alatt tehát sok fajta androgén illetve anabolikus Szteroid kombinált, egymás utáni, szedését értjük az anyagok tulajdonságait és hatásait valamint az atléta céljait figyelembe véve.

A szedést alacsony adagokkal célszerű kezdeni, majd fokozatosan, tervezett ütemben felvezetni az anyagot, hogy a pozitív nitrogén mérleget fenntartsuk. Mivel a szájon át szedhető szteroidok már pár nap múlva kifejtik hatásukat, de mellette a receptorok gyors telítődését vonják maguk után, szedésüket általában 6-8 hétre korlátozzák, ezután az orális szteroidok szedését befejezik, vagy más szájon át szedhető készítményre térnek át. Kiderült az is, hogy 2-3 anyag kombinálása sokkal hatásosabbá teszi őket (szinergizmus), így adagokat alacsonyan tarthatjuk és sokkal hatásosabbak, mint egy szer nagy adagban történő szedése, a mellékhatások csökkenéséről nem is beszélve.

A kombinációk helyes megválasztásának köszönhetően szinergikus hatás érthető el: ha a sportoló helyesen tudja megválasztani az anyagokat (egy kis segítség a kúrák részlegnél), melyek különböző hatásokat fejtenek ki az állóképességre, erőre, izomzatra, illetve a regenerációra. Pl. egy jó kúra lehet a Deca-Durabolin mint bázis szteroid: egy hosszú hatású készítmény pozitív nitrogén szintet eredményez: izomtömeg gyarapodása, A Sustanon mely stimulálja az egész izomzatot és a regenerálódást gyorsítja, valamint az Oxandrolone. A különböző receptorok egyszerre történő stimulálásával jobb eredmények érhetőek el egy meghatározott időközben. A kedvező hatás sokáig megőrizhető, ha a sportoló a kombinációt kb. 8 hét után lecseréli egy teljesen más kombinációra. A ciklus végén, ha erős androgéneket szedünk azok szedését még a kúra befejezése előtt pár héttel be kell fejezni, és áttérni egy gyengébb főként anabolikus tulajdonságú szteroidra, melynek adagját a kúra végére fokozatosan le kell csökkenteni. Miért van erre szükség? Mert az erős androgének szedését hirtelen befejezve nagy a veszélye annak, hogy úgymond ‘összeszakadunk’, a levezetés lényege pedig, hogy a szervezetünk funkciói helyre álljanak és felkészíti a ciklusok közti pihenőre.

A tapasztalt versenyzők minden tudományukat megpróbálják felhasználni a ciklusok összeállításában. A különböző szedési minták száma végtelen, és akár tíz készítmény is szerepelhet bennük.

Mate